Star tekniği, birçok firma tarafından kullanılan ve mülakatlarda mülakatı yapan kişinin uygun soruları sorarak işe başvuran kişinin net cevaplar vermesini sağladığı bir mülakat tekniğidir. Amazon, Google, Alibaba ve benzeri büyük şirketlerin sıklıkla uyguladığı STAR tekniğini bilerek mülakata gitmeniz başarılı olma şansınızı arttıracaktır.
STAR, dört temel kavramın kısaltmasıdır:
- Situation (Durum)
- Task (Görev)
- Action (Eylem)
- Result (Sonuç)
STAR tekniği hem işveren hem de aday açısından olumlu bir tekniktir. Mülakat sorularını yanıtlamak için bu yöntemi kullanmak, eldeki iş için deneyim ve becerilere sahip olduğunuzu gösteren somut örnekler veya kanıt sağlamanıza olanak tanır. STAR tekniği ile işyerindeki durumları nasıl başarılı bir şekilde ele aldığınıza dair örnekleri paylaşabilirsiniz. Bu teknik ile mülakatı yapan insan kaynakları uzmanı da adayın verdiği somut cevaplarla daha sağlıklı değerlendirmede bulunur.
Star tekniğinde örnek bir durumda hangi görevle nasıl bir eylemle sonuca ulaştığınızı göstererek somut bir vaka örneği verebilirsiniz.
Sıkça Sorulan 40 Mülakat Sorusu ve Cevabı
STAR Tekniği Temel Kavramlar
STAR, dört temel kavramın kısaltmasıdır. Her kavram, iş adayının davranışsal bir görüşme sorusunu yanıtlamak için kullanabileceği bir adımdır. Dört adımı da uygulayarak, iş adayı böylece kapsamlı bir cevap verir. Kısaltmadaki kavramlar aşağıdakileri içerir.
Durum: Bir işi yaptığınız veya işte bir zorlukla karşılaştığınız bağlamı tanımlayın. Örneğin, belki bir grup projesi üzerinde çalışıyordunuz ya da bir iş arkadaşınızla bir anlaşmazlık yaşadınız. Bu durum bir iş deneyiminden, bir gönüllü pozisyonundan veya herhangi bir ilgili olaydan alınabilir. Mümkün olduğunca spesifik olun.
Görev: Bu aşamada bu durumdaki sorumluluğunuzu tanımlayın. Belki de grubunuzun bir projeyi kısa bir süre içinde tamamlamasına, bir iş arkadaşınızla bir anlaşmazlığı çözmesine veya bir satış hedefine ulaşmasına yardımcı olmanız ile ilgili bilgi verebilirsiniz.
Eylem: Daha sonra görevi nasıl tamamladığınızı veya nasıl başardığınızı açıklayabilirsiniz. Ekibinizin, patronunuzun veya iş arkadaşınızın yaptıklarından çok kendi yaptıklarınıza odaklanın. (İpucu: “xyx yaptık” demek yerine “xyz yaptım” diyebilirsiniz.)
Sonuç: Son olarak, yapılan eylemin ürettiği sonuçları veya çıktıları açıklayın. Neyi başardığınızı veya ne öğrendiğinizi vurgulamak faydalı olabilir.
STAR tekniğinin eylem bölümünde; bir önceki aşamada edindiğiniz görev ile ilgili karşılaştığınız herhangi bir olumsuzluk veya risk ile ilgili bilgi vererek bu olumsuzluğa nasıl çözüm ürettiğiniz ile ilgili bilgi verebilirsiniz.
STAR Tekniği Kullanarak Mülakat İçin Nasıl Hazırlanırsınız
Mülakat yapan kişinin hangi mülakat tekniklerini kullanacağını önceden bilemeyeceğiniz için, yaptığınız işlerden birkaç senaryo hazırlamak size fayda sağlayacaktır.
İş Niteliklerinizin Bir Listesini Yapın
İlk olarak, iş için gerekli olan becerilerin ve/veya deneyimlerin bir listesini yapın. Gerekli veya tercih edilen becerilerin/niteliklerin göstergeleri için iş listelerine ve benzer iş listelerine bakmanıza ve niteliklerinizi ilanda listelenenlerle eşleştirmenize yardımcı olabilir.
Örnekler Listesi Oluşturun
Ardından, bu becerileri sergilediğiniz belirli durum örneklerini düşünün. Her örnek için durumu, görevi, eylemi ve sonucu adlandırın.
Becerilerinizi İşle Eşleştirin
Hangi örnekleri seçerseniz seçin, görüşme yaptığınız işle mümkün olduğunca yakından ilgili olduklarından emin olun.
Ayrıca yaygın davranışsal mülakat sorularına göz atabilir ve her birini STAR tekniğini kullanarak yanıtlamayı deneyebilirsiniz.