Murphy Kanunları şu kurala dayanır: “Yanlış gidebilecek her şey zaten yanlış gidecektir.”
Eğer bir işi halletmek için birden fazla olasılık varsa ve bu olasılıklardan biri istenmeyen sonuçlar veya felaket doğuracaksa; kesinlikle bu olasılık gerçekleşecektir. Ancak Murphy Kanunlarının asıl doğasını en çok aktaran ifade, şüphesiz, ne yaparsanız yapın, her zaman yanlış seçimi yapacağınız ve bunun bir şekilde doğru olabileceği düşüncesidir. Öte yandan, Murphy Kanunlarını günlük hayatımızda da kullanabiliriz. İşler yolunda gittiğinde pek yaygara koparmayız ama işler ters gittiğinde, bir sebep ararız. Bu, üzerinde düşünülmesi gereken bir şey ama bu konuda Murphy Kanunlarının kendisini destekleyecek hiçbir kanıt yok. Her şey insanların bu yasaları nasıl gördüğüyle ilgili. Murphy Kanunları dikkatimizi çekiyor, bunu inkâr edemeyiz.
Bir düşünün, çarşaflara sarılmışken uyanıp bir anda yataktan düşüyorsunuz. Duşa giderken kaykayınızın üzerine yanlışlıkla basıp kayıyorsunuz, üzerine parmağınızı kapı pervazına sıkıştırıyorsunuz. Saçınızı şampuanla köpürttüğünüzde, tüm sıcak su tükeniyor. Titreyerek küvetten çıkarken havlu almayı unuttuğunuzu hatırlıyorsunuz. Bir sabah daha ne kadar kötüleşebilir ki?
Daha önce böyle bir gün geçirmiş olmasanız da, muhtemelen Murphy Kanunlarını zaten biliyorsunuzdur. Murphy Kanunları, bir şeyler ters gidebilirse gideceği anlamına gelir. Peki bu gerçek midir? Ve Murphy de kim?
Murphy Kanunları Nedir?
Murphy Kanunlarının kalbinde yer alan fikir, çoğumuzun işler yolunda gitmediğinde rahatlık bulduğu yaşamın temel karamsarlığını yansıtır.
Murphy Kanunlarının varyasyonları birkaç yıldır var ve Sod Kuralı, Finagle Yasası, Dördüncü Termodinamik Yasası, Newton Dördüncü Hareket Yasası ve Ters Midas Teması gibi birkaç farklı başlık altında bulunuyor. Çoğu, Murphy Yasası kelimesi yaygınlaşmadan çok önce kullanılıyordu.
Aslında, Murphy Kanunu Kaptan Edward A. Murphy, Jr.’a atfedilir. Kaptan Murphy, 1949’da Kaliforniya’daki Edwards Hava Kuvvetleri Üssü’nde bir yavaşlama testine katılan bir hava kuvvetleri mühendisiydi. Kontrol sırasında Kaptan Murphy, 16 yavaşlama sensörünün tamamının yanlış monte edildiğini keşfetti. Her sensör iki şekilde monte edilebilirdi ve her iki durumda da sensör yanlış monte edilmişti. Bir şeyler ne kadar ters gidebilirse o kadar ters gitmişti!
Murphy bu minvalde açıklamalar yaptı, ondan sonra gelenler bunu yineledi ve teori o zamandan beri daha yaygın olarak Murphy’nin teorisi olarak bilinir hale geldi. Evrenimizde, Entropi Yasasına göre, sistemler doğal olarak düzensizlik içinde olma eğilimindedir. Bu geçerli olsa da, kaykayınıza neden takıldığınızı veya duşta sıcak suyunuzun neden bittiğini kesinlikle açıklayamaz.
Murphy Kanunları Bazı Örnekler:
- Bir sırada bekliyorsanız, muhtemelen diğer sıralar sizinkinden hızlı ilerleyecektir.
- Eğer arabanızı yıkadıysanız, arkasından yağmur yağacaktır.
- Ekmeğinizi düşürdüyseniz, yağlı kısım her zaman yerle temas edecektir.
Motivational Quotes and Success Stories to Keep You Inspired
Birçok insan, Murphy Kanunlarını yaşam konusunda kötümser olmanın bir yolu olarak görecektir. Bu hiç de doğru değil. Murphy Kanunlarını iyi anlamak, kaybedenlerin, yaşadıkları sorunlar ve zorluklarla daha iyi başa çıkmalarına yardımcı olabilir. Murphy Kanunlarını geleceği düşünmemize ve bunun için planlar yapmamıza yardımcı olur, böylece karşımıza çıkabilecek tüm zorluklara kendimizi en kötüsüne odaklayarak hazır olabiliriz. Her zaman bir B planımız olmalı ve zorluklarla baş ederken pes etmemeliyiz.
Çisem Arslan
Proje Yönetimi Okulu Blog Yazarı