Üniversite Bitmeden Sahip Olmanız Gereken Beceriler
Üniversite Bitmeden Sahip Olmanız Gereken Beceriler Üniversite hayatı kişisel, sosyal ve akademik gelişim açısından harika ve unutulmaz bir deneyim sunuyor. Üniversite hayatında edindiğiniz beceriler mezun olduktan sonra hayatınızı olumlu veya olumsuz etkileyebiliyor. 5 yıllık üniversite hayatını sosyal açıdan doldu dolu ama kariyer becerileri kazanma konusunda eksik tamamlamış biri olarak bunun negatif etkisini oldukça hissettim. Mezun olduktan sonra sudan çıkmış bir balık gibi ne yapacağımı bilemeden çırpınırken iş hayatında gerekli olan beceri ve yetenekler konusunda birçok çalışma gerçekleştirdim. Sizler üniversite bitmeden bu becerilere sahip olmanız durumunda işe seçilme ve iş hayatında başarını sürdürme konusunda daha donanımlı olabilirsiniz.
Üniversite Bitmeden Sahip Olmanız Gereken Beceriler
Sunum Yapma Becerisi
Üniversitede kazanabileceğiniz en yaygın yeteneklerden biri sunum yapmak! Üniversite hayatınızda hocalarınız sizden birçok konuda sunum yapmanızı isteyebilir. Bu konuda deneyim yaşamaktan çekinmeyin, korkularınız varsa üniversite hayatında sunum korkusunu yenmeye çalışın. Mezun olduktan sonra iş hayatında veya akademik hayatta kendinizi birçok sunumun ortasında bulacaksınız. Etkili sunum yapma becerisi kazanmanız kariyerinizde basamakları hızla tırmanmanızı sağlar. Ayrıca topluluk önünde konuşma becerisi çok az kişide olan bir yetenek, üniversite yıllarında etkili sunum yapmak ve topluluk önünde konuşma konusunda deneyiminiz olursa maça 1-0 önce başlayabilirsiniz :)
6 Adımda Topluluk Önünde Konuşma Korkusunu Yenmek
MS Office Kullanmak
Bu başlığı gördüğünüzde eminim içinizden ben zaten office programlarını çok iyi kullanıyorum diyebilirsiniz. Ancak iş pratiğe dökülünce pek öyle olmuyor :) İş hayatına girdiğinizde önünüze sayfalarca excel tablosu geldiğinde doğru formülü yazamadığınızda veya powepoint kullanırken tüm sayfaları aynı fon yapamadığınızda patronunuz şaşırabilir. Özellikle excel, word ve powerpoint programlarını kullanmayı iyi bilmeniz mezun olduktan sonra işinize çok yarayacaktır. Üniversite yıllarında bu konularda eğitim almanız ve eğitim sonunda sertifikanızın olması harika olur. Unutmayın birçok şirket mülakatlarda uygulamalı excel sınavı yapıyor!
Excel Kullanırken İşinizi Kolaylaştıracak 10 Püf Nokta ve Kısayol Tuşu
Diksiyon
Konuşurken karşınızdaki kişiyi etkilemenin yollarından biri de iyi bir diksiyon yeteneği, hitabet ve nezaket! Diksiyon başlığı zaten bunların hepsini kapsıyor. İş hayatına girmeden önce katılacağınız mülakatlar ve iş hayatında ekibinizle, ast-üst pozisyonlarla iletişiminiz sizi vezir de edebilir rezil de! Profesyonel diksiyon kursu almanıza gerek yok ama yine de bu konudaki online kaynakları inceleyerek diksiyon konusunda kendinizi güçlendirmeniz yararlı olacaktır!
Proje Yönetimi
İş hayatında karşınıza çıkacak en önemli konulardan biri Proje Yönetimi! Birçok projede görev alacaksınız ve proje yönetimi konusunda bilgili olmanız büyük avantaj sağlayacaktır. Proje yönetiminin bir anlamda ekip çalışmasını da kapsadığını unutmayın ve üniversite yıllarında bir projede çalışmak veya ekip içerisinde yer almak işvereninizin ilgisini çekecektir.
How to Create a Study Schedule That Works For You
Yabancı Dil
Bu konu hakkında çok yazmaya gerek yok aslında klasik tabirle yabancı dil opsiyondan ziyade zorunluluk haline geldi. Birçok firmada İngilizce bildiğiniz kabul edilerek 2. yabancı dil aranıyor. Benim tavsiyem 2-3 dili az az bilmektense 1 dili çok iyi bilin. Üniversite yıllarında İngilizce ile ilgili IELTS veya TOEFL puanı mutlaka alın. İngilizce biliyorum demek veya orta seviyede biliyorum demek işveren gözünde pek de itibar görmüyor.
Sivil Toplum Kuruluşu ve Gönüllülük Deneyimi
Üniversite 3.sınıfta bir arkadaşımın da zorlamasıyla Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin kapısından girdim ve hayatım değişti diyebilirim. Kendime hep şunu sordum neden daha önce bir vakıfta görev almadım? Sivil toplumda gönüllülük yapmak kanınıza giren bir virüs (olumlu) gibi hayat boyunca artarak devam ediyor. ÇYDD’den sonra Lösev Tegv olarak halka devam etti. Üniversite hayatınızda mutlaka bir sivil toplum kuruluşuna üye olun ve aktif olarak gönüllülük yapın. Gönüllü olarak sivil toplum kuruluşlarında çalışmak hem sosyalleşmenizi, hem network edinmenizi hem de hayata farklı perspektiften bakmanızı sağlayacaktır. Ayrıca özgeçmişinizde sivil toplum deneyimi işverenin ilgisini çekecektir.
Türkiye’de Gönüllü Olmanız Gereken 10 Sivil Toplum Kuruluşu
Yazımızın sonuna gelirken üniversite hayatınızın dolu dolu geçmesini diliyorum ve umarım çabaladığınızdan daha fazlasını hayat size verir.
Gökhan Turgut Ünal
Proje Yönetimi Okulu Koordinatörü