Daha önce yeni bir dil öğrenme macerasında kendinizi yapayalnız hissettiğiniz oldu mu?
Ne kadar isteyebileceğiniz tüm yol ve uzman tavsiyelerine sahip olursanız olun, sizin karşılaştığınız zorlukları yaşamış birinin desteğine ihtiyacınız olabilir.
Yabancı dil öğrenenler olarak her şeyden önce birer insanız, bizi motive edecek ve yabancı bir dili öğrenmeye çabalayan tek kişi olmadığımızı hatırlatacak aynı süreci yaşamış diğer insanların bakış açıları oldukça değerli.
Yabancı dil öğrenirken, bir sesi nasıl telaffuz edeceğimizi çözemediğimizde veya hedefimize ulaşma yolunda engellerle karşılaştığımızda kendi yeteneksizliğimizi fark edip hayal kırıklığına uğrayabiliriz.
Öğrendiğimiz dilde olan ilerlememiz yapmış olduğumuz plana uymayınca bu dili öğrenmekten vazgeçmek isteriz. — ama vazgeçmeyin! Pek çok blogger tıpkı bizler gibi yabancı dil öğrenirken sorunlar yaşıyor ve bunları yazarak paylaşıyorlar.
İnternette, dillere meraklı olanlardan bir dili özellikle konuşulduğu yerde öğrenmeye çabalayanlara kadar pek çok konuda blog bulunuyor. Bütün bu dijital kalabalığın arasından okuma listenize hangi blogları ekleyeceğinizi bulmak oldukça yorucu olabileceğinden, buraya sizin için faydalı bir okuma listesi bırakıyoruz.
İşte yabancı dil öğrenme sürecinizi hızlandıracak ve bu yolda yalnız olmadığınızı anımsatacak internette bulunan 12 blog:
Yeni Nesil Sosyal Seyahat Platformu: Travelinsightpedia
Websitesi: https://www.travelinsightpedia.com/
Travelinsightpedia kurucuları tarafından, içerik, topluluk ve pazar yeri ile dünyanın ilk bütünsel sosyal seyahat platformu olarak tanımlanıyor. Geliştirmiş oldukları “Kullanıcı Tarafından Oluşturulan Premium İçerik” konseptiyle dünyanın her yerinden seyahat tutkunu ve gezginin kendi deneyimlerini İngilizce olarak binlerce kişiye aktarma ve öne çıkma imkanı sunuyorlar. Sanattan doğaya, yemekten eğlenceli oyunlara çeşitli kategorilerde seyahat içeriklerini burada bulabilirsiniz.
Site üyelerinin farklı formatlarda kendi içeriklerini oluşturmalarına olanak sağlayan Travelinsightpedia; dünyanın her yerinden seyahat tutkunun bir araya gelmesini sağlarken, eğlenceli puan ve sıralama sistemi ile de kendi deneyimlerini paylaşmaları için site üyelerini tevşik ediyor. Platform ayrıca, Türkiye’de doğmuş yeni nesil bir sosyal seyahat mecrası olarak global çapta seyahat odaklı yeni bir 9GAG veya Buzzfeed olmayı amaçlıyor.
Hem İngilizce yazı kabiliyetlerinizi geliştirmek hem de dünyanın her yerinden seyahat tutkunu ve gezgininin perspektifinden keyifli seyahat içeriklerini keşfetmek istiyorsanız Travelinsightpedia tam size göre. Sizler de siteye buradan üye olup seyahat içeriklerini okuyabilir, kendi içeriklerinizi oluşturabilir ve dil öğrenimizi daha da keyifli hale getirebilirsiniz.
Dil Öğrenmenin Karikatürcesi : Itchy Feet
Web site: http://www.itchyfeetcomic.com/
İnternette, dil öğrenenler arasında Itchy Feet oldukça seviliyor çünkü tam da amacını yansıtır şekilde oldukça komik.
Malachi, dil öğrenme sürecinde başımıza gelebilecek her türlü hayal kırıklığı ve zorluğu konu edinen karikatürler çiziyor. Günlük karşılaştığımız linguistik problemleri karikatür formatında görmek bize bu süreci akışına bırakıp biraz da olsa gülümsetiyor.
Itchy Feet karikatürlerinden bazıları özellikle bir dil için hazırlanmış olsa da genel olarak karikatürler dil öğrenen kişilerde evrensel bazda görülen anksiyeteyi ve zorlukları konu ediniyor. Örneğin, sitedeki en popüler postlardan biri olan “View From The Top” öğrendiğimiz dilde akıcılığa giden yolu aşmaya çabalayanlar olarak karşılaştığımız ortak sorunları tasvir ediyor.
Ayrıca, sitenin ana sayfasında bütün öğleden sonranızı bilgisayar ekranına bakarak “Ah, işte bu çok doğru!” nidalarıyla geçirmenizi sağlayacak oldukça kullanışlı, rastgele bir karikatür görmenizi sağlayacak bir kısım bulunuyor.
Kendi Başına Öğrenme Konusunda Başarılı Bir Örnek – Talk Foreign To Me
Web Site: https://talkforeigntome.com/
Talk Foreign To Me adlı blogun kurucusu olan Ruth, üç dil konuşulan ve iki farklı pasaport sahibi olan bir ailede büyümüş olmasına rağmen otuzlu yaşlarının ortasına kadar ana dili olan İngilizce’yle yetinmeyi tercih etmiş. Gençliği boyunca yurtdışında yaşamış, Fransızca ve İspanyolca öğrenmeye çalışmış ve hatta İbranice’ye maruz kalmak adına bir kursa bile gitmiş olmasına rağmen bunların hiçbiri kalıcı olmamış. Herhangi bir dilde yetkin olmanın kaderinde var olmadığını düşünen Ruth, 2014 yılında Arjantin’e tek başına yaptığı gezi sırasında kendi başına dilleri nasıl öğrenebileceğini keşfetmiş.
Ruth blogunda dil öğrenme sürecinde elde edindiği deneyimleri blogunda paylaşıyor. Bu anlamda, Talk Foreign To Me oldukça ilgi çekici bir blog çünkü Ruth dil öğrenme sürecinde karşılaştığı başarı ve başarısızlık tecrübelerini kendine özgü bir dille anlatarak okurlarına ilham veriyor.
Bu blog, Fransızca veya İspanyolca öğreniyorsanız size uygun hazırlanmış tonlarca faydalı bilgiyi içermekte. Ama bu dilleri öğrenmiyorsanız bile kendisinin hazırladığı ilham tag’ine göz atabilir, günlük mutluluk dozunuzu alabilirsiniz!
Seyyah ve Linguist : Travelengua
Web Site: http://www.travelengua.com/
Elica dillere olan tutkusunu bir mesleğe çevirmiş ve Trevelengua’da hayatını paylaşan bir polyglot.
Blogunda dil öğrenme sürecini daha çok eğitimini aldığı uygulamalı dilbilimleri açısından değerlendirse de korkulacak bir şey yok. Akademik jargonu bir kenara bırakıp, bilim ve teoriyi pratiğe dökerek faydalı öneriler sunduğundan gayet iyi iş çıkarıyor.
Blogun en çok beğenilen postlarını, Elica’nın akademik açısı ile kişisel görüşlerinin birleşimini ustaca ele alanlar oluşturuyor.
Elica konusunda uzman olan fakat dillerle yaşadığı ilişkileri ve zorlukları detaylarıyla birlikte açıkça paylaşmaktan korkmayan biri.
Bir Şehir ve 19 Dil : Words and Worlds of New York
Web Site: http://ellenjovin.com/
Ellen, blogunda yaşadığı şehirde var olan dilleri ve kültürleri, bu dil ve kültürlerle tanışırken ve onlar hakkında öğrenirken yaşadığı tecrübeleri paylaşıyor.
New York gibi küresel bir şehrin linguistik ve kültürel hayatını incelemek oldukça güzel bir fikirken, dünyanın çok uzak köşelerine gitmeden bulunduğumuz yerde nasıl yabancı dil öğreneceğimize dair pratik bir amaca da hizmet ediyor aslında.
Ellen dil öğrenme amaçlı ürünleri değerlendirme amaçlı yorumlar da yazıyor. Eğer günlük yaşamınızda yeni bir dil öğrenmek hakkında hayatınızdan bir şey bulunan kişisel yorumlar okumak istiyorsanız, Ellen’in kendi şehrinde öğrenmek istediği dilleri konuşan kişilerle tanışma tecrübelerini okuyabilirsiniz.
Dil Öğrenmek İçin Asla Geç Değil: Adventures in Midlife Spanish
Web Site: https://midlifespanish.com/
Newell, 50 yaşına kadar yeni bir dil öğrenme gereksinimi duymayan fakat şimdilerde dil öğrenmeye başlamak için yaşın bir önemini olmadığını kanıtlayan biri.
Adventures in Midlife Spanish adlı blogunda, Newell’in memleketi olan Minnesota’da ve Meksika’daki İspanyolca konuşan göçmenler ve mültecilerle yaşadığı deneyimlerini paylaşıyor. Yazılarında hem yurtdışında dil öğrenmeye hem de evden dil öğrenmeye dair düşüncelerini bulunmakta.
Blog, dili ve kültürü entegre edip bir bütünün iki parçası olarak sunmakta oldukça iyi, tıpkı Minnesota’daki evine yakın bir Hispanik topluluğa katılma öyküsünü anlattığı bu postunda olduğu gibi. İspanyolca ve Meksika kültürü blogun konusunu oluştursa da sunduğu tecrübeler gereği dil öğrenen herkes için ama özellikle geç yaşlarda yabancı dil öğrenenler için çok değerli.
Sonu Olmayan Bir Dil Öğrenme Yolculuğu: Language Surfer
Web Site: http://www.languagesurfer.com/
Language Surfer, dil öğrenimi hakkında var olan blogların aralarında en başarılılardan biri çünkü Ron işini nasıl en iyi şekilde yapacağını çok iyi biliyor. Bu blogda yabancı dil öğreniminin kusursuz olamayacağı kabul ediliyor: Ron’a göre bir dilde bütünüyle yetkinliğe ulaşmak pek mümkün olmasa da gerekli teknikleri uygulayarak bir dilde uzmanlaşılabilir. Ron, kendisinde de işe yaramış bu taktikleri öğrenilen dilde var olan benzerlikleri bulmak ve daha sonra kendi bu benzerliklere göre ifade etmek olarak açıklıyor.
Yabancı dil öğrenenler Language Surfer’da bahsedilen dil öğrenme sürecinin kusursuz olamayacağını konu alan zorlukları kendilerine yakın bulacaktır. Ron’un pek çok kişisel deneyiminlerine de yer verdiği postlarında bu bakış açısını görebilirsiniz. Örneğin, bir çeviri sınavından kalmanın nasıl hissetirdiğine dair ve yaşanılan bir başarısızlıktan sonra amaçlarınıza ulaşmak için nasıl çalışmanız gerektiğini yayınlamış olduğu bu posttan okumak mümkün.
Yabancı dil öğrenme sürecinde hepimiz çeşitli sorunlarla karşılaşıyoruz ve bu sıkıntılarla karşılaşan ilk kişi olmadığımızı bilmek güzel. Bu anlamda, Language Surfer dil öğrenme sürecine mükemmeli hedefleyenler için okunmaya değer ve kendilerinde var olan benzer sıkıntılara farklı bir yaklaşım sunuyor.
Blog ve Vlog Çekerek Dil Öğreniyor : Lindsay Does Languages
Web Site: https://www.lindsaydoeslanguages.com/
Adını yazarından alan bu blogda, hem bir dil öğrencisi hem de bir dil öğretmeni olan Lindsay tecrübelerini paylaşıyor. Lindsay, motivasyonel ve bilgilendirici kombinasyonu postlarıyla, neredeyse her yazıya yararlı bir şekilde hazırlanmış olan vlogları ile okurlarının kendi başlarına dil öğrenme sürecini kolaylaştırma hedefinde elinden gelenin en iyisini yapmakta.
Lindsay’in blogunda yazdığı postlarını ve paylaştığı vloglarını incelediğimizde yabancı dil öğrenme konusunda oldukça istekli, her şeyi nasıl yapabileceğini çok iyi bilen biri olmasına rağmen öğrenme sürecinde karşılaştığı sıkıntıları paylaşmaktan da korkmayan bir öğretmen olduğu görüyoruz. Öğrencilerine haftalık herhangi bir konuda ders vermek yerine okuyucu ve izleyicileri ile birlikte öğrenmeyi tercih etmekte. Son zamanlarda sıkça paylaştığı, yabancı dilde yazılmış metin okuma konulu postunda olduğu gibi dünyada var olan her dilde yazılmış metinleri okuma konusunda gelişimini göstermek adına yazdığı yazılar ve çektiği videolar tam da bu tarzını yansıtan bir içeriğe sahip.
Eğer yanı başınızda sizinle beraber öğrenen bir dil öğretmeni arıyorsanız, Lindsay tam olarak aradığınız kişi olabilir.
Süreklilik Başarıyı Getirir : The Polyglot Dream
Web Site: https://www.lucalampariello.com/
The Polyglot Dream, bu listenin en bilinen bloglarından biri olarak bu popürlerliğini kesinlikle hak ediyor çünkü Luca on dili akıcı olarak konuşabiliyor. (Ve bunu kanıtlamak konusunda hiçbir korkusu yok.)
Luca’nın günde sadece otuz dakikasını öğrendiği dillere ayırdığını fark ettiğinizde onun bir dahi olduğunu düşünebilirsiniz ama bizden biri olduğunu defalarca kez tekrarlıyor. Tek farkı dil öğrenmeyi sevmesi ve yeni bir dil öğrenmekten korkmaması.
Luca blogunda yabancı dil öğrenmeye dair çeşitli efsaneleri çürütmek adına bilimsel ve iyi tasarlanmış olduğu yöntemlere başvuruyor. Başlangıç olarak bir dili çalışmak vs bir dili öğrenmek adlı post, amaçlarınıza ulaşırken kullandığınız yaklaşımı değerlendirmeniz için oldukça ideal.
The Polyglot Dream, doğru taktiklerle herhangi bir hiperpolyglottan farkınızın olmadığı sizi inandıracak.
Dil, Seyahat ve Müzik: Eurolinguiste
Web Site: http://eurolinguiste.com/
Shannon’un asıl mesleği müzisyenlik ve yabancı dil öğrenmeye dair özgün perspektifini Eurolinguiste’de sunuyor. Dünyayı dolaşırken öğrendiği dilleri ve coğrafyaları detaylarıyla blogunda bulabilirsiniz.
Müzik ve dil eğitiminin birleşimi hepimize bir mucize gibi gelirken, Eurolinguiste’nin paylaştığı kaynaklar kendi başına öğrenme stratejilerinizi geliştirmek için çok uygun. “Müzik Eğitimim Beni Nasıl Daha İyi Bir Yabancı Dil Öğrencisi Yaptı?” gibi yazılarında sadece kendi geçmişi hakkında bilgi vermekle yetinmeyip aynı zamanda müziği yabancı dil öğrenirken nasıl kullanabileceğinizi de açıklıyor.
Müzik ve dil hakkında yazmış olduğu yazılarının dışında, Shannon dil öğrenme sürecini ve kullandığı stratejileri blogunun Language Resources kısmında güncelliyor.
Müziğe meraklı olun yada olmayın, Eurolinguiste’den edineceğiniz taktikleri ve püf noktaları yabancı dil öğrenme sürecinizde tam da duymak istedikleriniz olacak.
Linguistik Hakkında En Yeni Haberler ve Gelişmeler: All Things Linguistic
Web Site: https://allthingslinguistic.com/
All Things Linguistic, dil meraklıları ve bir veya iki dil öğrenme hevesinde olanlar için mükemmel bir blog. Gretchen blogunda komik internet virallerinden bilimsel makalelere kadar çeşitli içeriklerde postlar paylaşıyor. Dil öğrenme meraklılarını uyaralım, bu sitede saatlerinizi harcayabilirsiniz.
Yabancı öğrenme sürecinde kullandığı kaynakların özetini içeren postu diğer yabancı dil öğrencileri için oldukça pratik bir şekilde pek çok kaynağı bir arada bulmalarını sağlıyor. Bu blog’un viral olmuş içeriğiyle daha önce karşılaşmış olabilirsiniz, mesela bu post daha önce The Toast’ta yayınlanmıştı.
Eğer yabancı dil öğrenmenin yanı sıra linguistik hakkında okumayı da seviyorsanız, bu blogun mizahi yönünü çok seveceğinizden emin olabilirsiniz.
İlk Günden Konuşmaya Başlayın: Fluent in 3 Months
Web Site: https://www.fluentin3months.com/
Yabancı dil öğrenme hakkında hazırlanmış bir liste de Benny the Irish Polyglot ve blogu Fluent in 3 Months bulunmuyorsa, o liste henüz bitmemiştir. Bu blogun en temel prensibi hiçbir mazeret bulmadan, öğrenilen dili daha ilk günden konuşmaya ve kullanmaya başlamak. Öğrendiğimiz dili konuşmaktan korkutan bütün efsaneleri çürüten Benny, bu amacını “Kuzey Avrupalılar Sadece Yabancılara İngilizce Konuşur.” adlı yazısında da tekrarlıyor.
Yabancı dil öğrenirken kişisel örnekler görmek isteyenlere sitede bulunan başarı hikayeleri kısmı çok yardımcı olacaktır. Burada Benny’nin ve diğer dil öğrenenlerin amaçlarına nasıl ulaştıklarını ilk elden okuyabilir, kendinizin de bunu nasıl başarabileceği hakkında tavsiyeler bulabilirsiniz.
Yabancı Dil Öğrenme Sürecine Bilimsel Bir Bakış: Language Acquisition News
Language Acquisition News, yabancı dil öğrenenler arasındaki bilim insanlarına ve dil öğrenme sürecini anlamak isteyenler için çok değerli bir kaynak.
Kategorilendirilmiş bilimsel yayınları blog formatında paylaşan bu site, parçası olduğu Science Daily’nin içeriğinden de besleniyor. Bu anlamda, dil öğrenimine ve dil edinimine dair zengin bir bilimsel içeriği bulunmakta.
Diğer bloglar nasıl dil öğreneceğine dair pek çok püf noktası içerirken, Language Acquisition News yabancı dil öğrenenlerin beyninde neler yaşandığını anlamak için yazılan en güncel bilimsel makaleleri içeren bilimsel bir topluluk. Bu makaleleri okumakta elde edeceğiniz kazanç ise yapılan araştırmaları bu örnekte olduğu gibi kendi üzerinizde deneyebilirsiniz.
Language Acquisition News’de yer alan makalelerin çoğu genel okuyucu kitlesine hitap eden bir şekilde yazıldığından, okuduğunuzu anlamak için ayrıca bir çaba sarf etmenize gerek yok. Eğer kendi öğrenme sürecinizi merak ediyorsanız, bu bilimsel makaleler beyninizin içinde neler olup bittiğini anlamanızda size ışık tutacak.
Bu bloglar yaşadığınız zorlukları anlıyor!
Yabancı dil öğrenmek dünyanın en karışık, zorlayıcı, anksiyete uyandırıcı görevi olmakla birlikte en değerli ve faydalı çabası da aslında. Blogger listesindekilerin çoğu bu görevde başarılı olsalar da onlar bile tıpkı bizim gibi bu süreçte çeşitli inişler ve çıkışlarla karşılaşıyorlar.
Yabancı dil öğrenme sürecinde doğru blogları takip etmek iyi bir strateji çünkü bu zorluklarla karşılaşan ilk kişiler olmadığımızı bizlere hatırlatıyorlar. Ne türden bir zorlukla karşılaşıldığı fark edilmeksizin, sizinle beraber bu zorlukla yaşayan olan bir blogger bulunabilir. Ve çalışmakla geçen uzun saatler de buna dahil, başkalarının tecrübelerinden öğrenmenin yerini tutamaz.
Eğer öğrendiğiniz dil hakkında bloglar arıyorsanız, Almanca, Japonca, Çince ve Fransızca için önerilerimizi bulabilirsiniz. Daha da kolayı, haftalık bültenimizi ulaşabilmek için kayıt olabilir ve bu püf noktalarını mail kutunuzda bulabilirsiniz.
Betül Özhan
Proje Yönetimi Okulu Blog Yazarı
Kaynak: https://www.fluentu.com/blog/language-learning-blogs/