BlogKariyer

Sıkça Sorulan 40 Mülakat Sorusu ve Cevabı

İşte size yardımcı olacak 40 popüler ve sıkça karşılaşabileceğiniz iş Mülakat Sorusu ve cevapları. Hayalinizdeki iş ve sizin aranızda sadece bu mülakat soruları duruyor. Bu soruların hepsinin doğru ve yanlış cevabı vardır. Doğru cevapları verirseniz işe alınırsınız ama yanlış cevapları verirseniz ne yazık ki iş arama sürecine geri dönersiniz.  İş görüşmesinde nasıl cevap vermelisiniz ya da telefonda nasıl konuşmalısınız ki size firmalar geri dönüş sağlasın? İşte bu mülakat sorularına verebileceğiniz harika cevaplar.

En güncel mülakat sorularını öğrenmek ister misin? İnsan Kaynakları uzmanlarının iş görüşmelerinde en çok sorduğu mülakat sorularını öğrenmek için tıkla!

En Yaygın Kullanılan 40’dan Fazla Mülakat Sorusu

  1. Bana kendinizden bahsedin.
  2. Neden bu pozisyona başvuruyorsunuz?
  3. Neden burada çalışmak istiyorsunuz?
  4. Sizi ne motive eder?
  5. Neden bu pozisyon için uygunsunuz?
  6. Neden bu iş için en iyi insansınız?
  7. Zayıf yönleriniz neler?
  8. Bu pozisyonu neden ilginizi çekti?
  9. Bana zorlu bir mücadeleyle nasıl başa çıktığınızı anlatın.
  10. Kuvvetli yönleriniz nelerdir?
  11. Neden sizi işe almalıyız?
  12. Şu anki pozisyonunuzda ne yaptığınızı açıklayın.
  13. İş için bir adım yukarı çıktığınızı hissettiğiniz bir zamanı anlatın.
  14. Son işinizden neden ayrıldınız?
  15. Kendinizi 5 yıl sonra nerede görüyorsunuz?
  16. Yönetim tarzınız nedir?
  17. İşinizde hedefinize ulaştığınız bir zamandan bahsedin.
  18. Maaş beklentiniz nedir?
  19. Ne konuda tutkulusunuz?
  20. Bu işi nasıl duydunuz?
  21. Baskı ile nasıl başa çıkıyorsunuz?
  22. En çok gurur duyduğunuz şey nedir?
  23. Şirketimiz hakkında ne biliyorsunuz?
  24. Hayalindeki iş ne?
  25. Özgeçmişinizde neden bir boşluk var?
  26. Neden kariyerlerini değiştiriyorsunuz?
  27. Değişikliğe açık mısınız?
  28. Bana yaptığınız bir hatadan bahsedin.
  29. Bize özgeçmişinizden bahsedin.
  30. Bana herhangi bir sorunuz var mı?
  31. Telefon mülakatlarında sıkça sorulan sorular
  32. Mülakat sorularında STAR yöntemini kullanmak
  33. İşverenin sormasının hoş karşılanmadığı sorular
  34. Bonus: Sizi benzersiz kılan ne?
  35. Bonus: Hobileriniz neler?
  36. Bonus: Yönetim stiliniz nedir?
  37. Bonus: Kariyer hedefleriniz nelerdir?
  38. Bonus: Giriş 101: Kendini Tanıtma
  39. Bonus: Bana bu kalemi sat
  40. Bonus: Sorulacak 15 en iyi bilgilendirici sorular

 

SIKÇA KULLANILAN MÜLAKAT SORULARINA NASIL CEVAP VERİLİR?

Gerçekçi olalım. İş görüşmesindeki soruları cevaplamak hiç de kolay değil. Çok büyük bir baskı altındasınız ve soruların cevaplarından o kadar da emin değilsiniz.  Eğer aşağıdaki 35 popüler mülakat sorularının cevaplarına bakarsanız hepsinin ortak bir yanı olduğunu göreceksiniz.  Eğer siz de doğru cevapları verirseniz bu işe alınmamanız için hiçbir sebep yok. Nasıl mı?

  1. Öncelikle işverenin istediği becerilere sahip olduğunuzdan bahsedin.
  2. Bu bilgi ve becerileri nasıl kullanacağınızı belirtin
  3. Şirket için nasıl yarar sağlayacağınızı gösterin.

Örneğin klasik bir mülakat sorusunu ele alalım. Makine öğrenmesi ve data analizi hakkında bilgisi olan yazılım mühendisi  pozisyonunda işe başvurduğunuzu varsayalım. İşveren size popüler sorulardan biri olan şu soruyu yöneltecektir:

“Bana kendinizden bahseder misiniz?”

Doğru cevap şu şekilde olmalı; “Makine öğrenimini kullanabilen birinin verileri analiz edebilen birini istiyorsunuz. NinesCube’de günde bir milyondan fazla müşterinden oluşan veri dosyalarımız vardı. Onlarla başa çıkmak için beş makine öğrenimi algoritması yazdım. Kazanılan bilgilerden yola çıkarak, müşteri deneyimimizi geliştirdik ve verimliliğimizi % 20 artırdık.”

Yanlış cevaba bakacak olursak; “Yedi yıldır yazılım mühendisiyim ve birçok üst düzey şirkette çalıştım. Python, PHP, Java ve JavaScript konusunda yetenekliyim. Birden fazla kodlama becerisi kazandım ve yöneticilerim her zaman çalışkan olduğumu söyler.”

Hangi cevapta adayın kendisinden gerçekten bahsettiğini kolayca görebilirsiniz. Küçük bir ipucu olarak başvurduğunuz pozisyonun iş tanımını okuyun ki sorulan sorulara daha doğru ve tutarlı cevaplar verebilin. Ayrıca görüşmeden önce şirket hakkında bilgi edinmeye de dikkat edin. Nasıl daha iyi cevaplar vereceğinizden emin değil misiniz? O zaman kendi mülakat sorularınızı kolayca hazırlayabilirsiniz.

 

Soru 1: Bana kendinizden bahseder misiniz?

Bu tarz sorular en yaygın sorulardan bir tanesidir. Aslına bakacak olursanız burada iş için neden mükemmelsiniz sorusuna yanıt aranıyor. Kariyer hedeflerinize uygun mu değil mi diye analiz ediliyor.

Doğru: İki yıl boyunca küçük bir dükkanda çalıştım ve son teslim tarihini geçirmeden yılda 50 proje yaptım. Sonra% 99 müşteri memnuniyeti ile Disney ve Netflix gibi müşterilerle daha büyük bir firmada çalıştım. A ‘Tasarım Ödülü kazanmak için bir ekiple işbirliği yaptım. Bu tür bir etkinlik ve işbirliği etrafında tasarlanan bir role adım atmaktan heyecan duyuyorum.

Yanlış:  Maine’de doğdum ve yazları gölde yüzerek geçirirdim. Üniversiteden sonra barmenlik işleri yaptım. Grafik tasarım yeteneğimin olduğunu biliyordum, bu yüzden de denedim. Yedi yıldır iki farklı firmada çalıştım. Gerçekten kendimi çok geliştirdim.

Bu oldukça yaygın kullanılan bir soru tipidir. Bu iş ile ilgili olabilecek başarılarınızdan bahsetmeniz ve konuyu dağıtmaktan kaçınmanız gerekir.  Daha fazla bu tarz sorular hakkında bilgi edinmek istiyorsanız buraya göz atabilirsiniz.

Soru 2: Neden bu pozisyon için başvuruyorsunuz?

Sizi bu işe başvurmaya iten sebep nedir ya da bu iş için mükemmel aday neden sizsiniz sorularına cevap aranır. Eğer şirketi araştırıp hazırlıklı giderseniz en kolay sorulardan bir tanesidir.

Doğru: Çifte programlama ve Scrum konusunda deneyimli birini arıyorsunuz. Altı yıldır bu  iki programlamanın da parçası oldum. İlkinde kod verimliliğini% 45 artırdık. İkincisinde ise ekibin bir BOSSIE Ödülü kazanmasına yardımcı olduk. Bu işte 15 proje teslim eden bir Scrum ekibindeydim.

Yanlış: LinkedIn’de gördüğüm hemen hemen her işe başvuruyorum. Bu, maaşa bağlı olarak iyi bir fırsat gibi görünüyordu.

Bu işe neden başvurduğunuzu soran sorular hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz devamına buradan bakabilirsiniz.

Soru 3: Neden burada çalışmak istiyorsunuz?

Neden burada çalışmak istiyorsun sorusu nasıl bizim en iyi çalışanımız olacaksın sorusu ile aynı anlama gelir. Şu iki cevaba bir bakalım.

Doğru: Burası harika bir ekibe sahip üst düzey bir ofis. Çalışanlarınız size New Hampshire’da çalışmak geçtiğimiz ay oy verdi.  Müşteri şikayetlerini çözmede iyi bir yönetici asistanı aradığınızı biliyorum. CRM Mineral’de şikayetleri daha önceki asistandan %43 daha hızlı çözerek büyük sorunlar oluşmasını engelledim.

Yanlış: İşe ihtiyacım var ve geçtiğimiz ay 200 işe başvurdum. Çalışmaya ihtiyacım var ve yetenekli bir yönetici asistanıyım.

İşe alım ekibi ikinci cevaptan nefret edecektir.  Daha fazla neden burada çalışmak istiyorsun sorularına buradan ulaşabilirsiniz.

Soru 4: Sizi ne motive eder?

Bu soru diğerlerine kıyasla biraz daha zor sorulardan bir tanesi. Bu sorunun arka planında  “Bu iş sizi harika bir çalışan olmaya motive edecek mi? Buradaki kariyer yolları sizi heyecanlandırıyor mu? ” soruları yatıyor. Şu cevaplara bakalım:

Doğru: Burada olduğu gibi harika iş arkadaşlarınızla birlikte öğrenci merkezli bir öğrenme ortamı beni oldukça heyecanlandırdı. Bunu son okulumda da sevmiştim. Mesleki gelişim saatlerimi iki katına çıkarmamı yardımcı oldu. Sınav stratejileri hakkında çok şey öğrendim ve bu yöntemler öğrencilerimin ortalamalarını altı ayda yaklaşık olarak % 20 oranında artırdı.

Yanlış: Genç zihinlerin gelişmesine yardımcı olmak beni motive etti. Bence gelecekte mutlu çocuklara sahip olmak çok önemli. Bu yüzden ilk adım olarak eğitim alanına girdim.

İkinci örnek daha duygusal ve dikkat çekici görünüyor değil mi? Ama işinizdeki tutkunun nasıl başarıya dönüştüğünü göstermiyor ve bu da onu yanlış cevap haline getiriyor.  Motivasyon sorularına uygun cevapları buradan okuyabilirsiniz.

Soru 5: Neden bu pozisyona uygun olduğunuzu düşünüyorsunuz?

Neden bu pozisyona uygunsunuz ve uygun olduğunuzu gösteren ne tür başarılar sergilediniz?

Doğru:  Ben bu pozisyona uygunum çünkü baskı altında profesyonel olan etkili bir hemşireye ihtiyacınız var. Harrison Hastanesi’nde tam gün ve tempolu programımız vardı. Başhemşire bana sık sık verimlilik ve ekip çalışmasında ne kadar iyi olduğum ile ilgili övgüde bulunurdu.

Yanlış: Harika bir hemşireyim ve burada mümkün olan en iyi işi yapmak için çok çalışıyorum. Çalıştığım ekiplere her zaman çok uygunumdur.

Yanlış örneğin işe yaramamasının sebebi uygun olduğunuzu söylemenize rağmen kanıt sağlayamıyor olmanız.  Daha fazla bu sorulara bakmak isterseniz devamına buradan ulaşabilirsiniz. Eğer daha fazla hemşirelik mülakatları ile ilgili bilgi edinmek istiyorsanız da bu yazımızı okuyabilirsiniz.

Soru 6: Neden bu iş için en iyi kişi sizsiniz?

Sizi bu iş için en iyi yapan şey nedir sorusunu uygun bir şekilde cevaplamanız gerekiyor.

Doğru: Müşteri iletişim protokollerini ve icra süreçlerini nasıl yeniden tasarlayacağını bilen bir iş analistine ihtiyacınız var. Bunu, eski yöntemler maliyetlerimizi artırdığında Huffman Barco’da yaptım. Şirketi yılda 2 milyon dolar tasarruf ettirdim.

Yanlış: Ben, iş süreçlerinin yeniden yapılandırılması ve fark analizi konularında son derece yetenekli birinci sınıf bir iş analistiyim. Dokuz yıldır bu alandayım. Huffman Barco’da tüm iş analizi görevlerinden ben sorumluydum.

İkinci örnek daha önce nasıl yardımcı olduğunuzu ne yazık ki göstermiyor. Bu iş için en iyi kişi neden sizsiniz sorusunun kılavuzuna göz atabilirsiniz.

Soru 7: Zayıf yönleriniz nelerdir?

İşte mülakatın en zor sorularından bir tanesi. İyi olmadığınız şeyleri nasıl söyleyeceksiniz ve devamında de yine de işe girebileceksiniz? Bu soruları cevaplamak için en büyük zayıflığınızla nasıl başa çıktığınıza odaklanmalısınız.

Doğru: Genel olarak liderlik konusunda çok başarılı değildim. Sintertron’da, DevOps yöneticisi beni iki programlama çiftinin başına koymak istedi ve bu korkunçtu. Dale Carnegie’nin üç dersine kaydoldum ve çok şey öğrendim. Bu bir meydan okumaydı, ama çok keyif aldım. Takımım ortalamadan % 5 oranında daha iyi performans gösterdi.

Yanlış: Takım çalışmasında pek iyi değilim. Patronum beni ne zaman çalışmak için başka biriyle eşleştirse hiç anlaşamadık. Kendim yalnızken daha iyi çalışıyorum.

İlk cevapta bir zayıflıktan bahsediyor olsa da bunun çözüldüğünü ve devamında şirketin verimliliğini arttıran bir avantaja dönüştüğünü görüyoruz. Zayıf yönleriniz nelerdir sorularının devamına bakabilirsiniz.

Soru 8: Bu pozisyonda ilginizi çeken şey nedir?

Burada bu pozisyonla neden ilgilendiğinizi açıklamanız gerekiyor. İşin gerektirdiği becerileri öğrenin, bu becerile nasıl kullandığınızı gösterin ve bunun nasıl şirket için nasıl yardımcı olduğunu açıklayın.

Doğru: İş teklifi benim ilgimi çekti. Uygulama sıralama ve ağ izleme hakkında bilgi sahibi birine ihtiyacınız var. AccuRight Solutions’ta bu araçları ağ performansını % 38 artırmak için kullandım.

Yanlış: İyi bir şirkette iyi bir başlangıç gibi görünüyor. Ücret tatmin edici ve benim bir  işe ihtiyacım var. Burada çalışmakla gerçekten ilgileniyorum.

Bilişim Teknoloji alanındaki bu cevaplardan ilki tam da işverenin isteyeceği türden bir cevap.  Benzer cevapların daha fazlasına buradan ulaşabilirsiniz.

Soru 9: Bir zorlukla daha önce nasıl başa çıktığınızı anlatın.

Bu en önemli sorulardan bir tanesidir. Bu, sıkıntılı durumların nasıl üstesinden geldiğinizi gösterir.

Doğru: Değerli bir müşterimizden büyük bir son dakika siparişi aldık. Bir toplantı ayarladım ve sorunu masaya yatırdık. Fazla mesai harcamadan bunu yapmanın bir yolunu bulduk. O ay fazladan 1,1 milyon dolar gelir elde ettik.

Yanlış: Büyük bir işin ortasında önemli bir makine bozuldu. Bakım aradım ve sorunu çözdüler.

Bu ilk örnek, büyük bir sorunda ne kadar olumlu etkinizin olduğunu gösteriyor. İkincisi ise sadece bir telefon aramasını nasıl yaptığınızı açıklıyor. Bu soruların her zaman sağladığınız bir avantajı ekleyin. Zorlu bir zamanın nasıl üstesinden geldiğinizi açıklamak için kılavuzumuzu buradan okuyabilirsiniz.

Soru 10: Güçlü yönleriniz nelerdir?

Güçlü yönlerinizi anlatacağınız bölüm geliyor. İş birliği konusunda öne çıkması beklenen bir  Python programcısı ilanı için yapılan mülakattaki bu cevaplara bakalım.

Doğru: Güçlü bir Python programcısıyım ve işbirliğinde mükemmelim. Son işimde, iki yıl içinde uçtan uca 10 Python projesi çıkaran beş yazılım mühendisinden oluşan bir ekiple birlikte çalıştım. Müşteri elde tutma oranını % 20 artırdık.

Yanlış: Mükemmel bir Java programcısıyım ve harika iletişim becerilerim var. Son işimde altı yazılım mühendisi ile çalıştım. Ekibimiz iki yıl içinde Java’da 11 yazılım çözümü yarattı. Müşteri elde tutma oranını % 22 artırdık.

Cevaplar benzer olsa da ilk cevap, yeteneklerin beklentiye uygun olması sebebiyle öne çıkıyor. Bu soru için daha fazla cevaba buradan ulaşabilirsiniz.

Soru 11: Neden sizi işe almalıyız?

Bu soru işveren için kolay ama aday için zordur. Burada kendinizi kanıtlamak zorundasınız.

Doğru: Büyük bir firmanın genel muhasebe işlevlerine yardımcı olacak bir muhasebeciye ihtiyacınız var. Bu görevi Amex’te beş yıl yaptım. 3 milyon dolar tasarruf sağlayan gizli bir sorun tespit ettim. Ayrıca bulut bilişim politikalarımızı yeniden tasarladım ve güvenlik için harcanan çalışma saatlerinde yılda 300.000 dolar tasarruf ettirdim.

Yanlış: Bilanço, varlık yönetimi ve hesap analizi konularında deneyimli bir muhasebeciyim. Beş yıl boyunca American Express’te muhasebeci olarak çalıştım. Bu süre zarfında çapraz takımlar üzerinde çalıştım ve hesap analizi politikalarımızı geliştirdim. Bence çok uygun olurdum.

İlk örnek şirkete nasıl yardımcı olduğunuzu detaylı bir şekilde gösteriyor. İkincisi sizin iyi mi kötü mü olduğunuza değinmeden genel bir bilgi veriyor. Bu sadece soruyu iyi anlayan adayların doğru cevap verebildiği bir sorudur. Mümkün olduğu kadar fazla başarı söylemelisiniz ki işe ne kadar uygun olduğunuzu kanıtlayabilesiniz. Daha fazlasına buradan erişebilirsiniz.

Soru 12: Şu anki pozisyonunuzda ne yaptığınızı bize açıklar mısınız?

İşte 2 tane Scrum Master mülakat sorusu ve cevapları. İşin gereklilikleri otomasyon, Kanban ve sürat.

Doğru: Dokuz SaaS çalışanından oluşan bir ekipte Scrum Master’ım. Günlük işlerimde ekibi koruyorum ve süreç verimliliğini artırıyorum. İşi ilk aldığımda ekip son teslim tarihlerine bile ulaşmıyordu. Hızlarını % 23 artıran bir otomasyon yöntemi ve Kanban sistemi uyguladım.

Yanlış: Ben bir Scrum Master’ım. Tahmin etmeye, engelleri kaldırmaya ve günlük işleri kolaylaştırmaya odaklanıyorum. Yeni fikir toplama sistemimizi başlattım. Ayrıca kalite ölçümlerini % 20 artırmak için birim testi ve çift programlamayı kullandım.

İlk cevap bir beceriden bahsettiği için doğru cevap olma özelliğini taşıyor.

Soru 13: İş için bir adım yukarı çıktığınızı hissettiğiniz bir zamanı anlatın.

Burada biraz iş hikayesi anlatma becerisine ihtiyacınız var.

Doğru: Büyük bir pazarlama kampanyası için ünlü gücüne ihtiyacımız vardı. Küçük birkaç ünlü ile iletişimimiz var ama gerçekten istediğimiz kişi için yeterli bütçemiz yoktu. Onu telefonla ulaştım ve için iş hikayesi anlatma becerilerimi kullandım. Kampanyanın yatırım getirisi % 39’u aştı.

Yanlış: Devam eden büyük bir e-posta kampanyamız vardı ve ajansımız yavaş kaldı. İki hafta fazla mesai yaptım ve her şeyi yaptım, ama oldukça zordu.

İlk örnek nasıl çaba harcadığınızın altını çizerken diğeri sadece çaba harcadığınızı belirtiyor. Size yardımcı olabilecek benzer cevaplara buradan ulaşabilirsiniz.

Soru 14: Son işinizden neden ayrıldınız?

Ya da şu anki işinizden neden ayrılıyorsunuz olarak da bir benzeri karşınıza gelebilir. Bu tarz sorular tuzak gibidir. Olumsuz bir şey söylememeli ve çok dikkatli olmalısınız.

Doğru: Bir hesap yöneticisi olarak son işim harikaydı. Süreç iyileştirmede ayda 20.000 dolar tasarruf sağlayan bir yan proje yaptım. Şimdi Yalın Altı Kara Kuşak eğitimi aldım ve bunu kariyerimin merkezi haline getirmeye hazırım.

Yanlış: Sadece iyi uyum sağlayamadık. Yönetim, yol almamızı zorlaştıran bazı kötü kararlar aldı. Ayrıca her zaman yeni deneyimler arıyorum.

Son işinizi neden bıraktınız sorusu için kılavuzumuza buradan erişebilirsiniz.

Soru 15: Kendinizi 5 yıl sonra nerede görüyorsunuz?

Burada işverenin merak ettiği 5 yıl sonra işten çıkmayı planlayıp planlamadığınız aslında. Kendisinin duymak istediği de uzun yıllar boyunca şirkette onlar için çalışacağınızı duymaktır.

Doğru: Böyle bir ajansta anahtar kişi olmak istiyorum. Flexor’da 30 ürünün ilk örneğini hazırladım. Sitelerimden biri 2017 Webby ödülünü aldı. Ama yapabileceğim çok daha fazla şey var. Böyle bir iş beni daha iyi olmak için zorluyor.

Yanlış: Çok para kazanıp evlenip birkaç çocuk yapmak istiyorum. Tibet gibi bir yerde yaşamak ve belki bir roman yazmayı planlıyorum. Ayrıca haftada 20 saat çalışmak ve yılda iki ay tatil yapmak isterim.

İlk cevap kendisine mükemmel bir iş ortamı bulduğunu belirtirken ikincisi işveren için oldukça riskli görünüyor. İşte bu soruya verilebilecek en iyi cevaplar.

Soru 16: Yönetim tarzınız nedir?

Burada iyi bir yönetici olup olmadığınız ölçülüyor.

Doğru: Ekibimi destekliyorum ve işlerini yapmalarına izin veriyorum. Ben bir kez Marper Hills’te beş analistten sorumluydum. Hedeflerimizi belirledim ve bir ayda veri analistine ulaşmamızı sağladım. 35 düşük marjlı proje hazırladık ve şirketi 2,9 milyon dolar tasarruf ettirdik.

Yanlış: Daha önce hiçbir zaman gerçekten bir yönetim deneyimim olmadı, ama sanırım denemek istiyorum. Bence akıllı insanları işe almalı ve sonra onlara ne yapacaklarını söylemek yerine işler yapmalarına izin vermelisiniz.

Yine ilkini doğru cevap yapan verilen detaylar. Daha fazla yönetim tarzıyla ilgili sorulara kılavuzumuzdan ulaşabilirsiniz.

Soru 17: İşinizde daha önce ulaştığınız bir hedeften bahsedin.

İşte kendinizi kanıtlamanız gereken bir bölüm daha. Bir sorundan, çözümünden ya da yardımcı olurken bunun üzerindeki etkinizden bahsetmelisiniz.

Doğru: Patronum video satışlarımızı üçe katlamamı istedi. Videolarımızda, müşterilerin her çekimde güzel görünmesini sağlamak için koçluk yaptım. Bir sezonda satışlar dört katına çıktı. Gelecek sezon için ek personeller almak durumunda kaldık.

Yanlış: Yönetim satışları iki katına çıkarmak istedi. Sağlam araştırmalara dayanan yeni bir plan hazırladım. Hedefe ulaştık.

İkincisi çok genel bir cevap. Kendinizi en iyi şekilde göstermeli ve satmalısınız ki sizin ne kadar iyi olduğunuzu görsünler. Daha iyi cevaplar verebilmek için bu örneklere bakabilirsiniz.

Soru 18: Maaş beklentiniz nedir?

Bu soru yeteri kadar iyi misiniz ve size ne kadar vermeye gücümüz yeter anlamına geliyor. Çok düşük bir rakam söylerseniz yetersizmişsiniz gibi görünebilirsiniz ya da çok yüksek bir meblağ söylerseniz işvereni korkutabilirsiniz. Yani yüksek bir rakam söyleyip esnekmişsiniz gibi davranabilirsiniz. Örneğin aşağıdaki sorular için ortalama maaş 26.000 dolardır.

Doğru: 30.000 dolar kazanmak istiyorum, ancak bu konuda pazarlık yapıp anlaşabiliriz. Mevcut üç CNA’nızla konuştum ve burada çalışmayı gerçekten seviyorlar. O yüzden buna değer olduğunu düşünüyorum.

Yanlış: Her şeyi kabul ederim. Paraya ihtiyacım var.

Ortalama maaş aralığını biliyor olmanız gerekiyor ki tutarlı teklifler verin.  Nasıl uzlaşılıp, pazarlık yapabileceğinizi bu cevaplardan öğrenebilirsiniz.

Soru 19: Ne konuda tutkulusunuz?

Burada başarılarınıza odaklanıp onlardan bahsetmeniz gerekir.

Doğru: Müşterilerin hayatlarını zenginleştiren ürünlerle bir araya getirmeyi seviyorum. Chiller Outfitters’da kapsamlı ürün bilgisini sağlamakla görevlendirildik. Müşterilerin  %98’i olumlu memnuniyetlerini olumlu puanlarla bildirdiler. Sonuç olarak, satış rakamlarım mağaza ortalamasından %10 daha yüksekti.

Yanlış: Hayvan hakları konusunda çok tutkuluyum. Yerel hayvan barınağımız için tahtadayım ve ayda bir kez toplantılara gidiyorum. Köpekleri her hafta oraya yürüyüşe götürüyorum.

İkinci cevap ilgi çekici olsa da ne yazık ki sizi işe almaya yetmeyecek. Bu mülakat sorusu ile ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Soru 20: Bu işi nereden duydunuz?

LinkedIn’den duydum deyip basitçe geçiştirebilirsiniz ya da bu soruyu kendinizi satmak için kullanabilirsiniz.

Doğru: LinkedIn’de gördüm. Mükemmel bir eşleşme oldu çünkü proje gereksinimleri ve Adobe Suite ile çalışma konusunda yetenekli bir UX tasarımcısına ihtiyacınız var. Son işimde müşteri işlerimizin %90’ını Adobe ile tasarladım. Tüm proje gereksinimlerini kendim ayarladım ve müşteri memnuniyeti puanlarını % 98’de tutmayı başardım.

Yanlış: LinkedIn üzerinde gördüm.

Kendinizi daha iyi göstermeye çalışarak sizden başkasını işe almamalarını sağlamalısınız.

Soru 21: Baskı ile nasıl başa çıkıyorsunuz?

İşveren işler zorlaştığınızda nasıl tepki vereceğinizi merak ediyor. O sebeple bu tarz soruları size yöneltiyorlar.

Doğru: Günde yarım saat meditasyon yapıyorum ve spor salonuna gidiyorum. Stresi azalmaya zaman yardımcı oluyor. Bir zamanlar Pizza Palace’da çalışıyordum. Başka bir çalışan şikayet etmeye başladı. Ben bu durumda sakin kaldım ve yardım etmeye çalıştım. Sonra geldi ve bana teşekkür etti. Bir dahaki sefere  o da sakin kaldı.

Yanlış: Spor salonuna gidiyorum ve meditasyon yapıyorum. Stresli durumlarda sakin kalmama yardımcı olur.

İkinci örnek durumu belirtse de yine nasıl yardımcı olduğu ile ilgili gerekli bilgiyi veremiyor.

Soru 22: En çok gurur duyduğunuz şey nedir?

Sorunun amacı işvereni bu işi yapabileceğinize ikna etmektir. Bu sorular genelde iletişim becerisi ve zaman tasarrufu gerektiren işlerde sorulur.

Doğru: Kallas’ta yönetici asistanıyken, üst düzey yöneticilerimiz müşteri yanlış anlamalarına çok fazla zaman harcıyordu. Bunların %95’ini ortadan kaldıran ve haftada 10 çalışma saati tasarrufu sağlayan bir çağrı sistemi oluşturdum.

Yanlış: İşbirliği konusunda çok iyiyim. Programlama sistemimizi tekrar yapılandırmak için Kallas’taki ekibimle çalıştım. Seyahat masraflarından 20.000 dolar tasarruf ettik.

İkinci cevap şirkete nasıl yardım ettiğinizi gösterse de zaman tasarrufu ve iletişim becerilerine dikkat çekmediği için yetersiz kalıyor ve sizi işe alınma ihtimalinizden uzaklaştırıyor.

 

Soru 23: Şirketimiz hakkında ne biliyorsunuz?

Bu sorular dikkatinizi ölçmeye yöneliktir. Başvurmadan önce mutlaka bu konuda bilgi edinmelisiniz.

Doğru: Dünyanın en iyi golf ürünlerini yaptığınızı biliyorum. Ayrıca pazar payınızı artırmak istediğinizi de biliyorum, bu yüzden bu iş için çok heyecanlıyım. Phair Sports’ta iki yılda %60  büyüme sağladım ve sürekli olarak satış hedeflerini aştım.

Yanlış: Golf topları, kulüpler ve şapkalar üretiyor ve Walmart gibi büyük perakendecilere satıyorsunuz. Ürünlerinizi gerçekten çok seviyorum ve aslında onları sadece kendim de kullanıyorum. Biri Massachusetts’te, diğeri Batı Sahili’nde olmak üzere iki tesisiniz olduğunu biliyorum.

İkinci örnek çok kötü olmasa da birinci örnek iş ile ilgili daha fazla ortak nokta içerdiği için diğerinin önüne geçiyor.

Soru 24: Hayalinizdeki iş nedir?

Bu sorular sadece hayali değildir, işveren beklentinizin ne olduğunu bilmek ister.

Doğru: Birden fazla proje için yönetimi yapabileceğim böyle bir iş hayal ediyorum. Raytheon’da maliyetleri büyük ölçüde azaltmak ya da 70 milyon dolar kaybetmek arasında seçim yapmak zorunda kaldık. Kaliteyi % 30 arttırırken projemizin masraflarını % 45 azaltarak yönettim. Müşterilerden 50 milyon dolarlık sipariş aldık. Tam zamanlı olarak bu tür bir etkiye sahip olmak isterim.

Yanlış: Esnek çalışma saatleri, yüksek ücret, çok fazla tatil zamanı olan bir iş istiyorum.

Soru 25: Özgeçmişinizde neden bir boşluk var?

Bazı sorular sizin yaptığınız seçimlerle ilgilidir. Ama bunu bir avantaja çevirebilirsiniz.

Doğru: Anneme Alzheimer teşhisi kondu. Babamın ona bakmasına yardım etmek için işten ayrıldım Bu süre zarfında stres yönetimi hakkında çok şey öğrendim. Ayrıca lisansımı güncel tutmak için sürekli dersler aldım.

Yanlış: Annem hastaydı ve ona bakmak için işi bıraktım.

Bu soruya nasıl daha iyi cevaplar verebileceğinizi görmek için bu cevaplara  göz atabilirsiniz.

Soru 26: Neden kariyerinizi değiştirmeye karar verdiniz?

Kariyer değiştirmeye karar veren kişilerin iyi açıklamalara ihtiyacı vardır. Geçerli nedenler daha fazla öğrenme, daha fazla iş memnuniyeti, taşınma, daha çok sorumluluk ya da daha az sorumluluk olabilir.

Doğru: Her zaman teknoloji ile ilgileniyorum. Ofis yöneticisi olarak işimi çok sevdim, ama en sevdiğim kısım sistem yöneticisi görevleriydi. Sistem izlememizi otomatikleştirerek ve donanımımızı değiştirerek şirkete yılda 20.000 dolar tasarruf etmek benim için çok önemli bir nokta oldu. Bunu işimin merkezi haline getirmek istiyorum.

Yanlış: Ofis müdürü olmaktan gerçekten bıktım. Sağlam teknoloji becerilerim var ve bunları kullanmak istiyorum. Sistem yöneticisi olarak gerçekten iyi işler yapacağımı düşünüyorum.

Soru 27: Değişikliğe açık mısınız?

Cevabı evet ya da hayır gibi basit görünse de bu soru da kendinizi işe aldırmak için bir fırsata dönüştürülebilir.

Doğru: Bu iş için evet. Çok heyecanlıyım çünkü bir çok alanı içinde barındıran bir tasarım sürecini kullanıyor. Doane & Daviau’da bunu 2 milyon dolarlık iki proje geliştirmek için kullandım. Böyle bir şeyi tam zamanlı yapmak için kesinlikle pozisyon değiştirirdim.

Yanlış: Doğru pozisyon için, evet.

İlk cevabın kazanmasının sebebi işe uygun bir başarıyla bir noktada kesişiyor olmasıdır.

Soru 28: Yaptığınız bir hatadan bahsedin.

İşte hileli sorulardan bir tanesi daha. Zayıflıklarımızın neler olduğunu düşünmeli ve onları sadece kayıp olarak değil bir faydaya dönüştürerek göstermeniz gerekir

Doğru: Şarj edilebilir paletimizi yanlış prize taktım ve 3,500 dolarlık bir pil yaktım. Müdüre prizlerin aynı göründüğünü gösterdim. Prize ve fişe bir fikstür koyduk, böylece kimse bu hatayı tekrar yapamaz. Prize bir aparat koyduk ki bir daha kimse böyle bir yanlış yapmasın.

Yanlış: Şarj edilebilir bir paleti yanlış yere taktım ve 3.500 dolarlık bir pili yok ettim. Oldukça utandım, ama patronum bunun herkesin başına gelebileceğini söyledi.

Soru 29: Bize özgeçmişinizden bahsedin.

Burada işveren görev tanımını doğru bir şekilde anlayıp anlamadığınızı merak ediyor. Dolayısıyla tüm özgeçmişinizden bahsetmenize gerek yok. Aşağıda örnek olarak bir hemşirelik mülakatında verilen cevabı inceleyeceğiz.

Doğru: Kuzeybatı Tıp Merkezi’nde üç yıl yoğun bakımda çalıştım. Başhemşire verimlilik konusunda övgüler aldım. Ondan önce iki yıl Cornerstone Hastanesi’ndeydim ve  burada HCAHPS puanlarının % 20 artmasına yardım ettim. Bunların çoğu aldığım hasta eğitimi sayesinde oldu.

Yanlış: En üstte özgeçmişim zaten var, orada hemşire olduğum yazıyor. Devamında son üç işimden bahsediyor. En son olarak Cornerstone Hastanesi’ndeki sorumluluklarım ve görevlerim açıklanmış durumda.

Soru 30: Bana soracak bir sorunuz var mı?

Bu en zor sorulardan bir tanesidir. İşveren bu sorunuz sayesinde sizin hakkınızda bir fikir edinebilir. İlginizi belli edecek sorular sorun.

Bir sonraki adım nedir?

İşe alım süreciniz ne kadar sürer?

İlk altı ayda ne yapmamı beklersiniz?

Günlük rutinim ne olurdu?

Bu rolde başarılı olmanın anahtarı nedir?

Eğer ilk seferde hazırlıksız yakalandıysanız benzer sorulara buradan kolayca ulaşabilirsiniz.

Telefon Mülakatlarında Sıkça Sorulan Sorular

Tipik telefon görüşmesi soruları, yukarıdaki mülakat soruları ile hemen hemen aynıdır.  Tek farkı telefon görüşmesi sorularının yanıtlarını ezberlemek zorunda değilsiniz. Çok belli olmadığı sürece bunları okuyabilirsiniz. Bazı örnekler için kılavuzumuza bakabilirsiniz.

İngilizce Mülakat İpuçları

Mülakatlarda STAR Yöntemini Kullanmak

Röportaj sorularına STAR yöntemi ile cevap vermenin dört adımı vardır:

Situation(Durum): Karşılaştığınız bir durumla başlayın.

Task(Görev): Gerçekleştirmek zorunda olduğunuz bir görevden bahsedin.

Action(Aksiyon): Yaptığın eylemi söyle.

Result(Sonuç) Kuruluşunuza nasıl yardımcı olduğunuzu açıklayın.

Bu yöntem oldukça işe yarıyor çünkü becerileri ikna edici bir şekilde kanıtlıyor. STAR yöntemi kendinizi anlatın gibi mülakat soruları için en iyi sonucu verir. STAR mülakat sorularının ve cevaplarının tam listesine buradan ulaşabilirsiniz.

İşverenin Sormasının Hoş Karşılanmadığı Sorular

En yaygın sorulardan bazıları yasa dışı olarak kabul edilebilir.  Genel olarak, işverenin bu soruları sorması hoş karşılanmaz:

Yaş

Din

Doğum yeri

Etnik köken

Sakatlık/hastalık

Medeni hal

Gebelik

Cinsiyet

Bu tarz soruların sorulması doğru değildir. Daha fazla soruya ulaşmak isterseniz diğer sorulara da göz atabilirsiniz.

Sonuç olarak

-Şirketi ve pozisyonu iyi araştırın. İstedikleri beceri ve deneyimler hakkında fikriniz olsun.

-Sahip olduğunuz becerileri geçmiş işlerde nasıl kullandığınızı gösterin.

-Eylemlerinizin şirkete nasıl yardımcı olduğunu söyleyin.

-İşverene, işe olan ilginizi gösteren sorular sormaktan çekinmeyin.

Melisa Altun

Proje Yönetimi Okulu Editörü

Kaynak


İlgili Makaleler


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu