Muğla Datça KA152 Erasmus+ Projesi Proje İsmi: Pieces of Peace
Avrupa bir kez daha savaşın getirdiği trajedilerle karşı karşıya kalmış durumdadır. Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile başlayan süreç milyonlarca insanın evinden, işinden uzaklaştırmış ve çoğu Avrupa ülkelerine olmak üzere yeni bir göç dalgası başlatmıştır. Tarihsel süreçten bağımsız olarak uluslararası hukuk tarafından kabul edilen tüm sınırların ve bu sınırlar içerisindeki devletlerin egemenliğinin korunmasının önemi şu günlerde bir kez daha çok acı bir şekilde ortaya çıkmıştır. Bütün bu acıların temelinde karşıdakinin varlığına, fikirlerine, isteklerine ya da kültürlerine karşı olan nefret duygusu yer almaktadır. Bu üzücü durum göstermiştir ki farklı ülkelerde yaşayan insanların egemenliğine, farklı inançlara, farklı kültürlere, farklı dinlere, farklı düşüncelere saygı duymak ve onlarla birlikte yaşamayı öğrenmek ileride bu tür trajedilerin yaşanmasını engelleyebilecek en etkili yöntem olacaktır.
Ancak günümüzde insan haklarının, insani değerlerin, eşitliğin en önemli temsilcisi olarak görülen Avrupa ülkelerinde dahi yabancı düşmanlığı, göçmen karşıtlığı, kültürel ırkçılık vakaları oldukça artmaktadır. Hatta bu konularda vaatlerde bulunan siyasi partiler de oylarını son 20 yılda fazlasıyla artırmışlardır. Bu durum devam ettiği sürece maalesef Avrupa kıtasının bugün maruz kaldığı gibi birçok trajediyle karşı karşıya kalması oldukça muhtemeldir. Bu makus talihi değiştirmek ise yine insanların elindedir.
Farklılıklarımızı kabul ederek bunların birer zenginlik olduğunun farkına vararak bir barış ortamının oluşturulmasının mümkün olabileceğini düşünüyoruz. Bu sebeple projemizin temel amacı farklı dillerden, farklı kültürlerden, farklı ülkelerden, farklı mezhep ve dinlerden gençleri bir araya getirerek yabancılara, göçmenlere, farklı sınırlar farklı ülkeler içerisinde yaşayanlara ve farklı kültürlere yönelik düşmanlıkların azaltılarak barış ortamının sağlanmasına yönelik büyük bir farkındalık oluşturmaktır. Gelecekte Dünya’nın geleceğinde söz sahibi olacak olan gençlerin bu konudaki eğitimleri, düşünceleri ve eğilimleri oldukça önem taşımaktadır. Gençlerin bu konularda çalışmalar yapması, projeler üretmesi, bu konu hakkında fikir üretmek için bir araya gelmesi de daha iyi bir gelecek inşası için çok önemli bir durum olarak gözükmektedir.
BAŞVURU İÇİN TIKLAYINIZ
Projemiz BM Güvenlik Konseyi’nin 9 Aralık 2015 tarihinde yapılan 7573. Toplantısında kabul edilen ve “Gençlerin kalıcı barışı şekillendirmeye ve adalete ve uzlaştırmaya katkıda bulunmaya aktif olarak dahil olması gerektiğini ve gençlerin, terörizme yol açan ve çatışmayı körükleyen, sosyo-ekonomik kalkınmayı engelleyen ve bölgesel ve uluslararası güvensizliği besleyen şiddet içeren aşırılığın önlenmesi ve buna karşı mücadelede olumlu rol oynayacağını” belirten 2250 sayılı karar ile tamamen uyumlu bir projedir. Bu ve buna benzer projelerin varlığı ve hayata geçirilmesi milyonlarca insana ev sahipliği yapan Avrupa kıtasının gelecekte nasıl bir yer olacağını belirlemekte oldukça etkili olacaktır. Katılımcıların kişisel tecrübe ve memnuniyetlerinin yanında herkesin katılımıyla ortaya konacak bir plan ya da bir manifesto gelecek için yol haritası oluşturacaktır.
Projemiz; Slovakya, Polonya, İspanya, İtalya, Yunanistan ve Türkiye’den gelen katılımcılarla birlikte 3-12 Temmuz tarihleri arasında Muğla’nın Datça ilçesinde gerçekleştirilecektir.
Seyahat günleri hariç 10 gün sürecek etkinliğimize 20-30 yaş aralığındaki herkes başvurabilecektir. Projemize son başvuru tarihi 23 Nisan 2023 saat 23.59’dur.
Proje kapsamında yemek, konaklama ve ulaşım karşılanmaktadır.
Başvuru yapıp sonrasında katılamayacağını beyan edecek katılımcılarımızın, başka katılacak arkadaşların hakkını ihlal etmemesi adına proje tarihleri ile alakalı bir sıkıntıları varsa başvuru yapmamaları önemle rica olunur. Başvuru tarihi bittikten sonra seçilen katılımcılarımıza bilgilendirme, ayrıntılı program ve diğer detaylar için e-posta gönderilecektir.