Türkiye’de Gönüllü Olmanız Gereken 10 Sivil Toplum Kuruluşu

STK’lar hem kendinizi geliştirmeniz hem de topluma katkı sağlamanız için en ideal yerlerden biri çalışmak için. Eğer önceki yazımızdan ( Üniversite Sonrası Sivil Toplum Kuruluşlarında Çalışmanız İçin 7 Neden) etkilenip siz de STK’larda çalışmaya karar verdiyseniz işte sizler için hazırladığımız Türkiye’de Gönüllü Olabileceğiniz 10 Sivil Toplum Kuruluşu!

Türkiye’de Gönüllü Olmanız Gereken 10 Sivil Toplum Kuruluşu

Lösemili Çocuklar Vakfı(LÖSEV)

1998 yılında kurulan LÖSEV, lösemili çocuklara destek ve yardımda bulunan bir vakıftır. İstanbul, İzmir, Eskişehir, Bursa ve Antalya’da şubeleri bulunur. Vakfın bünyesinde 20.000 civarında lösemili çocuk bulunmaktadır. Üyelik aidatı 20 TL olup ofislerin bulunduğu şehirlerde yaşıyorsanız bu ofislere gelip gönüllü olabilirsiniz! Kurumunuzun ya da üniversitenizin temsilcisi olabilir yahut organizasyanlarda görev alıp tercümanlık ya da öğretmenlik desteği verebilirsiniz. Aynı şekilde geleneksel olarak düzenlenen Uluslararası Lösemili Çocuklar Haftası kapsamında etkinliklere katılabilir, yurt dışı temsilciliklerine yapılan gezilere katılabilirsiniz.

Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı(TEGV)

TEGV, devlet tarafından verilen eğitime katkıda bulunmak amacıyla 1995 yılında İstanbul’da kurulmuş eğitim vakfıdır. Suna Kıraç gibi birçok ünlü ismi çalışma bünyesinde bulunduran TEGV, ilk ve ortaöğretim çağındaki çocukların kişisel gelişim, kendini ifade edebilme yeteneği ve eğlenerek öğrenme modelini üstlenerek geleceğimizin garantisi olan çocuklara eğitim desteği verir. Eğitim gönüllülerinde gönüllü olmak istiyorsanız 18 yaşını bitirmiş, en az lise mezunu, vakfın vizyon ve misyonunu benimsemiş ve somut katkılar bulunabilecek kişiliğe sahip olmak gerekiyor. Avrupa Gönüllülük Hizmeti de sunan TEGV, 18-30 yaş arası gençleri 2-12 ay aralığında sosyal içerikli projelerde gönüllüklükte bulunmak üzere de gönderebilmektedir. Eğer siz de bu vakıfta gönüllü olmak isterseniz çocukların kahramanı olabilirsiniz! Unutmayın bir çocuk değişir, Türkiye değişir!

Toplum Gönüllüleri(TOG)

TOG, gençlerin sosyal sorumluluk projelerine katılımını sağlayarak kendilerini geliştirmelerini amaçlayan ve insan hakları, eğitim gibi konularda çalışmalar yürüten, 2002’de kurulmuş bir vakıftır. Gençlere projelerde çalışma imkanı sunarken toplumsal katılımlarını da arttırıyor. Samsun’da bir gençlik merkezi, Ankara, İzmir ve Diyabakır’da koordinasyon merkezleri mevcut. Uluslararası hareketlilik imkanı da sağlayan TOG, gönüllü olarak çalışmak isteyenleri ağırlıyor! Özellikle son zamanlarda Toplumsal Cinsiyet Yaz Dönemsel Projesi için başvurular kabul eden ve İstanbul ve Ankara ofislerinde ekip arkadaşları arayan TOG, eğitim koordinatörlüğü, saha sorumluluğu gibi pozisyonlar sunuyor! Göz atmanızda fayda var!

Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı(TEMA)

TEMA, 1992 yılında kurulmuş çevresi bir vakıftır. Temel amaçları arasında Türkiye’nin geleceğinde tehlike barındıran erozyonla mücadele, ağaçlandırma ve çölleşme tehlikesine karşı doğanın korunması yer alır. Özellikle Bir Milyon Fidan Kampanyası ve Meşe Projesi ile tanıdığımız TEMA vakfı, her yaştan gönüllüyü kabul eder. Öğretmenlik veya üniversitenizde/kurumunuzda temsilcilik yapabileceğiniz gibi tanıtım amaçlı organizasyonlarında da yer alabilirsiniz. İstanbul’da ikamet ediyorsanız Levent’te bulunan TEMA Genel Merkezi’ne gelerek ofis gönüllüsü olabilirsiniz yahut freelance olarak çalışarak çeviri yapabilir, iş deneyiminiz doğrultusunda vakıf çalışmalarına danışmanlık desteği verebilirsiniz. TEMA vakfı bulunduğu uluslararası ağlar, katıldığı uluslararası toplantı ve seminerler aracılığıyla uluslararası alanda da etkin olarak faaliyet göstermektedir. TEMA’ya destek ver geleceğine sahip çık!

Hayat Sende Gençlik Akademisi Derneği

2007 yılında yetiştirme yurdunda yetişmiş bir grup idealist gençle çalışmalarına başlayan bu vakfın ilk ismi Yetiştirme Yurtlarından Ayrılanlar Koruma Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği idi. Gönüllülük için hiçbir şart aramayan Hayat Sende yurtlarda yetişmiş çocuklar için sosyal projeler üzerine çalışıyor. Aynı zamanda blog yazımı platformunda bu konuya ilişkin yazılar yazmak isterseniz websitesine göz atmanızda fayda var!

Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı

Mor Çatı, kadınlara karşı şiddetin önlenmesi için çalışmalar yapan, aile içi şiddete uğramış kadınlara psikolojik ve hukuki anlamda destek veren ve genel konsept içerisinde kadın haklarını savunan sivil toplum örgütüdür. Atölye çalışmalarına katılıp bilinçlendirme seanslarında yer alabileceğiniz gibi örgüt içi iletişim safhalarında yer alabilir yahut profesyonel anlamda mesleğiniz elveriyorsa şiddet gören kadınlara psikolojik destekte bulunabilir ya da hukuki süreçte destekte bulunabilirsiniz. Gönüllü olarak bu gibi hizmetlere açık olan Mor Çatı, kurulma misyonu itibariyle yegane bir kuruluş. Eğer siz de kadın şiddetine ‘’Hayır!’’ diyorsanız aradığınız yer burası! Haydi, birlik olalım ve daha fazla kadın şiddet görmesin, can vermesin!

Türkiye Eğitim Vakfı(TEV)

TEV, merhum Vehbi Koç’un önderliğinde eğitime gönül vermiş 205 hayırsever tarafından 1967 yılında kurulmuştur. Yurt içinde Atatürk İlke ve Devrimlerine bağlı, başarılı fakat maddi desteğe ihtiyacı olan teknik ve endüstri meslek lisesi, meslek yüksekokulu, yüksekokul seviyelerinde eğitim gören öğrencilerine destekte bulunmayı hedeflemektedir. Kaynak geliştirme gönüllüsü, bağışçı ve vasiyet gönüllüsü, bursiyer seçme gönüllüsü, ofis gönüllüsü, proje ve iletişim görevlisi ve eğitim gönüllüsü gibi gönüllülük pozisyonlarında yahut  ulusal ve uluslararası projelerde çalışmak isterseniz mutlaka TEV’in websitesine bakın!

AIESEC Türkiye

AIESEC, II. Dünya Savaşından sonra dünya barışına katkıda bulunmak amacıyla Avrupalı öğrenciler tarafından 1948 yılında kurulan gençlerin kendi potansiyellerini keşfedebilecekleri ve geliştirebilecekleri uluslararası bir platformdur. Öğrenciler ve yeni mezunlar için sosyal sorumluluk ve profesyonel staj imkanları sunan, şirketler ve sivil toplum kuruluşlarını farklı ülkelerdeki genç yetenekler ile buluşturan dünyanın en büyük öğrenci organizasyonudur. Birçok STK ile de işbirliği yapmaktadır. Mısır, Brezilya, Hindistan gibi egzotik yerlere projeler kapsamında gönüllüler yollayan Aiesec Global Talent, Global Citizen, Global Entrepreneurs, Global Leader, Global Families gibi başlık altında öğrenciler hangi alanda çalışmak istiyorsa o alana yönelmelerine de yardımcı olur. Eğer sen de böylesi bir uluslararası ayrıcalık kazanmak istiyorsan haydi, yarın değil bugün harekete geç!

Greenpeace Türkiye

Greenpeace, çevreyi korumak ve barışı desteklemek için faaliyet gösteren bağımsız küresel bir örgüttür. 40’tan fazla ülkede şubesi bulunmakla beraber Türkiye’de de temsilciliği vardır. Greenpeace Akdeniz adıyla da anılmaktadır. Yeşili korumak ve nükleere karşı savaşmak onların temel amacı. ‘’Narin dünyamız korunmayı hakediyor. Dünyanın çözümlere ihtiyacı var. Değişime ihtiyacı var. Eyleme ihtiyacı var. Sana ihtiyacı var.’’ diyen Greenpeace de çevre dostu gönüllülerini arıyor! Özellikle de yurtdışı bağlantıları olan böylesi bir örgütün bir parçası olmak elbette ayrıcalık!

Anne Çocuk Eğitim Vakfı

İyi bir geleceği hazırlamaya erken çocukluk çağında başlıyor ve güvenilir yarınlar için çalışıyoruz. Erken yaş dönemi çocuğun en hızlı geliştiği ve öğrendiği bir dönem. Bu nedenle biz de AÇEV olarak her çocuğu erken yaşlardan başlayarak potansiyelinin en üst seviyesine erişmesi için eğitim yoluyla desteklemeyi hedefliyoruz. 1993 yılında kuruluşumuzdan bu yana, ihtiyaç sahibi çocuklara ve ailelerine yönelik tüm eğitimlerimizi iyi ve sağlıklı bir “erken çocukluk dönemi” geçirilmesi, daha gelişmiş bir toplum yaratılması ve eğitimde fırsat eşitliği sağlanması amacıyla gerçekleştiriyoruz.

 

BONUS

ÇANAKKALE KOZA GENÇLİK DERNEĞİ

Çanakkale Koza Gençlik Derneği, gençlerin sosyalleşmesini sağlamak;bunu yaparken de eğlenmeyi ve eğlendirmeyi ilke edinmiş bir oluşumdur. Hedefleri arasında; çocukların ve gençlerin sosyal, kültürel ve kişisel gelişimlerine katkıda bulunduracak atölyeler yapmak, gençliğin sosyal ve sivil toplum yaşamına katılımını arttıracak etkinlikler bulunmaktadır.

Proje Atölyeleri

Gençlerin AB gençlik programıyla tanışabilmesi ve toplumda belirledikleri ihtiyaçlar doğrultusunda projelerini
gerçekleştirmeleri için deneyimli kolaylaştırıcılar desteğiyle gerçekleşen çalışmalara sizlerde katılabilirsiniz.

Eğitimler ve Seminerler

Derneğimizin hazırladığı dönemsel; Sosyal Haklar, Ekip Çalışması, Liderlik, İletşim, Girişimcilik ve Proje Yönetimi gibi eğitimlerinin
yanı sıra ulusal ve uluslar arası eğitimlerden haberdar olarak, bunlara da katılma şansını yakalayabilirsiniz.

Gençlik Politikaları

Geleceğin liderleri olmanın yanı sıra, bugününde ortakları olan gençlerin; yönetimde aktif katılımlarının sağlanması ve söz sahibi olmalarına yönelik çalışmaları ifade eden gençlik
politikaları; çeşitli atölye çalışmaları, eğitimler ve saha çalışmalarından oluşuyor.

YEŞİLAY

Yeşilay, Birinci Dünya Savaşı sırası ve sonrasında işgal güçlerinin toplumumuzda alkol ve uyuşturucu maddeleri yaygınlaştırmasını ve işgale karşı mücadele ruhunun yıkılmasını önlemek amacıyla dönemin Şeyhülislam’ı İbrahim Haydarizade’nin himayesinde, Dr. Mazhar Osman Uzman ve arkadaşları tarafından  5 Mart 1920’de İstanbul’da “Hilal-i Ahdar” adıyla kurulmuştur. Yeşilay’ın kurulduğu 1 – 7 Mart tarihleri ülkemizde Yeşilay haftası olarak kutlanmaktadır.

“Hilal-i Ahdar” ismi daha sonra “Yeşil Hilal” ve “Yeşilay” olarak değiştirilmiş, 1934 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhurbaşkanlığı, İsmet İnönü’nün Başbakanlığında, Bakanlar Kurulu kararıyla Yeşilay’a “kamuya yararlı dernek statüsü” verilmiştir.

Kuruluşundan günümüze bağımlılık türleri arttıkça Yeşilay’ın da tüzüğünde çalışma alanları çeşitlenmiş, alkolden sonra sigara, uyuşturucu madde, kumar ve yakın tarihte teknoloji bağımlılığı Yeşilay’ın mücadele alanına dahil olmuştur.

Pİ GENÇLİK DERNEĞİ PİXEL TEAM

Pixel Team (Pi X Elçileri) Nedir?
Pi Gençlik Derneği’ ni oluşturan, faaliyetlerin merkezinde yer alan ve gördüğünüz tüm çalışmaları derneğimizin çalışanları ile birlikte yürüten ekibin adıdır.

Pixel Team ekibinde yer almak isteyen gençler derneğimiz tarafından yılda bir kez (eylül ayında) açılan bir çağrı üzerine başvuru yapar.  Başvurunun ardından dernek tarafından yapılan mülakat ile belirlenirler. Pixel Team yer almak isteyen kişilerin başvurudan itibaren en az 1 yıl dernek çalışmalarında aktif görev alacağını taahhüt etmeleri gerekir. Pixel Team içerisinde yer almaya hak kazanan gençler derneğimiz tarafından 3 haftalık bir oryantasyon eğitimine alınırlar. Bu eğitimleride başarıyla tamamlayan gençler Pixel Team de görev almaya başlar. Sizde Pixel Team’ de yer almak istiyorsanız derneğimizin sosyal medya hesaplarınızı düzenli olarak takip etmeli ve “Yeni Ekip Üyeleri” aranıyor çağrımızı gördüğünüzde başvuru yapmalısınız.

Neden Pixel Team’ e katılmalıyım?
Derneğimizin Pixel Team grubuna katılan gençler, öncelikle aldıkları oryantasyon eğitimi ile bilinçli birer gönüllü haline gelirler. Ardından derneğimiz faaliyetlerine verdikleri destek “Gönüllülük Saati” adı altında kayıt altına alınır. Yani dernek için harcadıkları her saat kayıt altındadır. Daha sonra biriktirdikleri bu saatler karşılığında derneğimizin ortağı olduğu yurt dışındaki projelere doğrudan katılma hakkı kazanırlar.  Buda onlara yıl içerisinde birçok Avrupa ülkesini ziyaret etme fırsatı verir.

Ayrıca gönüllü faaliyetler sırasında edindikleri takım çalışması, zaman yönetimi, sorumluluk bilinci vb. beceriler sayesinde gelecekleri için kendilerini yetiştirme fırsatı bulurlar. Derneğimiz gönüllüleri arasında yurt dışından gelen yabancı gönüllülerde olduğu için Pixel Team üyeleri bu grup içerisinde aynı zamanda İngilizcelerini geliştirme fırsatı bulurlar. Tüm bunlara ek olarak Pixel Team üyeleri sadece bu gruba özel yılın belli dönemlerinde derneğimiz tarafından organize edilen ücretsiz eğitimlere de katılabilir. Örneğin bilgisayar eğitimleri, sosyal medya, finansal okuryazarlık, girişimcilik, mülakat teknikleri, İngilizce konuşma kulübü vb. Bu eğitimlerin bazıları sadece Pixel Team üyeleri için özel olarak düzenlenir.

Gülmek İyileştirir Derneği

Gülmek İyileştirir Derneği, ciddi hastalıklar ve travmalar sebebi ile gülmeye ihtiyacı olan ama destek alamayan çocuklar ve ailelerine psikososyal destek sağlamayı amaçlamaktadır. ISO 7 belgeli yoğun bakım ünitesi hijyen seviyesinde olan İstanbul Altunizade, Şişli, Pendik ve Samsun Atakum’da bulunan Hijyenik Oyun Merkezleri’nde, okul öncesi çağda olan ve kanser tedavisi sebebi ile bağışıklığı baskı altında olup okula gidemeyen, sosyal hayata karışamayan çocuklara özel, ücretsiz oyun ve sosyalleşme hizmeti vermektedir. Gülmek İyileştirir Derneği’ne destek olmak için gönüllü çalışmalara katılabilirsiniz. Gönüllülük Türleri; Hijyenik Oyun Merkezi Gönüllüsü, Ofis Gönüllüsü, Kaynak Geliştirme Gönüllüsü, İletişim Gönüllüsü ve Gönüllü Psikolog çeşitlerine ayrılmaktadır.

TOHUM OTİZM VAKFI

Gönüllülerimiz ile Gönüllü Gelişim Programı kapsamında iş birliği yapabileceğimiz alanlar 3 program başlığında toplanan projelerden oluşmaktadır:

Vakıf Destek Programı
Okul Destek Programı
Savunuculuk Farkındalık Programı

VAKIF DESTEK PROGRAMI
Gönüllünün vakıf ofisimizde yürüyen işlere verdiği destekleri içeren projelerin yer aldığı programdır.

Tohum Mutfağı Projesi:

Gönüllü adayı vakıf ofisine yer alan ofis içi ve ofis dışı işlere destek sağlar.

Ofis içi işler: Veri girişi, araştırma, çeviri, raporlama, paketleme vb. işler.

Ofis dışı işler: Kaynak geliştirme etkinlikleri, proje etkinlikleri/eğitimleri, stant çalışmaları vb. işleri, uzaktan destek verilebilecek işler; çeviriler, araştırmalar, raporlamalar vb. işler.

Kaynak Yaratıyoruz Projesi:

Gönüllü adayı, Tohum Otizm Vakfı faaliyetleri için gelir getirici etkinliklerde kurumsal bir ekiple ya da bireysel olarak katılır ve bu alanda projeler üretir.

Gelir getirici aktiviteler: Bağış koşuları, yüzme yarışları, vb. gibi aktiviteler.

OKUL DESTEK PROGRAMI
Gönüllü adayının, otizmli bireylerin aileleriyle birlikte etkinlikler gerçekleştirerek, onlara psiko-sosyal destek sağladığı ve otizmli bireylerin sosyal iletişim ve etkileşim becerilerinin artmasına katkı sunan projelerden oluşan bir gelişim programıdır. Programa, gönüllü adayları kurumsal bir ekiple ya da bireysel olarak katılarak projeler üretebilmektedir.

-Okul Destek Programında yer alan projeler hazırlık aşamasındadır, tamamlandığında gönüllü adayları ile projeler ve içerikleri paylaşılacaktır.

SAVUNUCULUK VE FARKINDALIK PROGRAMI
Gönüllünün Tohum Otizm Vakfı’nın hedefleri doğrultusunda otizmli bireylerin ekonomik, sosyal ve kültürel hayata tam katılımlarının sağlanması amacıyla savunuculuk ve toplumsal alanda otizmin bilinirliğini sağlamak ve etkili bir kamuoyunun yaratılması için farkındalık çalışmaları yürütmesini içeren bir programdır.

Üniversitelerde Farkındalık Projesi:

Üniversite öğrencisi olan gönüllü adaylarının, kendi üniversitelerinde ekipler halinde otizmin bilinirliğine katkı sunan, otizmli bireylerin haklarının savunuculuğu yapan ve sosyal hayata katılımlarını destekleyen projeler için aktiviteler üretmesini amaçlayan projelerdir.

Farkındalık aktiviteleri: Engellilik, otizm, eğitim ve çocuk gibi tematik alanlardaki önemli günlerde veya yılında herhangi bir zamanında otizmin bilinirliğine katkı sağlayan aktiviteleri kapsamaktadır.

AHBAP

Ahbap Gönüllüsü, Anadolu kültür hazinesinin birleştirici ve dönüştürücü birikimini, çağdaş bilgi ve teknolojinin olanaklarıyla geliştirerek geleceğe taşımak üzerine kurulu, dayanışmaya, paylaşıma ve sevgi üzerinden aidiyete dayalı değer sistemleri ile çalışan, bir işbirliği hareketidir.

Sadece Yaşama değil, Yaşam Hakkı:

Yaşama hakkı, nefes alma, yemek, su gibi, canlının hayatını devam ettirebilmesi için gerekli asgari şartların sağlanmasıdır. Yaşam hakkı ise sosyal, kültürel, ekonomik olarak çağdaş olanaklara ulaşabiliyor olmasıdır.Birey, kendinden öncekilerin dünyaya bıraktığı sorunların muhatabı olarak doğuyorsa, dünya kaynaklarına ve insanlığın bilgi hazinesine de ortak olarak doğuyor olmalıdır. Bu nedenlerle, her birey, bedeli toplum tarafından ödenmekte olan sosyal, kültürel, hayati ihtiyaçlardan eşit olarak faydalanmalıdır. Ahbap, bu ihtiyaçlara acil erişim zaruretinde olan kişiler için, toplumsal dinamikleri ve dayanışma değerlerini harekete geçirerek, kısa/orta/uzun vadeli çalışmalar yapmaktadır.

AHBAP Gönüllüsü Başvuru için Tıklayınız

ÇAĞDAŞ YAŞAMI DESTEKLEME DERNEĞİ 

Atatürk ilke ve devrimlerini korumak, geliştirmek, çağdaş eğitim yoluyla çağdaş insan ve çağdaş topluma ulaşmak amacını güden Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, ülkenin “çağdaş uygarlık düzeyinin üzerine çıkması” ülküsü için bilgi, beceri ve deneyim birikimiyle, gönüllü çalışan bir sivil toplum örgütüdür.

Çağdaş toplum ve çağdaş birey için;

SORGED

Özellikle pandemi döneminde yıldızı parlayan derneklerden biri de SORGED! Gençlere yönelik birçok eğitim düzenleniyor ve eğitimler çok çeşitli! Tavsiyemiz sürekli takip etmeniz!

Her bir gencimizin evrensel değer üretme konusunda çok ciddi bir potansiyeli bulunduğuna inanan ve bu amaçla faaliyetlerini düzenleyen SORGED, gençlerin farklı alanlarda sahip olduğu yetenekleri geliştirmeye özen göstermektedir. Bu bağlamda, kültür, sanat, eğitim, sosyal, çevre, gençlik politikaları ve daha birçok alanda becerisi bulunan gençleri eğiterek ve doğru yönlendirerek onların topluma sağladığı yararı maksimuma çıkarmaya çalışmaktadır.

Yüzümle Mutluyum Derneği 

Öznur ve Emre Erdal çiftinin kızları Elif 14 Haziran 2017′ de nadir görülen Treacher Collins Sendromu ile dünyaya geldi. Solunum, beslenme, işitme problemlerine neden olan bu sendrom konusunda bilgi edinmek amacıyla yüz bölgesinde benzer anomalileri yaşayan birey ve ailelere ulaştığımızda yaşanan fiziksel sorunların ötesinde daha önemli olan problemin bu kişilerin görünümleri nedeniyle toplum tarafından maruz kaldıkları tutum ve davranışlar olduğunu gördük. Her hangi bir yüz anomalisi olan bireyler ve aileler arasında dayanışmayı artırmak, toplumsal bütünleşme yolunda fiziksel sorunların sevgiyle aşılabileceği bilinciyle toplumda farkındalığın artmasına katkıda bulunmak adına dernek kuruldu.

Yüz bölgesinde görünür farklılığı olan birey ve ailelere destek olmak, toplumda farkındalığın artmasına yönelik çalışmalarda bulunmak.

AKUT (Arama Kurtarma Derneği)

1994 yılında Bolkar Dağlarında kaybolan 2 üniversite öğrencisinin 14 gün arandığı ve sonuçsuz kalan arama çalışmaları akabinde, dağları iyi bilen fakat arama-kurtarma konusunda bilgileri sınırlı olan bir grup dağcı bir araya gelerek 1995 yılında AKUT’u kurmuştur. Bu grup, aynı yıl AKUT ismi altında, Uludağ’da ilk kurtarma faaliyetini gerçekleştirmiştir. Dernek, 14 Mart 1996 yılında “AKUT Arama Kurtarma Derneği” adı altında resmî kuruluşunu tamamlamıştır.

Türkiye’nin ilk arama kurtarma derneği olan AKUT, dağlarda ve diğer zorlu doğa koşullarında doğru ve etkin arama-kurtarma faaliyetleri gerçekleştirme hedefiyle kurulmuş ve hızla gerekli eğitimleri alarak talep edildiği takdirde doğal afetlerde de ilgili resmî kurumlara yardımcı olabilir hale gelmiştir. 1998 Adana-Ceyhan depreminde gösterdiği yararlılıklar nedeniyle, Bakanlar Kurulu kararıyla 19 Ocak 1999’da “Kamu Yararına Dernek” statüsü almıştır.

AFAD

AFAD Gönüllüsü Nasıl Olunur? AFAD Gönüllülük Projesi ile afet yönetiminin herhangi bir evresinde gönüllü olarak rol almak isteyen gerçek ve tüzel kişilerin sürece dâhil edilmesi amacıyla; görev alanlarının belirlenmesi, eğitimlerle kapasitelerinin arttırılması ve gönüllülük sistemi içerisindeki performanslarının takip edilmesi hedeflenmektedir.

AFAD Gönüllüleri afet öncesinde, afet esnasında ve afet sonrasında ihtiyaç duyulan alanlarda (sağlık, beslenme, psikososyal destek, barınma, arama kurtarma, vb.) yetiştirilerek afetin her evresinde etkin şekilde çalışması sağlanacak ve böylece toplum afet ve acil durumlara daha dirençli hale getirilecektir.

AFAD Başvuru için Tıklayınız

KIZILAY

Gönüllü olmak isteyenler gonulluol.org sitesi veya mobil uygulaması üzerinden kayıt olarak Kızılay gönüllüsü olabiliyor. gonulluol.org, çevrimiçi gönüllülük platformu özelliği taşıyor.

Başvuru için Tıklayınız

İlayda Bal

Proje Yönetimi Okulu Blog Yazarı

Exit mobile version