Mutlaka Ziyaret Etmeniz Gereken En İyi İnternet Siteleri, İnternet yaklaşık 10 bilyon sitesiyle koca ve uçsuz bucaksız bir dünya olarak günlük hayatımızda önemli bir yere sahiptir. Bu kadar fazla içerikli bir ortamda, hangi sitelerin ne kadar yararlı olduğunu bulmak epey bir zordur çünkü her gün binlercesi eklenir ve var olanların da içerikleri sürekli değişir.
İnternet sitelerinin sonsuz yolunda, en iyi internet sitelerinden oluşan ve kategorilere ayrılan bir liste hazırladık. Üstelik bu listeyi hazırlarken temel ölçütümüz “gerçekten işe yarar” ve “en çok aratılan” sitelerdi. Umarız sizin için hazırladığımız bu liste aradığınız içeriğe sahip siteleri bulmanızda size kolaylık sağlar.
Şimdiden keyifli okumalar!
FİLM SİTELERİ
NETFLİX
Türkiye’de de son zamanlarda popüler olan Netflix, şüphesiz hepimizin aklına film deyince gelecek sitelerin başında yer alıyor. Şu anda, neredeyse tüm internet paketlerinin 1/3’ü Netflix paketinden oluşuyor. Aylık 10 dolar gibi bir fiyata (yaklaşık 40 lira), bu rakamı daha da artırabilirsiniz. Harika filmleri, öğretici belgeselleri ve TV programlarıyla, Netflix gerçekten de doğru bir yatırım kaynağıdır. Üstelik, House of Cards, Arrested Development ve Orange is the New Black dahil olmak üzere orijinal TV dizileri de milyonlarca izleyici tarafından gözde seriler haline gelmiştir.
HULU
TV yayın servisi Hulu, aslında hak ettiği değeri göremiyor. Eğer aylık 8 dolara (32 lira) abone olursanız, reklamlar tarafından da desteklenen kaliteli kütüphanesine erişim imkânınız oluyor. Eğer reklamsız erişim istiyorsanız, 12 dolar gibi bir ücret ödemeniz gerekiyor. Bununla birlikte Homeland, Casual ve Terminator Genisys gibi programlara da erişiminiz sağlanıyor.
AMAZON PRIME INSTANT VIDEO
Amazon Prime Instant Video, Netflix gibi gösterişli olmasa da Amazon Prime’a üyeyseniz paketin içinde geliyor. Çok sayıda kataloglara ayrılmış içeriğe sahip olan bu site, orijinalliği tartışma konusu olan birçok programı bünyesinde barındırıyor. Amazon’un bu geniş paketi ve HBO ve BBC gibi büyük şirketlerle yaptığı kullanım hakkı sözleşmeleri de sitenin hızla büyüdüğünü ve daha da iyi hale geldiğinin açıkça bir kanıtıdır.
ROTTEN TOMATOES
Sinema biletleri cep yakar. İzlemeden hangi filmin iyi olduğunu bilmek ister misiniz? Rotten Tomatoes, yani çürük domatesler, bu konuda sırtınızı sağlama alacak bir sitedir. Site, film hakkndaki görüşleri bir araya getirir, olumlu -olumsuz diye ayırır ve ortalama bir sonuç çıkarır. Sonuç nettir; filmi sevme ihtimalinizi tarafsız bir şekilde size gösterir. Sonuçların her zaman en iyisi olduğu söylenemez ancak diğerlerinin arasında en iyi seçenektir.
IMDb
Tam anlamıyla internetteki en eski sitelerden biri olan IMDb (ağ tarayıcısından önce ortaya çıkmıştır), kopyalanması on yıllar sürecek detaylı ve gerçekçi film oranlarına, gerçeklere ve tırı vırı şeylere de sahip olan kapsamlı sitelerden biridir.
YOUTUBE MOVIES
YouTube’u Suudi Arabistan’daki insanların arabalarla korkunç şeyler yaptıkları videoyu izleyecek bir yer olarak düşünebilirsiniz ama YouTube’un bundan daha da geniş bir içeriğe sahip olduğu da aşikardır. Aslına bakarsanız, YouTube bu listedeki her kategoriye girer. En iyi ve muhtemelen en az bilinen özelliklerinden biri 4 dolara filmlerin kiralanabilmesidir. YouTube neredeyse her şeye sahiptir. Chromecast ile uyumluluğu sayesinde birçok filmseverin hayatında sıradan hale gelmiştir. Aradığınız şey Netflix’de yoksa muhtemelen YouTube’da mevcuttur.
SCREENRANT
İyi bir film takipçisi olarak ScreenRant düzenli olarak takip etmeniz gereken sitelerden biri olmalıdır. Güncel haberlerle ve en yeni filmlerle bezenmiş olan ScreenRant, Hollywood ile ilgili her şeye ulaşabileceğiniz iyi düzenlenmiş ve meşakkatle hazırlanmış bir sitedir. Artı olarak, film haberlerin durgun dönemlerinde, isteğe bağlı editörlerin seçtiklerinden oluşan programlarla siteye devam edebilirsiniz.
SHORT OF THE WEEK
Her hafta yeni, bağımsız ve el yordamıyla hazırlanan kısa filmler Short of The Week’e ücretsiz izlemeniz için eklenir. Bu filmler konuda büyük çeşitlilik gösterebilir. Her biri özel olan bu kısa filmler, inanılmaz güzel kurguya sahip olan hikayeleri 5 ila 20 dakikaya sığdırır. Her hafta birkaç dakika geçirmenin en güzel yollarından biridir.
VIMEO
Çoğu insan Vimeo’yu YouTube’un daha küçük bir rakibi olarak görür ancak Vimeo başka yerlerde bulması zor olan film endüstrisinin bir kısmının önemli bir parçası haline gelmeyi başarmıştır. Hint yapımı birçok filme ev sahipliği yapan site, isteğe göre yayınlanacak taze ve sanat filmlerine sahiptir. Filmler derken sizin Tribeca, Sundance ve SXSW gibi festivallerde görebileceğiniz türdeki filmlerden söz ediyoruz.
MÜZİK
SPOTIFY
Spotify adil paylaşım konularıyla gündeme gelmiştir (Örneğin Taylor Swift ile olan sürtüşme). Ancak, bilgisayarda ve telefonlardaki en iyi hizmet olduğu ve dilediğiniz müziği bulabildiğiniz platform olduğu da yadsınamaz bir gerçektir. Ücretsiz servisi iyi bir giriş sayılabilir ancak Premium üyeliği daha da güzeldir. Sıkıcı ve rahatsız edici reklamlardan kurtulduğunuzda ne demek istediğimi anlayacaksınız. Üstelik çevrimdışı kullanımı da takdire şayandır.
SOUNDCLOUD
Hiç şüphesiz, SoundCloud Hint müzikleri için yapılmış en iyi uygulamadır. Yüklenmesi ve indirmesi kolay müzikleriyle her kesime hitap eder. Kullanması kolay modeli ve zaman kurtarıcı ek açıklamalarıyla, müzikseverlere müziği yeni bir yolla keşfetmelerine ve üzerinde tartışmalarına olanak sağlar. Eğer herkesten önce müziklerden haberdar olmak istiyorsanız, SoundCloud başlangıç noktanızdır ve harika bir sitedir.
SONGKICK
SongKick’i Facebook, Spotify veya Last,fm hesaplarınıza bağlayın, sonra da favori sanatçılarınızın nerede sahne alacaklarını öğrenin! Ayrıca bilet fiyatlarını da çeşitli noktalardan takip edebilir, en ucuz bileti siz alabilirsiniz. Bu açıdan SongKick, konserleri kaçırmamanızın kolay ve bir o kadar da sağlam yoludur.
I TUNES AND APPLE MUSIC
Canlı ve kesintisiz müzik dinlemek şahanedir ama bazen çevrimdışıyken de müzikleri dinleyebilmek ve satın almak istersiniz. iTunes, ilk iPod’un çıkışından beri bu endüstride dünya müzik satışlarının yüzde 60’ını elinde tutarak baskın olan taraf olmuştur. Eğer şarkı satın almak istiyorsanız (veya kitap veya film), muhtemelen iTunes aradığınız sitedir. Ayrıca Apple Music ile ve onun rakibi Spotify ile de iç içedir. Daha dar bir kütüphanesi olmasına rağmen, aylık 10 dolara sınırsız ve reklamsız erişime sahip olabilirsiniz.
LAST.FM
Last.fm müzik zevklerinizi izler ve elde ettiği sonuçlara göre hoşlanabileceğiniz şarkıları size sunar. Last.fm’in eklentisini Spotify hesabınıza bağlarsanız, servis size beğeneceğiniz şarkıları öneri olarak ekranda gösterir.
PANDORA
Pandora (sadece ABD kullanıcılarına) müzik bulmak için müthiş bir ücretsiz kişisel radyodur. Sadece sevdiğiniz birkaç sanatçıyı ekleyin ve site sizin için muhtemelen önceden duymadığınız şarkıları çalmaya başlasın. Bu muhteşem uygulama yıllar boyunca bu özelliğini koruyacaktır.
GENIUS
Genius müzikseverlerin buluşma noktasıdır. Burası, müzikseverlerin buluşup bir şarkının anlamı üzerinde tartıştıkları, sözleri açıkladıkları bir merkezdir. Ayrıca sanatçıların da kendilerini ve müziklerini dünyaya açtıkları bir yer olarak bilinir.
MIXCLOUD
Yüzlerce, binlerce DJ’in evi olan Mixcloud, ne tür müzikle ilgilenirseniz ilgilenin aradığınızı bulacağınız bir sitedir. 21. Yüzyılın çağdaş düşüncesi olan “herkes radyo programcısı olabilir” yaklaşımı MıxCloud’da yaygınlaşmıştır. Uygulamayı indirin, size göre olan radyoyu seçin ve müziğinizi dinlemeye başlayın! Ve eğer dinlenilen taraf olmak istiyorsanız da hiç sıkıntı değil, kendi programlarınızı yüklemeye başlayın!
HABERLER
THE CONVERSATION
Birçok konuda milyonlarca haberin detaylı analizlerine sahip olan The Conversation, yenilmez bir internet sitesi olarak karşımıza çıkıyor. Sadece profesyonel kalemlerden ve editörlerden yorum kabul eden site, bir konu üstünde birçok farklı açıdan makale yayınlayarak sizlere çok taraflı bir deneyim sunuyor.
Reddit, internette içeriği en önemliden en garip içeriğe giden ölçeğe sahip olan önemli sitelerden biridir. Bölgesel ve uluslararası haberlere de yer veren bu site sayesinde, ilgilendiğiniz konulara Reddit’in alt abonelikleri sayesinde kolayca erişebilirsiniz.
GOOGLE NEWS
Google News, belli konuların kapsamının ne kadar olabileceğini size gösteren bir haber toplayıcısıdır. Ayrıca Google’un mekanizması sayesinde ilginizi çekebilecek yazıları istatistiklere dayanarak size gösterebilir.
QUARTZ
Quartz, internet üzerindeki ücretsiz erişebileceğiniz bazı akıllıca ve harekete geçirici haberciliğin evidir. Küresel odaklı yaklaşımı, başka yerlerde zor bulabileceğiniz hikayeleri size ulaştırır. Ve online dünya üzerine olan düşüncesi Quartz’ı daha da güzel bir site yapar; “geldiğinizden daha fazla bilgiyle buradan ayrılırsınız”.
HACKER NEWS
Yüzeysel olarak Hacker News bir tekno haber kaynağıdır. Aslında, teknolojik alanda bilgili ve işinde uzman topluluk diğer tekno haber sitelerinden farklı olan özel ve detaylıca hazırlanmış içeriğe sahiptir.
FIVETHIRTYEIGHT
538, 2012 seçimlerinin sonuçlarını istatistiklere ve bazı eski usullere göre tahmin ettiği bilinen istatistik uzmanı Nate Silver’ın ürünüdür. Site, bilgi merkezli bir açıdan haberleri sağlamakla beraber, sıradan 24 saat haber ağlarından daha gerçekçi haberlere de ev sahipliği yapar.
AL JAZEERA
Al Jazeera, uluslararası alanda yüksek kaliteye sahip haberlere ve raporlara sahip olan bir haber kaynağıdır; ek olarak bölgesel haberler üzerinde uluslararası bakış açılarına yer verir. Maalesef, Al Jazeera Amerika yakında kapanacak ama küresel olarak değerli bir site olarak kalacak.
ALIŞVERİŞ
AMAZON
Herkes Amazon’u bilir; dünyanın en geniş eşya dağıtım şirketidir. Bir şeyi isterseniz, sipariş verirsiniz ve Amazon da size istediğinizi çok cazip fiyatlara getirirler. Amazon bir harika.
FAT WALLET
Tutumlu kişiler için Fat Wallet, en uygun fiyatı sitede resmen kazı yaparak bulan bir kupon/promosyondur.
ETSY
Eğer eBay en büyük garaj satışıysa Etsy de en geniş el işleri satışıdır. Binlerce sanatçı ve yaratıcı kişi sitede kendi mağazalarını açar ve yüzlerce kişiye satış yapar. Biraz araştırmayla eşsiz ürünler elde edebilir ve kendi evinizi dekore edebilirsiniz.
EBAY
EBay dünyanın en geniş garaj satışı olarak bilinir ancak bu karşılaştırma pek de adaletli değildir. Bir zamanlar olduğundan daha az gözde olan site, özellikle motor kısmında hala pazarlık avcılarının uğrak noktasıdır.
CRAIGSLIST
İlk bakışta Craigslist, günümüz sitelerinin sahip olduğu yazı tipine sahip olmayan, oldukça geleneksel bir site gibi gözükebilir ama bu sizi yanıltmasın: Craigslist kategorileşmiş reklamlarıyla bilgisayardan arabalara ve birçok ekipmana ulaşabileceğiniz uçsuz bucaksız bir sitedir. Sadece, eğer ihtiyacınız yoksa hususi kısmından uzak durun.
OVERSTOCK
Amazon’un tabuları yıkan küçük kardeşi olan Overstock, perakende satış alanında var olmaya devam ediyor; Gerçekten çok iyi fiyatlara sahip, iyi hizmet veriyor ve Bitcoin kabul ediyor. Sevmemek için bir neden var mı?
THINKGEEK
Kuruluşundan yıllar sonra bile ThinkGeek internetin temellerinden biri olarak devam ediyor. Sattıkları şeyler çok da kullanışlı değildir ama cooldur; aramızdaki uslanmaz ahmakları şaşırtacak cicili bicili eşyalar ve promosyon ürünlerle beraber masa üstü oyuncak hediyelerini de içerisinde barındırır.
NEWEGG
Newegg, ucuz perakende elektronik ürünlerine adanmış bir sitedir ve büyük eşyaların fiyatının daha altında satılması işini de başarıyla üstlenir. 2. El eşyaları da bazen oldukça iyi fiyatla alıcılarını bulur.
VIABOX
ABD dışındaki alıcılar ve yasaklanmış mağazalar veya bölgeler için, ViaBox kendi ABD adreslerinin kullanılmasına ve sonrasında da eşyaların dünyanın her yerine ulaştırılmasını sağlar.
CANOPY
Canopy Amazon’un el emeği bölümüdür. Bazen aradığınızı Amazon’da bulmak can sıkıcı olabilir; eğer aradığınız şeyler el işleri ise Canopy her biri göz kamaştırıcı olan güzel parçalar sunar. Bu site, iç tasarım için çok faydalı eşyaları bulmak ve evinizin diğer evlerden farklı durmasını sağlamanızda size güzel bir yol sağlar.
ÜRETKENLİK
GMAİL
Gmail kullanmıyorsanız ne yapıyorsunuz? Açıkça en kullanışlı uygulama kendisidir. Google’ın diğer ürünleriyle birleşen Gmail, her aklı olanın kullanması gereken bir araçtır. Ve 3.parti kullanımlarıyla ve üretkenlik özellikleriyle daha da iyiye gitmektedir.
GOOGLE DRIVE
Google Drive her türlü dosya, fotoğraf veya belge depolaması için açık ara en iyi bulut uygulamasıdır.
MICROSOFT OFFICE ONLINE
Microsoft Office, şu anda diğer uygulamalarına ücretsiz erişim izni veriyor. Diğerlerinin arasında Excel, PowerPoint ve OneDrive gibi uygulamalar da yer alıyor. Bu uygulamaların ücretsiz sürümü, ücretli sürümü kadar harika değildir ama yine de dosyalarınıza erişim ve düzenleme aşamasında harika işler çıkardığı kesindir.
IFTTT
IFTTT (Öyleyse, O zaman Böyle), otomatizasyon platformudur. Tek bir hesaptan, güvendiğiniz ve ihtiyacınız olan yüzlerce uygulamaya ve hesaba bağlanabilirsiniz. Bir kere bağlanınca, kendi yönteminizi hazırlayabilir ve uygulamanın otomatik şekilde bu işleri yerine getirmesini sağlayabilirsiniz. Mesela, maillerinizin bir eklentisini GoogleDrive’a otomatik kaydettirebilirsiniz. Instagram gönderilerinizi Twitter’da paylaşabilirsiniz. Hatta Google Takvim’de yaklaşan bir etkinlik olduğunda SMS alabilirsiniz.
TODOIST
En iyi yapılacak listesi olan Todoist, hem ücretsiz hem de ücretli sürüme sahiptir. Ekleme yapmak, planlamak ve yapılacakları ana dilde araştırabilmek büyük bir artıdır. IFTTT ile de ortak çalışabilen Todoist, neredeyse tüm işlerinizi yapmanız için sizi garantiye alır.
EVERNOTE
Evernote muhtemelen sizin tarayıcınızda da yer alan çok kullanışlı bir not alıcı uygulamadır. Herhangi bir yerde ve zamanda anı yakalamanız için tasarlanmıştır. Fotoğraflarınızı, makalelerinizi, Pinterest gönderilerinizi ve bunun gibi birçok şeyi hesabınıza kaydedebilirsiniz. Aynı zamanda güçlü arama sistemi ile, benzeri birçok notunuz arasından aradığınızı bulmanıza yardımcı olmaktadır.
ONENOTE
Microsoft’un ücretsiz uygulaması olan OneNote’un EverNote’dan daha da iyi olduğu savunulur. Ondan farklı bir özelliği notlarınıza istediğiniz medyayı ekleyebilmeniz ve notlarınızın düzenin istediğiniz gibi yapmanızdır. Bir kere kullanmaya başladınız mı bir daha duramazsınız. Hayatınızı tek bir uygulamadan üretecek hale gelmeye hazırlanın!
GOOGLE KEEP
Google Keep herkes tarafından sevilen, diğerlerinden daha da basit olan bir not tutucudur. Hesabınızda kolayca listeler oluşturabilir, notlarınızı kaydedebilirsiniz. Bu bilgiyi çevrenizdekilerle paylaşın ve Google’ın araştırma mekanizmasıyla notlarınızı kolayca bulun!
RESCUETIME
RescueTime, zamanınızın büyük bir bölümünü çöp olmaktan kurtaracak bir uygulamadır. Hangi sitede ne kadar zaman harcadığınızı kaydederek size sunar. Siz de bu verilere bakarak hangi sitenin daha faydalı olduğunu anlar, zamanınızı ve üretkenliğinizi daha etkin bir şekilde kullanırsınız.
GOOGLE HANGOUTS
Google Plus’ın sosyal bir ağ olarak kendini henüz kanıtlamamasına karşın, Hangouts Skype’a bir alternatif olarak, sevdiklerinizle dünyanın her yerinden ücretsiz bağlantı kurmanıza yardımcı olacak güzel bir uygulamadır.
WOLFRAM ALPHA
Wolfram Alpha öğrenciler için şahane yapay bir grafik hesaplayıcısıdır. Bir işlevin neye benzediğini bilmek ister misiniz? Wolfram yapar. Adım adım çözüme ulaşmak mı istiyorsunuz? Halledildi bile. Küp küp doğranmış kızarmış bir tavuğun besin değerini bilmek ister misiniz? Oldu bile. Wolfram Alpha garip denebilecek birçok özelliğe sahiptir ve öğrenciler arasında da ünü oldukça yaygındır.
JOIN.ME
LogMein tarafından desteklenen kolay, ekran dostu ve paylaşılabilir uygulama olmasıyla Join.Me küçük işler ve yaratıcı girişimler için uzaktan destekli bir ortaklıktır. Online bir görüşme başlatmak için herhangi bir kayıt gerektirmez, tarayıcıdan veya Join.Me’nin telefon uygulamasından giriş yapsanız bile.
UPWORK
Eğer gün içinde birkaç saatinizi kendinize ayırmak istiyorsanız, bazı işlerinizde dış kaynaklardan destek almak en iyi karar olabilir. UpWork en iyi bağımsız iş sitesidir. Sadece insanlara ne tür işlerde yardımcıya ihtiyacınız olduğu belirten bir iş tanımı yapın (rezervasyon yaptırmak, data girişi vb.) ve birçok kaliteli iş başvurusu alacağınızdan emin olun. Sonra da işiniz için en doğru kişiyi seçin.
UNROLL.ME
Siz de bizim gibi zamanınızın birçoğunu gelen kutunuzda harcıyorsanız, Unroll.Me’ye giriş yapın. Unroll.Me, sizin abone olduğunuz her sitenin bir listesini ücretsiz olarak size sunar. Siz de bu listeye göre saniyeler içinde birçoğunu takipten çıkabilirsiniz, böylelikle mail kutunuz biraz olsun rahatlamış olur.
Ve hatta, birçok göndericiden gelen mailleri tek bir mail olarak alabilir, mail kutunuzu daha da azaltabilirsiniz.
EĞİTİM
TED
Kısa konuşma videolarını içeren Ted, oldukça ilham verici ve öğretici olabilmektedir. Ted Talks, mühendislerin, bilim adamlarının, sanatçıların ve de felsefecilerin projelerine, amaçlarına dair güzel bir izlenim kazandırır.
KHAN ACADEMY
Birkaç matematik dersinden dünyanın en geniş okuluna uzanan yolculukta Khan Academy, size Python’dan doğrusal cebire kadar her konuda eğitim verebilecek kapasiteye sahiptir.
QUORA
Açıkça internetin en iyi soru-cevap sitesi olan Quora, bilgiyi anlamak ve paylaşmak isteyenlerin ortak yeridir. Sorular herkes tarafından yüklenebilir ve de cevaplanabilir. Site, yüksek kalitedeki soru ve cevaplarıyla birkaç meslekten çok sayıda girişimci tarafından sık sık ziyaret edilir.
CREATIVELIVE
CreativeLive dünyanın en popüler yaratıcılıklarını canlı yayınlarında konu edinilirler. Eğer canlı yayını yakalarsanız izlemesi bedava ancak sonrasında izlemek isterseniz de elinizi cebinize atmanız gerek. Bu derslerin kalitesi gerçekten sıra dışıdır. Ve de çok geniş ölçekte birçok kreatif konuyu ele alırlar, fotoğraf, video, sanat ve dizayn, müzik ve el sanatları gibi…
COURSERA
Coursera, dünya genelinde 80 üniversiteden ve eğitim kurumlarından online ücretsiz dersler almanızı sağlayan öğretici bir sitedir.
LYNDA
Lynda, eğitimin Spotify’ı gibidir. Aylık sadece 25 dolar gibi bir ücretle, tüm video kataloglarına erişebilirsiniz. Bu videolar, anlaşılması kolay, kolaydan zora kadar tüm teknik konuları içerir. 3D’den kodlamaya, CAD’dan fotoğrafçılığa kadar birçok konu videolarda ele alınır.
DUOLINGO
Dünyanın en eğlenceli ve ücretsiz dil öğrenme uygulaması Duolingo için bir alkış!
Not: Sürekli gelen bildirimler hafif sinir bozucu olabilir.
OPEN CULTURE
Beşerî Bilimler hakkında daha fazla şey öğrenmek istiyorsanız Open Culture size arasından seçim yapabileceğiniz birçok kaynak sunar. Bu kaynaklar, bütün bir ders videosundan, ücretsiz sesli kitaplara kadar uzanır.
UDEMY
Udemy, hayal edebileceğiniz her konuda olan ücretli ders videoları hizmeti vermektedir. Dersler ucuz sayılmasa da video kalitelerinin hak ettiği karşılığı almaktadır.
LIFEHACKER
Verimli bir insan mı olmak istiyorsunuz? O zaman, LifeHacker yaşamda işinize yarayacak ipuçları ve tavsiyeleriyle hayatınızı daha iyi bir hale getirecektir.
INSTRUCTABLES
Güncel alışveriş modasından Pinterest gönderilerine dayanan geniş yelpazesiyle Instructables, kendin yap işine girmek isteyen herkese yol gösteren videolar içermektedir. Eğer bir şeyi yapmak istiyorsanız sadece videoyu izleyin. Avizelerden vazolara, robotlardan basit elektronik cihazlara kadar her şeyi yapabilecek hale gelebilirsiniz.
ACADEMIC EARTH
Academic Earth, dünyanın her yerindeki insanlara ücretsiz ders imkânı sunma üstüne kurulmuş bir sitedir. Şirket bunu üniversitelerin canlı yayınlarına erişimi sağlayarak yapıyor. Harvard, MIT ve Stanford gibi üniversiteler de bu kurumlara dahil.
MAKE
Instructables gibi, Make de kendin yap işine girmek isteyenler için güzel içeriğe sahiptir.
STACKOVERFLOW
Programlama mı öğreniyorsunuz? Veya programlama mı deniyorsunuz? Ya da bir konsepti anlayamadınız mı? StackOverFlow’a başvurun. Kocaman arşivi ve uzmanlarıyla her sorunuz yanıtlansın, siz de programlamayı rahat rahat keşfedin!
SOSYAL
Facebook! Hepimizin bildiği, dünyada en çok kullanılan bir uygulamadır ve onunla yeni arkadaşlar edinebilir, etkinlik düzenleyebilir ve şakalarımızı paylaşabiliriz! (Kötü olsalar bile)
Yüzeyde şirin gözüken Twitter, geleneksel sosyal medya platformlardan daha farklı içeriğiyle iş, kültür sanat ve de ünlü dünyası hakkında giden çizgisiyle hayatımızda yer almaktadır.
Mail kutunuzda sıkça görebileceğiniz tanıdık bir isim olan LinkedIn, profesyonel bir kariyer sitesidir. İşe mi ihtiyacınız var? Eleman mı alacaksınız? LinkedIn size yardımcı olur.
Fotoğraf uygulaması olan ve milyonca kişi tarafından kullanılan İnstagram sayesinde, arkadaşınızla görsel olarak iletişim kurabilir ve yediğiniz yemeklerin fotoğraflarını filtreleyerek paylaşabilirsiniz-tabi böyle bir şeyin peşindeyseniz.
Pinterest, derleme görsel içeriklerin toplanma paylaşım alanıdır (daha çok kendin yap anlatımları, tarifler ve dekorasyondan oluşur).
Önceden sadece bir mesajlaşma uygulaması olan WhatsApp, aynı zamanda bilgisayar kurulumuna ve online erişime de sahiptir. Bu popüler uygulama, aylık milyonlarca insanın iletişim kurmak için kullandıkları vazgeçilmez bir yol haline gelmiştir.
MEETUP
Bir yetişkin olarak iş dışında da aynı kafadaki insanlarla buluşmak sıkıcı gelebilir. MeetUp, dünya üzerinde birçok konuda fikir alışverişi yapabileceğiniz insanlarla iletişim kurmanızı sağlayarak yeni arkadaşlıklara yelken açmanızda size yardımcı olur.
IMGUR
Önceleri Reddit’in altında bir fotoğraf platformu olan Imgur, artık kendi hakları içinde fotoğraf paylaşımı yapılan büyük bir site haline gelmiştir.
TUMBLR
Tumblr, blogların şahı olmaya devam ediyor ve de orijinal fikirlerin, yaratıcı içeriklerin paylaşım istasyonu olma görevini de sürdürüyor. Sitenin politik yanı korkunç olsa da yaratıcı kısmı da olağanüstüdür.
BUFFER
Birkaç yıldır Buffer hem ücretsiz hem de ücretli sürümüyle, gönderilerinizi planlamanızın en kolay yolu haline geldi. Yapmanız gereken tek şey hesaplarınızı Buffer’a bağlamak, bırakın gerisini o halletsin.
OKCUPID
Eğer online ilişki arıyorsanız OkCupid aradığınız sitedir. En ünlü ve tercih edilen site olmasıyla bilinen OkCupid, her alanda geniş görüşlü insanlarla tanışmanızın en iyi yoludur.
ARAMA
Google’ın ne olduğunu biliyorsunuz. Bir şeyi aramanın, araştırmanın en iyi yoludur.
TINEYE
Bir fotoğrafın kaynağını mı bulmak istiyorsunuz? TinEye, sizin için resmin orijinal veya kesilmemiş halini resim takip sistemiyle ağ üzerinden bulur.
MIDOMI
Aklınıza bir şarkı takıldı ama adını hatırlayamıyorsunuz. Ne can sıkıcı bir durum. MiDoMi, mikrofona mırıldandığınız şarkıyı sisteminde bulur ve de böylece şarkınızı kolayca bulmuş olursunuz.
ONLINE MAHREMİYET
TOR
Tor, online mahremiyet arayışında olanlar için paha biçilmez bir uygulamadır. Saldırganların sistemlerine karışık kodlar göndererek kimin kimle konuştuğunu ve ne paylaştığını görmelerini önler.
LASTPASS
Her şifrenizi aklınızda tutmak zor olabilir. Bu yüzden çoğu insan, tek bir şifre kullanır. Bunun yerine LastPass her şifrenizi hatırlar ve güvenliklerini sağlar. Bir siteye giriş yaptığınızda LastPass sayesinde diğer sitelere de giriş yaparsınız. Aynı zamanda eş dostla şifrenizi paylaşmanızın da en güvenli yoludur.
HAVEIBEENPWNED?
Site herhangi bir hesap bilginizin internete sızdırıldığını bulmanıza yardımcı olur. E-mail adresinizle giriş yaparak bunu öğrenebilir ve güvenlik önlemlerinizi alabilirsiniz.
BLEEPINGCOMPUTER.COM
Bilgisayarınıza virüs bulaştığını veya kötü yazılımlar tarafından ele geçirildiğini mi düşünüyorsunuz? BleepingComputer.com’da bilgisayar haberlerinin yanı sıra virüslerden ve kötü yazılımlardan nasıl kurtulacağınızı da öğrenebilirsiniz.
HIDEMYASS
Ücretsiz Proxy hizmeti veren HideMyAss sayesinde sansürlü sitelere, bölgesel içeriklere ve dünyadaki birçok siteye anonim olarak girebilirsiniz.
DUCKDUCKGO
DuckDuckGo, diğer arama motorlarındaki sonuçları da toplu bir halde size sunan bir arama motorudur. Ayrıcı mahremiyete önem verenler için de tercih edilir çünkü birden çok kaynaktan elde ettiği veriler belirli arama motorlarının sizin hakkınızda bilgi sahibi olmasına engel olur, kendi arama motorlarının da geçmiş kutusu yoktur ve bir hesaba giriş yapsanız bile oturum açık kalmaz.
MY PERMISSIONS
My Permissions diğer büyük hizmetlerin izinlerini toplayan ve bir noktadan kontrol etmenize yarayan kullanışlı bir uygulamadır.
TOS; DR
Hizmet ve kullanım koşulları can sıkıcı uzunlukta olabilir ve onları okumak istemeyen ancak yine de bu yazıların önemli kısımlarını bilmek isteyenler için TOS; DR bu koşulları anlamlı parçalara ayırır, böylelikle okuması da gizliliği koruması da kolaylaşır.
JUSTDELETE.ME
Çeşitli sosyal medya hesaplarındaki işini temizleme minimum karışıklıkla üstlenen linkler topluluğu.
TARAMA- GÖZDEN GEÇİRME
INSTAPAPER
Readability’e benzer bir hizmet veren Instapaper okumak istediğin herhangi bir makaleyi sonra okumanız için kaydeder. Okuma esnasında önemli yerlerin altını çizebilir ve notlar alabilirsiniz. Hatta hesabınızı IFTTT’ye bağlayarak verimliliği artırabilirsiniz.
Sonra oku uygulamalarının sonuncu olan Pocket, herhangi bir içeriği ister video olsun ister makale, sonrasında dilediğiniz her yerden okumanızı, incelemenizi sağlar. Hem de tek bir tıkla!
GOOGLE TRANSLATE
Google’ın bir eklentisi olan Google Translate sayesinde birçok dili keşfedebilirsiniz. Çeviriler kusursuz değildir ancak genel anlamı yakalar ve de güncellemeleri sayesinde her gün kendini geliştirmektedir.
JUST.PASTE.IT
Bir metne özel bir bağlantı adresi verilerek istediğiniz herkesin bu yazıyı görmesini sağlayabilirsiniz. Hem kolayca hem hızlıca hem de ücretsiz bir şekilde!
MAILINATOR
O anlık lazım bir hizmet almak istiyor ancak gereksiz kutusuna yığılacak binlerce mail yüzünden kendi adresinizi yazmak mı istemiyorsunuz? Mailinator, kendi kendini birkaç gün içinde imha eden mailler sayesinde bu dileğinizi gerçekleştirir.
BUGMENOT
Bir hizmetten yararlanmak istiyor ancak hesap açmak veya bilginizi vermek istemiyorsanız BugMeNot sonrasında kendini imha eden herkese açık profiller oluşturur ve sizin bilgilerinizi kullanmaz.
BÖLGESEL
GOOGLE MAPS
En iyi harita uygulaması olan Google Maps sayesinde gezilerinizi kolayca planlayabilir, bölgedeki yerleri görebilir veya sadece en yakın istasyonu bulabilirsiniz.
YELP
Lokal bir görüş sitesi olan Yelp, size o çevrede nelerin olduğunu ve haklarında ne gibi yorumlar yapıldığını görmenize yardımcı olur.
LIVING SOCIAL
Çevrenizdeki restoranların fiyatlarını veya alışveriş merkezlerini görüntülemenize yardımcı olan harika bir uygulama.
FOURSQUARE
Lokal bir arama uygulaması olan FourSquare sayesinde diğer türlü hiç keşfedemeyeceğiniz mekanları görebilirsiniz.
GROUPON
Living Social gibi Groupon da çevredeki özel teklifleri sunar. Böylelikle çok pahalı bir yemeği ucuza yiyebilir, pahalı bir eşyayı daha ucuza satın alabilirsiniz.
TRIPADVISOR
Bir yerde uzun süredir yaşıyor olsanız da boş günlerinizde yapacak bir şey bulmakta sıkıntı çekiyor olabilirsiniz. TripAdvisor otel ve uçuş yardımcısından daha da çok şey sunar; çevredeki gidilecek güzel yerler zamanınızın güzel anılarla süslenmesine katkıda bulunur.
ZOMATO
Yemek yemeyi kim sevmez ki! Zomato çevredeki güzel mekanları listeler, size de gidip karnınızı doyurmak kalır.
WEATHER UNDERGROUND
Eğer dışarı insanıysanız ve de havanın nasıl olacağını bilmek istiyorsanız Weather Underground diğerlerinin arasından en iyisi olarak çıkar.
KİTAPLAR
PROJECT GUTENBERG
Online kitaba sahipsiniz ama ücret de ödemek istemiyorsanız. Neyse ki birçok klasik artık telife girmiyor. Project Gutenberg de bu kitapları ücretsiz olarak okumanızı sağlayacak bir sitedir.
GOODREADS
Kitap tutkunları için harika bir yer. Okuduğunuz kitapların kaydını tutabilir, diğer insanlarla paylaşabilir, bir kitap hakkında görüş alabilir veya yorum yapabilirsiniz.
AUDIBLE
Birçok sesli kitaba ev sahipliği yapan Audible sayesinde klasiklerin veya yeni basılmış kitapları dinleyebilirsiniz veya kaliteli dinleme kurslarına katılabilirsiniz. Evde, arabada, okulda dinlemesi harikadır, hatta okurken gözlerinize mola vermek de bu harikalığın bir parçası olabilir.
BLINKIST
Okuyacak kitap listeniz uzun da uzun. Blinkist sayesinde 200’ü aşkın en çok satan düzyazı türündeki kitaplara kısa bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Sıkıştırılmış haldeki kitapları okuyabilir veya 15 dakikada dinleyebilirsiniz!
BOOK RIOT
Kasıntı bir insan olmadan da kitapsever olunabilir. Book Riot da tam bu noktada işe yarar. Tüm kitaplar hakkında eğlenceli, faydalı veya anlaşılması zor ince yorumlar bulunan Book Riot, tüm kitapseverlere güzel bir sayfa olarak hizmet veriyor.
PIXEL OF INK
Kindle sahipleri için paha biçilemez bir uygulama olan Pixel of Ink sınırlarını genişletmek isteyen okuyucular için iyi fiyatta, indirimdeki veya ücretsiz kitapların izini sürüyor.
WHAT SHOULD I READ NEXT?
Sevdiğiniz veya okuduğunuz kitaplar üzerine size kitap önerileri yapan güzel bir sitedir.
HUNDRED ZEROS
Amazon’daki bedava Kindle kitapların izini süren Hundred Zeros sayesinde güzel kitaplara sahip olabilirsiniz.
WHICH BOOK
Önceden okuduklarınızı sistemde işleyip sevebileceğiniz kitapları öneren bir sitedir.
FİNANS VE MUHASEBE
MINT (ABD VE KANADA)
Otomatik hesap kontrolü yapan Mint, harcamalarını pek de kontrolde tutamayanlar için güzel bir uygulamadır.
PAYPAL
İş para transferine gelince PayPal yardımınıza koşar. Şu anda birçok şirket, kurum veya kuruluş PayPal ödemesini kabul ediyor. Uluslararası para transferini bile çok küçük meblağlara halledebilirsiniz.
TRANSFERWISE
Yurtdışına para göndermenin ucuz ve kolay yoludur. Ücretleri ise kendi bankanızdan daha düşüktür. Paranızı TransferWıse’a transfer edin. Onlar da alıcının kuruna dönüştürsün ve sahibine ulaştırsın.
MONEY SAVING EXPERT
Para biriktirmek isteyenlerin buluştuğu, kuponlardan kredi anlaşmalarına kadar her konuda soruların ve cevapların bulunduğu cep kurtarıcısı bir sitedir.
GOOGLE FINANCE
Sadece bir siteye bel bağlamak yerine Google Finance size alanında en iyi sitelerden derleme yapar. Tüm portfolyolara da kolay erişim imkânı elde edersiniz.
EXPENSIFY
Paranızın nereye gittiğini mi merak ediyorsunuz? Dert etmeyin, Expensify harcamalarınızın listesini tutar ve sonradan incelemeniz için bir rapor hazırlar.
TAXACT (SADECE ABD)
Mali yılın sonunda vergilerinizi dosyalamanın en kolay yoludur.
YAZILIM
MAKEUSEOF
MakeUseOf birçok işletim sistemi için en iyi yazılımları listeler.
ALTERNATIVE TO
Kullandığınız bir uygulama çok şarj yemeye başladıysa veya aradığınızı vermiyorsa AlternativeTo adı gibi uygulamanıza alternatif olabilecek uygulamaları sunar.
GITHUB
GitHub, şu anda en çok bilinen bir yazılım projesi sitesidir. Dışarıdan gelen projeler veya ev sahipliği yaptığı projeler sayesinde ortaya fantastik işler çıkar.
SOURCEFORGE
GitHub’a benzer bir site olan SourceForge’da kendi yazılımını tasarlayabilir ve paylaşabilirsiniz.
DEPOLAMA
MEGA
MegaUpload’ın varisi sayılan Mega bulabileceğiniz en iyi dosyalama sistemidir. 50 GB’lık ücretsiz alanıyla ve şifrelemesiyle Mega kaliteli bir hizmet vermektedir.
DROPBOX
Bilgisayar arasında dosya paylaşımı görevini üstlenen Dropbox, aynı zamanda mail dosyalarına da bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor.
ONEDRIVE
Microsoft’un Google’a cevabı olan OneDrive, Word, PowerPoint ve Excel dosyalarınızı düzenleme ve oluşturma erişimine sahiptir.
GOOGLE DRIVE
Dosyalarınızın depolanmasında güzel bir işlev gören Google Drive sayesinde internete bağlı herhangi ortamda dosyalarınıza erişebilir ve tarayıcınız üzerinden düzenlemeler yapabilirsiniz.
HIGHTAIL
İş arkadaşlarınıza mail olarak iletmeniz gereken belge size sıkıntı mı yaratıyor? HighTail boyutu büyük olan belgeyi iki büyük dosya olarak mail atmanıza yardımcı olur. Her gönderinin sonunda da ileti raporu alırsınız.
ZAMZAR
Herhangi bir belgeyi istenilen formata dönüştürmeye yarayan Zamzar sayesinde tek bir dosya türünü kabul eden siteler artık dert değil.
GE.TT
Temel işletim sistemi ve sosyal platform uygulaması olan Ge.tt dosyalarınızı kolayca yükleme ve diğer platformlarda paylaşma imkânı sunar.
Aysu Begüm KARAGÖL
Proje Yönetimi Okulu Blog Yazarı