Yurtdışında Üniversite Okumak
Son yıllarda birçok genç yurtdışında üniversite okumak amacıyla araştırma yapmakta ve sınavsız yurtdışında üniversite fırsatlarını değerlendirmektedir. Birçok uluslararası üniversite çeşitli ülkelerden öğrencilere ev sahipliği yapmaktadır. Yurtdışında Üniversite Okumak için neler yapmalı? Şartlar Nedir? Hangi ülkeler Yurtdışında Üniversite Okumak için idealdir?
Yurtdışında Üniversite Okumak İçin Gerekli Evraklar
- Lise ya da üniversite diploması (Yüksek lisans için üniversite diploması şart)
- İngilizce transkript
- İlgili üniversitenin Online başvuru formu
- Motivasyon mektubu
- Referans mektupları (3 adet yeterli)
- Finansal dökümler
- TOEFL ve ILETS sınav skorları (bazı üniversiteler istemeyebilir)
- SAT skoru (bazı üniversiteler istemeyebilir)
Yukarıda sayılan şartlar ve evraklar genel nitelik taşımaktadır. Başvurmayı düşündüğünüz ülke ve üniversite için mutlaka resmi sitelerindeki açıklamaları okuyun.
Eğer İngilizce yeterlilik puanınız yoksa, üniversiteden şartlı kabul alarak o üniversitenin İngilizce hazırlık eğitimine devam edebilirsiniz.
SAT ACT Hazırlık Çevrimiçi Kılavuzları ve İpuçları
Yurtdışı Eğitim İçin Girmeniz Gereken Sınavlar
Yurtdışı Üniversite Okumak Pahalı Mı?
Evet ne yazık ki kur farklılıklarından dolayı Avrupa, Amerika gibi ülkelerde üniversite okumak bizim para birimimize çevirdiğinizde oldukça pahalı. Üniversitelerin burs seçenekleri mevcut ancak bu bursları almak, aldıktan sonra devam ettirebilmek kolay değil. Başvuracağınız üniversitenin yıllık ücretlerini ve burs seçeneklerini mutlaka inceleyin. İngiltere’de öğrenim gören uluslararası öğrenciler için öğrenim harcı yılda 6.000 – 15.000 GBP arasında değişmektedir. ABD’de, yıllık ortalama öğrenim ücreti devlet üniversitelerinde 10.000 – 20.000 USD, özel üniversitelerde ise 20.000 – 40.000 USD arasındadır. Almanya gibi bazı Avrupa ülkelerinde devlet üniversitelerinin çoğu ücretsizdir;
- İskoçya,
- Finlandiya,
- Avusturya,
- Almanya,
- Kıbrıs,
- Malta,
- Yunanistan,
- Danimarka,
- Norveç,
- Polonya,
- Slovenya,
- Slovakya
- Çek Cumhuriyeti
Önemli Tavsiyeler:
- Yurtdışında üniversite okumak için araştırma yapmak istiyorsanız aşağıda videoda belirttiğimiz web sitelerini mutlaka inceleyin.
- Danışmanlık hizmeti veren aracı kurum ile çalışacaksanız kurumu mutlaka araştırın. Aracı kurum ile imzaladığınız sözleşmeyi ayrıntılı olarak okuyun ( Sözleşmede küçük puntolarda yazılan cümleler dahil). Cayma durumunda nelerle karşılaşacağınızı bilin.
- Okumak istediğiniz ülke ve üniversite seçenekleri ile ilgili araştırmalarınızı resmi web sitelerinden yapın. Kulaktan dolma bilgilerle hareket etmeyin.
- Gelişmekte olan bir ülkeye ucuz diye gidiyorsanız eğitim kalitesi konusunda hayal kırıklıklarına hazır olun. Yağmurdan kaçarken doluya tutulabilirsiniz.
- Ailenizin maddi durumu iyiyse mutlaka Avrupa veya Amerika tercih edin.
- Üniversite eğitimi sonrası kariyer seçenekleri geniş bir ülkeye gitmeniz o ülkede kalıcı olmanızı sağlayabilir. Gideceğiniz ülkede öne çıkan sektörlerle seçeceğiniz bölümün uyumunu inceleyin.
Nasıl Ev Bulabilirim?
https://www.rent.com
https://www.craigslist.org/about/sites#US
https://www.londonist.co.uk/
Nasıl Ev arkadaşı Bulabilirim?
https://www.kamohousing.com
https://www.craigslist.org/about/sites#US
https://www.roomster.com
https://www.londonist.co.uk/