Mühendislik Öğrencilerinin Ziyaret Etmesi Gereken 10 Site

Mühendislik öğrencilerinin eğitimleri süresince sürekli olarak yeni kaynaklara ihtiyaç duyduğu oldukça aşikar. Tez hazırlarken, sınavlara çalışırken, bilmediğiniz/anlayamadığınız konuları araştırırken kitapların arasında kaybolmaktan sıkıldıysanız; sizler için araştırdığım hem öğrenmek, hem çalışmak hem de eğlenmek için mühendislik öğrencilerinin oldukça işine yarayacağına inandığım 10 siteyi ziyaret etmelisiniz. Geleceğin mühendisleri olarak teknoloji dünyasının nimetlerinden yararlanmaya başlamadıysanız bu listeye bir göz atın derim :)

1. Wolframalpha 

Matematikten astronomiye, teknolojiden fiziğe, finanstan kimyaya, istatistikten metalürjiye ihtiyacınız olan her konuda hesaplama ve araştırma yapabileceğiniz çevrimiçi bir bilgi motoru olan Wolframalpha, başta mühendislik öğrencileri olmak üzere üniversitede okuyan her öğrenciye ödevlerinde yardımcı olabilecek eşsiz bir kaynaktır. Fizik, kimya, cebir, matematik, istatistik, trigonometri ve daha bir çok konuda formülleri vererek bunlar üzerinde işlem yapmanızı verilerini girerek çözümlere ulaşmanızı da sağlıyor olması sanırım sınavlara çalışırken mühendislik öğrencilerinin en büyük yardımcısı olacaktır. Ana sayfayı açtığınızda karşınıza çıkan arama kısmına hesaplamak ya da araştırmak istediğiniz konuyu yazarak ulaşmak istediğiniz tüm verileri bulabilirsiniz.

2. Coursera 

Stanford ve Yale üniversiteleri gibi okullardan 1000’in üzerinde online kurs veren Coursera, öğrenciler için değerlendirilmesi gereken mükemmel bir kaynaktır. Dünyadaki en iyi eğitim için evrensel bir erişim sağlama misyonuyla hareket eden Coursera herkesin alabileceği online kurslar sunmaktadır. İstediğiniz dersleri seçerek kendinize göre bir ders programı hazırlayabilirsiniz. Kursları başarıyla tamamladığınızda isteğe bağlı olarak sertifika alabilirsiniz. Coursera’nın mantığı daha iyi ve daha hızlı bir öğrenmeye yardım etmektir. Vizyonu; online öğrenmenin etkinliği, ustalık düzeyinde öğrenme (tam öğrenme), akran değerlendirmeleri ve karma eğitim olmak üzere 4 temel fikre dayanmaktadır. Şimdi online bir kursa kayıt yaptırıp, yeni şeyler öğrenmek için neden bekliyorsunuz?

3. Elektrikport 

Elektrik, elektronik, enerji, telekomünikasyon sektörleri başta olmak üzere teknoloji ve mühendislik alanında bir çok sektöre hitap etmekte olan Elektrikport; bu sektörlerde haber, röportaj, teknik bilgi ve makale yayını yapmaktadır. Ayrıca hedefi üniversite-sanayi işbirliği kapsamında sektörel firmaları ve üniversite kulüplerini bir araya getirerek sektörde sinerji oluşturmaktadır. Firma sahiplerinden üniversite öğrencilerine, müteahhitlerden mühendislere, akademisyenlerden teknikerlere çok geniş bir kitleye hitap eden bir internet portalıdır. İlgili kesimlerin tüm gereksinimlerine çözüm üretmek için üretimden pazarlamaya, teknoloji transferinden ekipmana, insan kaynaklarından bilgi kaynaklarına araştırmalarını sunuyor. İlgili sektör ve konularda yoğun bir haber ve araştırma faaliyeti yürütmektedir.  Tüm üniversite öğrencilerini sektör bilgileriyle donatması ve aynı zamanda sektörü geleceğin insan kaynaklarıyla buluşturmasıyla üniversiteler ve markalar arasında köprü görevi görmektedir. Elektrikport’ta haberler-röportajlar, teknik kütüphane, sektör rehberi, üniversite kulüpleri, yarışma, yazarlar ve proje&danışmanlık olmak üzere 7 bölüm bulunmaktadır. Sitede aynı zamanda mühendislik alanında son gelişmelerle ilgili güncel anketler de yer almaktadır. Zaten vizyonu “Sektöre yön veren, bilgiyi üreten ve paylaşan bir mühendislik portalı olmak.” Olan Elektrikport.com mühendislik öğrencileri için eşsiz bir kaynaktır.

4. Mühendisbeyinler 

Türkiye’nin en büyük mühendislik portalı olarak bilinen mühendisbeyinler.net’de bilim, fizik, teknoloji ve mühendislik ile alakalı makaleler yer almaktadır. Sitede aynı zamanda eğlenceli testler, forum ve videolar da yer almaktadır. Ayrıca sitede her mühendislik bölümü için ayrı ayrı oluşturulan sayfalarda o mühendislik dalına özgü konularda haberler, ders notları ve makaleler de yer almaktadır. Güncel konular hakkındaki yazıları oldukça ilgi çeken sitede anlayamadığınız konular hakkında da notlara ulaşabilirsiniz. Algoritma ve programlamadan nükleer fiziğe, tasarımdan arduino eğitimlerine, tasarımdan biyolojiye aradığınız her kategoride verilere ulaşabilirsiniz. Ayrıca isteyen herkes, literatüre uygun bir makale hazırlayarak sitede yazar olabilmektedir.

5. Webtekno 

Donanım, yazılım, mobil, oyun, internet ve giyilebilir teknolojiler hakkında haberler ve incelemeler sunan Webtekno her mühendisin ziyaret etmesi gerektiğini düşündüğümüz çok önemli sitelerden biridir. 2013 yılında İzmo Bilişim tarafından hayata geçirilen bu proje alanında çok önemli bir yere gelmiştir. Dünya ve Türkiye gündeminde yer alan teknoloji ve oyun haberlerini ziyaretçilerine sunmakta olan sitede aynı zamanda bildirimler özelliğini kullanarak anında haberdar olabilirsiniz. Sadece gerekli bilgileri vererek ziyaretçilerini teknoloji dünyası hakkında bilinçlendirmeyi amaç edinen Webtekno, teknolojik ürünler ve oyunlar hakkında samimi ve yalın bir sunum anlayışı ile video incelemeleri yapmaktadır. İçeriklerini kendi yazar kadrosuyla hazırlayan site, tarafsız bir teknoloji haber portalıdır diyebiliriz. Güncel içerikleri ücretsiz olarak sunması da en güzel yanlarından biridir :)

6. Mathpix 

Matematikle başı dertte olan mühendislik öğrencileri için ilaç gibi bir site diyebilirim. Matphix aslında İOS ve Android cihazlarda kullanılan bir uygulamadır ancak çok kullanışlı ve yararlı bir uygulama olması sebebiyle websitesini listemize eklemenin uygun olacağını düşündük :) Çözemediğiniz problemin fotoğrafını çekerek girdi ve çıktılar şeklinde sonuçlara ulaşabilir, grafikleri okuyabilir ve sorunun farklı metotlarını da adım adım görebilirsiniz. Sadece baskıları değil el yazınızı da okuyabilen bu uygulama, özellikle sınavlardan önce bir türlü çözemediğiniz o karışık denklemlerin çözümünü sizlere sunuyor.

7. Endüstri Mühendisliğim 

2011 yılında ilk olarak Facebook’da Endüstri Mühendislerine yönelik paylaşımlar yapan bir sayfa olarak oluşturulan Endüstri Mühendisliğim Platformu; 2012 yılında Endüstri Mühendisleri ve adaylarına yönelik içerikler paylaşan bir platform olarak endustrimuhendisigim.com adresi üzerinden Türkiye’deki her Endüstri Mühendisi, öğrencileri ve öğrenci adaylarının ziyaret ettiği bir site haline gelmiştir. Endüstri Mühendisliğim, sadece endüstri mühendislerine değil; Forbes, Harward, Business gibi dünyaca ünlü kariyere ve sektöre yönelik paylaşımlar yapmasıyla tüm mühendisleri ilgilendiren bir platform olmuştur. Endüstri Mühendisliğinin her alanla bağlantısının olması da bu duruma katkı sağlamaktadır. 5 yıldır takipçilerinin kariyerine, eğitimine ve geleceğine katkıda bulunmak amacıyla hizmet veren site, kurucusu Bahadır Kaya ve 7 yazarıyla yayın hayatına başlamıştır ve günümüzde 25 üniversite temsilcisi ve yazarlarıyla yoluna devam etmektedir.  Endüstri Mühendisleri Odasının Kurulması için Change.Org kampanyasında 1500 imzaya ulaşması da sitenin en büyük başarıları arasındadır. 25000 endüstri mühendisinin CV’ sini tarayarak “Endüstri Mühendisleri Ne Yapar?” raporunu üniversite ve genel bazlı olarak yayına alan site, en büyük etkinliklerinden biri olan ENOKU ve yeni projeleriyle dikkatleri üzerine çekmektedir. Etkinlikleri ulusal basında yer alan site aynı zamanda 2016 yılında binlerce kelimenin anlamını içeren Türkiye’nin ilk endüstri mühendisliği sözlüğü nedir.endustrimuhendisligim.com u yayına almıştır. Endüstri Mühendisliğim; blog bölümü, eğlenceli paylaşımları, soru-cevap bölümü, röportajları ve daha pek çok yararlı çalışmasıyla başta endüstri mühendisleri olmak üzere tüm mühendislik öğrencileri tarafından takip edilmesi gereken bir sitedir.

8. Malzeme Bilimi 

Mühendislik dünyasından makaleler, teknik yazılar ve haberler sunan Malzemebilimi.net, 2011 yılında Metalurji ve Malzeme Bilimleri’ne katkı sağlamak amacıyla kurulmuştur. Teknik kütüphane, bilimsel deneyler, askeri, nanoteknoloji, malzeme bilimi, akılllı teknoloji, denizcilik, ve otomotiv gibi pek çok kategoride hizmet vermektedir. Makale, video, forum ve soru-cevap bölümleriyle de oldukça ilgi çeken site mühendislik öğrencileri arasında istediği konuma çoktan gelmiştir diyebiliriz. Siteye haber gönderebilir ve yazarlık için başvuru yapabilirsiniz. Sadece malzeme ve metalürji mühendislerini değil çoğu mühendislik bölümünü ilgilendiren bu siteyi kullanmanız size oldukça yarar sağlayacaktır.

9. Webrazzi 

İnternet girişimleri, sosyal medya, dijital pazarlama ve mobil konularına odaklı en popüler Türkçe teknoloji bloklarından biri olan Webrazzi bu alanlara ilgisi olan herkes (özellikle mühendisler) tarafından oldukça sık ziyaret edilen bir sitedir. 2006 yılında Arda Kutsal tarafından kurulmuştur. İnternet alanında Türkiye ve Dünyadaki gelişmeleri inceleyerek analiz etmektedir. Güncel yeni web girişimlerinden bu alandaki yatırım haberlerine kadar geniş kapsamlı yazı ve analizlere yer veren site, özellikle yatırım&girişim ekosistemiyle ilgili özel haberleri ve gelişmeleri ilk olarak duyurması sebebiyle lider konumunda sayılır. Bu siteyi her mühendislik öğrencisinin  takip etmesi gerektiğini düşünüyoruz :)

10. Mühendis Online 

Mühendislik üzerine paylaşımlar yapan ve içeriğini mühendislerin oluşturduğu bir mühendislik portalı olan Mühendis Online, 2014 yılında, mühendislerin sanal buluşma noktası sloganıyla yayın hayatına başlamıştır. Tüm mühendislik dalları üzerine haber, video, makale, döküman ve bilgi paylaşımı arıyorsanız bu site tam size göre. Havada yakıt ikmalinden, pet şişeden elektrikli süpürge yapımına, motosiklet motorlarından nanoteknolojiye kadar pek çok konuda video bulabilir site üzerinden eğitim alabilirsiniz. Sitede yer alan örnek projelerin de oldukça işinize yarayacağına eminiz :)

 

BONUS

Elektrikde.com

Elektrikde.com 2016 yılında yayın hayatına giren Elektrik ve Endüstriyel Otomasyon dünyasına kendisini adanmış dijital medya platformudur. Elektrikde.com ‘un amacı, bilginin ve Elektrik, elektronik ve otomasyon mühendisliği, yenilenebilir enerji, elektronik, Endüstriyel Otomasyon vb ile ilgili sektörün en son haberlerin yayılmasını kolaylaştırmak için günlük haber analizi ve teknik bilgi paylaşan dijital medya platformudur.

Kevser Ayvaz 

Proje Yönetimi Okulu Blog Yazarı

Exit mobile version