YDS Nedir? Nasıl Hazırlanılır?
YDS Nedir? Nasıl Hazırlanılır? YDS; Türkiye’de kamu kurumlarında çalışanlara/çalışmak isteyenlere ya da yüksek lisans, doktora, sanatta yeterlik gibi lisansüstü programlara ve akademik kadrolara başvuruda bulunacakların girdiği yabancı dil yeterlilik sınavıdır. YDS birçok dilde (Almanca, Arapça, Arnavutça, Boşnakça, Çince, Danimarkaca, Ermenice, Fransızca, Gürcüce, Hollandaca, İngilizce, Japonca, Korece, Lehçe, Macarca, Portekizce, Rumence, Rusça, Sırpça ve Ukraynaca) gerçekleştirilmektedir.
YDS Nedir? Nasıl Hazırlanılır?
YDS, İngilizce okuma, anlama, gramer ve kelime bilgisini ölçen bir sınav formatına ve sorulara sahiptir. IELTS veya TOEFL sınavında bulunan listening (dinleme) ve writing (yazma) bölümleri bulunmamaktadır. YDS sınavı çoktan seçmeli test sistemi ile yapılmaktadır. Toplam 80 soru vardır ve her soru 1.25 puan değerindedir.
YDS, büyük şehirlerin tamamında yapılır. Diğer illerde gelen talepler doğrultusunda yeni sınav merkezleri oluşturulabilmektedir.
YDS Konu Dağılımı
Vocabulary (Kelime Bilgisi) 6 adet soru
- Phrasal (Deyimsel Fiiller)
- Adjective (Sıfatlar)
- Noun (İsimler)
- Adverb (Zarflar)
- Verb (Fiiller)
Cloze Test 1 (5 adet soru)
- Linking words (Bağlaçlar)
- Grammar (Dil Bilgisi)
- Preposition (Edat)
- Vocabulary (Phrasal) (Kelime Bilgisi)
Grammar (Dil Bilgisi) 10 adet soru
- Linking words (Bağlaçlar)
- Grammar (Dil Bilgisi)
- Prepositions (Edatlar)
Cloze Test 2 (5 adet soru)
- Grammar(Dil Bilgisi)
- Linking words (Bağlaçlar)
- Vocabulary (Verb) (Fiil)
- Preposition (Edat)
Diğer Başlıklar:
- Sentence Completion (Cümle Tamamlama) 10 adet soru
- Translation (Çeviri Sorusu) 6 adet soru
- Reading Passages (Okuma Parçası) 20 adet soru
- Dialogue Completion (Diyalog Tamamlama) 5 adet soru
- Restatement (Anlamca en Yakın Cümleyi Bulma) 4 adet soru
- Paragraph Completion (Paragraf Tamamlama) 4 adet soru
- Irrelevant (Anlam Bütünlüğünü Bozan Cümleyi Bulma) 5 adet soru
En İyi YDS Hazırlık Siteleri ve Kaynaklar için tıklayınız
YDS Nasıl Hazırlanılır?
- YDS sınavına çalışmaya başlamadan önce seviyenizi öğrenmeniz nereden başlamanız gerektiği ile ilgili önem taşımaktadır. İngilizce Seviye Testi Siteleri yazımızdan seviyenizi öğrenebilirsiniz.
- YDS sınavı çoktan seçmeli test sistemi ile yapıldığı için sınava yönelik çalışmanız önemlidir. Çalıştığınız kaynakların YDS sınavına yönelik sorular içermesine dikkat edin.
- YDS ile ilgili sosyal medyada baya sayfa var, bu sayfaları takibe almanız ve sayfaların küçük alıştırmalarını yapmanız işinize yarayacaktır çünkü sayfalar sınavda çok çıkan kelimelere odaklanmaktadır.
- Yabancı dil okuma becerisi sınavda çok önemli! Hem soruları hızlı okumanız hem de en iyi şekilde anlamanız puanınızı yükseltecektir. Okuma aktivitelerine ve çalışmalarına hazırlık sürecinizde en büyük payı verin.
- İnternette “YDS En Çok Çıkan Kelimeler” araştırması yapın ve bu kelimelere çalışın.
- Sınavda bağlaçlar okuma bölümlerinde önemli rol oynamaktadır. Özellikle kafa karıştırıcı bağlaçlar uzun metinlerde yer buluyor. Cümle yapısı ve bağlaç üzerine mutlaka çalışma yapın.
- Grammer dilbilgisi kalıplarını mutlaka çalışma planınızda yer verin. Bu konuda temeliniz olsa bile unuttuğunuz konular olabilir bunlara çalışın.
- Sınavda paragrafı anlamak kadar paragraf sorularında ne sorduğunu tespit etmek de çok önemli. Geçmiş yıllarda çıkan soru tiplerini mutlaka inceleyin.
- Sınav öncesi İngilizce yayınları okumak, sınavda performansınızı artıracaktır.