Sorunlu Bir Ortamda Daha İyi Çalışabilmek İçin 7 Tavsiye

Birçoğumuz olumsuzluk ve politikanın etkili olduğu kötü bir atmosferde çalışma talihsizliği yaşadık. Bu tatsız durum, strese, kaygıya ve sıkıntıya yol açabilir.

Yıllar önce, kendimi küçük bir kır evi oteli ve otelin restoranında, müşteri ilişkileri departmanının birlikte uyumlu çalıştığı fakat yeni kurulan mutfak ekibinin müşteri ilişkilerinde çalışanları düşman gibi gördüğü bir ortamda buldum. Daha önce herhangi bir anlaşmazlığın olmadığı bir ortamda çatışma yaratmak istediler.

Mutfak ekibi, çok saygın ve TV’de ünü olan bir baş şef tarafından yönetildi. Şef otelimize katıldığında, kendi ekibini getirmek için ısrar etti. Bu durumda mevcut mutfak ekibi, neredeyse haber verilmeden kovuldu ve bir gecede tamamen yabancılardan oluşan bir ekiple çalışmaya başladık.

İlk başta bu negatif çalışma ortamı ile baş etmek kolaydı; biz mutfaktan olabildiğince uzak duruyorduk. Ama sonra bir gün otelin genel müdürü gitti ve yerine baş aşçı getirildi. O andan itibaren tam anlamıyla savaşta gibiydik.

Bir haftadan daha kısa bir sürede, zevk alarak gittiğimiz iş yerine gitmek kâbusa dönüştü. Korkuyla sınırlanmış bir endişe duygusuyla işe gittiğimi hatırlıyorum. İyi uyumuyordum, çok daha fazla sigara içiyordum ve çalışmadığım günlerde bile midemde sürekli, korkunç bir his vardı.

Bir akşam bir vardiyayı bitirdikten sonra, tüm müşteriler ve mutfak ekibi eve gittiğinde, bir meslektaşımla oturup durum hakkında konuştuğumuzu hatırlıyorum. Meslektaşım benden biraz daha yaşlı ve bilge olduğu için şanslıydım; onun hayata karşı ileriye dönük, felsefi bir tutumu vardı. Bana, içinde bulunduğunuz ortam ne olursa olsun, her gün elinizden gelenin en iyisini yapmaya odaklanırsam ve siyasete kapılmaktan kaçınırsam, üstesinden gelebileceğimi öğretti.

Şimdi geriye dönüp baktığımda, bu ortamı deneyimlediğim için mutluyum. Kötü bir çalışma ortamında olumsuzlukla nasıl başa çıkılacağı konusunda çok şey öğrendim ve öğrendiğim dersler bugün hâlâ bana yardımcı oluyor.

İşte iki yıl boyunca oldukça kötü bir işyeri ortamında çalışarak öğrendiğim yedi ders.

Çıkmaza Girmeyin

Sorunlu bir çalışma ortamında bir seçimle karşı karşıyayız. Oluşan negatif duruma tepki verebilir ve sorunun bir parçası olabilirsiniz ya da üstesinden gelebilirsiniz. Bunun üstesinden gelebilmek, kışkırtılmamayı içerir. Yaşanan olumsuz durumun yanınızdan geçip gitmesine izin verin.

Bunun yerine, yapabileceğiniz en iyi işi yapmaya odaklanın. İşe vardığında güne başla. Satış yapıyorsanız, en iyi satış elemanı olmaya odaklanın. Yönetimde iseniz, işinizi doğru ve zamanında yaptığınızdan emin olmaya odaklanın. Bir bar müdürüyseniz (benim olduğum gibi), ilk müşteri geldiğinde barınızın temiz, stoklu ve ilk müşteri için hazır olduğundan emin olun.

Olumsuz etkilere, size saldırmak için bir bahane vermeyin.

Pozitif Olun

Genellikle sorunlu bir çalışma ortamı, meslektaşlarınıza veya belirli bir kişiye yapılan saldırılar nedeniyle oluşur. Bunun olduğunu gördüğünüzde, bu saldırıları yaşayan kişi veya kişiler için bir destek noktası haline gelin. Nazik, dikkatli ve anlayışlı olun. Meslektaşınızın bir hata yaptığını görürseniz, hatayı sessizce düzeltin veya nazikçe belirtin.

Asla saldırmayın veya olumsuz olmayın. “Seni aşağı çekmesine izin verme” gibi şeyler söylemek asla yardımcı olmaz. Bunun yerine, iyi bir dinleyici olun, destek sunun. Sonrasında saldırıya uğrayan meslektaşınızı öğle yemeğine çıkarın ve onlara içlerini dökmeleri için fırsat verin.

Sorunlu çalışma ortamlarında, yargılamadan destek sunan, dinleyen, nazik bir meslektaşın olması strese, üzüntüye ve korkuya iyi gelir.

Planınınız Olsun

Olumsuzluktan uzak durmanın en iyi yolu gün için bir plan yapmaktır. Güne nasıl başlayacaksınız? Günün sonunda hangi görevleri yapmış olacaksınız?

Gün için bir plan yapmak, sizi çevrenizdeki negatif ortamdan uzaklaştırır ve işinizi yapmaya odaklanmanızı sağlar.

Benim gün için planım, işe geldiğimde yaptığım ilk işin barımı temizlemek ve buzdolaplarımın dolu olduğundan emin olmak olurdu. Ekibin tatsız üyelerine bana saldırmaları için bir bahane vermek istemezdim. Amacım her sabah bir örnek oluşturmaktı; müşterilerin geldiği zamana hazır olmak. Ve müşteriler geldiğinde tüm dikkatimi onlara verirdim.

O günkü planıma odaklanmak beni siyasetten uzaklaştırırdı. Bu davranış, bana olumlu bir amaç verdi ve etrafımda olup bitenlerin dışında kalmamı sağladı.

Negatif İnsanlardan Uzak Durun

Bunu söylemek genellikle yapmaktan daha kolaydır. Bazen organizasyonunuzdaki zehirli insanlar sizin patronunuzdur ve kaçınılmazdır. Ancak bugün çoğu işyerinde işinize devam edebileceğiniz sessiz köşeler var. Oraya gidin.

Açık planlı bir ofiste çalışmak bizi rahatsız edici meslektaşların ve patronların insafına bırakabilir. Ama eğer kendinize başınızı eğip çalışabileceğiniz sessiz bir köşe bulursanız, çoğunlukla çevrenizde çalışan olumsuz etkilerden uzak kalabilirsiniz.

Negatif insanlarla “takıldığınızda”, sizi kendi olumsuz zehirli dünyalarına çekeceklerdir. Sessiz ve sakin bir şekilde devam etmeniz gereken çok iş olduğunu açıklarsanız ve başka bir yerde çalışırsanız, bu, sizi onların olumsuz etkilerine karşı daha az savunmasız bırakır.

İnsan Kaynakları Departmanınızla Konuşun

Dikkatli olmanız gereken yer burası. Sorunlu bir çalışma ortamındayken birilerini suçlamak bulunmak veya bir suçlamaya dâhil olmak istemezsiniz. Bunun yerine, insan kaynakları departmanınıza belirli bir kişi veya ekiple çalışmanın zor olduğunu açıklayabilirsiniz.

Mümkünse, bunun onların değil sizin hatanız olduğunu, durumu kendiniz için daha kötü hale getirmek istemediğinizi belirtin. İşinizi yapabilmeniz için başka bir yere taşınmanız gerektiğini, böylece daha iyi odaklanabileceğinizi söyleyebilirsiniz.

Sorunlu bir ortamda, insan kaynakları ekibinizin sorunun tam olarak farkında olduğunu göreceksiniz. İnsan kaynakları talebinizi anlayacak ve sizi karşılamak için ellerinden geleni yapacağını göreceksiniz.

Yapabileceğiniz en kötü şey, sorunu görmezden gelmektir. Durum işinizi yapmanıza engel oluyorsa, bu konuşmayı insan kaynakları ile veya bir insan kaynakları departmanınız yoksa patronunuzla yapmanız gerekir.

insan kaynakları ile veya patronunuzla ne zaman konuşmanız gerektiği ile ilgili buradan daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Müzik Dinleyin

Kendinize bir kulaklık (kulak içi olanlardan değil, kulağın üstüne takılanlardan) alın. Bu, uçaklarda kullandığım bir taktiktir. Bazen düşünmek, okumak ya da sadece düşüncelerimle baş başa kalmak istiyorum. Kulaklık takmak, yolculuk ettiğim insanların ne yaptığım, nereli olduğum ve nereye gittiğimle ilgili sorular sormasını engelliyor.

Sorunlu bir işyerinde kulaklık takmak da aynı sonucu verir. Kulaklık takmış birini gördüğümüzde, acilen bir şey sormamız gerekmedikçe onu otomatik olarak yalnız bırakırız.

Gerçekten müzik dinleyip dinlememeniz önemli değildir. Kulaklıkların takılması, kesintileri önler ve işinize sessizce devam etmenizi sağlar.

Evden Çalışma

Şu anda yaşanan küresel salgınla birlikte, evden çalışma olasılığı her zamankinden daha kolay hale geldi. Sorunlu çalışma ortamınızın dışında kalmak, çevrenizde neler olup bittiğine değil, işinize odaklanmanızı sağlayacaktır.

Evden çalışma seçeneğiniz varsa bunu yapın. Bildiğim bir şey varsa o da, negatif bir ortama neden olan insanların o ortamda uzun süre barınamadığıdır. Ya kendi istekleriyle giderler ya kovulurlar ya da daha az zarar verebilecekleri başka bir ortama sürülürler.

Son Söz

Kasıtlı olarak işinizden ayrılmanızı önermiyorum, ancak kendinizi stresli ve korku dolu hissediyorsanız, o zaman size verebileceğim en iyi tavsiye başka bir iş bulmanız olacaktır. Hiç kimse zehirli bir çalışma ortamında çalışmamalıdır ve sorunu çözmek için gerekli tüm adımları şirketinizle birlikte attıysanız ve hiçbir şey değişmediyse, o zaman ayrılmak için gerekeni yapmalısınız.

Bunun, özellikle iş bulmanın zor olduğu bir ortamda, çok zor olabileceğini anlıyorum, ancak sağlığınıza ve huzurunuza verilen zarar buna değmez. Gelire ihtiyacınız varsa, yeni bir iş aramaya başlayın. İyi haber şu ki, çoğu şirketin zehirli çalışma kültürü yok ve biraz çabayla yeni bir iş bulabilirsiniz.

Bu yazı şu siteden çevrilmiştir: https://www.lifehack.org/890708/a-toxic-work-environment

Sibel Güney

Proje Yönetimi Okulu Blog Yazarı

Exit mobile version