BlogÜniversite Hayatı

Sınav Günlerini Daha Verimli Geçirmek İçin Ne Yapılmalı?

Dönem boyunca derslere giriyoruz, ödevler hazırlıyoruz. Sınav haftasında geceleri de dahil olmak üzere daha yoğun bir çalışma süreci geçiriyoruz. Sınav günü gelip çattığında emeğimizin karşılığını en yüksel şekilde almak istiyoruz. Bazı zihinsel, fiziksel ve psikolojik yöntemler uygulayarak bunu başarmak mümkün. Bu yazıda sizlerle uygulaması yararlı olacak bazı stratejiler paylaşacağız.

Fiziksel Stratejiler

Uyku: sınavdan önceki gece iyi bir uyku çok önemlidir. Eğer sınavda uykusuz olunursa düşünme yavaşlayacak ve potansiyel düşecektir. Yani sınav gecesi birkaç saat daha çalışmak yerine biraz daha uyumayı tercih edin.

Yemek: sınavlardan önce ağır yemekten kaçının. Ağır yemekler beynin sınav esnasında sindirime yoğunlaşmasına neden olur. Öte yandan öğün atlamak da sınavda harcanacak enerjiyi karşılamaya yetmez. Yani besleyici değeri olan hafif yemekler tercih edin.

İçecek: kafein içeren içeceklerden kaçının. Bunları fazla tüketmek sınav esnasında lavabo ihtiyacınızı arttıracaktır. Ayrıca alkolden de kaçınmalısınız. Alkol vücudun kimyasal dengesini bozacak ve odaklanmada sorunlar çıkaracaktır.

Su: vücudunuz ve beyniniz suya ihtiyaç duyar. Beynin su ihtiyacı karşılandığında daha verimli çalıştığı araştırmalarla da onaylanmıştır. Bu yüzden yeteri kadar su tüketin.

Sıcaklık: sınav yerinin sıcaklığına göre giyinmeyi ihmal etmeyin. Eğer havalar soğuksa kazak ve hırka benzeri kalın kıyafetler giyerek temiz hava alabileceğiniz cam kenarı sıraları tercih edin. Sınav yerine erken gitmek istediğiniz yere oturmaya olanak sağlar.

Psikolojik Teknikler

Pozitif olun: olumsuz düşüncelerden kurtulup olumlu olanları düşünmeye çalışın. Beyniniz ve vücudunuz arasında bağlantı kurun. Sınavdan önce ve sınav esnasında her şeyi çok iyi anladığınızı ve güzelce yapacağınızı düşünüp heyecanınızdan kurtulun.

Endişeden kurtulun: derin nefesler alarak heyecanınızı bastırmayı deneyin. Düzgün nefes almak enerjinizi sağlıklı bir şekilde kullanmanızı sağlayacaktır.

Gergin öğrencilerden kaçının: sınavdan önce sürekli sınavın çok zor olacağını, başaramayacağını söyleyip duran öğrencilerle konuşmaktan ve negatif enerjilerinden kaçının. Kendinize güvenli bir şekilde sınavınıza odaklanın.

Gerekli malzemeleri unutmayın: sınava ekstradan kalem, silgi, su getirmek kendinizi sınavda daha rahat hissetmenizi sağlar. Ayrıca sınavda cetvel, hesap makinesi, kitap ve benzeri materyaller lazım olacaksa bir gece öncesinden hazırlamak, bunları götürmeyi unutma ihtimalini azaltacaktır.

Zihinsel Stratejiler

Gözden geçirin: sınavdan önce hala biraz vaktiniz varsa zaten çalışmış olduğunuz bilgileri gözden geçirin. Yeni şeyler öğrenmeye çalışıp kafanızı karıştırmayın.

Sınavı erken bırakmayın: tüm sınav boyunca sınıfta kalın. Sınavınız bitse bile sınıfta kalarak aklınıza yeni gelen bilgileri ekleyin. Ufak ayrıntılar bile puan getirebilir.

Yönergeleri okuyun: sınava başlamadan bütün yönergeleri ve uyarıları okuduğunuzdan emin olun. Bunu yaparsanız sınav moduna da geçmeniz kolaylaşacaktır.

Her soruyu okuyun: sınavda her soruyu iyice anlayarak okuyun. Sorunun sizden beklediği cevabı kavramaya çalışın ve buna göre cevaplandırın. Sonrasında soruları tekrar gözden geçirerek eksikleriniz varsa tamamlamaya çalışın.

Kendinize odaklanın: sınav esnasında etrafınızdaki öğrencilere odaklanmayın. Bu dikkatinizi dağıtır hatta kopya çektiğiniz düşünülebilir. Sadece kendi sorularınıza ve cevaplarınıza dikkat verin.

 

Zamanınızı ayarlayın: soruların her birine ne kadar süre vereceğinizi baştan belirleyip buna göre hareket edin. Kendinize en güvendiğiniz sorudan cevaplamaya başlamak zaman ayarlama konusunda yardımcı olacaktır.

Şura Çan

Proje Yönetimi Okulu Blog Yazarı


İlgili Makaleler


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu