Schengen Vizesi Nedir? Ne İşe Yarar?
Avrupa’da bir okuldan kabul aldınız ve Schengen Vizesi almanız gerekiyor;
Ne yapmalıyım? Nasıl yapmalıyım? Nereye ve kime/kimlere başvurmalıyım? Başvurum için hangi olumlu veya olumsuz durumları göz önünde bulunduruyorlar? Vb. sorularla kafanız karışmışsa doğru yazıyı okuyorsunuz.
İlk önce Schengen Vizesi’nin ne olduğundan bahsedelim. Schengen vizesi 1995’teki Schengen Antlaşması ile AB ülkeleri arasında seyahat için kullanılan bir vize çeşididir. Schengen’e üye 26 ülke bulunmaktadır; Belçika, Almanya, İspanya, İsveç, İsviçre, Norveç, Polonya, Macaristan, İtalya, Finlandiya, Fransa vb. birçok ülke bu listede yer alıyor.
İlk sorumuzla başlayalım:
- Schengen Vizesi nasıl alınır?
Schengen vizesi almak için gideceğiniz ülkenin başkonsolosluklarına/ konsolosluklarına/ elçiliklerine/ Fahri konsolosluğuna başvurmanız gerekiyor. Eğer gideceğiniz ülkenin bir Konsolosluğu bulunmuyorsa Temsilci Merkezlerle görüşmeye geçmeniz gerekiyor.
Vizenin başvurularının sonuçlanması 15 gün sürüyor. Vize başvurunuzu seyahatinizden en geç 15 gün önce, en erken üç ay önce gerçekleştirebilirsiniz.Vize başvurusunda sizden istenen belgeleri eksiksiz vermeniz gerekmektedir. Bu durum ek belgeler (eğer istenirse) için de geçerlidir.
- Schengen vizesi almak için neler yapmam gerekir?
İlk öncelikle vize başvurusu yapmanız gerekiyor fakat bunun öncesinde vize alma nedeninizi belirtmeniz gerekmektedir. Örneğin; yurtdışındaki bir okuldan kabul aldınız ve bu gideceğiniz ülke Schengen vizesi veriyor. Bu durumda bu okuldan size gönderilen kabul aldığınıza dair belge ile bu durumu kanıtlayacaksınız. Sonrasında bu belge ile başvurunuzu yapabilirsiniz. Ayrıca başvuru yaparken banka hesaplarınızdaki hareketlerin ve maddi durumunuzun kontrol edildiğini de unutmamak gerekiyor.
- Schengen Vizesi için hangi belgeler istenmektedir?
- Güncel biyometrik 2 adet fotoğraf.
- Kimlik fotokopisi.
- Vize başvuru formu (doldurulmuş ve imzalı olmalı).
- Schengen vize fotokopisi (eğer önceden alınmışsa).
- Güncel ve eski (eğer varsa) pasaport.
- Vize Dilekçesi.
- Vize ücreti dekontu.
- Öğrenci belgesi ( sponsor olan kurum/kişilerin imzalı vize talep dilekçesi ve maddi durumunu kanıtlayıcı belgeler ).
- Uçuş numaraları belli uçuş seyahat programı.
- Seyahat sigortası belgesi.
- Konaklama süresi boyunca konaklamanın kanıtı.
- Konaklama süresi boyunca yeterli geçim parası kanıtı vb. belgeler veya belgelere ihtiyaç duyulmaktadır.
Not: Vize başvurularında bireylerin durumlarına göre (öğrenci /emekli/işçi) belgeler istenebilmektedir. Bu nedenle bunları göz önünde bulundurarak başvurunuzu yapmanızı öneriyoruz.
- Schengen vizesi için nereye/kimlere başvurmalıyım?
Vize başvurunuzu gideceğiniz Schengen’e üye olan ülkenin Başkonsolosluğuna/ Konsolosluğuna/Fahrikonsolosluğuna yapabilirsiniz. Eğer gideceğiniz ülkenin herhangi bir konsolosluğu ülkenizde bulunmuyorsa, resmi temsilcilikler aracılığıyla başvurunuzu yapabilirsiniz.
- Vize başvurularında olumlu/olumsuz hangi durumları göz önünde bulunduruyorlar?
Her devlet ülkesine girecek olan bireyleri seçme hakkına sahiptir, uluslararası hukuka göre bu hakları bulunmaktadır. Bu durumda devletler sabıkası bulunan, ülkelerinin kamu düzenini bozabileceği, kamu sağlığını risk edebileceği ve ekonomik yük olabileceği bireyleri ülkelerinde istemeyebilir yani vize vermeyebilirler. Farklı olarak; her devletin ülkelerine girmesi yasaklı/sabıkalı listesi bulunmaktadır. Bu listedeki bireyleri kendi çıkarları doğrultusunda ülkelerine girmesine izin vermeyebilirler.
Kendi geçiminizi sağlayabilecek bir bireyseniz, eğitim almak için yurtdışına çıkan bir öğrenciyseniz, turistik amaçlı vise başvurusunda bulunan, saygın ve bilinir meslek gruplarından bir bireyseniz vb. Bu koşullardaki bireylerin vize almasına olumlu etki sağlayabilir.
- Schengen vizesi ücreti ne kadardır?
Schengen vize ücreti 80£’dur. 0-6 yaş ücretsiz, 6-12 yaş için vize ücreti 40£’dur. Vize ücretini başvuru formu doldurulduktan sonra ödenir ve ödeme sonrası parmak izi alınır.Ayrıca, bazı ülkeler $ ile ücretleri kabul ederken bazı ülkeler de çevrimiçi kredi kartlarıyla ödeme kabul ediyorlar.
- Schengen vizesi için aranan şartlar nelerdir?
Schengen vizesinde en can alıcı nokta; 180 günlük zaman diliminde seyahatinizin 90 günü geçmeyecek olması gerekmektedir. Bu durumlar için Schengen vizesi verilmektedir. Tabii Schengen vizesi alabilmek için Schengen üye ülkelere seyahat ediyor olmanız gerekiyor. Schengen vizesi için yukarıda bahsettiğimiz gerekli belgelerin eksiksiz bulunması gerekiyor. En temel olarak bu durumların gerçekleştirilmesi gerekiyor.
- Vize başvurunuz reddedildi ne yapılabilir?
Bu durumda en iyi seçenek tekrar başvurmama olacaktır. Tekrar başvurmanız hem zaman hem de para kaybı olacaktır. Belli bir süre bekleyip veya yurtdışı temsilciliği oan firmalarlar görüşüp bu konuda fikir alabilirsiniz.
Ayrıca Schengen vizesi aldığınız ülkeye ilk olarak giriş yapmanız gerekiyor. Örneğin; Almanya için Schengen vizesi aldıysanız ilk olarak Almanya’ya giriş yapmak durumundasınız.
Schengen vizesi ile ilgili merak ettiklerini bu yazımızda yanıtlamaya çalıştık. Eğer daha fazla bilgi edinmek isterseniz lütfen aşağıdaki linklere de göz atmayı unutmayın!
KAYNAK LİSTESİ:
- https://www.schengenvisainfo.com/tr/schengen-vizesine-nasil-ve-nereden-basvurulur/
- https://tuerkei.diplo.de/tr-tr/service/05-VisaEinreise/-/1514562?openAccordionId=item-1787348-2-panel
- https://www.mfa.gov.tr/sikca-sorulan-sorular.tr.mfa
- https://www.bizevdeyokuz.com/schengen-vizesi-basvuru-formu-ve-gerekli-evraklar/
- https://idata.com.tr/de/tr/p/schengen-vize-adimlari-de
H.ECEM KİBAR
AB PROJE YÖNETİMİ OKULU YAZARI