BlogKariyer

İş Görüşmelerinde En Çok Sorulan 10 Soru

İş Görüşmelerinde En Çok Sorulan 10 Soru İş görüşmeleri hayatımızın dönüm noktalarından biri, seçileceğimiz/seçeceğimiz iş, kariyer planlarımızı şekillendiriyor ve tüm hayatımızı etkiliyor. Güzel bir özgeçmiş (CV) ve niyet mektubu hazırladınız, işe başvurdunuz ve mülakata çağrıldınız. Mülakat gerçekten zor bir süreç çünkü ne tarz sorular gelebileceğini ve bu sorulara nasıl cevaplar beklendiğini tahmin etmek zor!

Sizler için iş görüşmelerinden size sorulması kuvvetle muhtemel 10 soruyu seçtik ve alternatif cevaplar için size bir rehber hazırladık!

İş Görüşmelerinde En Çok Sorulan 10 Soru

1. Kendinizden Bahseder misiniz?

Size gelebilecek ilk soru ” Kendinizden Bahseder misiniz “. Bu soru çok genel bir soru ve sorunun cevabı için sınırlarınızı çizmeniz sizin yararınıza olacaktır. Kendinizden bahsederken az ve öz olmalısınız çünkü konuyu uzattıkça mülakatı yapan yetkilinin dikkati dağılacaktır. Kendinizden bahsederken 1 dakika ile 3 dakika arası bir süre belirlemeniz en doğrusu olacaktır. Peki bu genel soruya içerik olarak ne cevap vermelisiniz? Kısaca ve detaya girmeden nerede büyüdüğünüz, okuduğunuz okullar, geçmiş iş tecrübelerinizden bahsedebilirsiniz.

2. Sizi Bu İşe Almamız İçin Öne Çıkan Özelliğiniz Nedir?

Bu soru size gelebilecek aldatıcı sorulardan biri, dikkat :) Genellikle adaylar bu soruyu cevaplarken not ortalamasını veya üniversitesini ön plana çıkarmaktadır. Ancak bu sizden beklenen cevap değil, sizden beklenen cevap ” diğer adaylardan sizi ayıran özellik veya beceri ne olabilir ” sorusunun cevabıdır. Bu noktada iş ilanında istenen özel şartlar sizin en büyük kaynağınız olacaktır. Örnek vermek gerekirse iş ilanında aranan özel bir bilgisayar programı, özel bir iş tecrübesi sizi diğer adaylardan bir tık öteye taşıyacaktır.

3. Bir Önceki İşinizden Neden Ayrıldınız?

Çoğumuz ayrıldığımız işlerden mutlu sonla ayrılmıyoruz :) Eski patronunuza söylemek istediğiniz bir çok şey var ama sakın bunu yeni bir iş görüşmesinde dile getirmeyin. Patronum kötü biriydi, patronumla anlaşamıyordum, patronum bana takmıştı, iş arkadaşlarım dedikodu yapıyordu gibi şeyler söylemeniz iş görüşmesinde olumsuz hava yaratacaktır. Eğer patronunuzla ciddi bir sorun yaşadıysanız biraz yumuşatarak ” Üst yönetimle fikir ayrılığına düştük” diyebilirsiniz ama yine de bu fikir ayrılığı karşı taraf tarafından irdelenebilir. Bu soruya verilecek cevaplardan biri ise, yükselme şansı olmaması, lojistik sıkıntılar gibi cevaplar olabilir. Son olarak bu soruda sakın maaş konusuna girmeyin; eski patronum maaşları geciktiriyordu, maaş azdı, maaş tatmin etmiyordu gibi cevaplar bu soruda sizi zora sokacaktır.

4. Kendinizi Nasıl Tanımlarsınız, 3 Özelliğinizi Söyler misiniz?

İnsanın kendini tarafsız ve objektif tanımlaması gerçekten zor :) Hepimiz iyiyiz, hepimiz çalışkanız, hepimiz dürüstüz :) Ancak karşınızda mülakatı yapan yetkili çok klişe ve çok düz cümleler duymak istemeyecektir. Biraz daha iş başvurusuna yönelik özellikler söylemeniz iyi olacaktır. Örnek vermek gerekirse; soğukkanlıyım, kriz anlarını yönetebiliyorum, düzenliyim gibi tanımlamalar yerinde olacaktır. Özelliklerinizi örneklerseniz daha etkileyici olabilir.

5. En Zayıf / Beğenmediğiniz Yönünüz Nedir?

Bu soruda biraz soluklanın ve gerçekçi olun :) Araştırmalara göre; bu soruya en çok verilen cevaplar ” En sevmediğim yönüm çok çalışmam” ” İşleri bitiremeyince kendime dert ediyorum ” ” Şirketin menfaatleri kendi menfaatlerimin önüne geçiyor” gibi klişe cümleler :) En zayıf yönünüzü söylemeniz mülakatı yapan yetkili tarafından takdir edilecektir. Ayrıca belirttiğiniz zayıf/beğenmediğiniz yönünüzü geliştirmek için yaptığınız çalışmaları ve aldığınız eğitimleri belirtmeniz faydalı olacaktır.

6. En Güçlü / Beğendiğiniz Yönünüz Nedir?

Bu soru genellikle 5. soru ile birlikte sorulur. İş tanımına uygun güçlü yönünüzü belirtmeniz ve bunu detaylandırmanız size avantaj sağlayacaktır. Zayıf yönlerinizde kısa tutup, güçlü yönlerinizi uzun uzun anlatmanız da hoş karşılanmayacaktır. Sade, öz ve örneklerle bu soruyu cevaplamalısınız.

7. Şu Ana Kadar En Büyük Başarınız Nedir?

Bu soruyu cevaplarken ortaokul, lise ve üniversite ilk senelerine gitmenize gerek yok :) Güncel ve kabul edilebilir bir başarı tanımlamanız gerekmektedir. Uzun yıllar iş tecrübeniz varsa bu başarınızı iş hayatınızdan seçebilirsiniz. Eğer iş hayatınızda çok deneyiminiz yoksa üniversite yıllarından örnek seçebilirsiniz.

Örnek vermek gerekirse;

  • Şirkette yılın en çok satış yapan personeli olmak
  • Geliştirdiğiniz yazılımla şirkette tasarruf oluşturmak
  • Aldığınız ödüller veya yarışmalarda dereceleriniz
  • Yenilikçi bir strateji geliştirmek

8. Başarıyı Nasıl Tanımlarsınız, Başarıyı Nasıl Ölçersiniz?

Başarı kavramı herkes için farklı anlamlar ifade eden bir kavramdır. Başarı bazı kişiler için para, bazıları için mevki bazen de mutluluktur. Bu soruya doğru veya yanlış diye tanımlayabileceğimiz bir cevap yok. Başarıyı komplike bir şekilde anlatabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse, başarı benim için çocukluk hayalim doktor olmaktı ve şu an başarılı bir doktor olarak hastanenize başvuruyorum tarzında bir yaklaşım olabilir.

9. Neden Yeni Bir İş Arıyorsunuz?

Halihazırda bir işiniz yoksa bu soru size sorulmayacaktır ama bir işte çalışırken başka bir işe başvuruyorsanız bu soru mutlaka gelecektir. Daha önce de belirttiğimiz gibi bu soruda maddi konulara fazla girmeyin ve kişisel sorunlarınıza değinmeyin. Çalıştığınız şirketin küçük olduğu, yükselme şansınız olmadığı, kariyerinizde yeni bir adım atmak istediğinizi söyleyebilirsiniz.

10. Bize Sormak İstediğiniz Bir Şey Var mı?

İş görüşmeleri biterken sizin merak ettiğiniz bir şey olup olmadığı ve sorularınız olup olmadığı sorulur. Size tavsiyemiz ” Maaş Ne Kadar “, ” Zam Hangi Ay” ” Resmi Tatillerde Çalışıyor Musunuz” tarzında sorular dışında mutlaka soru sorun :)

Örnek vermek gerekirse;

  • Çalışacağım ekip hangi mesleklerden oluşuyor, kaç kişi var?
  • Çalışanlarınız aktif olarak ulusal düzeyde eğitimlere katılıyor mu?
  • Şirket performans yönetimini nasıl gerçekleştiriyor?
  • Oryantasyon süreciniz nasıl işlemektedir?

Sizlere iş görüşmelerinde/mülakatlarda en çok sorulan 10 soru konusunda bilgi verdik. Takipçilerimize son tavsiyemiz iş görüşmelerinde dürüst olun ve kendinizi abartmayın :)

Umarım hayalinizdeki işte mutlu bir şekilde uzun yıllar çalışırsınız!

En İyi Bütçe Planlama Örnekleri

Gökhan Turgut Ünal

Proje Yönetimi Okulu Koordinatörü

Kaynak


İlgili Makaleler


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu