Yurtdışına Nasıl Gidilir? Yurtdışına Çıkış ve Yerleşme Yolları

Yurtdışına nasıl gidilir? sorusu en çok aldığımız sorulardan biri! Yurtdışına çıkmak isteyen kişilerin sayısı her yıl artıyor ama buna karşın yurtdışına çıkış fırsatlarının sayısı ve alımları da düşmekte! Özellikle tüm dünyada yükselmeye başlayan yabancı karşıtlığı, sert göçmenlik politikaları ve son dönemde ortaya çıkan pandemi ile birlikte bir çok ülke sınırlarını geçici veya kalıcı olarak yabancı kişilere kapattılar. Bu yazımızda yurtdışına nasıl çıkılır, hangi yollar denenebilir, yurtdışında kalıcı olarak yerleşme nasıl sağlanabilir, bu sorulara cevap arayacağız.

Erasmus+ Programları

Yurtdışına nasıl gidilir? sorusuna en önce gelen cevaplardan biri Erasmus programları! Erasmus+ programlarını üniversitede okuyorsanız mutlaka duymuşsunuzdur, birçok üniversite anlaşmalı olduğu üniversitelerle öğrenci değişim programı gerçekleştiriyorlar. Özellikle üniversite hayatınızın 2. ve 3. yılında Erasmus fırsatlarından yararlanabilirsiniz. Erasmus+ programı sadece üniversite öğrencilerine değil 18-30 yaş arası katılımcılara da açık. Özellikle Erasmus+ Eğitim kursları ve European Solidarity Corps ( Avrupa Dayanışma Programı) birçok gencin hayallerini süslüyor. Üniversite dışı bireysel başvuruya açık bu programların başvuru şartları için aşağıdaki linklerden bilgi alabilirsiniz. Erasmus+ programında önemli olan nokta sosyal sorumluluk projelerine katılımınız, daha önce gerçekleştirdiğiniz gönüllü faaliyetler ve İngilizce bilginiz. İngilizce dil belgesi şart olmasa da İngilizce dil yeterliliğinizi gösteren bir belgeyle başvurmanız şansınızı çok arttıracaktır. Peki Erasmus+ programı sonrası yurtdışında kalabilir miyim? Resmi cevap: Hayır! Ama şansınızı zorlarsanız ilerisi için kendinize fırsat oluşturabilirsiniz. Erasmus fırsatları ile yurtdışına çıktığınızda gittiğiniz ülkede network edinerek Erasmus sonrası kendinize staj veya iş fırsatı yaratabilirsiniz. Tavsiyem; gittiğiniz ülkede kaliteli bir network kurarak az ama kaliteli bir akademik-iş çevresi edinmeniz ve ülkeye döndüğünüzde bu ilişkileri devam ettirmeniz.

European Solidarity Corps Nedir?

Erasmus+ Staj Nedir? Başvuru Şartları Nelerdir?

Salto Youth Programları Eğitim Başvuru Formu Doldurma İşlemleri

Work and Travel

Yurtdışına nasıl gidilir? sorusunun bir diğer cevabı da Work and Travel! Amerika Dışişleri Bakanlığının tarafından yürütülen; A.B.D. haricinde bir ülkeden üniversite okuyan öğrencilerin, Amerika’da geçici işlerle ve seyahat imkanları ile; kültür ve fikirlerini Amerika’lı insanlarla paylaşabildiği bir değişim programıdır. Çevrenizde mutlaka Work and Travel programına katılmış birileri vardır, gerçekten yaygın bir program. Google aramasına Work and Travel yazınca başvuru şartları ve aracı şirketlerin listesi zaten önünüze geliyor, bu konulara çok girmeyeceğim. Peki Work and Travel sonrası Amerika’da kalabilir miyim? Resmi cevap: Hayır! Work and Travel hizmet süreniz bittiğinde Amerika’dan mutlaka çıkış yaparak ülkenize dönmelisiniz. Dönüş tarihi yaklaşınca izini kaybettirip kaçak bir şekilde kalmaya çalışanlar var mı? Evet ama bu pek sürdürülebilir bir durum değil. Eğer hayatta kaybedecek pek bir şeyiniz kalmadıysa bu durum kulağa hoş gelebilir ama sağlık ve güvenlik açısından büyük riskler barındırıyor. Work and Travel yaparken çalıştığınız kurumla iyi ilişkiler geliştirmeniz, uslu bir çocuk olmanız :) ve iyi bir referans sağlamanız daha sonra yapacağınız vize ve yerleşim başvuruları için lehinize delil olarak kullanılacaktır :)

WorkAway

Workaway, üyelerin aile yanında konaklama ve kültürel değişim düzenlemeleri için birbirleriyle iletişim kurmalarını sağlayan uluslararası bir konaklama hizmetidir. Bu hizmette hostelden tutunda at bakıcılığına kadar bir çok gönüllü iş mevcuttur. Workaway’de bulunan ev sahipleri, gönüllülerle önceden konuşarak ne kadar kalacakları konusunda anlaşır ve konaklama ve yemeği kalacakları süre boyunca katkı sağlamaları beklenir. Hatta bazen gideceğiniz yerlerde para bile kazanabilirsiniz.

Eğer yurtdışına bir geziye çıktıysanız ve bu gezinizi daha ucuz bir şekilde tamamlamak istiyorsanız. Workaway size uygun bir seçenek olacaktır. Hatta sadece daha ucuz yolla gezmek için değil, gideceğiniz ülkede yerli gibi yaşayıp, kültürlerini daha yakından tanımanız için çok güzel bir fırsat sunmaktadır.

Workaway’e kendi sitesinden kayıt olabilirsiniz. Yalnız bu siteye kaydolmak için, tek kişi yıllık 36 euro ( aylık 3 euro ) , çift kişi için ise, 48 euro ( kişi başı aylık 2 euro) bir ücreti vardır.

https://www.workaway.info/

Workaway benzeri sitelerden de bu tür işler bulabilirsiniz;

https://www.helpx.net/ : HelpX, organik çiftliklerin ve  tarlaların, gönüllüleri kısa süreli olarak yemek ve konaklama karşılığında kalmaya davet eden çevrimiçi bir platformdur.  https://www.trustedhousesitters.com/: Trusted Housesitters, dünyanın her yerinden ev bakıcılarına ve evcil hayvan bakıcılarına ihtiyaç duyan ev sahiplerini bulabileceğiniz ve karşılığında ücretsiz konaklama alabileceğiniz bir web sitesidir.
http://wwoof.net/  : WWOOF, gönüllüleri güven ve parasal olmayan değişime dayalı kültürel ve eğitsel deneyimleri teşvik etmek için organik çiftçiler ve yetiştiricilerle birleştirir. Bir gönüllü olarak, günlük işlerde yardımcı olarak ev sahibinizin yanında yaşıyorsunuz. Ev sahibi bir çiftlik olarak, toprakla bağlantı kurmak ve organik hareketi desteklemek isteyen ziyaretçileri almak için evinizi açabilirsiniz.
https://globalworkandtravel.com/  Bazıları tatilinizi çalışarak geçirdiğinizi söyleyebilir, ama gerçek şu ki tatil karşılığında çalışacaksınız. Global Work & Travel Co, size yaşamı değiştiren bir deneyim yaşamak için çok çeşitli imkanlar sunuyor.

Çalışırken Dünyayı Gezmenizi Sağlayacak En İyi 38 İş

Au Pair

Au Pair; kelime anlamı ile anne yardımcılığıdır. Bir uluslararası kültürel değişim programıdır. Au Pair programında amaç; gençlerin farklı ülkelerdeki bir aile yanında kalarak, o ülkenin dilini ve kültürünü öğrenmesidir.

Au Pair olmak için aranan nitelikler; 18 yaşından küçük, 30 yaşından büyük olmamak, gideceğiniz ülkenin diline biraz da olsa hakim olmak, sağlıklı olmak, genellikle sigara kullanmıyor olmak ve bazen ise çocuk bakmakla ilgili deneyimleriniz olması gerekiyor.

Au Pair programında Avusturya, Avusturalya, İngiltere, Finlandiya, Belçika, Kanada, Çin, Danimarka, Fransa, İrlanda, Almanya, İzlanda, Hollanda gibi ülke seçenekleri mevcut. Fakat oturum izni almak için gerekli anlaşmayı sağlayıp sağlamadığını bu ülkelerdeki program düzenlemelerine bakarak öğrenebilirsiniz.

Au Pair’e kaybolmak için aupair.com üzerinden siteye kayıt olmalı, Au Pair profili oluşturmalı, ev sahibi aile bulmalı, onlarla tanışmalı ve anlaşma imzalamasınız.

Aupair bulma konusunda size yardımcı olabilecek linkler;

https://www.aupair.com/en/p-au-pair.php
https://www.greataupairusa.com/
https://www.greataupair.com/
https://www.findaupair.com/

AIESEC-Küresel Gönüllülük-

AIESEC- Global Volunteering ( Küresel Gönüllülük) 6-8 hafta süren projelere katılım göstererek, kişisel gelişimine katkıda sağlayacağın, farklı kültürleri tanıyacağın ve konfor alanının dışına çıkacağın bir programdır.

Bu projelere başvurmak için ilk yapman gereken; Aiesec’in sitesinden başvuru formunu tamamlayarak kaydını bırakmak. Sonrasında ise “AIESEC Opportunities Portal”a yönlendirileceksin.
AIESEC Opportunities Portal’a kayıt olduktan sonra, profilini tamamlayıp, tüm staj imkanlarını ve Sosyal Sorumluluk Projeleri için “Volunteering Experiences” kısmını seçerek gönüllülük projelerini görebilirsin.

Tüm bunları yaptıktan sonra, deneyimlerine ve yeteneklerine uygun staj ve projeleri bulmak için filtreleme seçeneği ile istediğin tarih aralığını girerek sana uygun projelere bakabilirsin. Aynı anda en fazla 15 projeye başvuru yapabilirsin.

Başvurduğun projeler için sorulacak sorulara yönelik videonu hazırlayabilirsin. Online gerçekleştirecek mülakatlarda kendini ve tecrübelerini iyi bir şekilde ifade etmen gerekiyor.

Bir projeye kabul aldıktan sonra, artık eşleşme ücreti olan 550 TL’yi yatırıp, davet mektubun ile vizeye başvurup, uçak biletini alabilirsin.

Konaklama seçenekleri projeden projeye değişkenlik göstermektedir. Aile yanı, yurt veya AIESEC tarafından projeniz süresince tahsis edilen bir evde, proje arkadaşlarınızla veya yalnız olarak kalabilirsiniz.

https://aiesec.org.tr/global-volunteer/#gvbasvuru

Green Card Başvurusu ile Amerika’ya Yerleşmek

Green Card, sizin Amerika’ya göçmen olarak gitmenizi sağlar. Başvurunuz sonucu, kabul edilirseniz gerekli vize işlemleri başlar ve Amerika’da kendinize yeni bir hayat kurarsınız.

Green Card hakkında bilinmesi gereken en önemli şeyleri size sıralayacağım.

Green Card çekilişi tamamen kura usulüne göre yapılır. Yani size avantaj sağlayacak bir şey bulunmamaktadır. Başvuru sonrasında size verilecek olan başvuru numaranızı kaybetmemeniz tavsiye edilir.

Her sene düzenlenen DV programından, basit ama katı bazı kurallarla sınırlandırılmış yeterlilik şartlarına uyan kişiler yararlanabilmektedir.  DV programını kazananlar, bilgisayar tarafından rastgele yapılan bir çekiliş neticesinde belirlenmektedir. Vizeler, altı coğrafi bölge arasında paylaştırılır ve bu bölgelerde bulunan hiçbir ülke, ilgili sene içinde verilecek olan vizelerin toplamının yüzde yedisini aşamaz.

Amerika’ya göçmen olarak giderek yerleşmeyi düşünüyorsanız mutlaka başvurmalısınız!

Almanya Mavi Kart Başvurusu

Mavi Kart AB/AEA ülke vatandaşı olmayan nitelikli insanlar için çalışma ve oturma izni programıdır. Avrupa Birliği Mavi kart kapsayıcı sosyal ve ekonomik imkânlarla beraber Avrupa’da süresiz ikamet imkânı sağlar. Avrupa Birliği dışında kalan yüksek eğitimli ve nitelikli insanları Avrupa’ya çekmek için dizayn edilmiştir. Birleşik Krallık, İrlanda ve Danimarka hariç tüm AB ülkeleri Mavi Kart programı dâhilindedir. Almanya Mavi Kart almak için Almanca dil şartı yoktur. Almanca dilini bilenler için 21 ay olan kalıcı oturma süresi Almanca bilmeyenler için 33 ay aylık süreyi kapsamaktadır. Mavi Kart’ın sağladığı imkânlardan bazıları şunlardır:
  • Yıllık minimum 50.000 Euro brüt maaş geliri
  • Sosyo-ekonomik haklar
  • Kalıcı ikamet imkânı
  • Almanya Vatandaşları ile seçme ve seçilme hakkı dışında eşit haklar
  • Aynı anda tüm aile bireylerine oturma izni alabilme imkanı

Yüksek eğitimli insanları hedef alan ve onlar için Avrupa’ya yerleşmeyi kolaylaştıran özelliklere sahip olan Mavi Kart 2012 yılından bu yana yürürlüktedir. Almanya Mavi kart sunduğu imkânlarla bireylere özel haklar vermektedir. Bu haklar:

  • 33 ay boyunca yüksek nitelikli işte sigortalı şekilde çalıştıktan sonra daimi oturma izni alabilirler. Eğer birey Almanca dil yeterliliğini B1 seviyesinde olduğunu kanıtlarsa 33 aylık süre 21 aya inmektedir.
  • 18 ay boyunca yüksek nitelikli bir işte çalışmak koşuluyla başka bir AB ülkesine giriş yapabilir ve bir aylık süreç sonrasında o ülkede Mavi kart başvurusunda bulunabilirler.
  • Aile bireylerini de kapsayan Mavi Kart, eşler için de dil şartı aranmaksızın çalışma izni sağlamaktadır.

12 ay boyunca Almanya oturma izni iptal olmadan başka bir AB ülkesinde bulunabilirler. Bu hak diğer aile bireyleri için de geçerlidir.

Evlilik

Yurtdışına nasıl gidilir? Evet evet resmi evlilik! İlk etapta garip gelebilir ama bunu yapan kişi sayısı hiç de az değil, çünkü en garanti yollardan biri. Yurtdışından biriyle evlenerek o kişinin sahip olduğu vatandaşlık haklarına sahip olabilirsiniz. Eşiniz yabancı uyruklu ise yada yabancı uyruklu birisiyle evlenirseniz eşinizin vatandaşlığı olduğu ülkeye yada Schengen bölgesine -AB vatandaşı ise- aile birleşimi yoluyla yerleşme hakkı kazanıyorsunuz. Ruhuma sahip olabilirsin ama bedenime asla :) diyerek anlaşmalı evlilik de yapabilirsiniz. Gözünüzü kararttıysanız son seçeneklerden biri evlenmek olabilir, belki de hayatınızın aşkını bulursunuz :)

Yatırım Yapmak – Vatandaşlık Satın Almak

Paranız varsa en kestirme yol parayı verip vatandaşlığı satın almak. Buna izin veren bir çok ülke bulunmaktadır. Örneğin Malta, vatandaşlık satmaktadır. Malta vatandaşı olduğunuz an AB vatandaşı da oluyorsunuz ve tabii ki her hangi bir AB vatandaşının sahip olduğu her hakka da sahip oluyorsunuz.

https://www.maltakonsoloslugu.com/malta-vatandasligi

Diğer ülkelerin de vatandaşlık hizmetleri için konsolosluk web sitelerine bakabilirsiniz. Maddi durumunuz iyiyse, yurtdışından ev alabilecek durumdaysanız veya yatırım yapabilecekseniz hiç durmayın!

Göçmenlik Başvurusu Yaparak Gitmek

Bazı ülkeler göçmenlik başvurusu kabul etmektedirler. Eğer mesleğiniz aranan meslekler arasında ise ve gereklik diğer şartları sağlayabiliyorsanız (yaş, maddi durum, adli durum gibi) göçmenlik başvurusu yaparak yurtdışında yaşamaya başlayabilirsiniz. Şimdilik göçmenlik başvurusu kabul eden ülkeler şöyle,

Göçmenlik başvuruları için başvurmak istediğiniz ülkenin konsolosluk web sitelerini inceleyebilirsiniz.

Gökhan Turgut Ünal

Proje Yönetimi Okulu Koordinatörü

Exit mobile version