Okuma hızı ve okuma verimliliği deyince aklımıza öncelikle sınava hazırlanan öğrenciler geliyor. Ya da bu tekniklere ve hıza sadece onların sahip olması gerektiğini düşünüyoruz. Oysaki hızlanan bu dünyada her şeyden önce zamandan tasarruf etmenin önemini kavramamız gerekiyor. Dikkatimizi dağıtmadan, hızlı bir şekilde okumayı anlamayı öğrenmenin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Günümüz dünyasında işe ya da okula gidip gelirken birkaç metro durağına sığdırdığımız okuma alışkanlığımız için ne kadar hızlı o kadar iyi! Gelin hep beraber bu sorunlarımıza çözüm sorularımıza da cevap bulalım.
Okuma Hızınızın ve Veriminin Düşük Olduğunu Nasıl Anlarsınız?
- Okurken daha iyi anlamak için başa dönüyorsanız
- Cümleler yerine kelimelere takılıyorsanız
- Ana düşünceyi anlamak için yan düşünceleri kaçırıyorsanız
- Okuduğunuz metnin ne anlatmaya çalıştığını anlamayı en sona bırakıyorsanız
- Dikkatiniz devamlı dağılıyorsa
- Konsantre olmakta zorlanıyorsanız
- Uzun şeyler okumaktan kaçınıp kısa metinlere yöneliyorsanız okuma hızınızın yavaş olduğunu çıkarabiliriz. Ve sizler için topladığımız teknikler tam size göre demektir. Hadi, şimdi de okuma hızını ve verimini arttırabileceğiniz tekniklere göz atalım!
Hızlı Okuma Nedir Ne Değildir?
Okuma tekniklerine geçmeden önce doğru bilinen yanlışlara değinmek istiyorum. Hızlı okuma önünüzdeki metnin görüntüsünü zihne kopyalayarak daha sonradan o görüntüyü eksiksiz hatırlamak değildir. Aynı zamanda, okuduğunuz metnin sadece belirli kısımlarını okuyup diğer kısımlarını atlayarak tüm konuya hakim olmak da değildir. Peki hızlı okuma gerçekte nedir? Aslında cevabı çok basit. Hızlı okuma, diğer insanların dakikalar içinde okuduğu kelime sayısından aynı sürede daha çok kelime okuyup anlamaktır. Diğer bir deyişle zihin ve göz koordinasyonunun hızlandırılmasıdır. Ve hızlı okuma tekniğiyle okuduğumu anlayamam diyorsanız yanılıyorsunuz. Bu sadece tekniği bilmediğinizden kaynaklı bir düşüncedir. Aşağıda bahsettiğimiz birkaç adım ve teknikle siz de hızınızı ve veriminizi arttırabilirsiniz.
11 Hızlı Okuma Tekniği
- Görsel Algılama Kapasitenizi Yükseltin
En önemli adımlardan biri olan görsel algılama tekniğini uygulamaya çok kolay başlayabilirsiniz. Bir kağıda 2, 3, 4, 5 ya da 6 harfli kelimeleri yan yana yazın ve hızlıca gözlerinizi üzerinden geçirirken anlamlarını düşünerek okumaya çalışın. 10 saniyede ne kadar çok kelime hatırladığınızı kontrol edin. Ve bu egzersizi düzenli yaparak hatırladığınız kelime sayısını arttırın.
- Kelime Haznenizi Geliştirin
Ne kadar çok kelime bilirseniz o kadar hızlı okursunuz. Bilmediğiniz kelimeler, bildiğiniz kelimelerin en az 3 katı kadar vaktinizi alır. Elinizden geldiğince yeni kelime öğrenmeye çalışın.
- Eski Alışkanlıklarınızı Bırakın
Sesli okuma ya da anlamadığınız noktaya dönüp baştan okumak gibi alışkanlıklarınızı bırakmaya çalışın. Gözünüzü her zaman daha ileriye okumaya zorlamalısınız. Ve bunu alışkanlık haline getirmelisiniz.
- Konsantre Olun
Diğer en önemli tekniklerden biri de o an tüm dikkatinizi okuduğunuz şeye vermektir. Aklınızda yarınki sınavınız, yapmanız gerekenler varken ne kadar hızlı okuyabilirsiniz ki? Aklınızı boşaltın ve sessiz bir yere geçin, farkı göreceksiniz.
- Ağzınızla Değil Gözünüzle Okuyun
Okuma ne sesli ne de sessiz olmalıdır. Alında her ikisi de yanlıştır. Kitaplar sadece gözle okunur. Çünkü okuma organımız ağız değil gözdür. Bunun farkında olarak doğru organı kullanmalıyız. Dikkatinizi gözünüze verin. Sesli okumayı bırakın, okurken ağız kıpırdatmayı ve fısıldamayı bırakın. Bunlar okuma hızınızı çok büyük ölçüde etkileyen faktörlerdir.
- Göz Atın
Okumaya başlamadan önce okuyacağınız sayfaya göz atın. Başlığı, giriş ve son paragrafı okuyup bunların hepsini aklınızda bir araya getirin. Bu zihninizin
- Kitap Okuyun
Kitap okuyun hem de fazlaca okuyun. Bu en doğal hızlı okuma yöntemlerinden biridir. Kitap okudukça görme yeteneğiniz artar. Bununla beraber doğal olarak kelime dağarcığınız da gelişir. Böylece ister istemez okuma hızınız da kendiliğinden artacaktır.
- Kendinize Güvenin
Kendinize güvenirseniz, okuduğunuzu anlayamamaktan endişe etmezsiniz. Böylece en başa dönme sorunu büyük ölçüde hallolur.
- Sütun Tarama Tekniğini Kullanın
Bu teknikte gözlerinizi soldan sağa, sağdan sola kaydırırsanız maalesef hızlı okuyamazsınız. Bu teknikte gözlerinizle z harfi şeklinde zigzaglar çizmeniz gerekiyor. Bu teknik aynı zamanda en etkili tekniklerden biri olmakla beraber alışması ve uygulaması en zor tekniklerden biridir.
- İztaşı Koyma Tekniğini Kullanın
Diğer bir deyişle metne göz atmaktır. Bu teknikte tüm metni okumanız gerekmez. Başlıklara bakmak, anahtar kelimelere bakmak, özet varsa özet metne bakmak ve bunları okumak bu teknik için önemlidir.
- 5N1K Tekniğini Deneyin
Metni okumaya başlarken mutlaka ne, nerede, nasıl, ne zaman, niçin ve kim sorularını sormanız gerekiyor. Böylece beynimizin sınıflandırma yapmasını kolaylaştırmış oluyoruz.
Bu Teknikler İçin Göz Egzersizleri
Bu teknikleri kullanımınızı kolaylaştırmak için göz egzersizleri yapabilirsiniz. Göz egzersizleri okuma hızında aslında çok önemlidir. Çünkü göz ile zihin hızını eşitlemeniz gerekir. İşte yapabileceğiniz birkaç göz egzersizi önerisi!
- En sağa en sola en alta ve en üste her birinde on saniye duracak şekilde bakın.
- Gözlerinizle sekizgenler çizin.
- Gözlerinizi iki elinizin başparmaklarına odaklayın. Bir sağ elinizin baş parmağınıza bakın bir sol elinizin başparmağına bakın.
- Herhangi bir kitabın bir sayfasını açın ve gözlerinizi bir noktaya odaklayarak etrafındaki kelimeleri görmeye çalışın.
- Bir metni atlayarak okumaya çalışın.
Bu tekniklerle ve göz egzersizleriyle beraber okuma hızınızı geliştirebilirsiniz. Ancak sadece bu değil, bununla beraber bu tekniklerin pek çok faydası da bulunuyor. Konsantrasyonunuz ve dikkatiniz artar. Anlama hızınız yükselir. Genel kültürünüz ve bilginiz artar. Görme yeteneğiniz gelişir, böylece normal hayatta da artık bir yere baktığınızda daha fazla şey fark edebilirsiniz. Sınavlara çalışırken daha az çalışıp daha fazla şey öğrenebilirsiniz. Ve zihninizi geliştirip daha hızlı düşünebilir ve daha hızlı kararlar verebilirsiniz.
Ne Kadar Sürede Kendimi Geliştirebilirim?
Tüm bunları kendiniz yapabileceğiniz gibi bu alanda uzman kişilerden de yardımlar alabilirsiniz. Bununla ilgili pek çok kurs ve özel ders mevcuttur. Sizin için yaptığımız araştırmaya göre öğrenim süresi de çok uzun değil.
Genellikle kurslar 3 ya da 40 gün 6-32 saat arasında öğrenilebiliyor. Birebir eğitimlerde bu süre daha da kısalıyor. Yani hızlıca bu beceriyi edinmek isteyenler bu seçenekleri de gönül rahatlığıyla seçip kısa sürede bunları elde edebilirler.
Evet, yazının sonuna gelirken hızlı ve verimli okumanın önemini tekrar vurgulamak ve bunun sanıldığı kadar zor öğrenilen bir şey olmadığını vurgulamakta yarar var. Çoğu insanın kendi hayat koşturmacasında bu yeteneğe sahip olmasının o kişiye çok şeyler kazandıracağını da düşünüyorum. Zamanın böylesine önem kazandığı ve maalesef okumaya ayırdığımız vakitlerin gitgide azaldığı bu dönemde umarız ki bu yazı sizler için yararlı olmuştur. Bol bol okumalı günler diliyorum.
Sıla Polat
Proje Yönetimi Okulu Editörü