Size Daha İyi Bir Hayat Sağlayacak 16 Alışkanlık
Hayat kalitenizi iyileştirmek her zaman büyük bir değişime bağlı olmak zorunda değildir. Bunun yerine, sürekli olarak üzerinde çalışarak da iyileştirebilirsiniz –ve genelde her gün yaptığınız küçük değişimlerle gelir.
Dünyadaki herkesin hayat kalitesini arttırmayı düşünecek zamanı bile olmadığını biliyorum, özellikle de ilgilenilecek aile, iş, faturalar bir kenarda duruyorken. O yüzden haftada yalnızca 30 dakika ile başlayalım.
Aynen öyle, o kadarcık. Şimdi ilginizi çektiğimi iddia ederim.
Sizden istediğim, aşağıdaki yer verdiğimiz aktivitelerden birini (isterseniz 2, 3, veya hepsi) denemeniz ve kendinizin daha iyi bir versiyonuna dönmenizdir. Bu dediğim ise kendinize güveninizi arttırmanız, stresinizi azaltmanız, ilişkilerinizi daha iyi ve derin hale getirmeniz, daha sağlıklı bir birey haline gelmenizle ilgili olabilir.
- Farkında ve düşünen bir birey olun.
“Meditasyon yap” fikrinden artık kusacak kadar sıkıldığınızı tahmin ediyorum (muhtemelen yogayla bağlantılı olan birtakım arkadaşınızdan). Ancak meditasyon düşündüğünüz o meditasyondan çok daha gerçekçidir, ve yoga matı üzerinde yılların pratiğini gerektirmez. Yalnızca masanızda 30 dakika (belki daha az) oturmanızı gerektirir.
Denemek ister misiniz? Buradan nasıl yapabileceğinizi bulabilirsiniz.
- İstikrarlı bir sabah rutini geliştirin.
Muse kariyer koçu Adrian J. Hopkins, üretici bir gün geçirmenin ve kendinize sabahları zaman ayırabilmenin anahtarının bütün işleri küçük parçalara ayırmak, işin en son noktasını günün sonuna koymak ve geriye doğru planlama yapmak olduğunu söylüyor. Kıcasası diyoruz ki, sabah kalktığınız anda aslında ne yapmanız gerektiğini biliyor olmalısınız.
Biraz boğucu gelebilir, doğrudur. Ama bu yöntemin işe yarama sebebi vaktinizi bir şeylere karar vermeye harcamamanızı sağlamasıdır –on dakika kıyafet seçmeye karar vermek, 15 dakika koşuya çıksam mı çıkmasam mı diye düşünmek….. Bu sayede, kendinizi birkaç dakikaya koşullarsınız ve evden ne zaman çıkmanız gerektiğinin farkında olursunuz.
- İstikrarlı bir uyku düzeni geliştirin.
Mutlu, sağlıklı sabahlar güzel bir uyku sonrası başlar. Kendinize ait muazzam bir uyku düzeni nasıl yaparımın cevabı yoktur, ama önemli olan bir uyku düzenine sahip olmak ve bunu sürdürmektir.
Örnek olarak, her akşam duş alırım, kendime sonraki günün öğle yemeğini hazırlarım, yatakta 10 dakika civarı kendime zaman ayırırım –sosyal medyada zaman geçirmek, kitap okumak, telefonla konuşmak… Her zaman saniyesi saniyesine tutmak zorunda değildir, ancak bu istikrar bana uykumu düzene sokmam ve daha rahat uyumamda yardımcı olur. Bu sayede ise sonraki güne daha zinde başlarım.
Muse yazarı Kat Moon makalesinde 5 uyku düzeni rutinine yer vermiştir. Okuyup denemenizi önerim.
- Daha iyi bir uyku için yatak odanızı değiştirin.
Özellikle de yoğun ve stresli olduğunuz zamanlarda, her gece harika bir düzen tutturup uykunuzu almak kolay değildir. Bunun yerine yatak odanızı içinde kendinizi mutlu ve rahat hissedebileceğiniz bir ortama dönüştürün. Buradaki 7 harika kendin yap projesi size yardımcı olabilir.
- Kendinize iyi gelecek canlandırıcı bir gün ortası aktivitesi bulun.
Muhtemelen böyle bir maddeyi bekliyordunuz, ama emin olun bu madde kendinize bir rutin kurun maddeleri kadar önemlidir. Canlandırıcı bir aktivite sayesinde günün kalan yarısını bir zombi gibi geçirmek yerine enerjik ve zinde tamamlarsınız.
Muse yazarı Lily Herman, yazısında 5 alışkanlıktan bahsediyor. Ya da kafein bağımlısıylanız sizi yeniden şarj edecek daha iyi alternatifleri denemeyi de düşünebilirsiniz.
- Öğle yemeğinizi (ve akşam yemeğinizi de) kendiniz hazırlayın.
Her gün kendi yemeklerinizi hazırlamak sağlığınızı garantilemekle kalmaz, ayrıca daha ucuzdur ve yeni yeteneklerinizi, becerilerinizi, yeni tatları keşfetmek için de güzel bir yoldur.
Ek olarak, iş arkadaşlarınız yemeğinizi nereden aldığınızı sorduğunda da kendinizle gurur duyacaksınız. Böyle tarifler içinse buradaki 52 tariften faydalanabilirsiniz, veya biraz tembelseniz atıştırmalıklar da işinize yarayacaktır.
- Sonrasında ise masanızdan uzaklaşın.
Muse yazarı Kat Boogaard, öğle yemeğini masasından uzakta yediğinde fark ettiği önemli şeyleri bu yazısında paylaşmıştır. Öncelikle, mola vermek size iyi gelir. Ancak, Kat ayrıca kısa bir süre iş ortamından ayrılmanın da size ne kadar iyi geldiğini, bunun sadece işten sonra değil, iş-hayat dengesi için yemek arasında da yapılması gerektiğini özellikle belirtmiştir. Bu küçük adımı uygulayarak iş ortamınızdan bir süre ayrılırsanız, daha sağlıklı, daha dengeli hayata bir adım daha yaklaşmış olursunuz.
- TED Talk izleyin.
TED talk’lar küçük konferanslardır. Size kendinizle ilgili bir şeyler öğretebilir, ya da yenilenmeniz ve hayallerinizi dışa vurmanız için size ilham verebilir. Ek olarak da, yalnızca 20 dakikanızı alırlar ve sabah hazırlanırken, öğle aranızda, bekleme odasında, kısacası günün istediğiniz saatinde izleyebilirsiniz.
- Podcast yayınları dinleyin.
Podcast, Apple tarafından popüler hale dönüştürülmüş bir sohbet yayınıdır. Program linklerini twitter üzerinden de takip edebileceğiniz bu platform, dijtal medya ürünlerinin – ki bunlar genellikle radyo yayınları ve videolardır – internet ortamında cep telefonu, tablet ve phabletlere indirebileceğimiz şekilde yayımlanmasıdır.
Benzer olarak, yayınlar da ne zaman isterseniz dinleyebileceğiniz haberlerdir. Ayrıca televizyon karşısında oturup saatler harcamak yerine istediğiniz saatte izleme olanağınız vardır. Ben özellikle işe giderken dinlemeyi çok severim –hatta bazen yarısını işe giderken, yarısını da dönerken izlerim –bu sayede duygularım da daha çok ortaya çıkıyor. (Benim favorilerim This American Life ve You’re The Expert)
- Üretken işler üzerinde çalışın.
Sizi, 30 dakikanızı şimdiye kadar hep yapmayı düşünüp ertelediğiniz işlerin aslını yapın, hepsini bir seferde. Öncelikle, bu işleriniz sizi “çok görevli yürütüm” becerinizden alıkoyuyor, çünkü siz maillerinizle boğuşurken işinizi yapamıyorsunuz. İkincisi ise sizi iki büklüm eden bu işlerden bir an önce kurtulmalısınız, çünkü bunlardan bir kez kurtulursanız çok daha hafifleyeceksiniz!
Ne demek istediğimi anlamadınız mı? Size yardımcı olması için yalnızca 5 dakikada yapabileceğiniz 21 faydalı aktivite öneriyorum. Eğer bunlar size göre değilse, 15 dakikada tamamlayabileceğiniz 9 üretken iş de sizindir!
- Kendinizi tanıyın.
Kendinizi ve hayatınızı daha iyi bir kaliteye getirmek, kendinizle ilgili her şeyi, güçlü yanlarınızı, zayıf yanlarınızı öğrenip en iyi size odaklanmaktan geçer. Başlamak için, yarım saatte çözebileceğiniz 14 ücretsiz kişilik testini deneyin.
- Kendinize iyi bakın.
En son ne zaman kendinize iyi bakmak için masaj veya manikür yaptırdınız? Eh, belki de bunu yapma zamanınız gelmiştir. Hep isteyip de oynayamadığınız bir oyun, izleyemediğiniz bir film var mı? Ya da yeni bir restorant? Bunu hak ediyorsunuz! Hadi, daha ne bekliyorsunuz? (Yalnız ipin ucunu kaçırmayın, özellikle de mesai saatlerinizde)
- Hedeflerinize tekrar bir göz atın.
Muhtemelen yeni yılda kendinize birtakım hedefler koymuştunuz, ya da aylık bazı hedef listeniz (kağıda döktüğünüz veya kafanızın içinde dolanan) vardı. Bunların herhangi birini takip edip gerçekleştirdiniz mi? Silip, değiştirdiğiniz var mı? Hepsini tamamlayabildiğiniz için kendinize olan güveninizi arttırdınız mı? Bu hafta bunlara biraz zaman ayırın ve yapabileceklerinizi yaparak devam edin. Ve üzerine düşünün, nerede olmak istiyorsunuz, buraya gelebilmek için izlemeniz gereken adımları da not alabilirsiniz.
- Eski bir arkadaşınız veya yeni bir iş arkadaşınızla bağlantı kurun.
En son biriyle konuşalı bir hayli oldu, onlara ulaşın ve onları önemsediğinizi belli edin. Belki de biraz eski kafalı takılıp onlara bir mektup bile yazabilirsiniz! Beklenmedik bir mail’in herkesin gününü güzelleştireceğinden eminiz! (Kabul edin, bomboş bir mailbox hepimizi üzer öyle değil mi?)
Eğer işe yan departmanda işe yeni başlayan biriyle, ya da bir iş arkadaşınızla henüz tanışma fırsatı bulamadıysanız bir öğle arası yemeği veya kahvesinde buluşmayı düşünebilirsiniz. Bir iş arkadaşı edinirsiniz! (Kim bilir, belki de bir iş eşi) Ve en güzeli, network edinirsiniz!
(Bonus: Araştırmalar, iyi insanlarla takılmanın daha iyi hayat koşullarını da beraberinde getirdiğini gösteriyor.)
- Etrafınızı temizleyin.
Etrafınızı derken, ayrıca masanızı, ofisinizi, yatak odanızı, hatta mutfağınızı ve tabaklarınızı bile kast ediyorum. Temizlik stresinizi azaltır, hatta bazı araştırmalara göre zihinsel meditasyonun bir formudur. Dolayısıyla iki taşla bir kuş vurun ve eşyalarınızı yeniden organize ederken pozitif farkındalığınızı da arttırın.
- Dışarı çıkın.
Farkında mısınız, “spor salonuna gidin” veya “koşuya çıkın” demiyorum. Neden mi? Evet bunları yapmanız güzeldir, ancak ben de dahil çoğu insan için bu dediğim denildiği kadar kolay yapılmaz.
Bu nedenle, sizin için başka bir teklifim var: Dışarı çıkın. Etrafta bir yürüyün, bir parka oturun ve okuyun, sakin bir bisiklet turuna çıkın. Dışarıda olmak birçok açıdan size iyi gelecektir. Yaratıcılığı arttırır, yaşlılığı engeller, bizi daha mutlu yapar, ayrıca size daha fazla egzersiz yapma isteği getirir. (bilim böyle söylüyor!)
Şimdiden çok daha iyi hissetmiyor musunuz? Bu kolay taktikleri deneyin ve bakın bakalım, daha güzel alışkanlıklar ediniyor musunuz. Unutmayın, amacımız haftada 30 dakikamızı değiştirerek daha mutlu ve daha sağlıklı bir hayat yaşamak!
Zeynep Gülin BÖNCÜ
Proje Yönetimi Okulu Blog Yazarı