Peter Drucker’a Göre Yeteneklerinizi Geliştirme Yöntemleri
Kendinizi bireysel olarak geliştirmek, güçlü yanlarınızı sağlamlaştırırken zayıf yanlarınızı olabildiğince azaltmak anlamına gelir. Birçok kişinin işletme yönetiminin önde gelen isimlerinden kabul ettiği Peter Drucker’ın öğretilerine bakalım. Drucker, hayatı boyunca şirket yönetimi hakkında 39 kitap, pek çok köşe yazısı, deneme yazmış ve öğretici filmler çekmiştir. Ürettiği içeriğin üniversitelerde eğitimini de vermiştir.
İşte onun öğreti ve yazılarına dayanarak yeteneklerinizi geliştirmenin yöntemleri:
Gelişmeye İhtiyacınız Olduğunu Farkına Varın
Kendinizi geliştirmeye başlamadan önce, gelişimin kaçınılmaz bir gereksinim olduğunu kabul etmelisiniz. Özgüven önemlidir, fakat kendinize fazla güvenmenin bir kötü yanı daha fazla gelişmeye ihtiyacınızın olmadığı konusunda kendinizi kandırma eğilimi yaratabilmesidir.
Öncelikle, herkesin gelişmesi gerektiğini kabul etmelisiniz. Kendinizi geliştirmek yetersiz olduğunuzun bir işareti değildir. Sadece yaptığınız işte daha iyi olabileceğiniz anlamına gelir. Gelebileceğiniz en üst seviyede olduğunuzu düşünseniz bile, daha da iyi olmak için kendinizi zorlamanız her zaman sizin yararınıza olacaktır.
Zihninizi gelişime açmalı ve sağlam bir altyapıya sahip olmalısınız. Bu, doğuştan gelen bir yetenek veya tecrübelerinizden edindiğiniz bilgiler olabilir. Sıfırdan başlamak elbette ki mümkündür, fakat unutmamalısınız ki hiç bilmediğiniz bir şeyi öğrenmeye çalışmak yeteneklerinizi geliştirmekten zor olduğundan daha çok zamanınızı alacaktır. Yine de sıfırdan başlamaktan korkmayın, çünkü bir şeyi baştan öğrenmek daha çok çaba gerektirir ve bu çabayı göstermek için motivasyonunuzun oldukça yüksek olması gerekir.
Doğal yeteneğiniz ne kadar fazlaysa o kadar çabuk ilerlersiniz. Başlangıç noktanız çoktan normalin üzerinde olacağından, karşınıza bu konuda doğal yeteneğe sahip olmayanlara oranla daha az engel çıkacaktır.
Bu sebeple, doğal yeteneklerinizi kucaklamalı ve onları geliştirmek için uğraşmalısınız. Çoğu insan zayıf noktalarından bihaberdir, bu yüzden gelişemezler. Çünkü gelişmek için onarılması gereken noktalarımızı bilmemiz gerekir, yoksa boşa çabalarız. Güçlü ve zayıf yönlerimizi belirlemenin en kolay yolu, bizi yakından tanıyan insanlardan fikir almaktır. Aileniz ve arkadaşlarınıza kendinizle ilgili sorular sorun ve fikirlerini dinlerken açık fikirli olmaya özen gösterin. Söylediklerine alınmak veya küsmek yerine sizi neden böyle gördükleri üzerinde kafa yorun, söylenilenlerden ders çıkarın ve kendinizi ilerletmek için çözüm yolları arayın.
Bilgi her zaman geliştirilmeli, sorgulanmalı ve ilerletilmelidir; yoksa uçar gider. —Peter Drucker
Güçlü Yanlarınıza Odaklanın
Bu kulağa biraz mantıksız gelebilir, çünkü bir şeyde zaten iyiyseniz neden ona odaklanmaya devam edesiniz ki? Gitar çalarken pena kullanmakta çok iyisiniz diyelim, gitarı penayla çalmaya devam ederseniz parmaklarınızı kullanmayı öğrenemezsiniz. Ancak penayı elinizden bırakıp parmaklarınızla teller arasındaki geçişleri çalışmaya başladığınız zaman daha iyi bir müzisyen olma yolunda adım atabilirsiniz.
Fakat konu müzik aletlerinden kişisel gelişime kaydığında, kurallar tam tersine işliyor diyebiliriz. Drucker’a göre iyi yaptığınız şeylerde ustalaşmak gerekir. Çok geniş bir genel kültüre sahip olmaya odaklanmak yerine, dikkatinizi belirli bir konuya yönlendirip bu konuda tamamıyla ustalaşmaya çalışmalısınız. Peki, zayıf noktalarınız hakkında ne yapmanız gerekiyor?
Zayıflıklarınızı Saf Dışı Bırakacak Ortaklıklar Kurun
Tabii ki, yetersiz yönlerinizi görmezden gelemezsiniz. Zayıf yönlerinizi desteklemek için bazı çözüm yolları aramalısınız. Ne mutlu ki, bunu başarmak başkalarıyla iş birliği yapmakla mümkün. A konusunda iyiyseniz, B konusunda usta birini bulun ve birlikte birbirinizin zayıf noktalarını kapatarak başarıya ulaştığınızı göreceksiniz.
Örnek vermek gerekirse, iş dünyasına yeni atılan girişimcileri düşünün. Bu girişimciler kendi işlerini kurarken her şeyi kendileri yapmaya çalışırlar. Fakat, yeni fikirler üretmek ve piyasalar bulmakta gerçekten yetenekli olmalarına rağmen, pazarlama veya muhasebecilikte zayıftırlar. Girişimciler, ancak bu konularda güçlü bir ortak bulurlarsa, zamandan kazanırken, iş kalitelerini de yükseltmiş olacaklardır.
Kendinizi Başkalarıyla Karşılaştırmayın
Herkesin doğal yetenekleri ve başlangıç noktaları farklıdır, bu yüzden kendinizi değerlendirirken, kendi gelişiminizi ele alın. Başkalarının hayatıyla kişisel yolculuğunuzu kıyaslayarak kendinizi eleştirmek yerine, onlardan ne öğrenebileceğinize odaklanın. Bu tür mukayeseler egonuzu zedeleyip kendi gelişiminizi küçümsemenize yol açabileceği gibi, başkalarından daha iyi olduğunuzu gördüğünüz durumlarda, kendinizi yüceltmenize de sebep olabilir. Bu durumların ikisi de büyük aldanmalardır ve kişisel gelişiminize oldukça zarar verirler.
Kendinize Bir Yol Haritası Çizin
Nereye gideceğinizi bilmezseniz, hiçbir yere varamazsınız. Yeteneklerinizi geliştirmek istiyorsanız bir plana ihtiyacınız var. Ne tür dersler almanız gerektiğini araştırın ve seçeneklerinizi kendi imkanlarınızın el verdiği düzeyde sıralayın. Zaman yönetimine dikkat etmeyi de unutmayın. Size uygun olabilecek bir akıl hocası bulduğunuz zaman hemen derslere başlayabileceğiniz bir program düzenleyin ve hedeflerinize ulaşıma yolunda hızlıca ilerleyin.
Drucker’a göre, akıl hocası ararken yapmanız gereken, sizi konfor alanınızın dışına iterek sınırlarınızı zorlayacak kişilere odaklanmaktır. Bu kişiler aynı zamanda size ilham vermelidir. Hedefleriniz çok yüksekse aradığınız kişiyi bulamayabilirsiniz, bu yüzden beklentilerinizi sürekli güncelleyerek ilerlemeye özen göstermelisiniz. Bu durumda, karşınıza çıkan insanlar içerisinden aklınızdaki ideal öğretmene yakın kişiyi bulmanız ve bu kişinin hayatınızda yer alması kaçınılmazdır.
Önemsiz bir işi verimli bir biçimde yapmaktan daha faydasız bir şey yoktur. —Peter Drucker
Gelişiminizi Ölçün
Bir şeyi yapmakta daha iyi olduğunuzu anlayabilmenin yöntemi, ilerlemenizi adım adım kaydetmek ve ölçmektir. Bunu nasıl yaptığınız ölçüm kriterlerinize göre değişecektir, fakat matematiksel olarak ölçülebilir olması ne kadar ilerlediğinizi size daha net gösterir. Örneğin; pazarlama yeteneklerinizi geliştirmek istiyorsanız, satış oranınızın zamanla ne kadar arttığını ölçmelisiniz. Geliştirmek istediğiniz yönünüz her neyse, ne olursa olsun güvenebileceğiniz sağlam bir ölçüm sistemi kurmanız gerekir.
Drucker’ın tavsiyelerine uyup, kendinizi geliştirmeniz gerektiğini farkına vardığınızda görebilirsiniz ki aslında daha iyi bir siz olmanın temel kuralları bir elin parmaklarını geçmiyor. Öncelikle sorunu saptamalısınız. Sorunu çözebilmek için güçlü yönlerinizi oldukça sağlamlaştırmalı, zayıf noktalarınızı kapatacak yol arkadaşları edinmelisiniz. Bu bağları kurmak, sizden çok farklı yeteneklere sahip insanlarla tanışmanızı sağlayacağından bakış açınız da genişleyecektir.
Hedeflerinize ulaşma yolunda ilerlerken kimseyi küçümsememeyi ve kimsenin sizi küçümsemesine müsaade etmemeyi de aklınızdan çıkarmayın. Kendinize özenle hazırladığınız yolda, kendinizden emin bir şekilde ilerlerken size yol verecek tecrübeli üstatlardan yararlanın, her zaman kendinizi ölçün, kendinize karşı dürüst olun ve ilerlemenizin durduğunu gördüğünüz anda stratejinizi değiştirmekten çekinmeyin. Unutmayın, gelişim kaçınılmaz bir gereksinimdir.
Yağmur Korat
Proje Yönetimi Okulu Blog Yazarı