BlogKişisel Gelişim & Verimlilik

Z Kuşağı Nedir? Hangi Yaşları Kapsar?

Z kuşağı, Y kuşağından sonra ve Alfa kuşağından önce gelen jenerasyona verilen isimdir. Araştırmacılara göre Z kuşağının üyelerini 1996 ve sonrası 2010’ların başlarına kadar doğmuş kişiler oluşturur.  Z kuşağı, küçük yaşlardan itibaren internet ve gelişen teknolojik araçlarla büyüyen ilk nesil olarak kabul edilir. Bu kuşağın üyeleri dijital yerliler olarak da adlandırılmaktadır. Bilim insanlarına göre Z kuşağı üyelerinin uzun süre ekrana bakmalarının ergen kesim üzerinde oldukça olumsuz etkileri bulunmaktadır.

Önceki nesillerle karşılaştırıldığı zaman Z kuşağı üyelerinin daha iyi huylu ancak bir o kadar pervazsız ve riskten kaçınma eğiliminde oldukları açıktır. Z kuşağı gençleri, eğitim öğretim ve iş beklentileri açısından önceki jenerasyonlara göre bu konularda daha fazla endişe duymaktadırlar.

Z Kuşağı Özellikleri

Z kuşağına milenyum çağı çocukları denilmektedir. Teknolojinin de sunduğu nimetler sayesinde bu kuşak diğerlerine göre daha hızlı ve analitik düşünme yetisine sahiptir. Ancak bu yetilerini çok iyi kullandıkları söylenemez. Z jenerasyonu üyeleri grup çalışmasını hiç sevmezler bireysel olarak iş yapmayı çok severler. Z kuşağının özgüveni oldukça yüksektir ve özgürlük konusunda oldukça keskin çizgilere sahiptir. Kısacası bu kuşağın özgürlüğe ve bağımsız olmaya karşı düşkünlüğe varan ilgileri vardır. Özgürlüklerinin kısıtlanmasının ve başkasının konfor alanlarına müdahale etmesinden hiç hoşlanmazlar. Z kuşağı için imkânsız diye bir şey yoktur. Kurallara çok uydukları söylenemez. Z kuşağının çoğu, ailelerinin ya da akrabalarının eski kafalı olduklarını düşündükleri için onların izinden gitmek yerine kendi yollarını çizmeyi tercih ederler. Çaba harcamak, emek vermek gibi kavramlar Z kuşağı için pek söylenemez çünkü her şeyin hazır olup önlerine serilmesini severler. Bu jenerasyon bilgiye çabuk ulaşmaya alıştığı için hayatı da o kadar hızlı yaşamak ister. Bu yüzden yaptıkları ve yaşadıkları şeylerden çabucak sıkılabilirler. Hak arama konusunda ve farklı sosyolojik gruptaki kişilerle din, dil, ırk ayırt etmeden arkadaşlık kurma konusunda oldukça başarılılardır. Kendilerine ya da bir başkasına yapılan bir haksızlığı gördükleri zaman asla sessiz kalmazlar. Hayal kurmayı oldukça seven bu nesil aynı anda pek çok işi yapabilir. Tabii çabuk sıkılmazsa.

Kısacası Z kuşağı yukarıda da yazdığımız gibi hırslı ve azimli değildir ancak yüksek özgüvene sahip olmaları onların her işi rahatça yapabilecekleri anlamına gelir.

Y Kuşağı’nın %60’ı Z Kuşağı’nın iş hayatında çok başarılı olacağını düşünüyor. Belki de bu düşüncenin sebebi Z Kuşağı’nın “multitasking” yani aynı anda birden çok konu ile ilgilenebilme özelliğinin oldukça gelişmiş olmasından kaynaklanıyor olabilir. Tüketici bir kuşak olan Z Kuşağı yalnız yaşamayı tercih ediyor, internet üzerinden sosyalleşiyor. Gelecek konusunda oldukça karamsar ve hayal kurmak istemiyor.

Hali hazırda çoğu iş hayatında yer almasa da yapılan anketlere göre işveren seçiminde esnek çalışma saatleri, sosyal ve yan haklara önem veriyorlar. Toplumda dışlanmış kesimin haklarının savunan liderler ile çalışmak istiyorlar. Ya da bu liderlerden olmak istiyorlar, kurallara bağlı olmak onları huzursuz ediyor. İşverenlerden ziyade çalıştıkları ortama da oldukça değer veriyorlar. Bu ortamda kuralın olması ve ortamın konfordan uzak olması onların yaratıcılıklarını ve verimini düşürüyor. Genelde evden işlerini halletmekten hoşlanıyorlar.

Gelenekselciler: 1946 tarihinden önce doğanlar

Baby Boomer Yılları: 1946-1964

X Kuşağı Yılları: 1965 – 1979

Y Kuşağı Yılları: 1980 – 1989

Z Kuşağı Yılları: 1996 – 2010

Alfa Kuşağı Yılları: 2010-2022

X Y Z KUŞAK ÖZELLİKLERİ

Kaynak


İlgili Makaleler


Bir Yorum

  1. Bir Adanalı olarak sorgularım.Kim bana X Y Z diyor. kim?
    ben her şeyden önce bir insanım.

    millete z diye diye işin cırkını çıkardılar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu