Latince kökenli müze kelimesi, mitolojide Muse diye bilinen ilham perilerinin kutsal yeri anlamına geliyor. Eserleri ve parçaları hakkını vererek sergileyen tüm müzeler gerçekten de insana biraz ilham verip biraz tarih esintisi yaşatıyor. Günümüzde müzeler, tarihi ve sanatı günümüze taşıyıp koruyan, üstelik de bunu çok ufak karşılıklara yapan değerli kuruluşlar. Ne garip ki çoğu insan için sadece uzakta olunca bir anlamı oluyor bu tür yerlerin. Turistik mekanlara gidildiğinde sıraya girip tek tek her şeyin önünden geçilecek yerler gibi algılanıyor. Bu yazımızda sizinle, yaşadığınız yerin hemen yanında olsa dahi ziyaret etmeye karşı koyamayacağınız, müzelere karşı algınızı değiştirecek, dünyanın en iyi 10 müzesini paylaşıyoruz.
Smithsonian Enstitüsü, Washington D.C., ABD
19 müzesi ve galerisi, Ulusal Hayvanat Bahçesi ve çeşitli araştırma merkezleriyle Smithsonian dünyanın en büyük araştırma ve müzeler tesisi. Amerikan tarihine dair 137 milyondan fazla nesneyi barındıran tesisin tamamını gezmek isteyenler kendini uzun ve yürüyüş dolu bir haftaya, belki de daha fazlasına hazırlamalı. Sergiye açık o kadar çok eşya, belge ve araç var ki her birine bakmaya bir dakika ayırsanız ve gece gündüz durmadan tesisi dolaşsanız, on yılda ancak onda birini görebilirsiniz. O yüzden, meraklıları için gitmeden araştırmada fayda var. İlgilendiğiniz bölümler ve sergiler ne tarafta öğrenin ve gezi planınızı ona göre ayarlayın.
Bizce Görmeniz Gerekenler: Canlı mercan kayalığı, Indiana Jones ve Star Trek serilerinin kostüm ve dekorları, Apollo 11 kontrol modülü.
Le Louvre, Paris, Fransa
Seine Nehri’nin sağ kıyısında kalan Le Louvre Müzesi, tek başına dünyanın en büyük müzesi olma özelliğini taşıyor. 1793 yılında müzeye dönüştürülmeden önce Fransa krallarını ağırlayan Louvre, aslında bir kale olarak inşa edilmişti. Yapılan birçok ekleme sayesinde günümüzdeki görkemli haline ulaştı ancak meraklıları için kalenin izlerini halen müzenin bodrum katında halen görmek mümkün. Mısır, Yakın Doğu, Yunan, Etrüsk, Roma, İslami Sanat, Heykel ve Dekoratif Sanatlar şeklinde ayrılmış sekiz ayrı teması olan müze, günümüzde dünyanın en iyi eserlerinden bazılarını bünyesinde barındırmakta.
Bizce Görmeniz Gerekenler: Mona Lisa, Napolyon’un 1852 – 1857 arası evi, Venus de Milo, Kanatlı Boğalar.
Akropolis Müzesi, Atina, Yunanistan
14.000 metrekarelik bir alana yayılan Akropolis, Bakır Çağı’ndan Bizans Dönemi’ne, bölgede bulunan her tarihi kalıntıya ev sahipliği yapıyor. Giriş katının camdan zemini sayesinde tarih dört bir yanınızı sarıyor, arkeolojik alanların üzerinden geçiyorsunuz. Akropolis tarihi alanını daha iyi tanımak için burayı ziyaret etmeniz şart. Üstelik giriş ücreti sadece 5 Euro.
Bizce Görmeniz Gerekenler: Üçüncü kattaki Parthenon galerisi ve Akropolis manzarası.
Ermitaj Müzesi, St. Petersburg, Rusya
Rusya, sanat denince aklınıza ilk gelen ülkelerden değildir muhtemelen. Dünyaca meşhur Ermitaj Müzesi bu algınızı yıkmaya hazır; taş devrinden 20. yüzyılın başlarına kadar her dönemden eseri ve parçayı barındıran müzede görülecek üç milyondan fazla parça var! Merkezinde Kış Sarayı’yla Neva Nehri kıyısınca uzanan altı binadan oluşan görkemli müze, Katerina dönemine kadar Rus çarlarının eviymiş. Batı Avrupa ağırlıklı müzede Rembrandt’tan Da Vinci’ye, Picasso’dan Van Gogh’a birçok büyük sanatçının sanat eseri sergileniyor. Müzenin kendisi de başlı başına bir sanat eseri.
Bizce Görmeniz Gerekenler: İskit ve Antik Yunan döneminden kalma nadir mücevherler, Da Vinci odası, 15 ile 17. yüzyıldan zırhları sergileyen Şövalyeler Salonu.
Britanya Müzesi, Londra, İngiltere
Arkeoloji ve etnografya üzerine yoğunlaşan Britanya Müzesi, sekiz milyondan fazla parçayla ülkenin en büyük müzesi. Tarih öncesi dönemden kalma kemiklerden Parthenon’a ait gerçek parçalara kadar birçok tarihi parça bulmanız mümkün. Zamanında İngilizler Yunanistan’dan buraya o kadar çok parça kaçırmış ki, günümüzde Yunanistan’daki müzeler sık sık replika heykel ve eserler kullanmak zorunda kalıyor.
Bizce Görmeniz Gerekenler: Gerçekçi bir izlenim yaratmak için baştan aşağı dekore edilen Asurlu kralların saray odaları, dünyanın en büyük ikinci Antik Mısır sergisi ve içinde hiyerogliflerin ilk kez çözülmesini sağlayan Rosetta Taşı.
Prado Müzesi, Madrid, İspanya
Madrid’in merkezinde yer alan müze, tartışmasız en geniş İspanyol sanat eserleri koleksiyonunu sergiliyor. Önde gelen İtalyan ve Hollandalı sanatçıların çeşitli tabloları da müzede yer alıyor. 12. yüzyıl ile 20. yüzyıl arası tarihlerde yapılan tablo ve diğer eserlere ağırlık verilmekte. Prado, yakınındaki diğer iki müzeyle birlikte, kültür meraklılarının İspanya’ya uğradığında mutlaka deneyimlemesi gereken Paseo del Arte’nin (Sanat Gezintisi) ilk durağı.
Bizce Görmeniz Gerekenler: Hollandalı Ressam Bosch’un Dünyevi Zevkler Bahçesi (The Garden of Earthly Delights)
Metropolitan Sanat Müzesi, NYC, ABD
Kısaca the Met diye de geçen müze, Birleşik Devletler’in en büyük sanat müzesi. Düzenli sergilenen parçaları arasında antik zamanlardan Eski Mısır’a, Avrupalı ressam ve heykeltıraşlardan modern ve geçmişe ait Amerikan sanat eserlerine çok farklı alan ve tarihlerden parçalar yer alıyor. Bunun yanı sıra müzik aletleri, kostüm ve aksesuarlar ve dünyanın dört bir yanından silah ve zırhları, aslını yansıtan iç tasarımları bulmanız mümkün. Her bir alan ayrı bir bölümde sergileniyor ve neredeyse hepsi tek başına bir müze.
Bizce Görmeniz Gerekenler: Dendur Tapınağı, Van Gogh’un Buğday Tarlası ve Serviler adlı tablosu, Asur döneminden kalma Lamassu heykeli.
Vatikan Müzeleri, Vatikan
Vatikan Müzeleri, her biri diğerinden etkileyici yirmi iki ayrı koleksiyonun bir araya gelmesiyle oluşmuş. Ünlü ressam Rafael’in her bir köşesine resimler çizdiği odalar, Michelangelo tabloları, dünyaca ünlü heykeller bu sergilerde. Rönesans dönemi İtalyan eserleri ağırlıklı müzelerde, Eski Mısır ve Etrüsk dönemine ait bölümler de bulunmakta.
Bizce Görmeniz Gerekenler: Sistine Chapel ve Rafael’in Odaları.
Uffizi Galerisi, Floransa, İtalya
Dünyanın en iyi Rönesans eserleri sergisi Uffizi Galerisi’nde. Tüm meşhur İtalyan sanatçılarına ait eserler bulabileceğiniz bu müzede diğer dönem ve akımlara ait sanatçılar da var. Galleria degli Uffizi, günümüzde en çok ziyaret edilen müzelerden biri, eğer turist sezonuna denk gelirseniz içeri girmek için beş saate yakın sıra beklemek zorunda kalabilirsiniz.
Bizce Görmeniz Gerekenler: Botticelli’nin Venüs’ün Doğuşu, Leonardo da Vinci odası.
Rijksmuseum, Amsterdam, Hollanda
Sanat ve tarihle ilgili eserlerin sergilendiği Rijksmuseum (Ulusal Müze), koleksiyonundaki 12 ile 21. yüzyıl arası döneme ait bir milyon parçayla Hollanda’nın büyük müzesi. Elindeki geniş koleksiyonun 8.000’i düzenli olarak sergileniyor. Müze, Hollanda ve Hollandalı sanatçılara ağırlık verse de küçük bir Asya koleksiyonu da var.
Bizce Görmeniz Gerekenler: Rembrandt’ın Gece Devriyesi, Van Gogh’un otoportresi, Cuypers kütüphanesi.
Hande Sena Ün
Proje Yönetimi Okulu Blog Yazarı