Powerpoint Sunumu Hazırlamada 5 Altın Tavsiye

İster okulda dersler için, isterse iş hayatında gerçekleştirdiğimiz projeler için olsun sunumlar istesek de istemesek de hepimizin karşısına çıkıyor. İlkokulda ilk sunumumuzu yaparken yaptığımız gibi Wikipedia’dan kopyala-yapıştır yöntemini kullanmak günümüz koşullarında kabul edilebilir bir davranış değil. Öğretmeninizin ya da patronunuzun kötü tarafına geçmek istemiyorsanız sizin için hayat kurtarıcı bir liste hazırladık.

1. Anlatacağınız konuya tamamen hakim olduğunuzdan emin olun

Bilgisayar destekli sunum yapmada deneyimli olmayanların düştüğü ilk hata kullandıkları materyallerin diğer insanlara anlatmaya çalıştıkları şeyi açık ve net bir şekilde aktarmakta yeterli olduğunu düşünmeleridir. Bu sebeple powerpoint ya da prezi gibi programlar işin içinde olduğunda acemi anlatıcı iş yükünü sunum ile kendisi arasında böler. Bu durum dinleyicilere giden mesajı tehlikeye sokar. Ayrıca anlatacağınız konuya tamamıyla hakim olmak anlatımınızı akıcı bir hale getireceğinden dinleyicileri de kendinize bağlamanız için bir unsur olur.

2. Slaytlarınızı olabildiğince basit tutun

Deneyimsiz sunucularımızın yaptığı bir diğer hata sunumlarına Orhun Kitabeleri muamelesi yapmalarıdır. Projektörden yansıyan tamamen dolu bir sayfa sizin profesyonellikle uzaktan yakından bir alakanız olmadığını anlatacaktır. Slaytlarınızı ne kadar minimalist tutarsanız o kadar güzel görünen bir sunum elde edersiniz. Tabi okunacak materyal ne kadar az olursa dinleyicilerin dikkati daha çok sizde olacaktır. Mesela anahtar kelimeler veya konu başlıkları yazabilirsiniz. Kullandığınız temayı ise dinleyicilerinize göre seçmelisiniz. Örneğin ciddi bir iş toplantısında yaptığınız sunumun temasını sadelikten yana kullanırken bir sınıfta yapacağınızın sunumda renklerden kaçmayın.

3. Kaliteli görseller kullanmaya çalışın

Kullandığınız görseller sizin çalışmanıza ne kadar zaman harcadığınızın bir göstergesi olacaktır. Size sağlanan basit clipartlar kullanışlı olabilir ancak yüksek çözünürlüklü resimler kullanılan bir sunum çok daha profesyonel gözükecektir. Bu resimleri kendiniz de çekebileceğiniz gibi internetten stock fotoğraflar satan sitelere de göz atabilirsiniz. Bu resimlere yapacağınız ufak bir yatırım sunumlarınızın çok daha güzel gözükmesini sağlayacaktır. Kullandığınız resimleri nasıl kullandığınız da önemlidir. Resimleri kullanmadan önce Photoshop ya da Inkscape gibi resim düzenlemenizi sağlayan programlarda ihtiyaçlarınıza göre düzenlemeniz yararınıza olacaktır. Bu yöntemle dikkati resminize ya da yazınıza doğru çekebilir doğru animasyonlar kullanarak sunumunuzu mükemmel bir hale getirebilirsiniz.

4. Renklerden faydalanın

Renkler anlattığınız şeyi vezir de edebilir rezil de. Slaytlarınızın ve içeriğinizin renklerini doğru ayarlayamazsanız içeriğiniz ne kadar iyi olursa olsun insanları kaybetme ihtimaliniz olur. Tabi güzel bir şeyler başarmak için renk teorisinde uzman olmanıza gerek yok. Yine de bu konu hakkında ne kadar çok şey bilirseniz sizin için o kadar iyi olacaktır. Basitçe açıklamak gerekirse renkler sıcak ve soğuk renkler olarak ikiye ayrılır. Soğuk renkler arka plan olarak daha iyi görünür sıcak renkler ise öndeki nesneler için. Arka planlarınızı sunum yapacağınız yere göre seçmeniz de sizin yararınıza olacaktır. Örneğin ışığın az olduğu bir ortamda koyu mavi bir arka plan üzerine açık renkli nesneler daha güzel görünecektir.

5. Kullandığınız programı öğrenin

Powerpoint doğru kullanıldığında çok akıcı ve anlaşılır bir alete dönüşebilir. Tabi bunu gerçekleştirebilmek için programın içini dışını bilmek gerekiyor. Animasyonlar nasıl kullanılır? Geçişler nerede ve nasıl yapılmalıdır? Eğer bir Office 365 üyeliğiniz varsa Microsoft’un kendi sitesinde kullandığınız programın bütün incelikleri ve özelliklerini öğrenebileceğiniz eğitimler ücretsiz bir şekilde mevcut.(Dersler İngilizce). Buna benzer eğitimler veren kurumlar da mevcut. Belirli bir ücret karşılığında profesyonel öğretmenlerden de ders alabilirsiniz. Sunumunuzu hazırladıktan sonra onu powerpoint sunusu(ppt/pptx) yerine powerpoint gösterisi(pps/ppsx) olarak kaydederseniz sunumunuz direk gösteri modunda açılacak ve zamandan tasarruf etmenizi sağlayacaktır.

Şura Çan 

Proje Yönetimi Okulu Blog Yazarı

Exit mobile version