BlogÜniversite Hayatı

Üniversiteye Yeni Başlayacaklara Tavsiyeler

Hayatınızın dönüm noktalarından biri; üniversiteye başlamak! Yaşayacağınız şehir, arkadaş çevreniz, bölümünüz, üniversiteniz kısaca her şey sizi şekillendirecek. Yorucu bir sınav sonrası yeni bir hayat ve kendi ayaklarınız üzerinde durmaya çalışırken yaşayacağınız deneyimler! Üniversiteye Hoş geldiniz :) Üniversite hayatınızda işinize yarayacak tavsiyeleri sizin için derledik!

1. Sivil Toplum Kuruluşlarına Koşun!

Üniversite hayatını yaşayacağınız şehirde bir çok sivil toplum kuruluşu olacak ve bence hemen bu kurumlardan birine üye olun! Sivil toplum kuruluşlarında gönüllülük yapmak hayatınızda yeni bir ufuk açacak ve sizi çok farklı biri yapacaktır. Çocuklarla vakit geçirmek, lösemili çocuklara destek olmak, bir köy okuluna gidip yardım etmek hem kişisel gelişiminize katkı yapacak hem de çok farklı insanlarla tanışma imkanı sağlayacaktır. Ayrıca 1. sınıfta çok gündeme gelmese de 2. ve 3. sınıfta arkadaş ortamında gündem konusu yurt dışına Erasmus veya Avrupa Gönüllü Hizmeti ile gitmek olacaktır. Bu programlarda adaylara en çok avantaj sağlayan konuların başında sivil toplum kuruluşlarında yapılan çalışmalar gelmektedir.

Türkiye’de Gönüllü Olmanız Gereken 10 Sivil Toplum Kuruluşu

2. Yabancı Dil Öğrenmeye Şimdiden Başlayın!

Üniversiteye başladığınızda İngilizce seviyeniz üst düzey olarak değerlendirebilirsiniz ancak zaman geçtikçe uzun metinlerde zorlandığınızı veya yurt dışından gelen kişilerle iletişimde eksiklik yaşadığınızı fark edebilirsiniz. Lisede iyi bir İngilizce eğitimi almış olsanız bile bilgilerinizi ve akıcılığınızı taze tutmak için kaliteli bir kursa yazılın! Hiç İngilizce bilmiyorsanız kurs konusunda hızlı davranın çünkü İngilizce üniversite hayatınızın bir çok yerinden karşınıza çıkacak. 2. veya 3. sınıfta ikinci bir yabancı dil için şimdiden planınızı yapın, hangi dili okumak istediğinizle ilgili araştırmanızı yapın.

İkinci Yabancı Dil Olarak Hangi Dili Öğrenmeli

3. Çevreniz Sizi Şekillendirecektir!

Bu noktada çok da ebeveyniniz rolüne bürünüp aman şunu yapma, aman şuna bulaşma demeyeceğim :) Ancak şu bir gerçek ki sürekli bir arkadaş çevreniz olacak ve bu arkadaş çevreniz sizin üniversite hayatınızın akıbetini belirleyecektir. Örnek vermek gerekirse; lisede çok dağınık, çok umursamaz ve çok gezen biriydim, zorla Ege Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünü kazandım. Üniversiteye gittiğimde birçok öğrenci hedefleri ve hayalleri ile gelmişti ve vizyonları vardı. Ya onların benim gibi olmasına uğraşacaktım ya da ben onlar gibi olacaktım. Arkadaş çevremi iyi seçtim ve bunun sonucunda hepsinden bir şeyler kazandım. En basiti; Üniversiteye gittiğinde STK denilince boş boş bakan bir adamdan, sivil toplum için gönlünü aklını veren bir insana dönüştüm. Seçim sizin :)

4. Hiçbir şeye Bağımlı Olmayın!

Artık özgürsünüz, ailenizden uzaksınız ve istediğinizi yapabilirsiniz. Üniversite ortamı güzel olduğu kadar tehlikeli de olabiliyor. Bağımlılık kelimesini sadece alkol, sigara veya uyuşturucu bağlamında anlamayın. Bu gözler, online bir oyuna bağımlı hale gelip okul uzatan insanlar gördü :) Üniversitede hiçbir şeye bağımlı olmayın, özellikle uyuşturucu maddeler illegal olarak çok yaygın! Bir kereden birşey olmaz diyerek başlayan birçok öğrenci tanınmaz halde ve okulla alakaları yok. Kendinizi her ortamda aşırılıklara karşı frenleyin!

5. Okul Topluluklarına Mutlaka Üye Olun!

Okul bünyesinde bulunan topluluklar ve kulüpler hem farklı deneyimler sağlayacak hem de sosyalleşmenize aracılık edecektir Hobilerinize ve zevklerinize göre bir çok topluluk arasından seçim yapabilirsiniz. Dağcılık, yürüyüş, rafting, tiyatro, fotoğrafçılık gibi topluluklar ile boş zamanlarını harika bir şekilde değerlendirebilirsiniz. Benim tavsiyem ilk senenizde birden fazla topluluğa üye olmayın ve toplulukları tanıyın çünkü ilk senenizde ortamı ve çevreyi tanımanız daha yararlı olacaktır.

6. Eve Çıkmak Konusunda Acele Etmeyin!

Üniversite hayatının en başarısız ve kederli hikayeleri arkadaşlarla eve çıkma konusunda ortaya çıkıyor :) Samimi bir arkadaşınızla eve çıkarsınız ve 1 ay sonra sorunlar başlar veya üniversiteye gider gitmez eve çıkmak istersiniz senenin sonunda pişman olursunuz! Ev konusunda acele etmeyin ve yurt ortamının biraz tadını çıkarın. Yurt çıkmadıysa özel yurtlara da bakabilirsiniz. Bu noktada özel yurtları iyi araştırın ve şartlarını analiz edin çünkü yurtların çoğu senelik sözleşme yapmakta ve sonradan ayrılmak isteseniz bile paranızı geri alamayabilirsiniz. Biriyle yaşama konusunda kararınızı verirken iyi düşünün!

7. Bursları Takip Edin!

Burs fırsatları öğrencilerin en çok talep ettiği konuların başında geliyor. Karşılıksız olduğu için ve düzenli ödeme aldığınızdan dolayı burs fırsatlarını takip edin. Ailenizin maddi durumu, okul başarınız, sosyal çalışmalarınız burs almanızda önemli faktörlerdir. Burs ilanları genellikle her sene Ağustos – Ekim ayları arasında alınıyor ve Türkiye’de birçok kurum burs vermektedir. Devletin sağladığı burs olanağına da mutlaka başvurun! Öğrenim kredisi olarak adlandırılan geri ödemeli kredi seçeneği de alırken tatlı öderken çile :) Okul bittikten sonra aldığınız parayı yasal faiziyle taksitle ödeyeceğinizden dolayı çok ihtiyacınız yoksa öğrenim kredisi almayın :)

Burs Duyuruları için Tıklayınız.

8. MS Office Programlarını Öğrenin!

Üniversitede en çok işinize yarayacak program MS Office! Word, Excel, Powerpoint her an kullanmanız beklenen programlar ve derslerde çok işinize yarayacak. Birçok öğrenci word ve powerpoint konusunda pek sıkıntı çekmiyor ancak Excel dipsiz bir kuyu :) Excel konusunda mutlaka profesyonel bir kursa gidin çünkü hem öğrencilik hayatınızda hem iş hayatınızda sizi diğerlerinden ayıracak en önemli ayrıntılardan biri. Sunum konusunda Prezi ve Powtoon sitelerinden eğlenceli ve interaktif sunumlar hazırlayabilirsiniz.

10 Adımda Etkili Sunum Yapma Teknikleri

En İyi 5 Sunum Programı


İlgili Makaleler


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu