Editör kalemimizin mühendislik avantajlarından oluşmamasına rağmen, bu sektöre ilgimizi azaltmıyor.
Heyecanlı bulmadığım şey ise bugünün STEM kariyerlerindeki açık cinsiyet uçurumudur: Royal Akademiye göre, İngiltere’deki mühendis gücünün sadece yüzde 6’sı kadındır. Bu çarpıcı bir rakamdır, çünkü özellikle, kadınlar bugünün dünyasında geçmişte yapabildiklerinden daha aktif rol alıyorlar.
Doğal bir soru, öyleyse, sorunun nerede başladığıdır. Tabi ki de kadınlar mezunlarının yüzde 20’sini oluşturduğu bilgisayar, mühendislik ve fizik alanlarındaki kariyerlerden kendileri isteyerek uzak durmuyorlar, özellikle STEM kariyerlerindeki kadınların diğer endüstrilerdeki kadınlardan yüzde 33 daha fazla tecrübe ettiği ve daha küçük maaş açıklıkları olurken.
Araştırmalar, kızların 8 yaş gibi erken bir dönemde erkek çocuklarının doğal olarak matematikte daha iyi oldukları algısı dahil sistematik sosyal, kültürel, ve ekonomik bariyerler yüzünden STEM alanlarına ilgilerini kaybetmeye başladıklarını gösteriyor. Bu mesele değil, çünkü kız çocuklar erkek rakiplerini STEM- A seviyesinde yıllar geçtikçe geçiyorlar; 2012’de kızlar STEM A-seviyelerinde yüzde 1 farklılık olan ve durumun o zamandan beri normal bir artışta olduğu matematik dışında, eşit ya da daha yüksek notlar aldılar. Ama 2011’de ortak eğitim veren ortaöğretim okullarının neredeyse yüzde 46’sı fizik seviyesine hiç kız öğrenci göndermediler ve 2014’te kızlar fizik A seviyelerinin sadece yüzde 21’ini oluşturdu. Kızlar, bilinçsiz ya da bilinçli, STEM’e yönelmemeye teşvik ediliyorlar ve geri plana atılıyorlar.
1.7 Milyon yeni işin STEM alanlarında olduğu Birleşik Devletler’den başlarsak: kadınlar STEM de kariyerlerine devam ettiklerinde, tüm ülke acı çekiyor. No Ceiling tarafından yayınlanan rapora göre, kadınların STEM’i bırakışları ulusal iş gücünün işe hazırlığı ve Amerika’nın dünya pazarında daha geniş yenilik ve yarışma yeteneğine orantısız bir etkisi vardır.
Kadınların erkeklerden daha eğitimli (yüzde 57 oranında) olduğu bir ülkede bile, STEM kariyerlerinde cinsiyetçi işe alımlar hala devam eden bir meseledir.
Bu artan endişe verici problem nasıl düzeltilebilir? Birçok kuruluş ve bireyler kaynaklarını ve yeteneklerini genç kızları STEM’de kalmaları için cesaretlendirmek üzere kurdular. Bu liste Debbie Sterling of GoldieBlox’ı, No Ceiling’i ve EngineerGirl takımını, içlerinde olanları ve diğerlerini kapsıyor.Bu çizgide, bu uzmanlar şu noktada birleşiyorlar: kızları bir rol modelle desteklemek, onların ilgilerini canlı tutmak ve STEM’deki devamlılıklarını sağlamalarında çok önemlidir.
Editörümüz Safeera Sarjoo, sitede kadınlara STEM uzmanlarına hak ettikleri ün ve tanınmışlığı vermenin önemi ve etkisini ana hatlarıyla çizen bir makale yayınladı.
Bu temaya uyarken, birkaç STEM rol modeli onları hayatınızdaki kadınlara tanıtmanız ve değişimin bir parçası olmanız için buradalar.
- ADA LOVALACE
Bir bilgisayar bilimcisi olarak, Ada Lovelace kendi zamanın önüne geçiyordu. 1843’te, danışmanı ona analitik motor (bir bilgisayar) üzerine planlı bir şekilde notlar almasını söyledi. Ada’nın notları üçe katlanmış uzunlukta olan dokümandan fazlasıydı ve ilk bilgisayar programını kapsıyordu. Bir yüzyıldan daha uzun bir süre sonra, Ada’nın fikirleri dünyayı bilgi çağına getirdi- çalışması 2. Dünya Savaşı kod kırıcı ve yapay zekanın babası bilgisayar uzmanı Alan Turing’e ilham verdi.
- MARGERET HAMILTON
Bilgisayar uzmanı ve CEO Margaret Hamilton, uzay çağı ve ilerisinde bilgisayar bilimine yön verdi. MIT (Massachusetts Teknoloji Kurumu)’deki oldukça zor programları onu alanından ayrı bir yere taşıdı ve Apollo görevlerinin yazılım programlamasının direktör ve süpervizörü olarak, Amerika’ya Ay’a iniş yapmaya yardım eden yüksek ölçüde güvenilir ve akıllı olan yazılımının dizaynıyla gücünü gösterdi.
NASA başarısından sonra, Hamilton başarılı bir şekilde iki yazılım şirketini kurmayı ve yönetmeyi başardı ve “yazılım mühendisliği” terimini birleştirmesinden dolayı övgüler sunuldu.
- BEATRICE SHILLING
Efsane bir mekanik mühendisi olan Beatrice Shilling’in motorlara sevgisi erken yaşlarda başladı. 14 yaşında kendi motosikleti üstünde çalışmaya başladı ve ortaokuldan sonra elektrik mühendisi olarak çalıştı ve Manchester Üniversitesindeki mekanik mühendisliğinde mastır kazandı. Ulusal Uçak Kuruluşu 2.Dünya Savaşı sırasında yeteneklerine ilgisini belirttiğinde, Beatrice çağrıya cevap verdi ve uçak motorlarındaki kurulum problemini çözerek ün kazandı. Buluşu, RAF uçaklarını havada tutu ve müttefiklerin savaşı kazanmasına yardım etti.
- SALLY RIDE
Amerikan fizikçi ve astronot Dr. Sally Ride, uzayda seyahat eden ilk kadın değildi ama en genciydi ve fiziğe ve bilime olan tutkusu onu daha da ileri taşıdı. Ride, NASA’nın uzay mekiği görevlerinde aranan yüz olarak iki Challenger görevinde ekip üyesiydi. Challenger ve Columbia’daki mekik faciasından sonra, Ride, ikisi için de bunu yapan tek insan olarak araştırma komitesinin bir parçası oldu. NASA’dan 1987’de ayrıldıktan sonra, Ride, fizik profesörü olarak çalıştı, araştırma yürüttü, çocuk kitapları yazdı ve orta okul öğrencilerini, özellikle kızları, bilime katmaya odaklanan şirketi Sally Ride Science’ın CEO’su oldu
- JENNIFER EDWARDS
2006’da doktorasını tamamladıktan sonra, Dr. Jennifer Edwards Cardiff Üniversitesinde kimyasalların bilgisayar destekli üretiminde özel metallerin kullanımı üstüne çalışmaktadır. Tarihsel olarak, iyi kimyasalların yaratılması sert üretim koşulları gerektirmekte ve bayağı can sıkıcı yan ürünlerle sonuçlanmaktaydı, ama Dr. Edwards’ın sarsıcı araştırması kimyasal atıkları temizlemeye yardım etti. Dr. Edwards bilim alanında 2015 Yılı Geleceğin Kadını Ödülü’nde aday gösterildi ve kısa bir liste yaptı.
Aysu Begüm Karagöl
Proje Yönetimi Okulu Blog Yazarı