Norveç Göçmenlik ve Vatandaşlık Başvuru Rehberi
Dünyanın en güvenilir, demokrat, huzurlu ve yaşam seviyesi yüksek ülkelerinden biri; Norveç! Norveç’te bir çok ülkeden gelen yabancı vatandaşlar hem eğitim hem de kariyer anlamında hayatlarını Norveç’te sürdürmekte ve Norveç vatandaşlığı almaktadır. Birçok Türk vatandaşın da göçmenlik başvurusu yaparak Norveç’e yerleştiği biliniyor! Peki Norveç’e nasıl gidebilirim ve kalıcı olarak Norveç’te nasıl kalabilirim?
Oturma İzni
Türk vatandaşlarının, çalışmak veya 90 günden fazla kalmak için oturma izni almaları gerekmektedir.
Diğer ülke vatandaşları:
- AB/AEA ülkeleri vatandaşlarının Norveç’te kalmak ya da çalışmak için oturma iznine ihtiyaçları yoktur. Bununla birlikte, üç aydan daha uzun bir süre kalmak isteyen tüm AB/AEA ülkeleri vatandaşları polise kayıt yaptırmak zorundadır.
- Norveç’te çalışmak ya da 90 günden fazla kalmak isteyen AB/AEA dışı ülke vatandaşlarının oturma izni almaları gerekmektedir.
Normal koşullarda oturma izni Göç Müdürlüğü (UDI) tarafından verilir.
NORVEÇ GÖÇ MÜDÜRLÜĞÜ SİTESİ
Ne tür bir oturma iznine ihtiyacınız olduğunu belirleyiniz, örneğin, iş, eğitim, aile göçü veya Norveç’te çocuk bakıcısı olarak kalmak. UDI internet sitesinde farklı oturma izinlerine ilişkin bilgileri bulabilirsiniz.
Kimler başvurabilir?
Türkiye’den Norveç’te oturma iznine başvurabilmek için Türk vatandaşı olmalı veya Türkiye’de oturma iznine sahip olmalısınız.
Türk vatandaşları
Türk vatandaşlarının vize başvurularını Norveç Büyükelçiliğine değil, Ankara, Antalya veya İzmir’de bulunan Vize Başvuru Merkezlerinden birine yapmaları gerekmektedir.
Gerekli belgelerin toplanması
UDI internet sitesindeki ilgili kontrol listesinde bulunan tüm belgeleri toplamanız gerekmektedir. Belgelerin bazıları Norveç’te bağlantılı olduğunuz kişi tarafından sağlanmalı, diğerlerini kendiniz temin etmelisiniz.
Kontrol listesi, başvuru sürecini başlatmak için ihtiyacınız olan gerekli belgeler hakkında genel bir bilgi vermektedir.
Lütfen aşağıdaki bağlantıları takip edin ve bilgileri dikkatlice okuyun. Büyükelçiliğe veya Vize Başvuru Merkezine geldiğinizde, bütün gerekli belgelerin orijinallerini ve orijinallerini kendinizde tutmak istiyorsanız onaylı suretlerini getirmelisiniz.
Kopyalar standart A4 kağıdında olmalı, zımbalanmış, yapışkan etiketli ve yırtılmış olmamalıdır. Eğer dosyanıza ilişkinize dair fotoğraf eklemek istiyorsanız, bunlar da standart A4 kağıdına çekilmiş renkli fotokopi olarak sunulmalıdır. Büyükelçilik sadece standart A4 boyutundaki belgeleri tarayabilmektedir.
Lütfen, Vize Başvuru Merkezi ve Büyükelçiliğin başvuru sırasında sunduğunuz belgeleri geri teslim etmeyeceğini unutmayınız.
Kontrol listeleri:
- Eş ile gerçekleştirilecek aile göçü
- Evlenecek olanlar için aile göçü (Nişanlılık )
- Ebeveynleri Norveç’te bulunan çocuklar için aile göçü
- Diğer tüm oturma izinleri
Lütfen, tüm aile göçü başvurularında, UDI kontrol listelerinde yer almasa bile,”Tam Tekmil Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği”nin ve ingilizce çevirisiyle sunulması gerektiğini unutmayınız.
Erasmus+ programı dahilinde gönüllü çalışma
Erasmus+ programı dahilinde gönüllü çalışma gerçekleştirmek “çalışma” olarak tanımlanmasa bile, sizin yine de görevlendirmeniz başlamadan önce Norveç’te çalışma iznine sahip olmanız gerekmektedir. Başvurucu olarak sizin ya da sizin adınıza bir başkasının Norveç Başvuru Portalı kullanımı yoluyla çalışma izni için başvuru kaydınızın yapılması zorunludur. Bu yolla başvuru kaydınızı yapar, ücretinizi öder ve gereken evrakları sunabilmek için Vize Başvuru Merkezi’nden randevu almış olursunuz. Başvuru için gereken evraklar için lütfen burayı tıklayınız. Norveç Göçmenlik Müdürlüğü’nde (UDI) değerlendirme süresi 4 haftadır.
UDI başvurunuza dair karara ulaştığında, Büyükelçilik, karar olumluysa vizenizi pasaportunuza basacak, karar olumsuzsa (birine vekalet/temsil yetkisi vermemişseniz) pasaportunuzla birlikte red mektubunuzu vize başvuru merkezine gönderecektir. Başvurucu, vize başvuru merkezinin resmi internet sitesinden başvuru durumunu takip edebilir ve bu yolla pasaportunun nerede olduğunu anlayabilir. Vize Başvuru Merkezi, pasaportunuz kendilerine ulaştığında size haber verecektir. Vize başvuru merkezi, pasaportunuzun size gönderilmesi için kargo hizmeti de vermektedir, bunun için başvurunuzu yaparken talimatta bulunmalısınız.
Karardan haberdar olduğunuzda (oturum izninizin onaylandığı bilgisini aldığınızda), oturum kartı almak için Norveç polisinden randevu almalısınız. Bunu nasıl yapacağınıza dair bilgi Göçmenlik Müdürlüğü (UDI) web-sitesi içinde mevcuttur. Lütfen, Norveç’te oturum kartınızı almak üzere polise gitmeden önce Norveç’teki görevlendirmenize başlayamayacağınızı aklınızda bulundurunuz.
Büyükelçilik, çalışma izinlerinin karara bağlanmasına dek Norveç’te beklenmesine imkan tanıyan giriş vizesine başvurmanızı tavsiye etmez. Bunun sebebi, çalışma izniniz onaylanmadan ve oturum kartınızı almak için polise gitmeden görevinize başlayamayacak olmanızdır.
Norveç Çalışma İzni Vizesi için Gerekli Evraklar
- Pasaport: İçerisinde 2 adet boş vize sayfası bulunmalı ve vize başvurusu tarihinden itibaren 1 yıl geçerlilik süresi olmalıdır. Yeni pasaportun ve varsa daha önceden alınmış eski pasaportların Schengen vize sayfalarının foto kopileri (kimlik bilgileri, geçerlilik süreleri, varsa vizeli ve mühürlü sayfalar, vb.).
- Başvuru formu: Dikkatli doldurulmuş ve imzalanmış Schengen başvuru formu.
- Fotoğraf: Standartlara uygun (yüz görünür), yeni çekilmiş, beyaz fonlu 2 adet biyometrik fotoğraf (35X45 abatlarında).
- Gidiş uçak rezervasyonları
- İş akdi (orijinal ve fotokopi )
- Sağlık raporu.
- Adli sicil belgesi: İngilizce noter onaylı çevirisi ve apostili ve fotokopisi.
- Doğum belgesi: İngilizce, noter onaylı çevirisi ve apostili.
- Yabancı uyruklu vatandaşlar için: Türkiye’de oturma izni fotokopisi (en az vize bitiş tarihine kadar geçerli olmalıdır.)
- Sağlık sigortası: Acil tıbbi bakım ya da acil hastane bakımı masraflarını kapsayan, 30000 € teminat tutarında, Schengen bölgesinde geçerlidir ibaresi bulunan bir seyahat sağlık sigortası.