BlogKariyer

Sorun Analizi Nedir?

Proje Döngü Yönetimi Dersleri – Sorun Analizi Nedir? Proje döngü yönetimi; proje fikrini belirleme, projenin tasarımı ve formülasyonu, kaynak bulunması, uygulama, değerlendirme ve yaygınlaştırma olmak üzere 6 temel aşamada incelenebilir. Proje döngü yönetimi paydaşların, ilgililerin ve hedef kitlenin önceliklerinin planlandığı projeden maksimum verim alınması için geliştirilen yöntemdir. Proje döngü yönetimi tekniğini uygulayabilmek Mantıksal Çerçeve Yaklaşımı temelinde sorun analizi, hedef analizi, strateji analizi, paydaş analizi, faaliyet planlama ve bütçeleme yapılması projenin istikrarı ve nesnel başarı göstergelerine ulaşması açısından önemlidir.

Sorun Analizi Nedir?

Bu makalemizde proje döngü yönetiminin ilk aşaması sorun analizini detaylı olarak inceleyeceğiz. Her proje bir ihtiyaçtan ortaya çıkmakta ve bu ihtiyaç sorun olarak tanımlanmaktadır. Sorun olarak belirlenen başlık; mevcut durum ve istenilen (olması gereken) durum arasındaki fark olarak da tanımlanabilir.

İhtiyaç analizi temelinde belirlenen sorun olası paydaşlarla beraber yapılacak bir toplantıda belirlenmelidir. Toplantı sırasında olası paydaşların aktif katılımı sorunlar hiyerarşisinin oluşturulmasında önemlidir.

Sorun analizi adımları;

– Temel sorunun belirlenmesi ve temel sorun üzerinde beyin fırtınası gerçekleştirilmesi

– Belirlenen temel sorunun, sorunlar hiyerarşisinde en üstte ele alınması

– Temel sorun ve paydaş ilişkisinin incelenmesi

– Neden-sonuç ilişkisi oluşturularak, neden-sonuçların sorun ağacı diyagramında görsel olarak yerleştirilmesi

– Temel sorun altında alt sorunlar tanımlanarak, soruna kaynaklık eden temel nedenler ortaya çıkarılır.

Proje Yönetiminde Karşılaşılan Sorunlar

Projelerde Örnek Sorunlar;

– Eğitimli kadınlar arasında işsizlik yaygın

– İnsan hakları konusunda bir çok ihlal yapılmaktadır

– Kadınlara şiddet yaygın

– Çevre koşullarına duyarlılık azalıyor

– Sivil toplum kuruluşları etkin çalışmıyor

Sorun analizi sırasında, sorun ağacı nedenler, alt nedenler ve temel sorundan kaynaklanan sonuçlar olarak görsele aktarılmalıdır. Bu aşamada önemli olan; tüm katılımcıların fikirlerini beyan etmeleri, sürece aktif olarak katılmaları ve fikirlerin sadeleştirilmiş bir biçimde aktarılmasıdır. Çünkü iyi yönetilemeyen sorun analizi süreci projede hazırlık aşamasında karmaşıklığa yol açarak projenin sürdürülebilirliğinde negatif bir etki yaratabilir. Sorun analizi sonucunda, sorun ağacı üzerine yerleştirilen metinlerin düz bir yazı olarak metinleştirilmesi de toplantının raporlanması açısından yararlı olacak ve proje yazımını kolaylaştıracaktır.

Yazar: Gökhan Turgut Ünal

Source


İlgili Makaleler


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu