Yeni Mezunlar (Deneyim Olmadan) Nasıl CV Hazırlamalı?
Üniversiteden sonra kariyerinize başlamak heyecan vericidir ancak pek çok mezun sinir bozucu bir ikilemle karşı karşıya kalırlar: bir işi almak için deneyim gerekir ama deneyim elde etmek için de bir işe ihtiyacın vardır.
Şanslısınız, işverenlerin en çok değer verdikleri özellikler sadece iş dünyasında kazanılmıyor. Hiç deneyim olmadan bir CV yazmanın hilesi; iş bulmanızı sağlayacak becerilerinizin olduğunu gösterebileceğiniz yaratıcı yollar bulmaktır.
Hiçbir iş deneyimi olmadan CV nasıl yazılır merak ediyor musunuz?
1. En Etkileyici Özelliklerinizi Tanımlayın
CV yazmak özünde kişisel bir satış konuşması yapmaktır :) Bu nedenle yapmanız gereken ilk şey, kendinizi nasıl satacağınızı bulmaktır. İyi olduğunuz şeylerin bir listesini yapın, profesyonel yetenekleriniz ya da diğerleri, ne olursa olsun. Sonra, listenizdeki her bir maddeyi işverenlerin aradığı becerilerle eşleştirin.
Hokey sahasında bir yıldız mısın? Bu takım işlerinde ve yönetmede iyi olduğunuzu gösterir. Ya da blog mu yazıyorsun? Bu senin yaratıcı biri olduğunu ve yazılı iletişimde yetenekli olduğunu gösterir.
2. Kişisel Bir Açıklama İle Başlayın
Bu, potansiyel bir işverenin okuyacağı ilk şey olacak, bu nedenle doğrudan konuya girmeniz iyi olacaktır. Mümkün olduğu kadar kısa ve basit tutun. 150 kelime yeterli olacaktır.
Öğretim seviyeniz ve en önemli bir ya da iki yeteneğinizle kendinizi tanıtarak başlayın. (Çalışkan ve kendini motive edebilen yeni bir mezunum.) Daha sonra biraz daha detay vererek devam edebilirsiniz, daha etkili olacağını ya da başvurduğunuz pozisyonla alakalı olduğunu düşünüyorsanız üniversite derecenizi söyleyebilirsiniz.
Ne aradığınızı belirttiğinizden de emin olun. Yalnızca bir sektör için başvuru yapıyorsanız, bu özel olabilir. (Halkla İlişkilerdeki pozisyonlara bakıyorum.) Ancak, açık seçeneklere devam etmek istiyorsanız, daha genel konuşun. (Beni zorlayacak ya da bana uyacak bir pozisyon bakıyorum.)
3. Roller Yerine Yetenekleri Listeleyin
Pek çok CV adayın son istihdamlarıyla başlar ancak daha önce çalışmadıysanız ya da alakasız bir endüstride çalıştıysanız; zamanla kazanılan becerilerinizi listeleyerek başlamanız çok daha iyi olacaktır. İşvereniniz market raflarını düzenlemenizdense daha ilgili ve ilginç özelliklerinizi görmekten memnun olacaktır.
Beceri ve örneklerinizin önceden yazılmış bir listesi yararlı olacaktır. Hızlı bir şekilde, başlıklar altında çapraz referanslarla deneyimlerinizi örnekleyebilirsiniz. Örnek vermek daha güçlü ve inandırıcı bir CV hazırlamanızı sağlar.
4. Gözle Görünen Becerilerinizi Unutmayın
Ehliyetiniz var mı? Yazılım paketlerinizi kullanabiliyor musunuz? Sosyal medya meraklısı mısınız? Genelde yeni mezunlar, apaçık veya önemsiz olduğunu düşündükleri için işverenlerin aradıkları beceriler dışındaki yeteneklerini söylemezler.
Eğer işyerinde yararlı olabilecek bir şey yapabiliyorsan, bunu eklemelisin. Özellikle kullanabildiğiniz bilgisayar programları ve konuşabildiğiniz diller çok önemlidir.
5. İş Gibi Ders Dışı Faaliyetlerinizi de Ekleyin
Sadece para kazanmak için çalışmış olmanız bunun size iş becerisi kazandırmadığı anlamına gelmez. Aldığınız gönüllü rolleri de listeleyin. Gönüllü çalıştığınız süre, üstlendiğiniz ilgili görevleriniz ve geliştirdiğiniz becerileriniz hakkında detay verin.
Eğer günlük işler dışında başvurduğunuz mesleğe uygun ders dışı faaliyetlere katıldıysanız, onlara öncelik tanıyın. Eğer metin yazarlığı için başvuru yapıyorsanız; işverenler yerel bir fast-food lokantasında çalıştığınızı duymaktansa öğrenci gazetesinde yazdığınızı duymaktan daha çok etkileneceklerdir.
6. Lisansınız Üzerinde Durun (Vurgulayın)
Lisansınız, transfer edilebilir beceriler için harika bir kaynaktır. Eğer bir tez yazdıysanız, araştırma yetenekleriniz hakkında konuşabilirsiniz. Eğer bölümünüzde sunumlar hazırladıysanız, haber önerisi sunabileceğinizi söyleyebilirsiniz. Ayrıca grup çalışmalarında ve bağımsız organizasyonlarda kazandığınız becerilerden, planlama ve başvurduğunuz rolle alakalı spesifik bilgi bir bilgiden bahsedebilirsiniz.
Sadece iş deneyiminiz yok diye CV’nizde boşluk bırakmak gibi bir hata yapmayın.
7. Bazı Kişilik Özelliklerinizi De Ekleyin
Bir maratonda mı koştunuz? Bir ödül mü kazandınız? Hava dalışı mı yaptınız? Bunları da CV’nize ekleyin.
İşverenler her üniversite mezunu işi için pek çok başvuru almaktadırlar. Sürüden farklı olmanın ve hatırlanabilir olmanın iş görüşmeleri için çok önemli olduğunu unutmayın. Başarı veya aktivitelerinizle ilgili profesyonel becerileriniz yok diye üzülmeyin. İlgi alanları kısmına hobilerinizi listeleyin ve detay vermenin rahatsız edeceğini düşünmeyin. Burada amaç işvereninizi kandırmak ya da ikna etmek değil hatırlanabilir olmaktır.