BlogOnline Kaynaklar

Chatgpt Nedir? Nasıl Kullanılır?

Chatgpt Nedir sorusunun cevabı aslında temel anlamda yapay zeka tabanlı chatbot ürünlerinin düşünerek iletişime geçmesidir. Çalışmalar 1950’lere Alan Turing çalışmalarına kadar uzanıyor. Bilgisayar biliminin kurucusu sayılan Alan Turing kendisine şu soruyu sordu; Makineler Düşünebilir mi? Bu sorunun yanıtının ardından bilgisayar icat edildi, kriptoloji ve şifreleme ortaya çıktı, şu an kullandığımız İnternet ve Bilgisayar teknolojisinin hemen hepsinde Alan Turing’ın o sorusunun cevabı var diyebiliriz.

Alan Turing Hakkında Bilmediğiniz 8 Şey

Chatgpt Nedir? Nasıl Kullanılır?

En temel düzeyde, bir sohbet robotu, insan konuşmasını (yazılı veya sözlü) simüle eden ve işleyen, insanların dijital cihazlarla gerçek bir insanla iletişim kuruyormuş gibi etkileşime girmesine izin veren bir bilgisayar programıdır. Chatbot’lar, basit bir sorguyu tek satırlık bir yanıtla yanıtlayan ilkel programlar kadar basit veya bilgileri toplayıp işlerken artan kişiselleştirme seviyeleri sunmak için öğrenen ve gelişen dijital asistanlar kadar karmaşık olabilir. Chatbot’lar ailesinin son üyesi olan openai’in gpt-3 tabanli sohbet robotu olan Chatgpt son teknoloji ile size her konuda iletişim sağlayabiliyor.

Muhtemelen farkında olsanız da olmasanız da bir chatbot ile etkileşime girmişsinizdir. Örneğin, bilgisayarınızın başında bir ürün araştırıyorsunuz ve ekranınızda yardıma ihtiyacınız olup olmadığını soran bir pencere açılıyor. Ya da belki bir konsere gidiyorsunuzdur ve akıllı telefonunuzu sohbet aracılığıyla araç çağırmak için kullanıyorsunuzdur. Veya mahallenizdeki kafeden bir kahve sipariş etmek için sesli komutları kullanmış ve siparişinizin ne zaman hazır olacağını ve ne kadara mal olacağını bildiren bir yanıt almış olabilirsiniz. Bunların hepsi, bir chatbot ile karşılaşabileceğiniz senaryo örnekleridir.

CHATGPT DENEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Chatbotlar nasıl çalışır?

Yapay zeka, otomatik kurallar, doğal dil işleme (NLP) ve makine öğrenimi (ML) tarafından yönlendirilen sohbet robotları, her türlü isteğe yanıt vermek için verileri işler.

İki ana sohbet robotu türü vardır.

Görev odaklı (bildirimli) sohbet robotları, tek bir işlevi gerçekleştirmeye odaklanan tek amaçlı programlardır. Kuralları, NLP’yi ve çok az makine öğrenimini kullanarak, kullanıcı sorularına otomatikleştirilmiş ancak konuşmaya dayalı yanıtlar üretirler. Bu sohbet botları ile etkileşimler son derece spesifik ve yapılandırılmıştır ve en çok destek ve hizmet işlevleri için geçerlidir; sağlam, etkileşimli SSS’ler düşünün. Görev odaklı sohbet botları, çalışma saatleri veya çeşitli değişkenler içermeyen basit işlemlerle ilgili sorgular gibi yaygın soruları işleyebilir. NLP’yi son kullanıcıların sohbet yoluyla deneyimleyebilmeleri için kullanmalarına rağmen, yetenekleri oldukça basittir. Bunlar şu anda en yaygın kullanılan sohbet robotlarıdır.

Veri güdümlü ve tahmine dayalı (konuşma) sohbet robotlarına genellikle sanal asistanlar veya dijital asistanlar denir ve bunlar, görev odaklı sohbet robotlarından çok daha karmaşık, etkileşimli ve kişiselleştirilmiştir. Bu sohbet botları bağlamsal olarak farkındadır ve ilerledikçe öğrenmek için doğal dil anlayışından (NLU), NLP’den ve makine öğreniminden yararlanır. Kullanıcı profillerine ve geçmiş kullanıcı davranışlarına dayalı olarak kişiselleştirmeyi etkinleştirmek için tahmine dayalı zeka ve analitiği uygularlar. Dijital asistanlar, bir kullanıcının zaman içindeki tercihlerini öğrenebilir, önerilerde bulunabilir ve hatta ihtiyaçları önceden tahmin edebilir. Verileri ve amacı izlemeye ek olarak, konuşmalar başlatabilirler. Apple’ın Siri’si ve Amazon’un Alexa’sı, tüketici odaklı, veri odaklı, tahmine dayalı sohbet robotlarına örnektir.

Chatgpt Farklı Kılan Nedir?

OpenAI, en son yapay zeka projesi Chat GPT veya ChatGPT’nin prototipini yayınladı, ancak tam olarak nedir ve çevrimiçi kullanımı ücretsiz mi?

Sam Altman’ın OpenAI’si, 30 Kasım’da ChatGPT adlı bir yapay zeka sohbet robotu yayınladı ve bu, teknoloji endüstrisini ve interneti kasıp kavurdu ve dürüst olursak, bizi biraz endişelendirdi.

2015 yılında Elon Musk ve Altman tarafından kurulan OpenAI’nin en son sohbet robotu uygulaması, insan diyaloglarını anlayabilir ve sanki bir arkadaşınıza yazıyormuşsunuz gibi ayrıntılı insan yaşamı metinleri üretebilir.

CHAT GPT’NİN KULLANIMI ÜCRETSİZ Mİ?

Evet, ChatGPT şu anda OpenAI’nin geri bildirim döneminde ücretsizdir. Şirket, son sürümü iyileştirmek için incelemeleri kullanmayı umuyor.

DENEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

ChatGPT’yi denemek için:

Resmi web sitesinİ ziyaret edin
Hesap oluştur
“kişisel kullanım için”i seçin
İstediğiniz özelliği seçin – sohbet için Soru-Cevap’a tıklayın
Aç’ı tıklayın
Sorularınızı Q’nun yanına yazın:
Gönder’i tıklayın ve yanıtın görünmesini bekleyin; bu işlem birkaç saniye sürebilir.


İlgili Makaleler


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu