BlogOnline Kaynaklar

Turing Testi Nedir? Nasıl Çalışır?

Yapay zekayı (AI) değerlendirmek için en çok tartışılan yöntemlerden biri olan Turing Testi geçmişi 1950’lere kadar uzanıyor. Bilgisayar bilimcisi Alan Turing tarafından tasarlanan ve başlangıçta The Imitation Game adını verdiği şeyi tasarladığı bir düşünce deneyinden doğdu. Bu test, makinenin insan benzeri tepkiler ve zeka sergileme yeteneğini test etmek için insan yanıtlayıcıları bir makineyle karşı karşıya getirir. Bugüne kadar, Turing Testi, yapay zeka araştırmasının başarısını ölçmek için yaygın olarak bir ölçüt olarak kabul edilmektedir.

Alan Turing Hakkında Bilmediğiniz 8 Şey

Turing Testi Nasıl Çalışır?

Turing Testi, bir odaya bir insan, diğerine bir makine yerleştirilerek gerçekleştirilir. Daha sonra bir yargıç veya jüri heyeti, bir insanın yanıt verebilmesi gereken herhangi bir konuyla ilgili sorularla her odaya hitap eder. Makine Turing’in testini geçerse, yapay genel zeka yaratmaya yönelik bir adım olduğu düşünülen, makinenin insan sözdizimini ve semantiğini işleme yeteneğini gösterir.

Bir bilgisayarın Turing Testini geçme becerisinden bağımsız olarak, bir makinenin insan semantiğini gerçekten anlayıp anlamadığını söylememizin gerçek bir yolu yoktur. Test, makineleri insan benzeri bir anlayışla değil, insan benzeri bir belagat ile konuşma yeteneklerine göre yargılar. Bu sınırlama, bazı AI araştırmacılarının Turing Testinin eskisinden daha az popüler olduğunu iddia etmelerine yol açtı.

Turing Testi Örnek Soruları

Turing Testi sorularının resmi bir listesi olmasa da, bir sorgucu muhtemelen duygular ve olgunlaşma gibi insan deneyimleriyle ilgili sorular veya bir makinenin ayrıştırması zor olabilecek dilsel bilmeceler soracaktır. Kendinizi bir Turing Testini değerlendirirken bulursanız sormanız gereken bazı sorular:

  • En unutulmaz çocukluk olayınız nedir ve bu sizi bugün nasıl etkiledi?
  • Kendinizi yalnızca renkler ve şekiller kullanarak tanımlayın.
  • Neden zaman bir ok gibi uçar da meyve bir muz gibi uçar anlatır mısınız?
  • Yetiştirilme tarzınızı düşündüğünüzde nasıl hissediyorsunuz ve sizi bu şekilde hissettiren nedir?
  • Sizi en çok değiştiren tarihsel olay hangisiydi ve bu gerçekleştiğinde neredeydiniz?
  • Önceki sorulardan hangisinin yanıtlanması en zordu ve neden?

Turing Testinin Tarihçesi

Alan Turing, bilgisayar bilimi ve yapay zekanın öncülerinden biri olarak kabul edilir. Turing Testi için orijinal önerisi, 1950 tarihli “Computing Machinery and Intelligence” makalesiydi. Makalenin öncülü, “makineler düşünebilir mi?” sorusuna odaklanıyor. Turing, sorusunu yanıtlamak için, bir insan yargıcın hangisinin hangisi olduğunu bilmeden hem bir insanla hem de bir makineyle doğal dilde sohbet edeceği bir test önerdi. Yargıç, makineyi insandan ayırt edemezse, makine Turing’in testini geçmiştir.

Takip eden yıllarda yapay zeka alanı önemli ilerleme kaydetti ve Turing Testi gelişti. Loebner Ödüllü Turing Testi 1990’da başladı ve Turing Testinin en önemli versiyonlarından biri olarak kabul ediliyor. 2010 yılında, Bruce Wilcox adlı bir bilgisayar, Loebner Ödülü için bir sorgucuyu tek seferde başarıyla kandırdı. O zamandan beri, diğer makineler jüriyi kandırdı ve Loebner Ödülü’nü kazandı. Loebner Ödülü 2020’de verilmeye son verildi.​


İlgili Makaleler


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu