Birçok işveren işe alımlarda yapılan görüşmelerde küçük konuşmalar yapmak, özel hayatla ilgili sorular sormak isteyebilir. Fakat, bu durum yanıt vermek zorunda olduğunuz anlamına gelmiyor. Eğer size sorulan bazı özel sorular, cevaplamak istemeyeceğiniz, duymaktan rahatsız olduğunuz veya üzerine konuşmak istemediğiniz bir soru ise bu sorulara bir yanıt vermek zorunda değilsiniz.
Medeni durum ile ilgili sorular
“Evli misiniz?”, “Bu soyadı, bekarlık soyadınız mı?”, “Medeni durumunuz nedir?” gibi sorular, başvurduğunuz pozisyona bağlılığınızı ve uygunluğunuzu ve ayrıca cinsel yöneliminizi öğrenmek için sorulan sorular olduğu için oldukça ayrımcı sorular olabilir.
Çocuklar ile ilgili sorular
Medeni durumda olduğu gibi burada da sorulan sorular sizin işe olan uygunluğunuzu, çocuklarınızla geçirdiğiniz zamanın işinize olan yansımasını ortaya çıkaracağı için “Çocuğunuz var mı?”, “Çocuk yapmayı planlıyor musunuz?” gibi sorular da oldukça gereksizdir.
Yaş ile ilgili sorular
Yaşınız, başvurduğunuz pozisyon için sahip olduğunuz potansiyellerin önüne geçemez. Bu yüzden, “Kaç yaşındasınız?”, “Kaç yıldır çalışıyorsunuz?” gibi sorulara yanıt vermek zorunda değilsiniz.
Dini inanç ile ilgili sorular
İnanç özgürlüğü bireyin en temel haklarından biri. işverenler sizi inançlarınıza göre değerlendiremez.
Mali durum ile ilgili sorular
Bir işverenin mali kaygılarla, kredi geçmişinizi sorması yasal bir durum değildir.
Vatandaşlık, etnik köken ve ana dil ile ilgili sorular
Ayrımcılığa yol açabileceği için işverenlerin “Etnik kökeniniz nedir?”, “Hangi ülkede doğdunuz?”, “Ana diliniz nedir” gibi soruların sorulmaması gerekir. Eğer başvuracağınız pozisyon dil becerilerini gerektiriyorsa, gerekli dil ile ilgili yazma, okuma, konuşma gibi beceriler sorulabilir.
Nerede yaşadığınız ile ilgili sorular
“İşe yakın mısınız”, “İşe gelmeniz ne kadar sürer?” gibi sorular sorulamaz çünkü bir işveren sizi mevcut ikametinize göre seçip seçmeme hakkına sahip değildir.
Merve Çetinkaya
Proje Yönetimi Okulu Blog Yazarı