Modern çağ insanının sorunu binalar arasında sıkışıp kalmak. Apartman dairelerimizden sabah çıkıyoruz iş, okul çalışıyoruz akşamları geri dönüyoruz. Hayatınızın sanki beton yığınlarının arasında aynı monotonlukla geçip gidiyormuş, ellerinizden kayıyormuş hissine kapıldığınız oluyor mu? Peki, en azından birkaç gününüzü bir çiftlikte doğayla iç içe geçirmeye ne dersiniz? TaTuTa ekolojik çiftliklerinde ister gönüllü olarak çalışabilir isterseniz yalnızca konuk olarak yeşilin içinde çiftlik hayatını gözlemleyebilirsiniz. Bu listede sizler için 10 Ekolojik çiftlik önerimiz var. Ayrıntılı bilgilere ise çiftlik isimlerine tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Ziyaret Edebileceğiniz 10 TATUTA Ekoloji Çiftliği
Fadime Kaplan Zülfikargil İzmir- Foça
Foça’nın Ilıpınar köyüne 2 km mesafede olan çiftlik kızılçam ormanı, zeytinlikler ve nar bahçeleri arasında bulunuyor. Çiftlikten Foça’ya ve Menemen’e toplu taşıma ile 15 dakikada, İzmir’e ise yine toplu taşıma ile 1 saatte ulaşım sağlanabiliyor. Çiftliğe yakın olan ve Akdeniz foklarının en önemli yaşam alanlarından Foça Özel Çevre Koruma Bölgesi ve Türkiye’deki 14 Ramsar alanından Gediz Deltası kuş, kelebek gözlemciliği ve fotoğrafçılığı, balıkçılıkla ilgilenenlerin ilgi duyduğu yerlerden. Emekli öğretmen olan Fadime ve Kaplan Zülfikargil, İzmir’de 25 yıl öğretmenlik yaptıktan sonra 1998 yılından bu yana Ilıpınar’daki çiftliklerinde yaşıyorlar. Aile, müstakil ve bölgenin doğal mimarisine göre taş ve ahşap kullanarak yaptıkları evlerinin üst katında bulunan 2 odayı misafirleri için ayırdı.
TATUTA WEB SİTESİNE ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ
Ormanevi Çanakkale- Biga
Ormanevi, 2005 yılında, o sırada 20’li yaşlarının başlarında olan 4 arkadaş tarafından, sosyal anlamda keyifli ve anlamlı, ekolojik açıdan onarıcı, ekonomik olarak da adil ve kendine yeterli bir kırsal topluluk, bir ekoköye evrilmek amacıyla 2005’te kuruldu.
Kolektif 2012 yılında Biga Dağları’nın kuzeyindeki bir köye, “kırsala geçiş” aşamasını başlatmak için yerleşti. Kolektif şu anda köyün merkezine yakın, yaklaşık 1 dönümlük bahçesi olan bir köy evinde ikamet ediyor. Kolektifin tarım amaçlı işlediği arazi 5 ile 20 dönüm arasında değişiyor. Çok geniş çeşitlilik ve sayıda iş var, bir o kadar da öğrenecek şey… Kolektif bu anlamda “kafa dengi”, sağlam ve çalışkan, açık fikirli bireyleri yılın her ayı kabul ediyor.
Gürcan- Filiz Durmazbilek Avşa Adası
Gürcan ve Filiz Durmazbilek çifti, ana gelir kaynağı turizm ve balıkçılık olan Avşa Adası’nda yaşıyorlar. Gürcan Bey, yıllar önce babasıyla birlikte taştan ördüğü teraslarda, çeşitli çalılar, yabani otlar ve tavşanların arasında Marmara Denizi’ne karşı tarım yapıyor. Kayalıkların arasına dikilmiş meyve ağaçlarından incirler, fıstıklar ve zeytinler topluyor. Ürünlerini yerel pazarda satıyor. Adanın sürprizlerinden birisi de rüzgar sörfü. Gürcan Bey vakit buldukça sörf yapmayı çok seviyor, gelenlere de öğretebileceğini söylüyor.
Yoga Evi Çiftliği Yalova
Çiftlik, Avrupa – Sibirya iklim kuşağına ait ağaç türlerinden oluşmuş bir ormanın içindedir. Bağlı olduğu köy merkezinden kısmen uzak ve izoledir. Yaklaşık 35 dönüm araziye sahiptir. Bunun 10 dönümü üzerinde tarım yapılmaktadır. Üzerinde birçok tür meyve ağacı ve neredeyse her tür sebze vardır. Geçim kaynakları tarım olmamasına rağmen doğa ve toprak tutkusu nedeniyle tarımla uğraşmaktadırlar. Ev sahibinin başka bir evi olması nedeniyle çiftliği dönemsel olarak kullanılmaktadır. Çiftliğin hangi aylarda gönüllü veya konuk kabul ettiğini öğrenmek için linkten ayrıntıya bilgiye ulaşabilirsiniz.
Hüseyin Genç Çiftliği Çankırı
Ev sahibi çift, memleketleri olan köyde tuğla üstü kireç sıvamalı, ahşap çerçeveli bir köy evini restore ettirerek atölye çalışmaları ve konaklama hizmetine sunmuş. Çiftliğin bulunduğu bölgede tarım yoğunlukta olup, mevsimlik bahçe bitkilerinin yanı sıra meyve ağaçları da bulunuyor. Yer yatağı ve sedir bulunan misafir odası, tuvalet ve banyo evin içindedir. Çiftlik sahipleri yılın iki ayı gönüllü, yedi ayı konuk kabul etmektedir.
Eflatun El Bademi Çiftliği Antalya- Çukurbağ
Kaş’ın Çukurbağ Köyü’nde, Phellos ve Antiphellos (Kaş) antik kentleri arasında, antik Likya yürüyüş yolu üzerinde, eski bir taş evin onarılmasıyla 2004 yılında doğaya kazandırılıp 9 odalı 3 farklı yerleşke ev ile bahçesinde her türlü sebzenin tohumdan doğal yöntemlerle yetiştirildiği bir pansiyon-çiftlik evidir. Taş evin giriş katındaki dört odasının sürekli izlenime açık sanat galerisi ve kütüphane olarak da kullanıldığı ana binanın alt katları birbirinden bağımsız wc-duş ve sıcak suyu olan konuk odalarından oluşur. Denize 15 dakikalık araç-karayoluyla ulaşılan mekanın, ahşap üst terasında yoga yapılırken, sanatsal çalışmalarının da yapıldığı ortak yaşam alanı ise üzümleri dalından koparıp yiyebileceğiniz asmaların gölgeliğindeki ön bahçededir. Ev sahipleri; Aydın ve Ebru Çukurova çifti ve biricik oğulları Ata bebektir. Aydın, ressam ve fotoğraf sanatçısı, eşi Ebru Çukurova ise mimar olup çiftin her ikisi de yoga eğitmenidir.
Ekotepe Ekolojik Yaşam Çiftliği Adana
Doğu Akdeniz de yer alan çiftlikte 32,5 dönümde tarım yapılmaktadır. 4 yetişkin ve 4 çocuğun yaşadığı çiftlikte zeytin, nar, bezelye, bakla, yeşil soğan, yeşil sarımsak, karnabahar, brokoli, maydanoz gibi birçok ürün yetiştirilmektedir. Ürünler hem İstanbul’daki % 100 Ekolojik Pazar’da hem de Ankara’daki pazarda satılmaktadır. Ürünlerin raf ömrüne göre marketler aracılığıyla da ürünler satılmaktadır. Dokuz senedir organik tarım yapılmaktadır. Çiftlik yılın her ayı gönüllü kabul ekmektedir.
TATUTA WEB SİTESİNE ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ
Flora Akdeniz Bahçesi Antalya- Çukurbağ
Çiftlik, Akdeniz’e 30 dakika mesafede. Etrafı, kızılçam ormanları ile kaplı. Rakımı ve konumu nedeniyle Akdeniz’in yaz aylarında hissedilen nemi ve sıcağı sahilde yaşanan kadar ağır değil. Çiftliğe komşu en yakın ev 500 metre uzakta. Doğayla iç içe ve ve en yakın yerleşim yerine 12 km mesafede. Çiftlikte 2 kişi yaşıyor. İhtiyaçları ölçüsünde küçük bir bahçede tarım yapıyorlar. Ekolojik prensiplere sıkı sıkıya bağlı olan çiftlikte, yenilebilir enerji, perma kültür yapılmaktadır. Çiftlik yılın her ayı gönüllü ve konuk kabul etmektedir.
Ekodanitap Rize- Hemşin
1992’de İstanbul’dan memleketi olan Çamlıhemşin’e geri dönen aileilk yıllarda 12 metrekarelik bir barınakta para kullanmadan yaşamış sonrasında ise şu anda oturdukları yere gelip bir pansiyonculukla geçinmeye başlamış. Ekodanitap Kaçkarların yamacında kurulmuştur. Etrafı Karadeniz’e özgü ağaç ve bitkilerle çevrilidir. 5 dönümlük arazi üzerine konumlandırılmış çiftlikte 22 kişinin turistik amaçla kalabildiği kütük evler bulunmaktadır. Üzüm, ahududu, elma, armut, yaban mersini, dağ çileği, erik, mantar gibi birçok ürün çiftliğin içinde yetiştirilmektedir. Ekolojik tarım prensiplerin uygulandığı çiftlikte birçok tür sebze de yetiştirilmektedir. Ev sahibinin kendi elleriyle yapmış olduğu barınakta kalacak olan gönüllüler geldiklerinde tarımın yanı sıra marangozluk işlerinde de tecrübe edinebilir. Bölgenin folklorik öğeleri çok iyi korunmuşken her türlü doğa sporunun yapılabildiği bir bölgede yer almaktadır.
İstafil Bio- Dinamik Tarım Çiftliği İstanbul- Çatalca
Çiftlik toplam 16.550 m2. 10 tane sera bulunduruyor. Bunun yanında Mayıs-Ekim arası açık alanda tarım faaliyetlerimize devam edilmekte. Karışık meyve ağaçları, elma bahçesi ve bir de bağ var. Bu sene bio-dinamik preparatlarımızı muhafaza edildiği ve yapıldığı bir kulübe inşa edilmiş. Arkasında da bio-dinamik bitkileri yetiştirilen bir bahçe bulunmakta. Çiftlik ormanın içinde olduğu için aydınlanma ve su ısısı güneş enerjisiyle sağlanmakta. Kuyudan gelen suyla günlük ihtiyaçlar ve bahçelerin sulanmasını sağlanmakta. Yaklaşık 100m2 büyüklüğünde bir prefabrik ev var. İçinde oturma odası, yemek odası, 2 yatak odası, mutfak, duş ve tuvalet var. Çiftlikte Türkçe dışında İngilizce, İbranice ve Rusça konuşulmaktadır. Ayrıca çiftlik oldukça sessiz ve sakin bir yerdedir.
Şura Çan
Proje Yönetimi Okulu Editörü
Görseller Tatuta ve Buğday Ekoloji web sitesinden alınmıştır.