BlogKariyer

STEM Nedir?

STEM; bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik olmak üzere 4 farklı disiplinin birleştirilerek uygulanan bir eğitim yaklaşımıdır. Science, Technology, Engineering ve Mathematics kelimelerinin ilk harflerinden türetilen STEM eğitim alanında ülkemizde de son yıllarda öne çıkan yaklaşımlardan biridir.

STEM Nedir?

STEM, dört disiplini tek bir disiplinler arası programda bir araya getiren ve gerçek dünyada (tamamen akademik değil) uygulamalar ve öğretim yöntemleri sunan bir öğretim felsefesidir. STEM yaklaşımına göre bireyin okul öncesi eğitiminden başlayarak iş hayatına kadar süren eğitim yaşamında bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik bakış açısını benimsemesi, hayat boyu öğrenim sürecinde de bu anlayışı devam ettirmesi amaçlanmaktadır. Tek bir disiplini almanız demek STEM anlayışını tamamladığınızı göstermez. Teknoloji ve mühendislik, potansiyel öğrencilerin büyük bir kısmı için eğlenceli gibi görünse de ( sınıfta kim robot yapmak istemez ki?), fen ve matematik pek eğlenceli değil. Ne yazık ki, bu iki konuda hızlı bir şekilde ustalaşmak, STEM’de başarılı olmanın ayrılmaz bir parçasıdır.

STEM, öğrenciyi problemleri çözmek için disiplinler arası bilgiyi kullanmaya zorlayacak şekilde dört disiplini de entegre eden bir program oluşturmayı amaçlamaktadır. Bu, esasen, gelen birinci sınıf öğrencilerinin alışkın olduğu geleneksel öğrenme stilinin – tipik olarak bir tür ezberleme ve bilginin tekrar edilmesinin – hemen hemen sistemin dışına çıkarılmış olduğu anlamına gelir.

STEM’deki öğrencilere, tıpkı STEM olmayan öğrenciler gibi, zaman içinde dört disiplinde ustalık kazanmaları konusunda rehberlik edilir. Ancak öğrendiklerini uygulama zamanı geldiğinde, bir öğrencinin başarılı olup olmaması büyük ölçüde ne kadar ezberlediklerine değil, sorunu ne kadar iyi çözebildiklerine bağlıdır.

Mezun olduktan sonra STEM eğitimi ile neler yapabilirim?

Teknoloji, o kadar hızlı ilerliyor ki her gün ihtiyaçlarımıza yönelik birçok gelişim yaşanıyor. Yeni yazılımlardan uzay araçları için yeni metal alaşımlarına, yeni yenilenebilir enerji kaynaklarının keşfine veya daha önce tedavisi olmayan bir hastalığın tedavisine kadar her şeyin birileri tarafından üretilmesi gerekiyor. Ve teknoloji ilerlemeye devam ettikçe, STEM profesyonellerine yönelik zaten yüksek olan talep artmaya devam ediyor.

Bir STEM programından geçmek oldukça yoğundur. Bunu başarmak için çok fazla özveri, azim ve fedakarlık gerekiyor. Ancak bu eğitim tarzı, işverenlerin inanılmaz derecede değerli bulduğu beceri ve zihniyetleri geliştirir. Ve STEM uzmanlarına olan talep çok yüksek olduğundan, STEM alanlarındaki işverenler yeni mezunların alabileceği en yüksek maaşı sunabilir.

Öğretmenler İçin 25 Yararlı İnternet Sitesi

Kariyer Alanında En Çok Talep Gören STEM Alanları

Bilgi işlem, en hızlı büyüyen STEM alanlarından biridir. ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu’na göre, STEM kariyerlerinin yaklaşık %71’i bilgi işlem alanındadır. Tam olarak “bilgi işlem”in ne olduğundan emin değil misiniz? Yazılım Geliştiriciler, İstatistikçiler veya Bilgisayar Sistemleri Analistleri gibi düşünün. Bilgisayar uzmanlarına yönelik bu yüksek talep, hayatımızın ne kadarının bir tür dijital teknolojiye bağımlı hale geldiğini düşünürseniz anlamlıdır. Günlük yaşamlarımız yazılımlara ve dijital cihazlara daha bağımlı hale geldikçe, bilgi işlem işleri giderek daha önemli hale gelecektir.

Mühendislik ve Fizik Bilimi, talep gören STEM kariyerlerinin bir sonraki en büyük kategorisidir. Mühendislik alanında rakibiniz çok olabilir ama kariyerinizde kendinize ne akdar katkı yaparsanız o kadar ilerleyebileceğiniz bir dal. Fizik bilimi ise özellikle akademik alanda inanılmaz araştırmalar ve keşifler içeriyor.

Yaşam Bilimleri ve Matematik, önceki ikisinden çok daha küçük alanlardır, ancak STEM kariyerlerinin en önemli üçüncü bölümünü oluştururlar. Bu iki alan, STEM profesyonellerine olan talebin yalnızca küçük bir miktarını oluşturan daha teorik STEM kariyerlerini içerir. Bunlar, Klinik Araştırma Görevlisi veya Ekonomist olmak gibi -hala talep olsa da- bir pozisyon bulmak daha zor olabilecek kariyerlerdir.

STEM Eğitimi Önemli Noktalar:

  • STEM eğitimi bütünsel bir eğitim anlayışı olduğundan dolayı tek bir eğitici tarafından verilebilecek bir eğitim değildir. STEM eğitimi bir eğitim kurumunun yaklaşımı benimseyerek tüm eğitimciler tarafından verilebilecek bir eğitimdir.
  • STEM eğitiminde en önemli eksikliklerden biri; öğrencilerin sosyal bilimlere ilgisinin sınırlı kalmasıdır. Öğrencilerin sosyal bilimlere yönelik bakış açılarını geliştirmek için çalışmalar yapılması önem taşımaktadır.
  • STEM eğitimi ülkemizde maalesef robotik kodlama ve benzeri eğitimlere indirgenmektedir. STEM eğitiminde teknolojiye dayalı bilimsel bakış açısı kazanarak çözüm üretimi esas alınmaktadır.
  • STEM öğretmeni, kolaylaştırıcısı veya uygulayıcısı gibi bir kavram dünya literatüründe yer almamaktadır. STEM bir çok alt dala sahip bir program olduğu için bir ekip işidir.
  • STEM eğitiminin okul öncesi dönemden başlaması çok önemlidir. İlkokulda bu düzeyde eğitim almamış bir bireye STEM yaklaşımını benimsetmek çok zordur.

 

Kaynak


İlgili Makaleler


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu