Öğrencilik Yıllarında Para Biriktirme Yolları
“Biriktirmek” ve “öğrencilik” kelimeleri genelde aynı cümle içinde bulunmaz. Ama bugün burada olmamızın sebebi, size üniversitede okurken dahi para biriktirebilmenin –en azından bir miktar– mümkün olduğunu kanıtlamak.
Eğer fazlasıyla tutumlu olmaktan sıkıldıysanız, bir kenara para ayırabilmenize yardımcı olacak harika birkaç tüyomuz var. İşte öğrenciyken para biriktirebilmenin en güzel yolları:
Mekanlara gitmeden önce için ve giriş ücretlerinden kaçın
Üniversitede son derece yaygın olan alışkanlıklardan biri de mekanlara gidip bir şeyler yiyip içmektir. Her hafta sonu mekanlara gitmekten her öğrenci hoşlanmasa da, belli bir çoğunluk gider. Ve bu gezmeler de kısa sürede son derece masraflı olabilir. Bu masrafları minimuma indirmek içinse size birkaç tavsiye verebiliriz:
- İçilen ortamlardaki ekstra pahalı içeceklerdense kendi evinizde yiyip içip öyle dışarı çıkın.
- Giriş ücreti ödeme zorunluluğu olmayan saatlerde gidin, veya giriş ücreti zorunlu olmayan yerleri tercih edin. Alternatif olarak da biletinizi mümkün olduğunca erken alın ve sonradan gelen zamlardan, özellikle de kapıdaki satış fiyatından etkilenmeyin.
Yerel marketlerdeki indirim günlerini takip edin.
Evet evet, size marketlerdeki halk günlerini takip etmenizi öneriyoruz. Gün sonlarında, son kullanma tarihleri yaklaşan ürünler marketlerde daha uygun fiyatlara satılmaya başlar. Bu tarihleri satış elemanlarına sorabilirsiniz. Her zaman bu indirimlerle besleneceksiniz diye bir koşul yoktur tabii, ancak haftada 1-2 kez yakalarsanız bile farklı görebilirsiniz!
Üniversitenize yürüyüş mesafesinde yaşayın.
Genelde çoğu öğrenci evi üniversiteye yakın mesafededir, ancak mümkünse özellikle kampüse yürüme mesafesinde olanları tercih edin. Bu sadece sizi derse gitmenize motive etmekle kalmayacak, ayrıca her seferinde git-gel ödemek zorunda kalacağınız toplu taşıma, taksi ücretlerinden de kurtaracaktır.
Bütün öğrenci indirimlerinin farkında olun.
Öğrenci olmanın en büyük artılarından biri de öğrenci indirimleridir! Herhangi bir mağazadan, restoranttan, kafeden bir şeyler almadan önce, satış görevlilerine öğrenciye özel indirim olup olmadığını bir sorun. Ayrıca öğrenciye özel indirim kartları varsa bir şekilde onlardan da edinin. Ek olarak da henüz size binlerce mağazada binlerce fırsat sağlayacak bir uluslararası öğrenci kartı çıkartmadıysanız bunu da bir an önce halledin!
Yemek yapmayı öğrenin.
Eğer ev arkadaşlarınızla geçinebiliyorsanız, grup halinde bir alışveriş ve sonrasında evinizde yemek yapma alışkanlığı edinebilirsiniz, tahmin ettiğinizden çok daha hesaplıdır! Eğer ev arkadaşlarınızla böyle bir olanağınız yoksa kendiniz için yemek yapın ve kalanı dondurucuda saklayın. Önceden öğünlerinizi planlayıp mutfağın başına geçmeye başlayınca bunu bir alışkanlık haline getirecek ve her hafta kendi yemeklerinizi yiyeceksiniz.
Yemekhaneden yiyin.
Bir miktar anne tavsiyesi gibi görünüyor olabilir, ancak yemekhane çok hesaplı ve doyurucu bir imkandır! Sağlıklı ve dengeli beslenmenizi sağlamasının yanında yemekhaneler son derece uygun fiyatlıdır! Eğer para biriktirmeyi kafanıza koyduysanız yemekhaneleri de kesinlikle göz önünde bulundurmalısınız. Dışarıda yediğinizi klasik bir öğününüz yemekhaneden yaklaşık 6-7 öğün fiyatına denk gelir, kararı size bırakıyorum! Elbette ki her öğününüzü yemekhaneden yemek zorunda değilsiniz, bazen kendinize birkaç kaçamak hakkı tanıyabilirsiniz. Ancak kenara koyacağınız para için yemekhane alışkanlığı olmazsa olmazdır!
Bonus: Ek olarak çalışabilirsiniz!
Onca dersin arasında bir de yarı zamanlı garson olarak çalışmanızı önermiyorum tabiki, ancak hafta sonu, veya ders çıkışlarınıza sığdırabilecek bir iş bulmak o kadar da zor değildir. Özel ders öğrenciyken para kazanmanın güzel yollarından biridir. Ayrıca üniversitenizde imkan varsa asistan olarak çalışmaya da başvurabilirsiniz. Özel dersinizi, iyi olduğunuz bir branştan (müzik, ders, dil, dans…) verebilir, öğrencinizi bulmak içinse internet siteleri üzerinden ilan verebilirsiniz. Özel ders hem size parasal açıdan destek olacaktır, hem de sosyalleşmenize ve rahatlamanıza yardımcı olacaktır! Haftada birkaç saatinizi ayırarak güzel deneyimler edinebilirsiniz.
Zeynep Gülin Böncü
Proje Yönetimi Okulu Blog Yazarı