Özgeçmişinizde Listeleyeceğiniz En Önemli 10 İş Becerisi

Sizi diğer başvuranların arasından sıyırıp öne çıkaracak ve aynı zamanda iş görüşmesine taşıyacak güçlü bir özgeçmiş yazmak, doğru yap-boz parçalarını bir araya getirmeye benzeyebilir, özellikle de beceriler kısmı söz konusu olduğunda.

Peki, özgeçmişimizi herhangi bir kimse görmeden önce bir bilgisayar algoritmasının taramasının daha muhtemel olduğu bu çağda, hangi iş becerilerinin olmazsa olmaz olduğunu nasıl bileceğiz [1]?

Özgeçmişinizi öne çıkarmaya yardım edecek beceriler iki farklı kategoriye ayrılır:

İşverenler, bu iki grubun arasında doğru oranı tutturan iş arayanları isterler, bu yüzden özgeçmişinizde ikisinin arasındaki sağlıklı dengeyi vurgulamak şart.

Makalenin ana başlıkları:

  1. Teknik ve Sosyal Bereciler
  2. Özgeçmişinizde listeleyeceğiniz 5 Sosyal Beceri
  3. Özgeçmişinizde listeleyeceğiniz 5 Teknik Beceri
  4. İşverenin ilgisini çekme yolları
  5. Düşünceler

Teknik ve Sosyal Beceriler

Belli başlı iş becerilerine geçmeden önce, teknik ve sosyal becerilerin arasındaki farka bir göz atalım. Teknik beceriler eğitim, staj ve önceki iş deneyimleriniz aracılığıyla kazandığınız becerilerdir. Bu gruba örnek olarak

yazılım programlama, photoshop, seçim kampanyası yönetimi, yabancı diller ve diş cerrahisini verebiliriz. Bu beceriler net bir şekilde tanımlanabilir ve kariyer alanınıza göre büyük farklılık gösterebilir.

Öte taraftan, sosyal beceriler daha ziyade evrensel ve bir CEO kadar bir sosyal hizmet uzmanı içinde faydalı olacak becerilerdir. Bu gruba örnek olarak ise eleştirel düşünme, uyum sağlama yeteneği, düzenli olma ve insanlarla etkileşimi içeren diğer becerileri verebiliriz. Teknik beceriler işi alma yolunda mesafe kat etmenizi sağlarken sosyal beceriler terfiler söz konusu olduğunda büyük rol oynarlar.

Özgeçmişinizde listeleyeceğiniz 5 Sosyal Beceri

Sorun Çözme

Hangi alanda çalışırsanız çalışın ya da kariyer basamaklarında ne kadar yukarıya tırmanmak isterseniz isteyin, yol boyunca -ve muhtemelen sıklıkla- sorunlara rastlayacaksınız. İş verenler sorunlardan yılan değil onlarla yüzleşip çözüm bulmaya uğraşan çalışanlar isterler. Sorun çözmede ne kadar iyi olursanız, yaptığınız işte de o kadar becerikli olursunuz.

Düzenli Olma

Hiçbir zaman düzensiz çalışanları tercih eden bir iş verene rastlamazsınız. Evet tabii ki bazı işler diğerlerine göre düzensizliğe daha çok müsade edebilir ama düzenli olmak işinizde etkin ve verimli olmaya büyük katkı sağlar. Eğer ki bu sahip olduğunuz bir nitelikse iş vereninizin çabucak gözüne çarpacaktır, o nedenle eğer ki özgeçmişinizde ona yer verirseniz, hayata da geçirin.

Aktif Dinleme

Aktif dinleme konuştuğunuz kişiye dikkatinizi tamamen vermektir. Küçük bir tüyo: İşverenler aktif dinleyicileri sever. Aktif dinleme her yönden daha iyi iletişim, daha az hata ve gelişmiş performans demek. Hangi kariyer alanında olursanız olun, katılımcı bir aktif dinleyici olmak her zaman bir artıdır. İyi bir aktif dinleyici olmak biraz çaba sarf etmeyi gerektirir ama bu alanda kendinizi geliştirmek buna kesinlikle değer.

Ekip Çalışması

Ah, ekip çalışması… bu sosyal beceri muhtemelen hak ettiği saygıyı görmüyor çünkü „ekip çalışmasına yatkın“ özgeçmişlerde sıklıkla kullanılan bir nitelik. Ama bu beceriyi gerçek örneklerle destekleyin ve nasıl parladığını görün. Gerçekten iyi bir ekip çalışması etiğine sahip olanlar, organizasyonlarda hızla yükselişe geçiyor ve diğer çalışanların rehberliğini ve liderliğini aradığı insanlar oluyor.

Uyum Sağlama

Herhangi bir biyoloğa sorduğunuzda size uyum sağlamada başarısız olan türün yok olmaya muhtaç olduğunu söyleyecektir. Bir noktada, işinizde idari değişiklikler olabilir ve sizden bazı şeyleri geçmişte yaptığınızdan farklı yapmanız istenebilir. Bu değişimlere nasıl uyum sağladığınız o pozisyondaki geleceğinizi belirleyecektir.

Özgeçmişinizde listeleyeceğiniz 5 Teknik Beceri

Binlerce çeşit farklı iş olduğunu göz önünde bulundurursak, işverenin dikkatini çekecek teknik beceriler konusu biraz daha karışık. Ama yine de, bahsettiğimiz bu kategorilere dahil olan bir ya da daha fazla beceri birçok iş grubunu kapsayacaktır.

İletişim

Evet, iyi „iletişim“ aslında sıklıkla sosyal beceri kategorisine dahil olan niteliklerden bir tanesi ama birçok teknik beceri de bu çatının altında birleşebilir. Metin yazarlığı, görsel tasarım, teknik yazı, dijital hikaye anlatıcılığı ve yabancı dil bilgisini buna örnek olarak gösterebiliriz.

Şirketinin yeni ürünü için basın bildirisi yazabilen ya da dahice bir logo tasarlayabilen biri misiniz? Bunların hepsi bir mesajı müşteriye iletmenin bambaşka yolları ve birçok endüstride oldukça kıymetli sayılıyor.

Satış ve Pazarlama

„Satış temsilcisi“ yaptığınız işin adı olmasa da, bu kategori geniş bir teknik beceri yelpazesini kapsıyor. Veri analizi, arama motoru optimizasyonu ve sosyal medya yönetimi; satış ve pazarlamayla alakalı teknik becerilerden sadece birkaç tanesi.

Peki, mesela bir köpek bakım merkezi ya da emlak şirketine iş başvurusunda bulunan bir kişi, arama motoru optimizasyonu ya da sosyal medya bilgisinden nasıl faydalanabilir? O köpek bakım merkezinin muhtemelen devamlı müşteri edinmeye ihtiyacı olacak. Emlak piyasasında ise potansiyel müşterilere çabucak evleri pazarlayabilmek ve satabilmek sizi kıymetli bir emlakçı yapacaktır.

Proje Yönetimi

Birçok iş, zaman planlama, risk yönetimi, bütçe yapma ve uzlaşma gibi farklı farklı proje yönetim becerileri gerektirir. Kariyer basamaklarınızda yukarılara tırmandıkça ve daha fazla sorumluluk üstlendikçe, proje yönetimiyle alakalı görevler alma olasılığınız da o kadar artacaktır. Dolayısıyla, endüstrinizdeki çeşitli teknolojileri kullanarak planlama yapmayı bilmek ve bir projeyi başlangıçtan sonuna kadar götürebilmek son derece önemli bir kabiliyettir.

Teknoloji

Gün geçtikçe herhangi bir çeşit bilgisayar teknolojisini içermeyen işlerin listesi kısalıyormuş gibi görünüyor. Bu tabii ki epey geniş bir kategori ve Excel’den Photoshop, Slack ve Python ve Java gibi programlama dillerine kadar her şeyi içeriyor. Seçtiğiniz işe bağlı olarak, özgeçmişinizde birçok teknolojik beceriye, onları çeşitli teknik alanlara ayırarak yer verebilirsiniz.

Endüstriye Özel

Bu kategorideki beceriler büyük ihtimalle yukarıdaki kategorilerden birine dahil olabilecek ama sizin endüstrinize has becerilerdir. Mesela Quick Box gibi bir muhasebe yazılım sistemi ya da sağlık veya hukuk alanlarında sahip olduğunuz bir vasıf bu tarz bir teknik beceriye örnek olabilir.

İşverenin ilgisini çekme yolları

Özgeçmişinizi edindiğiniz bu yeni becerilerle sil baştan yazmadan önce, değinmemiz gereken birkaç nokta var. İşveren „sil” butonuna basmadan önce, özgeçmişinizin onun dikkatini çekebilmesi için yaklaşık beş saniyesi var[3], bu nedenle gerçekten sahip olmadığınız becerileri hariç tutmak gerçekten önemli. Ayrıca birçok „beceri“ başvurduğunuz iş için hiç de uygun olmayabilir.

Yukarıda iletişim kategorisinde bahsettiğimiz „yabancı dil becerilerini“ hatırlıyor musunuz? İşte mesela liseden beri tek kelime Fransızca konuşmadıysanız, özgeçmişinde ondan bahsetmeyin. İsteyeceğiniz en son şey, işe alım müdürünün akıcı bir Fransızcayla küçük bir sohbet başlatması ve sizin ağzının bir karış açık kalmasıdır.

Sosyal medya becerileri için de aynı şey geçerli. Eğer bir pazarlama işine başvuruyorsanız ve Instagramın içini dışını biliyorsanız, elbette ki özgeçmişinize bunu yazın. Eğer ki başvurduğunuz iş, pazarlama, reklamcılık ve sosyal medya alanlarında değilse, sosyal medya platformlarını harici tutmak daha iyi olabilir, özellikle de onları daha önce profesyonel anlamda kullanmadıysanız.

Düşünceler

Hem sosyal hem de teknik beceriler için en iyi yaklaşım, en güçlü ve başvurduğunuz pozisyona en uygun başarılarınızın neler olduğunu tespit etmektir. Unutmayın ki, özgeçmişinizin beceriler kısmı iş tanımı ve daha önceki iş deneyimlerinizle uyumlu olmalıdır. İşe buradan başlarsanız, hata yapmazsınız.

Merve Kamay

Proje Yönetimi Okulu Blog Yazarı

Kaynak: Jeremy Diamond

Kaynaklar:

  1. Institute of Labor Economics: Skills, Signals, and Employability: An Experimental Investigation
  2. Marketing Education Review: An Exploratory Study of the Influence of Soft and Hard Skills on Entry Level Marketing Position Interviews
  3. FEMS Microbiology Letters: When targeting non-academic jobs, does your resume communicate the right message?
Exit mobile version