Yükselişte Olan Geleceğin Mesleği: Koçluk

Yükselişte Olan Geleceğin Mesleği: Koçluk

Koronavirüs ve pandeminin yaşamımıza girmesiyle birlikte hayatımızın her alanında büyük değişimler yaşadık. Sosyal hayatımız kısıtlanırken toplum, çeşitli online platformlar üzerinden daha çok sosyalleşmeye başladı ve insanların daha fazla dijital içerik üretme imkanı oldu. Pandemi ile birlikte iş dünyasında da büyük değişimler yaşandı. Çoğu meslek önemini yitirirken çok farklı meslekler yükselişe geçerek insanlar tarafından tercih edilmeye başlandı. Teknolojisiyle yakından bağlantısı olan uygulama geliştiriciliği, dijital içerik üreticiliği gibi  meslekler popülerleşti. Bunun nedeni pandemi ile birlikte her türlü mesleğin bilgisayar üzerinden yapılmasıydı. Pandemi ile birlikte gelen karantina döneminde insanların kendilerine  ayıracak daha fazla zaman bulmasına neden oldu. İnsanlar kendilerini geliştirmek, farklı diller öğrenmek farklı hobiler edinmek istediler. Böylece zaten önemli olan  koçluk mesleği pandemi dönemi ile birlikte daha da yükselişe geçti. Sosyal iş ağı platformu Linkedin, 2021 yılının yükselişte olan meslekleriyle ilgili bir rapor yayınladı. Bu raporda profesyonel ve kişisel koçluk da ilk sıralarda yer aldı.

Peki koçluk nedir ve nasıl olunur? Koçluk çeşitleri nelerdir?

Koçluk, özel bir eğitim alarak başka insanların hayatlarının çeşitli bölümlerinde değişiklikler yaparak onların yaşam performanslarını, mental sağlıklarını, kariyerlerini geliştirmeye çalışan bir meslektir ve 2013 yılında resmi gazetede yayınlandığı üzere meslek olarak kabul edilmiştir. Koçluk, insanların kendilerinin bile farkında olmadığı potansiyellerini açığa çıkarmada yardımcı olur. Koçluk hizmeti alan insanlar kendi yaratıcılık ve üretkenlik kaynaklarını yeniden keşfederek iletişim konusunda daha başarılı, özgüvenli insanlar olurlar.

İnsanların hayatında bu kadar büyük değişimler sağlayabilmek için iyi bir koç olmak gerekir. İyi bir koç tavsiye vermez. Müşterilerinin kendi ful potansiyellerini keşfetme süreçlerinde onlara ilham verir, onlara yaratıcı olmayı öğretir ve sürekli düşünmelerini sağlar.

Koçluk ve Mentorluk Arasındaki Fark Nedir?

Koçluk kelime anlamı olarak birini bir yerden alıp başka bir yere götürmeyi ifade eder. Koçun başlıca hedefi performansı geliştirmek ve değişim yöntemini bulmak ve değişim yaratmaktır. Mentorluğun odak noktası kariyer kariyer gelişimidir. Mentorlar genelde iş hayatına yeni atılacak olan henüz hedeflerini ve vizyonunu belirleyememiş olan öğrencilere yol gösterirler. Koç olmak için yetkili bir kurum aracılığı ile özel bir eğitim alınması gerekirken mentor olmak için başlangıçta birkaç günlük eğitim ve süreç takibinin yapılması yeterlidir. Koçluk daha kapsamlı bir meslektir.

Koç olmak istiyorsanız önce uzmanlaşmak istediğiniz koçluk türünü seçmelisiniz. Şimdi biraz koçluk türlerinden ve gerekliliklerinden bahsedelim.

Eğitim Koçluğu

Öğrenciye de öğretmene de verilebilen bu koçluk türü insanların eğitim hayatlarında daha başarılı olmalarına odaklanır. Kişinin mevcut durumunun çok iyi bir şekilde analiz edilmesi ve buna göre adımlar atılması gerekir. En popüler koçluk türünden biri olan eğitim koçluğu, kişiye gelecek planlaması yapar ve hedefe yönelik adımlarda kişiyi destekler.

Kariyer Koçluğu

Eğitim koçluğunun daha kapsamlı bir hali olan bu koçluk türünde koçlar kişinin kariyer planlama aşamalarını en ince ayrıntısına kadar planlayabilirler ve kişinin mevcut potansiyeline ulaşmasını sağlarlar. Bu koçluk türü sadece eğitim sırasında değil mezun olunduktan sonra da kişinin kariyerine yön verir.

İlişki Koçluğu

Sevgililer ya da eşler arasında sağlıklı bir ilişkinin sağlanabilmesi için çalışan bu koçluk türü son zamanların en popüler mesleklerindendir. Ayrıca bu koçluk sadece kadın ve erkek arasındaki ilişkiye dayalı değildir, arkadaşlar, akrabalar gibi her türlü ilişkinin iyileşebilmesi için yardımcı olabilirler.

İlişki koçlarına en çok danışılan konular; arkadaş seçimi, sevgili ve eş seçiminde hata yapılmasının önlenmesi, evliliklerde eşler arasındaki ilişkide bulunan sorunlar gibidir.

Mindfulness Koçluğu

Bu koçluk türü özel bir programa göre uygulanır. İnsanların bulundukları mental yapıyı tespit eder, hedefler doğrultusunda onları nezaket ile, şefkat ile yönlendirir. Sanat ile ifade, kendine şefkat duyabilme, yoga, meditasyon gibi araçlar ve konular ile ilgilenir.

Koçluk mesleği son zamanlarda yükselişe geçmişken güvenilir olmayan bazı koçluk kurslarının ve seminerlerinin sayısı da çoğaldı. Güvenilir olmayan bu kurslardan kaçınmanız için Türkiye’de ve dünyada bilinen ve en güvenilir koçluk kurslarını ve koçluk hizmetlerini sizler için derledik;

ICF Koçluk

Eğer koç olmak istiyorsanız ICF onaylı bir eğitim almak sizin için en güvenli yollardan biridir. Dünya çapında saygınlığa sahip olan bu kuruluş koçluk hizmeti de sunmaktadır. ICF koçluk mesleğinin küresel lideri olarak bilinir.

25 yıl önce kurulmuş olan ICF Global ( Uluslararası Koçluk Federasyonu), profesyonel koçluk sanatını ve mesleğini geliştirmeyi ilk hedefleri arasına koymuştur.

ICF’ye göre koçluk hem bireylere hem toplumlara odaklanır. İnsanların yaşam kalitesini arttırmak için çalışmalar yapan koçlar müşterilerinin performanslarını iyileştirmelerine kişisel gelişimlerini arttırmalarına yardımcı olur bu süreçte onlara yön verir.

ICF’de koçluk hizmetleri şahsen ya da telefon üzerinden gerçekleşebilir. Her bir oturum önceden belirlenmiş süre boyunca devam eder.

ICF onaylı koçluk eğitimleri ise sizlere koçluk mesleğinin esaslarını ve kalitesini belirlemiş olan ICF onay verdiği için güvenilir ve tüm dünyada geçerlidir.

ICF TÜRKİYE WEB SİTESİ İÇİN TIKLAYINIZ

ICF RESMİ WEB SİTESİ İÇİN TIKLAYINIZ

ERICKSON Koçluk

Koçluğun sanatını ve bilimini geliştirmeye yönelik çalışmalar yapan ve profesyonel koçlar yetiştiren bu kuruluş dünyada geçerliliği ve saygınlığı olan eğitimler sunar. Çözüm odaklı koçluk yaklaşımlarını kapsayan 4’er günlük 4 modülden oluşur ve 128 saatlik bir sertifika programıdır. Programın bütün süreci ortalama 6 ayda tamamlanır. Eğitim sırasında katılımcılara pratik yapma şansı tanınır. Program sürecinde  koçluk pratiklerinde yetkili Erickson eğitmenleri, mentörler, süpervizörler öğrencilere yardımcı olurlar.

Programa koçluk mesleğini seçmek isteyen ya da kendini geliştirmek isteyen herkes katılabilir. İngilizce dilinde belirli bir seviyede olmak gereklidir çünkü dil bilmek kişisel kariyer hedeflerine ulaşabilmeyi de kolaylaştıran bir etkendir.

Koçluk mesleği çok geniş alanları kapsayan ve önemi büyük olan bir meslek olduğu için özellikle de yeni olan bir meslek olduğu için farklı ve yabancı terimler kafanızı karıştırabilir. Bunun için koçluk ile ilgili çeşitli terimleri sizlere açıklamak istedik;

ERICKSON KOÇLUK WEB SİTESİ İÇİN TIKLAYINIZ

Yetkilendirilmiş Koç Eğitim Programı (ACTP)

ACTP, ICF kuruluşu tarafından etik kurallar gözetilerek ve ICF koçluk tanımına uygun bir şekilde şekillendirilmiş, kapsamlı bir öğrenimi içeren baştan sona bir koçluk eğitim programıdır. ACTP’ler ayrıca, Mentor Koçluk, gözlemli koçluk seansları ve öğrencinin koçluk yetkinliğin ölçüldüğü kapsamlı bir nihai sınava girerler. ACTP mezunları, ACTP yolu aracılığıyla bireysel bir ICF Unvanı için başvuru yaparak bu ünvanı kazanabilirler.

Onaylı Koça Özel Eğitim Saatleri (ACSTH)

ACSTH programları saate göre  programlanan ve öğrenci temas ve öğrenci ile görüşme saatine  bağlı olarak değişen,  bütünüyle bir koçluk eğitim programıdır. Bir ACSTH aracılığıyla, tüm eğitim saatlerini tamamlayan öğrenciler, ICF Unvanı almak için başvuru yapabilirler.

Süregelen Koç Öğretimi (CCE)

ICF kuruluşu ayrıca, yeni bir öğrenim görmek ve / veya ICF Bireysel Unvanını güncellemek isteyen bireylere yönelik olarak ileri seviyede bir eğitim sunarak Süregelen Koç Öğretimi (CCE)  programlarını da akredite etmiştir. Her üç yılda bir, binlerce ICF unvanlı koç  unvanlarını  yenilemek ister dolayısıyla, eğitim programları, CCE puanları için akredite ettirmek, eğitiminizi daha fazla sayıda koç için ilgi çekici  hale getirir. Örneğin; bir unvan yenileme kriteri 40 saatlik CCE eğitimi almaktır.

 

Özgenur ÇOLAK

Proje Yönetimi Okulu Blog Yazarı

Exit mobile version