İş dünyasında ve eğitim hayatında kendini geliştirmek isteyen her profesyonelin kabul etmesi gereken ilk ilkelerden biri; hayatın rekabet üzerine dayalı olduğudur. Doğru karar vermek ve doğru zamanda bu kararları uygulamak stratejik düşünme yeteneğinizin gelişmesine bağlı! Stratejik düşünerek doğru ve zamanında kararlar vermeniz, planlamanızı iyi yapmanız sizi başarıya ulaştıracaktır! Bu yazımızda ” Stratejik Düşünme Yeteneğinizi Geliştirmenin 5 Yolu” ile size başarıya giden yolunuzda rehberlik etmeye çalışacağız!
Uzun Dönemli Düşünün!
Kariyerinizde başarılı olmak istiyorsanız öncelikle yapmanız gerekenlerden biri kısa vadeli düşünmeyi bırakıp daha geniş ve uzun vadeli düşünmeniz! Stratejik düşünmenin temellerinden biri uzun vadeli düşünerek artı ve eksileriyle olayları yorumlamanızdır! Anlık kararlar, düşünmeden atılan adımlar, geçmişten alınmayan dersler kısa vadede size yararlı olabilirken uzun dönemde işlerin daha da ters gitmesine neden olabilir! Önemli kararlarınızı alırken mutlaka olayların SWOT analizini gerçekleştirin, uzun dönemli riskleri, avantajları ve dezavantajları değerlendirerek gerçekçi kararlar almayı deneyin! İş değiştirmeniz kısa vadede harika gelebilir ama plansız bir yola girdiğinizde uzun dönemde kronik işsiz veya mutsuz hale gelebilirsiniz.
Trendleri Takip Edin!
Elinizde sermayeniz var, bütün şartlar hazır ve kuracağınız girişim Facebook benzeri bir sosyal medya sitesi kurmak! Maalesef ne yaparsanız yapın bu girişiminiz tutmayacak çünkü insanların sosyal medya alışkanlıkları günden güne değişiyor ve sosyal medya gittikçe tekelleşiyor. Trendleri takip etmeniz ve mevcut trendlerden geleceğe yönelik akılcı çıkarımlar yapmanız işinizde sizi başarıya ulaştıracaktır. Eğer girişiminiz online bir girişimse “Google Trends” uygulamasını takip etmiyorsanız size mantıklı gelen bir girişimin tutmayacağını kaçırabilirsiniz. Eğer hitap edeceğiniz kitle Z kuşağı ise Snapchat ve Instagram gibi uygulamalardaki trendleri takip etmemeniz sizin aleyhinize olacaktır. Bu noktada uluslararası gelişmeleri de kaçırmayın, sizin harika ve eşsiz fikriniz belki dünyanın öbür ucunda faaliyete geçmiş olabilir :)
Gözlemleyin
Stratejik düşüncenin temellerinden biri de gözlemdir! Çevrenizde olup bitenler, insan davranışları ve tepkileri gözlemlemek stratejik düşünme yeteneğinizi geliştirecektir. Çevreyi gözlemledikçe olayların akışını daha iyi kavrayarak daha mantıklı kararlar alacaksınız. Tabii şu da bir gerçek ki çok az kişi iyi bir gözlem yeteneğine sahip. Özellikle çevrenizde gelişen olayları analiz etmeniz ve ayrıntılardaki önemli noktaları kavramanız da biraz tecrübeyle alakalı! Siz yine de gözünüzü 4 açın :)
İnsanlarla Yapıcı Tartışmalara Girin!
Eğer eleştirilere açıksanız ve eleştirilerin sizi daha da güçlendireceğini düşünüyorsanız şanslısınız! Çevrenizdekilerle yapıcı tartışmalara ve kaliteli sohbetlere girdiğiniz takdirde o kişilerden alabileceğiniz birçok bilgi ve deneyim mevcut! Karşınızdaki dinleyin ve düşünmeden konuşmayın! Dinlemek; size hem karşınızdakini daha iyi anlamanızı hem de daha iyi analiz etmenizi sağlayacaktır. Özellikle şiddetli tartışmalarda sakin kalabilmek size stratejik düşünme kabiliyeti konusunda baya yol gösterecektir.
Soru Sorun – Düşünün – Kendinizi İyi İfade Edin!
Kısa ve net ifadeler karşınızdaki kişinin sizi daha iyi anlamasını sağlayacaktır. Net sorular, kısa cümleler ve kararlı tavır sergilediğinizde stratejik düşüncenin en temel prensiplerinden birini yerine getirmiş olacaksınız. Mantıklı ve akılcı sorular sormanız sizi aynı doğrultuda akılcı ve mantıklı cevaplara götürecektir.
Son olarak;
Stratejik düşünme becerilerine hakim olan kişilerin birçoğu, önemli meseleleri yansıtmak için huzurlu ve dinlendirici yerlerde zaman geçirmektedir. Gevşeme, yaratıcılığın gücünü açığa çıkarmanın en iyi yoludur. Kalabalık ve kaotik ortamlar stratejik düşünme yeteneğinizi zayıflatacaktır. Önemli kararlarınızı mutlaka rahat ve huzurlu ortamlarda almaya çalışın!
Gökhan Turgut Ünal
Proje Yönetimi Okulu Koordinatörü