Açılımı “Test of English as a Foreign Language” olan, ilk olarak 1964 yılında düzenlenen ve ilk başlarda Amerika Birleşik Devletleri üniversitelerine girişte istenen bir test olan TOEFL günümüzde 130 ülkede 9000’den fazla üniversite ve kurum tarafından kabul ediliyor.
Puan sınırlaması 0 ila 120 arasında değişen TOEFL’ın taban puanı, kurumlara göre farklılık gösteriyor.
TOEFL sınavları, TOEFL iBT ve TOEFL PBT olarak iki farklı biçimde düzenleniyor. TOEFL iBT internet üzerinden yapılırken, TOEFL PBT ise kağıt üzerinde; Okuma, Dinleme, Konuşma ve Yazma olarak 4 bölüm olarak düzenleniyor.
TOEFL iBT
İnternet aracılığıyla düzenlenen TOEFL iBT (internet-based test), süre olarak 3 saat 10 dakika ile 4 saat 20 dakika arasında değişmektedir. Katılımcılar, Okuma ve Dinleme aşamalarından sonra 10 dakikalık bir ara verebilir. TOEFL iBT, ülkemizde Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kastamonu, Kayseri, Kocaeli, Malatya ve Mersin illerinde düzenleniyor ve sınav tarihleri illere göre farklılık gösterebiliyor. TOEFL iBT’ye katılım ücreti Türkiye için 185 Amerikan Doları’dır.
TOEFL PBT
Kağıt üzerinde yapılan TOEFL PBT (paper-based test), süre olarak 2 saat 20 dakika ila 2 saat 30 dakika arasında değişmektedir. Teknolojinin kullanımının gelişmesi, bu sınavı tercih eden öğrencilerin oranını gün geçtikçe azaltmaktadır. PBT sonuçları sınav gününden 5 hafta sonra postalanmaktadır. TOEFL PBT’ye katılım ücreti Türkiye için 170 Amerikan Doları’dır.
TOEFL Sınavına Hazırlık
Okuma
TOEFL sınavında Okuma bölümünde katılımcılara akademik 3 veya 4 adet metin verilir ve bu metinler üzerinden hazırlanan sorulara yanıt vermeleri istenir. Bu bölümde soru sayısı 36 ila 56 arasında değişebilir, bu sebeple Okuma bölümünde katılımcıya verilen süre de 60 ila 80 dakika arasında değişiklik göstermektedir.
Okuma aşamasına hazırlanırken birçok online veya basılı gazete,dergi gibi kaynaklardan faydalanabilirsiniz. Wall Street Journal, The New Yorker, BBC gibi sitelerden İngilizce makaleler okuyabilir, Penguin, Oxford gibi yabancı yayınevlerinden kendi seviyenize göre kitaplar edinebilirsiniz.
Dinleme
TOEFL’ın Dinleme bölümü, soru ve süre sayısı açısından değişiklik gösterebilmektedir. Katılımcılara 34 ila 51 arasında soru sorulur ve soru sayısı ile dinleme pasajlarına bağlı olarak 60 ila 90 dakika aralığında cevap süresi tanınır. Katılımcılar konuşmaları, sınıf tartışmalarını ve sohbetleri dinleyerek sorulara yanıt verirler.
Dinleme bölümünde başarılı olmak için TOEFL’ın resmi online hazırlık kurslarına katılabilirsiniz. İngilizce dizi ve filmleri altyazılı veya altyazısız izleyebilir, İngilizce şarkılar dinleyebilir ve böylece dinleme becerilerinizi geliştirebilirsiniz.
Konuşma
Konuşma aşamasında, TOEFL katılımcıları 20 dakikalık süre içerisinde bilinen bir konu ile ilgili fikir belirtme, okuma ve dinleme görevlerine göre konuşma yaparlar.
Konuşma pratiğinizi geliştirmek için TOEFL kurslarına katılabilirsiniz. Bu alanda Boğaziçi Üniversitesi ya da Galatasaray Üniversitesi’nde TOEFL kursları bulunmaktadır. İnteraktif iletişime dayalı dil öğreten internet kurslarına kaydolup, ana dili İngilizce olan veya Advanced seviyesinde İngilizce konuşan insanlarla konuşma pratiğinizi ilerletebilirsiniz.
Yazma
TOEFL sınavının Yazma bölümünde süre 50 dakikadır ve katılımcılardan okuma ve dinleme görevlerine göre kompozisyon yazmaları ya da bir fikri yazarak desteklemeleri istenmektedir. Bu bölümde başarı göstermek için İngilizce gramere hakim olmalı ve kelime dağarcığınızı geliştirmelisiniz.
TOEFL Practice Online ile alıştırma sınavlarınızı internet üzerinden yapabilir, böylece esas sınavdan önce kendinizi bol bol deneme fırsatı bulabilirsiniz.
Merve Çetinkaya
Proje Yönetimi Okulu Blog Yazarı