Günümüzde yüksek lisans, uluslararası programlar, iş başvurusu gibi alanlarda aranılan ilk koşullardan biri yabancı dil bilgisi. Özellikle İngilizcenin akıcı bir şekilde konuşulmasının beklendiği bugünlerde üniversiteler, kurumlar, iş yerleri İngilizce konusunda yeterliliğinizi görmek adına sizden bir belge istiyor. Bu belge elbette uluslararası anlamda en kabul edilir, geçerliliği en yüksek olan Toefl ya da Ielts sınavlarına girerek alınabiliyor. Ancak birine girmek tercih meselesine kaldığından ve birçok üniversite öğrencisi ya da yeni mezunun kafasında soru işaretleri olduğundan Toefl’a mı girilmeli Ielts’e mi girilmeli karar vermesi zor olabiliyor. Eğer sizin de bu gibi tereddütleriniz varsa, ikisinin de sınav sistemlerini, tanınırlıklarını, ne gibi avantaj ve dezavantajları olduğunu öğrenmek istiyorsanız bu yazı tam size göre!
IELTS
- University of Cambridge ve British Council ortaklığı ile yapılan İngiltere merkezli bir sınavdır.
- IELTS (Uluslararası İngilizce Dil Yeterlilik Sınavı) dünyanın en çok tercih edilen İngilizce dil sınavıdır. Her yıl 2 milyondan fazla kişi, IELTS sınavına girmektedir.
- Dünya çapında IELTS, aralarında devlet kurumları, akademik kurumlar ve istihdam kurumlarının da yer aldığı da 9.000’den fazla kurum ve kuruluş tarafından kabul edilmektedir. İngiltere merkezli bir sınav olduğundan İngiltere ve diğer Commonwealth ülkeleri arasında Toefl’dan ziyade İngilizce belgesi olarak IELTS istenir. Dolayısıyla bu ülkeler için bir dil belgesi isteniyorsa IELTS’e girmeniz en doğrusu olacaktır. Ancak Amerika ya da Kanada’ya başvuru yapacaksanız IELTS’in geçerli olmayabileceğini hesaba katın.
- IELTS, göçmenlik için İngilizce yeterliliğini şart koşan ülkelerce kabul edilen tek İngilizce dil sınavıdır.
- IELTS, Birleşik Krallık’a taşınmak veya orada yaşamak amacıyla vize başvurusunda bulunanlara yönelik onaylanmış ve güvenilir İngilizce dil sınavları listesinde yer alır.
- Yazılı bir sınavdır, ki bu da bizler gibi klasik sınav sistemine alışkın nesiller için daha rahat.
- 4 bölümden oluşur: Listening(Dinleme), Reading(Okuma), Writing(Yazma), Speaking(Konuşma).
- İngiltere merkezli bir sınav olması sebebiyle Listening bölümünde dinlediğiniz parça hızlı bir şekilde konuşulmuş İngiliz aksanı içerecek ve Speaking bölümünde konuşacağınız kişi büyük olasılıkla İngiliz olacaktır. Dolayısıyla İngiliz aksanını anlamakta güçlük çekeceğinizi düşünüyorsanız Amerikan versiyonu olan TOEFL’a girmenizi tavsiye ederiz. Reading bölümü çok zorlamasa da Writing kısmında verilen konuyu anlamayıp daha farklı bir konuya ilişkin bir essay yazarsanız off-topic olabilirsiniz ve 0 alabilirsiniz, dikkat edin!
- Genel ve Akademik olmak üzere 2 farklı sınav uygulamaktadır. Eğer üniversite, iş bazında bir belge isteniyorsa Akademik sınava girmeniz gerekmektedir, ki biraz daha zorlayıcıdır. Yoksa günlük hayattaki aktivitelere katılma konusunda başvurunuzu güçlendirmek istiyorsanız Genel sınavı almanız gerekmektedir, nitekim daha günlük bazlı İngilizce içerip daha kolay olmaktadır. Ancak çoğu zaman tercih Akademik’ten yana olur, çünkü daha çok işinize yarar.
- Genelde geçme notu olarak 9 üzerinden 6 istenir. Her bir bölümden en az 6 alarak ortalamanızın 6 ve üzerinde olması beklenir.
- Sınava girme konusunda sayı limitiniz yoktur.
Ücret: 2021 yılında kağıt üzerinden girilen IELTS sınavının 900 TL, bilgisayar aracılığı ile yapılan IELTS sınavı ise 1400 TL’dir. Sınava online kayıt yapıldıktan sonra 48 saat içinde ücretin yatırılması gerekmektedir.
Sınav Yerleri: British Council, Türkiye’nin yedi ilinde, Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Erzurum, İstanbul ve İzmir’de IELTS sınavı düzenlemektedir. Kayıt işlemlerinin tümü ise, British Council’ın İstanbul’daki ofisi tarafından gerçekleştirilmektedir.
Sınav Tarihleri: Genelde 1-2 hafta aralıklarla yapılır. Dolayısıyla, yıl içerisinde girmek için oldukça çok fırsat vardır. Erken başvuru sınava yer bulma ihtimalini arttırdığı için, sınava girmek istediğiniz tarihten en az beş hafta önce kaydınızı online olarak yapmanızı tavsiye ediyoruz. Kontenjanı dolan sınavların online kayıt sisteminde görünmediğini lütfen göz önünde bulundurun.
Sınav tarihlerine ilişkin daha detaylı bilgi almak için lütfen tıklayın.
TOEFL
- Önceden kağıt üzerinde de yapılsa da artık sadece internet üzerinden teslim edilen TOEFL iBT® sınavı İngilizce Konuşulan ülkelerde eğitim alma serüveninizin önemli bir bölümüdür.
- 130’dan fazla ülkede 9.000’den fazla üniversite, ajans ve diğer kurumlar TOEFL puanlarını kabul etmektedir.
- Dünya çapında 30 milyondan fazla kişi, İngilizce dil yeterliğini göstermek için TOEFL® sınavına girmiştir. Ortalama İngilizce beceri seviyesi Orta ile İleri arasında değişir.
– Bir yüksek öğrenim kurumunda eğitim almak isteyen öğrenciler
– İngilizce dili öğrenim programına kabul edilenler ve edilmeyenler
– Burs ve sertifika adayları
– İlerlemelerini izlemek isteyen İngilizce dili öğrencileri
– Vize başvurusu yapan öğrenciler ve işçiler
- Dünyadaki diğer İngilizce dili sınavlarına nazaran TOEFL sınavının daha çok sınav tarihi (yılda 50’den fazla) ve yeri vardır. Sınava istediğiniz kadar girebilirsiniz, fakat 12 günlük bir süre içinde birden çok kez giremezsiniz. Halihazırda bir sınav randevunuz varsa, bu randevunuzdan itibaren 12 günlük bir süre içinde başka bir sınav tarihi için kayıt yaptıramazsınız.
- 4 bölümden oluşur: Listening(Dinleme), Reading(Okuma), Writing(Yazma), Speaking(Konuşma).
- Sınavın kağıt üzerinde değil de sınav yerlerindeki bilgisayarlar ortamında yapılması klasik sınav sistemine alışık olanlar için biraz zor olabilir. Girenlerin deneyimlerine göre videocall yaparken karşıdakinin sesini gerçekte duyduğunuz kadar net alamıyor olup aynı zamanda yanınıza biri Speaking sınavına girdiği için sesleri duyduğunuz taktirde dikkat dağıtıcı olabildiği söyleniyor.
- Eğer Amerikan aksanına kulağım daha yatkın diyorsanız TOEFL’ı seçin.
- Amerika ya da Kanada’daki, yahut Commonwealth ülkeleri dışındaki herhangi bir ülkedeki bir kuruluşa başvurunuz esnasında TOEFL daha doğru seçim olacaktır.
TOEFL BAŞVURUSU İÇİN TIKLAYINIZ
Ücret: 195 Dolar
Sınav Yerleri: Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Denizli, Eminönü, Eskişehir, Gaziantep, İskenderun, İstanbul, İzmir, İzmit, Kayseri, Konya, Maltepe, Mersin, Niğde, Trabzon.
Sınav Tarihleri: Yıl içinde 2-3 hafta aralıklarla.
Hangisini seçerseniz seçin, elbet bir gün bu iki sınavdan birine yolunuz düşecektir. O yüzden bu yazıyı kaydetmeyi unutmayın!
Şimdiden başarılar diliyoruz!
İlayda Bal
Proje Yönetimi Okulu Blog Yazarı