Schengen Vizesinde Öncelikli Meslek Grupları Belirlendi
Türk vatandaşlarının karşılaştığı Schengen vizesi meselesi, Avrupa Birliği ile yürütülen müzakerelerle çözüm yolunda ilerliyor.
NTV’de yer alan habere göre; Diplomatik kaynaklara göre, bazı öncelikli gruplar belirlenmiş durumda ve önümüzdeki yıl bu süreçte ciddi bir ivme kazanılması öngörülüyor.
Türk vatandaşlarının Avrupa Birliği ülkeleriyle yaşadığı vize sorununun çözümü için çalışmalar hızlandı.
NTV’den Özden Erkut’un haberine göre; Diplomatik kaynaklar, öncelikli grupların vize süreçlerinin hızlandırılması için hem AB kurumları ile hem de AB ülkeleriyle ikili ve çoklu düzeyde görüşmelerin sürdüğünü belirtti.
Öğrenciler, akademisyenler, iş insanları, sanatçılar ve gazetecilerin öncelikli gruplar olarak belirlendiğine dikkat çeken diplomatik kaynaklar, 2024’te vize başvurularının daha hızlı sonuçlandırılması konusunda Türkiye’nin beklentisinin yüksek olduğunu belirtti.
Kaynaklar bazı ülkelerin 4 haftayı bulan vize süreci 2 haftaya kadar indirdiğine de vurgu yaptı.
Diplomatik kaynaklar, Türkiye-AB ilişkilerine dair Avrupa Birliği Komisyonu ile AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell tarafından hazırlanan raporun, geçen hafta düzenlenen AB zirvesinde ele alınmamasına da tepki gösterdi.
AB yetkililerine Türkiye’nin beklentilerinin dile getirildiğini vurgulayan diplomatik kaynaklar “Teknik görüşmelerin ön şartsız olarak başlamasını bunun için ve konseyin komisyona yetki vermesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
Schengen vizesi 1995’teki Schengen Antlaşması ile AB ülkeleri arasında seyahat için kullanılan bir vize çeşididir. Schengen’e üye 26 ülke bulunmaktadır; Belçika, Almanya, İspanya, İsveç, İsviçre, Norveç, Polonya, Macaristan, İtalya, Finlandiya, Fransa vb. birçok ülke bu listede yer alıyor.
Türkiye’ye Yönelik Schengen Engeline Karayipler Formülü
Schengen Vizesi nasıl alınır?
Schengen vizesi almak için gideceğiniz ülkenin başkonsolosluklarına/ konsolosluklarına/ elçiliklerine/ Fahri konsolosluğuna başvurmanız gerekiyor. Eğer gideceğiniz ülkenin bir Konsolosluğu bulunmuyorsa Temsilci Merkezlerle görüşmeye geçmeniz gerekiyor.
Vizenin başvurularının sonuçlanması 15 gün sürüyor. Vize başvurunuzu seyahatinizden en geç 15 gün önce, en erken üç ay önce gerçekleştirebilirsiniz.Vize başvurusunda sizden istenen belgeleri eksiksiz vermeniz gerekmektedir. Bu durum ek belgeler (eğer istenirse) için de geçerlidir.
Schengen Başvurusu için Tıklayınız
- Schengen vizesi almak için neler yapmam gerekir?
İlk öncelikle vize başvurusu yapmanız gerekiyor fakat bunun öncesinde vize alma nedeninizi belirtmeniz gerekmektedir. Örneğin; yurtdışındaki bir okuldan kabul aldınız ve bu gideceğiniz ülke Schengen vizesi veriyor. Bu durumda bu okuldan size gönderilen kabul aldığınıza dair belge ile bu durumu kanıtlayacaksınız. Sonrasında bu belge ile başvurunuzu yapabilirsiniz. Ayrıca başvuru yaparken banka hesaplarınızdaki hareketlerin ve maddi durumunuzun kontrol edildiğini de unutmamak gerekiyor.
- Schengen Vizesi için hangi belgeler istenmektedir?
- Güncel biyometrik 2 adet fotoğraf.
- Kimlik fotokopisi.
- Vize başvuru formu (doldurulmuş ve imzalı olmalı).
- Schengen vize fotokopisi (eğer önceden alınmışsa).
- Güncel ve eski (eğer varsa) pasaport.
- Vize Dilekçesi.
- Vize ücreti dekontu.
- Öğrenci belgesi ( sponsor olan kurum/kişilerin imzalı vize talep dilekçesi ve maddi durumunu kanıtlayıcı belgeler ).
- Uçuş numaraları belli uçuş seyahat programı.
- Seyahat sigortası belgesi.
- Konaklama süresi boyunca konaklamanın kanıtı.
- Konaklama süresi boyunca yeterli geçim parası kanıtı vb. belgeler veya belgelere ihtiyaç duyulmaktadır.