Mükemmelliğin 4 İlkesi

Üniversite koçumuz Gordie Gillespie, atletizm antrenmanlarımız için ‘’Antrenman yaptığın kadar oynarsın’’ derdi. Mükemmel antrenmanlar mükemmel oyunlara, zayıf antrenmanlar ise zayıf performanslara yol açar. Kuzey Carolina Üniversitesinin eski basketbol koçu Dean Smith ‘’Antrenmanlar koçlara, oyunlar ise oyunculara aittir.’’ Düşüncesine inanırdı. Antrenmanlar oyuncuları maçlara uygun bir şekilde hazırlamalıdır.

ÇABA

Green Bay Packers’ın efsanevi koçu, Vince Lombardi oyuncularına şöyle derdi: ‘’ Biz kusursuzluğun peşinden gideceğiz ve ona asla ulaşamayacağımızı bilerek bıkmadan usanmadan peşinden gideceğiz.  Ama bu yolda mükemmelliği yakalamalıyız.’’ Kusursuza ulaştığınızı düşünmüyorum fakat mükemmellik hedefine ulaşabilirsiniz.

Çaba göstermekten yoksun olmak, özensizlik ve dikkat eksikliği antrenmanlar esnasında kabul edilemez. Emin adımlarla ve derhal bu sorunların üzerine gidilmelidir. Büyük koçlar bir istisna dışında insanları değil hareketleri eleştirir. Eğer bir oyuncu aynı hataları yapmaktan dolayı uyarılıyor ise koç oyuncunun davranışlarını ve takım arkadaşlarına bağlılığını sorgulayabilir.

Mükemmelliği yakalamada en büyük faktör zihinsel hatalardır. Kaybedilen maçların çoğu fiziksel değil zihinsel hataların sonuçlarıdır. Dikkat eksikliği kötü oyunlara sebep olur. Indiana ve Teksas Üniversitelerinin eski koçu Bob Knight, zihnin 4’te birinin fiziksel olduğunu söylerdi. Bizde bunun 10’da 1’e daha yakın olduğunu düşünürdük. Eğer mükemmellik başarılacaksa, hem eğitimlerde hem de antrenmanlar da zihinsel çabanın ve konsantrasyonun önemi çok büyüktür.

DAYANIKLILIK

Antrenmanlarda 2. önemli ilke ise oyuncuların fiziksel ve zihinsel olarak istekli olmaları gerektiğidir. Lütfen sahip olduğunuz en iyi öğrenmeni düşünün. Eğer sizden bu öğretmen ile ilgili 2 sorundan birine elinizi kaldırmanızı isteseydim hangisini seçerdiniz?

O kolay anlaşılabilir biri miydi? Sert ve talepkar biri miydi?

Herkes seçimi bu yönde olmasa da çoğunluğun 2 sebepten dolayı son soruyu seçeceğine inanıyorum. İlk olarak zorlu ve çok fazla beklentisi bu olan öğretmenler sizi, ulaşabileceğinizi bile düşünmediğiniz seviyelere taşıyabilir. İkinci olarak, bu öğretmenler sizi daha dayanıklı biri yapabilir ya da size dayanıklılığı armağan etmiş olabilir.

Din adamı Robert Schuller’ın tanınmış kitabı Zor Zamanlar Asla Bitmez Ama Dayanıklı İnsanlar Atlatır ’da dayanıklılık armağanı en iyi şekilde açıklanmıştır. Hayatta birçok zorluk vardır ve bunlardan hiçbirimiz muaf değilizdir. Dayanıklılık zor zamanları atlamamız için bize yardımcı olur.

“Biz tekrar tekrar yaptığımız şeyiz. Bu nedenle mükemmellik bir eylem değil, bir alışkanlıktır.” – Aristoteles

TEKRARLAMA

Antrenmanların etkili olması için tekrarlamaların kritik bir önemi vardır. UCLA basketbol ’un ikonik koçu John Wooden, ‘’ Tekrar, öğrenmenin anasıdır.’’ atasözüne inanırdı. Sık olarak öğrenciler ya da oyuncular hızlıca kavramada sorunlar yaşadıklarına dair anılırdı. Eğer onlara görevlerini tekrar etmeleri için yeteri kadar zaman verilmiş olsaydı, çok iyi bir şekilde üstesinden gelebilirlerdi.

‘’Rudy’’ filmindeki Rudy karakteri olduğunuzu hayal edin. Eğitiminin ilk 12 yılında, 1. Sınıftan lise son sınıfa kadar olan süreçte, ona öğrenme güçlüğüne sahip olduğu söylenmişti. Holy Cross Junior College’daki ilk yılına kadar teşhis testleri ona disleksi olduğunu bilgilendirmedi. Teşhisini bilmediği zamanlar için hayatının en güzel zamanları olduğunu söylüyordu çünkü artık öğrenmenin neden bu kadar zor geldiğini biliyordu.

Futbolun ve ödevlerinin temellerini tekrarlaması sayesinde Rudy diplomasını ve Notre Dame Üniversitesindeki futbol takımındaki yerini kazandı. Oyun sırasında bir hareket gerçekleştiğinde oyuncular: gör, düşün, tepki ver yada oku, bağlantı kur, tepki verme eylemlerini takip eder.

Harika oyuncular ve takımlar ikinci adımı elerler. Bunun yerine gör ve tepki ver yada oku ve tepki ver eylemini kullanırlar. Çünkü oyun onlarındır ve bunun için yeteri kadar zamanları yoktur. Onlar hızlıca tepki verebilirler çünkü antremanlarda sık sık görevlerini tekrarlamaktadır.

YAPILANDIRILMA

Önemli antrenmanlar iyi organize edilmek zorundadır.  Koçların antrenmanları organize etmek için titiz davranmaları ve zaman ayırmaları ciddi bir konudur. Bazı koçlar antrenmanların her bir bölümünü zamanlamak için puan tablosu kullanırlar. Diğerleri, bir sonraki aşamaya geçmeden önce, alıştırmaların ve hücumların sırasını yazar ve sonraki aşamaya geçmeden önce her bir bölümün nasıl gerçekleşeceğini tespit eder.

Bazı koçların, her bölüm için ayrı olarak kullanabileceği çoklu alıştırma ve hücumlarla takip ettikleri bir antrenman yapısı vardır.

Basketbol koçları tarafından kullanılan bir biçim:

Birçok koç, antrenmanı eğlenceli bir takım alıştırmasıyla bitirmeyi sever, bu sayede oyuncular iyi bir notla ayrılacak ve bir sonraki günün antrenmanına hazır olacaklardır.

Son düşünceler

Mükemmellik arayışında uygulamalarınızı veya eğitim oturumlarınızı düzenlerken şu dört noktayı göz önünde bulundurun:

Senem Paksoy

Proje Yönetimi Okulu Blog Yazarı

Exit mobile version