BlogYurtdışı Eğitim

Yurtdışı Eğitim İçin Motivasyon Mektubu

Yurt dışı eğitim için motivasyon mektubu yazmak her ülkede ve üniversite başvurunuzda karşınıza çıkacak bir zorunluluk! Motivasyon mektubu veya niyet mektubu, bir okula başvurmak için gereksiz bir zorluk gibi görünebilir. Motivasyon mektubu yazmaya başladığınızda tam olarak ne hakkında yazmanız gerektiğini bilemeyebilirsiniz.

Yurt dışında okumak isteyen öğrencilerin uluslararası bir başvuru için etkili bir şekilde yazma konusunda ek endişeleri vardır.

Bununla birlikte, iyi haber şu ki, uluslararası yüksek öğretim görevlilerinin potansiyel yeni, uluslararası öğrencileri değerlendirirken aradıkları bazı genel özellikler var.

Motivasyon mektubunuzu nereye gönderdiğinizden bağımsız olarak yapılması gereken bazı ortak noktaların yanı sıra (çalışmalarınızla ilgili nitelikler, hedefler, ilgi alanları / tutkular), yurtdışındaki okullara başvururken eklemeniz gereken bazı önemli detaylar da vardır.

Neden Yurtdışında Eğitim Almak İstiyorsunuz?

Tabii ki, açıklamaya hazırlıklı olmanız gereken ilk soru, neden kendi ülkenizde değil de yurtdışında okumak istediğinizdir. Açık ve bir soru gibi görünebilir, ancak yurtdışında eğitim alma nedenleriniz üniversiteler için büyük bir fark yaratıyor.

Sakın Bunları Söyleme:

Sadece ülkemden çıkmak istiyordum.

“Uluslararası” biriyle tanışmak ve evlenmek istiyorum.

Arkadaşım denedi ve kulağa eğlenceli geldi.

İngilizcemi geliştirmek istiyorum.

Oturum ve çalışma iznine ihtiyacım var.

Bunun yerine şunu söyleyin:

  • Uluslararası bir deneyimden hem kişisel hem de profesyonel olarak gelişmeyi bekliyorum.
  • Keşfetmeye ve deneyimlemeye devam etmekten heyecan duyduğum ülkenin kültürüne, tarihine ve diline derin bir ilgi duyuyorum.
  • Kültürler arası iletişim kurma becerileriyle gurur duyan biri olarak, dünyanın dört bir yanından öğrencileri bir araya getiren bir program için mükemmel bir seçim olacağına inanıyorum.
  • Daha önce yapmış olduğum çalışmalarımı kurumunuz verdiği kaliteli imkanlar çerçevesinde geliştirmek istiyorum.

Yurtdışında  Deneyiminiz Var Mı?

Uluslararası öğrencileri seçerken çoğu işe alım uzmanı bunun herkes için doğru bir deneyim olmadığının farkındadır. Üniversiteler, evden uzak olma deneyimi olmayan birini seçerek, yurt dışında yaşamaya hazır olmayan birini seçme riskini taşır ve program başladıktan kısa bir süre sonra programdan çıkabilir.

Sakın Bunları Söyleme:

  • Hiç yurt dışına seyahat etmedim ya da yaşamadım ama hoşuma gideceğini düşünüyorum.
  • Her seyahat ettiğimde kötü bir deneyimdi ama umarım bu sefer farklı olur.
  • Ailemin yanından hiç ayrılmadım bu ilk olacak ve harika olacağına inanıyorum.

Bunun yerine şunu söyleyin:

  • Daha önce hiç yurt dışında yaşamamış ya da okumamış olmama rağmen, seyahat etmeyi ve yeni kültürleri deneyimlemeyi seviyorum ve bu nedenle sevdiğim bir şeyi yaparken ufkumu genişletmek için bir fırsat arıyorum.
  • Hiç yurtdışına çıkmamış olsam da, bu ülkenin benim için doğru eşleşme olduğundan emin olmak için çok araştırma yaptım. Ayrıca yurtdışında bağımsız olarak yaşama ve eğitim alma zorluğunu da dört gözle bekliyorum ve bunun üstesinden gelmeye hazır olduğuma eminim.

Üniversiteler, uluslararası bir programa başvuran herkesin daha önce yurt dışında eğitim görmüş olmasını beklemiyor. Bununla birlikte, ortaya çıkabilecek zorluklara hazır olduğunuzu onlara bildirerek, kendinizi konuyu tamamen görmezden gelmeyi seçebilecek diğer öğrencilerden ayırmış olursunuz.

Kişiliğiniz Neden Yurt Dışında Eğitim Görmeye Uygun?

Doğal olarak, bazı insanlar yurtdışında yaşama ve eğitim deneyimi için daha uygundur. Ancak, düşündüğünüzden farklı nedenlerle olabilir.

Söyleme:

Eğlenceli kişiliğim ve sosyal yapım beni diğer adaylardan daha avantajlı duruma getiriyor.

Kimseyi üzmemek veya gücendirmemek için içime atmayı sevdiğimden uyumlu bir kişiliğe sahibim.

Bunun yerine şunu söyleyin:

Ben, insanlara ve inançlarına karşı açık ve düşünceli olduğum için başkalarıyla iyi geçinen bir insanım.

Her şeyden önce, kendimi benimkiyle benzer bir geçmişi paylaşmayan başkalarının yanında bulduğumda kültürel duyarlılığımla ön plana çıkacağımı düşünüyorum.

Muhtemelen programınızdaki tek uluslararası öğrenci olmayacaksınız. Bu nedenle, başkalarıyla iyi geçindiğinizi göstermeniz önemlidir. Bunun en sosyal veya arkadaş canlısı olduğunuzu söylemekle aynı şey olmadığını unutmayın. İster içe dönük ister dışa dönük olun, işe alım uzmanları sadece çok kültürlü etkileşimleri olgun bir şekilde ele alma yeteneğine sahip olduğunuzu bilmek ister.

Bununla birlikte, motivasyon mektubunuzdaki bu iyileştirmeler ile uluslararası üniversiteler tarafından fark edilme şansınızı artırıyorsunuz.

Yurt Dışı Eğitim için Motivasyon Mektubu Tüyoları:

  • Genel ifadelerden kaçının, kendiniz için belirttiğiniz sıfatları mutlaka dayanakları ile yazın.
  • Daha önceki çalışmalarınızla gelecekte planladığınız çalışmalar arasında bir köprü oluşturarak başvuracağınız kuruma önemli bir misyon yükleyin.
  • Gideceğiniz ülkeyi ve başvuracağınız kurumu tanıyın. Başvuracağınız kurumun çalışmalarına motivasyon mektubunuzda atıf yapmanız değerlendiricilerin gözünde olumlu etki oluşturacaktır.
  • Kendi ülkenizi, daha önce çalıştığınız kurumları ve okulları kötülemeyin.
  • Motivasyon mektubunuzda bunun sizin için son şans olduğu izlenimi vermeyin.
  • Olumlu özelliklerinize atıf yapmanız yanında olumsuz özelliklerinize de değinin. Olumsuz özelliklerinizi ile baş etme yönteminiz ile ilgili de mutlaka bir cümle ekleyin.

Yurt Dışı Eğitim İçin Motivasyon Mektubu Hazırlayabileceğiniz Siteler

 

https://europa.eu/europass/tr/create-europass-cv

https://www.livecareer.com/cover-letter/builder

https://resumegenius.com/cover-letter-builder

https://www.cover-letter-now.com/

https://resumelab.com/cover-letter-builder

https://smartcoverletter.com/

https://www.kickresume.com/en/cover-letters/


İlgili Makaleler


Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu