Staj İçin CV hazırlamak öğrenciler için gerçekten zordur çünkü özgeçmişi dolduracak uzun bir deneyiminiz olmadığı için belgenizin boş görüneceğinden endişe duyabilirsiniz. Özgeçmiş (CV), akademik ve kariyerle ilgili başarıları listelemek ve kişinin kendisini tanıtması için kullanılan en önemli belgedir. Özgeçmişler tipik olarak eğitim geçmişine daha fazla odaklanır.
Staj İçin CV Nasıl Hazırlanır?
Özgeçmişinize dahil edilecek ana bölümler ve öğeler şunlardır:
İletişim bilgileri: Önce adınızı ekleyin, ardından mevcut telefon numaranızı, adresinizi ve e-posta adresinizi listeleyin. Potansiyel işverenlerin pozisyon hakkında sizinle kolayca iletişim kurabilmeleri için bu bilgileri özgeçmişinizin ilk bölümü olarak okunmasını kolaylaştırın.
Amaç veya kişisel beyan: Özgeçmişler akademik bir pozisyon veya iş için hedeflerinizi açıklayan bir veya iki cümle içerebilir. Bununla birlikte, bir amaç yerine, birçok özgeçmiş, kim olduğunuzu tanımladığınız ve akademik ve kariyer hedeflerinizi açıkladığınız kişisel bir beyan veya profil içerir.
Ek diller: Herhangi bir ek dil konuşuyorsanız, bunları CV’de ayrı nitelikler olarak listelemek önemlidir.
Eğitim geçmişi: Özgeçmişteki bir diğer önemli unsur akademik geçmişinizdir. Lisans ve lisansüstü çalışmalarla ilgili tüm eğitim deneyimlerini listeleyin. Henüz bir akademik programdan mezun olmadıysanız, takip ettiğiniz dereceleri listeleyebilirsiniz.
Anahtar beceriler ve nitelikler: Öğrendiğiniz deneyimi ve teknik, kariyerle ilgili becerileri gösteren sert ve yumuşak becerileri eklemeye odaklanın. Bir özgeçmişte, kişisel geçmişiniz boyunca her beceriyi nasıl kullandığınıza dair örnekler de verebilirsiniz.
Ödüller ve burslar: Özgeçmişinizin bir parçası olarak aldığınız akademik, kariyer ve diğer ilgili ödülleri ve dereceleri ekleyin. Ayrıca, önemli bir akademik veya profesyonel dergiye veya yayınlanmış başka bir çalışmaya katkıda bulunduysanız, yayınlar için bir bölüm ekleyebilirsiniz.
Kariyerle ilgili iş deneyimi: Kariyer geçmişi, özgeçmişin merkezi bir parçasıdır. İş hedeflerinizle ilgili olan ilgili gönüllü deneyimini de dahil edebilirsiniz.
Müfredat dışı etkinlikler ve gönüllü deneyim: İşle ilgili olmayan etkinlikler, yine de karakteriniz ve değerleriniz hakkında önemli bilgiler sağlayabilir. Bu deneyimler işverenler için önemli olabilir ve genellikle bir özgeçmişe dahil edilir.
Sertifikalar ve ilgili eğitim: Bir CV, akademik veya kariyer hedeflerinizle ilgili olarak kazandığınız tüm sertifikaları veya katıldığınız eğitim programlarını da listelemelidir.
Staj için özgeçmiş nasıl yazılır?
Staj başvurusunda bulunurken özgeçmiş oluşturmak için şu adımları izleyin:
Önce iletişim bilgilerinizi ekleyin
CV’nize adınızı kalın harflerle vurgulayan bir başlık ile başlayın. Adlar, okuyucu için anlaşılır olması için iletişim bilgilerinizin geri kalanından genellikle bir veya iki yazı tipi boyutunda daha büyüktür. Ardından, iletişim bilgilerinizin geri kalanını ekleyin. Belgeyi başlıkta CV olarak etiketlemenize gerek yok, bilgilerinizi listelemeniz yeterli.
Kendinizi ve hedeflerinizi tanıtın
Özgeçmişinizin bir sonraki bölümü “nesnel” veya “kişisel beyan” olarak etiketlenmelidir. Bazıları da bu bölüme “kişisel profil” adını vermeyi tercih ediyor. Bu bölümde, başvurduğunuz rolde başarmayı umduğunuz şeyi paylaşın. Staj için, işverenlere öğrenmeye hazır olduğunuzu ve eğitim deneyimleriniz boyunca edindiğiniz bilgileri uygulamaya istekli olduğunuzu göstermeniz önemlidir. Staj yapacağınız sektör hakkında en çok neyi bilmek istediğinizi ve bunu gelecekteki kariyer hedeflerinize nasıl uygulamayı planladığınızı açıklayın. Hayatınızı şekillendiren kişisel değerleri ve kariyer hedeflerinizi de kısaca paylaşabilirsiniz.
Eğitimi ters kronolojik sırayla listeleyin
Staj, derece programınızı gelecekteki kariyer sektörünüze bağladığından, eğitim geçmişi özgeçmişinizin önemli bir parçasıdır. Mevcut çalışmalarınızı ve ardından önceki dereceleri tamamlama tarihleriyle birlikte listeleyin veya mevcut programlar için öngörülen tarihle birlikte “bekleyen” veya “beklenen mezuniyet” yazın. Bir staj başvurusunda bulunduğunuz için, stajyerlik pozisyonunun nitelikleriyle eşleşen ilgili kursları, o odak alanındaki çalışmalarınızla ilgili ayrıntılarla birlikte ekleyin.
Herhangi bir iş deneyimini ekleyin
Staj, kariyer odaklı ilk istihdamınız olsa da, ek iş deneyimlerini listelemek, profesyonel bir ortamda başarılı olma becerinizi kanıtlayabilir. Perakende, konaklama ve hatta çocuklara nezaret eden önceki işler, nitelikli stajyer arayan işverenlere sorumluluk ve bağlılık gösterebilir. Müşteri hizmetleri, organizasyon, işbirliği ve iletişim gibi her pozisyonda kullandığınız temel becerileri vurgulamak için madde işaretlerini kullanın. Bu roldeyken her beceriyi nasıl uygulamaya koyduğunuzu açıkladığınızdan emin olun.
Topluluk ve kampüs katılımını ekleyin
Ardından, yürüttüğünüz herhangi bir gönüllü pozisyonu ve topluluk ve kampüs organizasyonlarına nasıl dahil olduğunuz hakkında ayrıntılar verin. Bu ayrıntılar aynı zamanda işverenlere bir takımda çalışma ve bireysel gelişim taahhüdünde bulunma isteğinizi gösterebilir. Sahip olduğunuz herhangi bir liderlik pozisyonunu paylaşmak, işverenlere, başkalarına rehberlik edebilecek, kendi kendini motive eden bir birey olarak hareket etme yeteneğine sahip olduğunuzu kanıtlamaya yardımcı olabilir. Bu bölümü, katılımınıza bağlı olarak yaratıcılığınızı ve kişiliğinizi göstermek için de kullanabilirsiniz.
Temel becerileri listeleyin
En güçlü yeteneklerinizi listeleyerek potansiyel işverenlere bir stajyer olarak neler sunmanız gerektiğini özetlemeniz önemlidir. Yeteneğin adını belirterek ve ardından bu belirli yeteneği nasıl kullandığınızı ve öğrendiğinizi açıklamak için daha fazla ayrıntı ekleyerek özgeçmişinize derinlik katın. Özgeçmişler, potansiyel bir stajyer olarak en iyi niteliklerinizi göstermek için genellikle en az beş ana beceriyi listeler. Bu becerilerin peşinde olduğunuz staj rolü için iş tanımıyla ilgili olması önemlidir.