İş hayatında yeni bir trend olan Sessiz İstifa Nedir? Kimler sessiz istifaya meyilli ve sessiz istifa kavramı ile işverenler neler kaybediyor? Sessiz istifa kavramının popüler olmasıyla birlikte hem işveren hem de çalışanlarda kısa ve uzun dönemli baya etkileri olmaktadır. Tükenmişlik sendromu yaşayan ve işyerinde mutsuz olan çalışanların başlattığı sessiz istifa çalışanlar açısından kulağa hoş gelse de hem çalışanların kariyerlerine darbe vurmakta hem de şirketlerin verimliliğini düşürmektedir.
Sessiz İstifa Nedir?
Sessiz istifa; istifa etmeden çalışma yükünü azaltmak, belirlenen görev tanımlarının dışına çıkmamak ve çalışmaları minimize etmek anlamına geliyor. Sessiz istifa hareketine giren biri; çalıştığı kurumda verilen görevler dışında iş yapmamakta, verilen işleri minimum verimlilik düzeyinde gerçekleştirmekte ve kendi işi dışındaki hiçbir sürece dahil olmamaktadır. Çalıştığı kurumda hak ettiği değeri görmediğini düşünen bir çok çalışan farkında olmasa da sessiz istifa sürecine girebiliyor. Çok çalıştığını düşünen ama bunun karşılığını hem maddi hem manevi alamadığını düşünen kişiler rutin bir çalışma sürecine girerek kurumlarına verdikleri emekleri sınırlı tutuyor. Burada bir soru ortaya çıkıyor; İnsanlar işinden memnun değilse neden istifa etmeyip pasif bir çalışmama sürecine geçiyor?
- Konfor alanından çıkmama isteği
- Ekonomik ve maddi kaygılar
- İstifa edince tazminat alamama durumu, kovulma sürecini beklemek
- Çevre ve aile baskısı
- İstifanın başarısızlık olarak algılanması
Sessiz İstifa Kavramının Kökeni: 996 ve Z Kuşağı
996 sayısı işverenler için harika ama çalışanlar için kabus bir sayı! sabah 9 – akşam 9 ve haftanın 6 günü çalışmayı ifade eden 996 sayısı çalışma kültüründe oldukça yaygın. Aslında her ülkenin çalışma yasasına göre belirlenen saatler var ve bu haftada 45 saat! Ancak iş uygulamaya gelince maalesef birçok işçi 45 saatin hayli üstünde mesai yapıyor. Geçmişte çalışma saatlerinin yüksek olması, fazla çalışmanın kutsanması ve sosyal medyanın bu kadar yaygın olmaması nedeniyle tepkiler sınırlı kalabiliyordu. Z kuşağı olarak nitelendirilen yaş grubunun (1995 ve 2009 yılları arasında doğanlar) iş hayatına girmesiyle beraber bu durum da değişmeye başladı. Z Kuşağı sabırsız, çok fazla vaktini iş yerinde geçirmek istemiyor ve parayı da az çalışarak kazanmak istiyor. Bu sebeple Z kuşağının başlattığı sessiz istifa kavramı daha da anlam buluyor.
Sessiz İstifa Nedenleri
- Tükenmişlik Sendromu
- Hak ettiği ilgiyi görememek
- Mobbing
- Çalışma imkanlarının yetersizliği
- Maaşın yeterli gelmemesi
Sessiz İstifa Sonuçları:
- Çalışanlar kendilerini nadasa bıraktığından dolayı yaratıcılıkları körelmektedir.
- Çalışanlar bir nevi intikam aldıklarını düşünerek kurumsal bağlılıkları zayıflamaktadır.
- Şirketlerin uzun vadede verimlilikleri ve karlılıkları düşmektedir.
- Şirketlerin insan kaynakları verimliliği azalmaktadır.
Sessiz İstifa Nasıl Önlenebilir?
Aslında iki taraflı bir süreç olduğundan dolayı “empati” kavramı çalışan ve işveren arasında kilit bir kavram olarak ön plana çıkmaktadır. Süreçte genellikle işveren ve çalışan arasında ya “kazan-kazan” ya da “kaybet-kaybet” iki tarafın da etkilendiği bir ilişki olmaktadır. Şirketin çalışanına değer vermesi, başarıyı hem maddi hem manevi olarak ödüllendirmesi, çalışanına kaliteli çalışma koşulları sağlaması sessiz istifanın önüne geçebilecek maddelerdir. Çalışanın da işe kendini vermesi, başarıya odaklanması, yenilikçi projeler üretmesi, şirketin temel değer ve vizyonuna uygun hareket etmesi süreci başarılı kılacaktır.
Sizi Mutsuz Eden İşinizden Neden Ayrılmalısınız?
Gökhan Turgut Ünal
Proje Yönetimi Okulu Koordinatörü