Üniversite Sonrası Sivil Toplum Kuruluşlarında Çalışmanız İçin 7 Neden
Üniversiteden yeni mi mezun oldunuz ya da yakın zamanda mı olacaksınız? Şüphesiz ki hepinizin aklında iş hayatına dair soru işaretleri vardır. ‘’Nerede çalışacağım, ne iş yapacağım?’’ Bu gibi sorularla boğuşma sürecindeyseniz bu yazı tam sizin okumanız gereken türden.
Ne yazık ki ülkemizde birçok öğrenci büyük paralar kazanma hayaliyle şirketlere doğru yönelmekte, ancak çoğu zaman topluma herhangi bir katkıda bulunamamaktadır. Sosyal ve manevi getirisi açısından ideal olsa da sivil toplum kuruluşları çok tercih edilmemektedir. Uzun süreli olmasa bile mezun olduktan sonra bir süreliğine hem kendinizi geliştirmek hem de topluma fayda sağlamak isterseniz en doğru yer Sivil Toplum Kuruluşları (STKlar) olacaktır. Peki neden mi?
1. Üniversitede Edindiklerinizi, Ekstra Herhangi bir Eğitim Gerekmeksizin STK’larda Uygulayabilirsiniz!
Bir işe başvururken seçilmenizdeki ana faktör aranılan niteliklere sahip olup olmadığınız olacaktır. Sivil toplum kuruluşlarında çalışmak için gerekli olan beceriler sizlerin zaten üniversite hayatınızda edindiklerinizdir. Üniversitede edindiğiniz organizasyon, araştırma, iletişim becerileri gibi özelliklerdir bir çok sivil toplum kuruluşunun aradığı. Bu sebeple, başka herhangi bir eğitim süreci gerekmeksizin STK’lardaki çalışma düzenine çok rahat ayak uydurabilirsiniz.
Aynı şekilde, ileriki zamanlarda özel şirketlere yönelmek isteseniz dahi, STK’da çalışma süresince edindikleriniz özel şirkete geçiş sürecinde referans ve deneyim durumunda olacaktır.
2. Yaptığınız İş Gerçekten Kayda Değer Olacaktır!
Bin yıl öncesinde yaşayan insanlar cesur olmakla beraber çeşit içeren ortam kültüründe çalışmaya ve de en önemlisi çıkarlarına uygun hareket etmeye tutkunlardı. Söz konusu koşullar paranın değil tutkunun peşinden koşularak oluşturulurdu. Yani gerçekten kayda değer, faydalı bir şey yapılmak istenirse kuşkusuz ki STK’larda çalışarak topluma katkı sağlamak en önemlilerden olacaktır.
Bunun dışında, gerçekten adı duyulmuş ve ülke çapında çalışmalarıyla ün yapmış bir STK’da çalışmanızın orta halli bir özel şirkette çalışmanızdan çok daha getirisi olacaktır size.
3. Patronlarla Ağ Kurabileceksiniz!
Özel şirketlerde, bırakın iletişime geçmeyi, zirvelerdeki patronları hiçbir zaman göremezsiniz bile. Öte yandan, STK’ların yöneticileriyle kolayca iletişime geçebilir ve onlara danışabilirsiniz. Edineceğiniz değerli tecrübelerin yanı sıra birebir ağ şansına dahi sahip olabilirsiniz.
4. STK’da Çalışmak Düşük Maaş Anlamına Gelmez!
STK’lara ilişkin toplumda büyük bir yanlış anlaşılma var. Çıkar sağlamıyor olmaları işin içinde para olmadığı anlamına gelmiyor. Nitekim, yapılan araştırmalara göre 2013 yılında ABD ekonomisine STK’ların katkısı yaklaşık 905.0 milyar dolar olmuş.
Ayrıca başlangıç maaşını düşünecek olursak, STK’larla şirketlerin sunduğu ortalama olarak aynı. Yani yeni mezunlar için bolca fırsat var ve deneyimsiz biri olarak şirkette edineceğiniz yarar kadar STK’larda da edinebilirsiniz.
5. Yeni Mezunlar İçin Birçok Fırsat Var!
Birçok şirket yeni mezun çalışan alırken iki defa düşünür. Birçok büyük, isimli şirketler çalışma tutkusuna bakmaksızın sadece en iyi becerileri bulunanları kabul eder. Tam tersine, STK’lar yeni mezunları alırken onların organizasyon misyonuna bağlılıklarına ve iyi iş yapmaya kendilerini adamalarına bakar. Yani çalışma konusunda tutkuluysanız çalışmaya başlama evresinde STK’lar sizin için çok ideal!
6. Daha Fazla Sorumluluk Yüklenebilme Şansınızı Arttırırsınız!
STK’larda İletişim Sorumlusu, Gelişim Direktörü Asistanı gibi afilli hitaplar kazanabilirsiniz. Yukarı çıkmak üzere muhtemelen daha önce parçası olduğunuz organizasyonlar ya da okul kulüplerinde liderlik etmenizle kazandığınız belli liderlik vasıflarınızı çalışma ortamında kanıtlamanız gerekir. Şirketlerde ise bu genellikle mümkün olmaz çünkü katı bir hiyerarşi vardır.
7. Tahmin Ettiğinizden Çok Daha Fazla Deneyim Kazanacaksınız!
STK’larda çalıştığınızda çeşitli gruplardan insanlarla çalışma imkanı bulup farklı deneyimler yaşayabileceksiniz. Her gün her şeyin aynı şekilde yapıldığı sınırları kesin olarak çizilmiş bir ortamda çalışıyor olmayacaksınız. Böylelikle, farklı projelerde çalışarak yeni şeyler öğrenme şansınız olacak. Sonuç olarak ise umduğunuzdan çok daha fazla şey öğrendiğinizi fark edeceksiniz.
Eğer yukarıdaki sebepler sizi ikna etme konusunda tatmin edici olmadıysa, şunu hayal edin: Uluslararası çalışmalar yapan bir STK’da çalışıyorsunuz ve işiniz gereği sürekli dünyanın farklı noktalarına seyahat edebilme şansı ve kariyerinizi yönlendirme şansı elde ediyorsunuz. Sizce de harika olmaz mıydı?
Hayat belli bir kapana sıkışıp kalmak için çok kısa! Topluma katkı sağladığınızı bilerek vicdani tatmine ulaşırken, aynı zamanda kendinizi de keşfe çıkmak için hazır olun. Kemerlerinizi bağlayın!
İlayda Bal
Proje Yönetimi Okulu Blog Yazarı