Sertifikalı eğitimler, iş bulmanın ve çalışılacak işlerde öne çıkmanın, kendini göstermenin daha da zor olduğu bugünlerde daha da önem kazanmıştır. Artık işe personel alınırken sadece mezun olduğu okul değil, almış olduğu sertifikalı eğitimler de soruluyor.
Sertifika Ne İşe Yarar?
Sertifika şu işe yarar:
- İş görüşmelerinde, adayların öne çıkmasını sağlar.
- Kişinin eğitime açık biri olduğunu gösterir.
- Meslekte kazanılan uzmanlığı belgeler.
- Kişinin kendini daima geliştiren biri olduğunu gösterir.
- Farklı istihdam alanları yaratır.
- Sertifika, iş hayatı ve yeni iş fikirleri konusunda yardımcı olur.
- Sertifikalar, kişinin uzmanlığının kanıtlanmasında kullanacağı yegane belgedir.
- Etkin bir öz geçmiş oluşturmaya yardımcı olur.
Sertifika İş Bulmaya Yardımcı Olur mu?
Sertifikanın iş bulmaya yardımcı olma konusunda etkin bir konumu bulunuyor. Günümüzde üniversite mezunu olmak birçok iş kolunda tek başına yeterli gelmeyebiliyor ve yüksek lisans mezunu olmak çoğunlukla işverenler tarafından tercih nedeni olabiliyor.
Yüksek lisans eğitimi almamış olan kişilerin, bu açıklarını ise kaliteli ve geçerli sertifika eğitimleri tamamlayabiliyor. İş başvurularında bulunan kişilerden istenen öz geçmişlere, ne kadar çok online eğitim sertifikası eklenirse işverenlerin tercih nedenini o kadar çok etkileyebiliyor.
Sertifikalı Eğitimler Nereden Alınır?
Sertifikalı eğitimler mutlaka, güvenilir ve sektörde bu konuda tanınmış eğitim kurumlarından alınmalıdır. Boğaziçi Enstitüsü, sertifika konusunda sektördeki deneyimi ve kaliteli eğitimi sayesinde marka haline gelmiştir. Enstitünün verdiği sertifikaların, başta kamu kurumları olmak üzere birçok şirket tarafından geçerliliği bulunuyor. Bunun nedeni ise, Boğaziçi Enstitüsüne olan sektördeki yüksek güvenden kaynaklanıyor. Ayrıca, enstitünün vermiş olduğu sertifikanın uluslararası geçerliliğe sahip olması da, yurt dışında çalışmayı tercih edenlere önemli bir avantaj sağlıyor.
Sertifika Programlarında Hangi Eğitim Konuları Bulunuyor?
Sertifika programlarında, iş hayatında gerekli ve yardımcı olacak çok çeşitli eğitim konuları bulunuyor.
Boğaziçi Enstitüsünde verilen bazı sertifika programları şu şekilde sıralanıyor;
- Kişisel gelişim
- Çocuk gelişimi
- Liderlik
- Pazarlama
- NLP eğitimi
- Aile danışmanlığı
- Proje yönetimi
- Tasarım odaklı düşünme
- Dijital içerik yazarlığı
- Temel SEO eğitimi
- Büro yönetimi ve yönetici asistanlığı
Bu eğitim konularının yanı sıra, her seviyede ve iş hayatına özel İngilizce eğitimleri ile işaret dili eğitimleri de almak mümkün oluyor.
Sertifika Almak İçin Ne Yapmak Gerekir?
Sertifika almak için ilk olarak, ihtiyaç duyulan eğitim konularının belirlenmesi gerekir. Kendisine faydalı olmayacak ve iş hayatında da ihtiyaç duyulmayacak konularda, sırf sertifika sahibi olmak için sertifika almanın bir anlamı yoktur.
Eğitim konularının seçiminden sonra, bu konularda eğitim veren kurumun seçilerek, kayıt yaptırılması ve ücretin ödenmesi gerekiyor. Seçilen kurumun şartları kapsamında, online veya yüz yüze derslere istenen oranda katılım sağlanıyor. Derslerin tamamlanmasından sonra, kurumun yapacağı sınavdan başarılı olunması, sertifika almak için yeterli oluyor.
Çoğu kişi, derslere gereken ciddiyeti vermediği için, bu sınavlardan başarılı olamayarak sertifikalarını alamıyorlar. Özellikle sektörde belirli bir yere sahip olan eğitim kurumları, bu sınavlardan başarılı olmayanlara kesinlikle sertifika vermiyorlar. Bunun için de, bu kurumların sertifikaları yurt içi ve yurt dışında geçerli oluyor.
E-sertifika Programı Nedir?
Sertifika programına yüz yüze katılmak için yeterli vakti olmayanlar için, online olarak da sertifika eğitimi veriliyor. E – sertifika programı olarak da bilinen bu eğitimler, yüz yüze gibi belirli saatlerde ve canlı olarak veriliyor.
Online eğitimlerde de katılım şartı bulunuyor ve sınavlar online veya canlı olarak yapılabiliyor. Bu eğitimler sonucunda alınan sertifikaların, yüz yüze olarak yapılanlardan herhangi bir farkı bulunmuyor.
Sertifika Programına Katılmadan Önce Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?
Sertifika programlarına katılmadan önce dikkat edilmesi gereken önemli hususlar bulunuyor. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus, sertifikayı veren kurumun çok iyi araştırılmasıdır.
Birçok kurum tarafından sertifika verilmekte olup, bazılarında derslere katılmaya gerek bile olmuyor. Bu kurumlardan alınan sertifikalar ise, hiç bir yerde geçerli olmayabiliyor. Ayrıca sertifika almak iş bulmak için yeterli olmuyor, aynı zamanda sertifika alınan eğitimlerin de bilindiğinin kanıtlanması gerekebiliyor.