Microsoft Office İçin En İyi Alternatifler

Word için aylık ücret ödemekten bıktınız mı? İşte karşınızda en iyi Microsoft Office alternatifleri.

Microsoft Office, bir zamanlar yazılım paketleri ve programları dünyasında zorluk yaşadı. Son versiyonu için mecburi abonelik ve 2016 alternatifinin yüksek fiyatı Microsoft’un başlığı altındaki programlara alternatif seçeneklerin ortaya çıkmasına yol açtı. Microsoft Office’in en iyi alternatifleri, kullanıcılara yaratma ve düzenleme özgürlüğünü sağlar ve Word, Excel ve diğer Microsoft programlarında yapılan dosyalarla bile uyumludurlar. Eğer sadık bir Microsoft ürününü kullanıcısı olsanız bile Office’in temel özelliklerinin çoğunu ücretsiz olarak taklit eden Office web tabanlı uygulamaları denemeye değer.

Bunların dışında özgeçmişinizde veya önemli bir iş sunumunuzdan önce karmaşık formülleri bir araya getirmede hızlı bir şekilde yazım kontrolü için bir araç arıyorsanız hem Windows hem de MacOS için uyumlu uygun alternatifler bulunmaktadır. Bu alternatiflerin bazılarından tek tek bahsedeceğim.

 

 

Program Kategori
FreeOffice En iyi Microsoft Office alternatifi
Google’s G Suite/Google Apps Web tabanlı en iyi seçenek
LibreOffice Tüm özelliklere sahip en iyi seçenek
WPS Office En iyi Microsoft Office klonu
iwork En iyi Mac seçeneği

 

FREEOFFICE

 

En iyi Microsoft Office alternatifi.

SoftMaker’s FreeOffice en son sürümü (2016’da piyasaya çıkan) DOC, DOCX, XLS, XLSX, ve PPT dosya formatlarıyla tamamıyla uyumlu halde çoğu işi “loss free” yapıyor. Bu ne demek? Bunun anlamı dosyalarınızı Word’e aktardığınızda umulmadık bir sürprizle karşılaşmayacaksınız. Bu ise bu programı Word’e ücretsiz bir alternatif isteyen ancak yine de Word yazılımıyla düzenli olarak çalışması gerekenler için mükemmel kılar.

FreeOffice sizlere tanıdık ve kolay gelecektir ve bu program Word kullanıcıları için çok tanıdık gelecektir. Araç çubukları ve belge oluşturma seçenekleri, Office paketindekine benzerdir ve programın en son güncellemeleri programın nispeten yükleme süresinden yoksun ve hızlı olmasını sağlar. Hatta Excel alternatifi olan PlanMarker eski Excel kullanıcıları için bir eğiticiye ihtiyaç duymadan girebilecekleri koşullu biçimlendirme ve pivot tablo özelliklerini sunar.

FreeOffice profesyonel projeleri tamamlamak için mükemmel bir seçenek. Sadece parola koruması olan dosyalarla uygun bir program değildir ama PDF ya da ePUB dosyaları yaratmanıza, belge değişikliklerini izlemenize ve o esnada diller arasında geçiş yapmanıza yardımcı olabilir. Daha genel özellikleri – yani yazım denetimi ve akıllı yazma – Office ile ilgili hiçbir şeyi kaçırmamanızı sağlamak için bulunur.

Windows için: https://www.freeoffice.com/en/download

Android için: https://play.google.com/store/apps/developer?id=SoftMaker+Software+GmbH 

 

Google’s G Suıte / Google Apps

 

Web tabanlı en iyi seçenek.

Google’s online suite tanıtıma ihtiyaç duymamaktadır. Bulut tabanlı program, bir projede başkalarıyla birlikte çalışmanız gerekiyorsa, özellikle de dosyaların saklanıp paylaşılabildiği Google Drive’ı kullanıyorsanız idealdir. Geçerli Docs yinelemesi PDF’leri, DOC dosyalarını ve hatta iWork dosyalarını destekler. Bu yüzden bilgi kaybı yaşayabileceğiniz konusunda endişe etmemelisiniz. Gmail, Calendar ve Google Plus dahil diğer Google servislerinin çoğu ile entegredir. İşletmeler için çoğu kuruluşta Microsoft Office için güçlü bir rakip olarak G Suite çözümü var.

Arayüzü klasik Google – minimalist ve tamamen kafa karıştırıcı. Bazı araçlar veya yetenekler, menülerde derinlere gizlenmiş olabilir veya bilinmeyen nedenlerden dolayı kullanılabilir olmayabilir; bu programı daha önce herhangi bir deneyim olmadan kullanmak zor olabilir. Tüm bunlara rağmen, eğer sen Chrome ya da Chrome OS kullandıysan ne istediğini bilirsin ve menüde gezinmede fazla sorun yaşamazsın.

Dahası belgeler üzerinde çalışma, düzenleme ve aynı dosya üzerinde çalışan diğer kişilerle olan değişiklikleri paylaşma özelliğiyle inanılmaz derecede kullanışlıdır ve farklı dosya türleri içinde uygulanabilir. Bazıları için bu durum Microsoft teklifleri karısında bu programı seçme sebebidir. Ayrıca bu durum sınırlı depolama alanı olanlar için (Chromebook kullanıcıları gibi) veya birbirlerinden uzakta olan insanların düzenlemesi gerekenler için mükemmel bir seçimdir.

Google Docs: https://docs.google.com/document/u/0/

G Suite: https://gsuite.google.com

 

 

LıbreOffıce

Tüm özelliklere sahip en iyi seçenek.

Libreoffice yaratıcıları Microsoft Office’i dikkate aldı ve “Office’in yapamayacağı her şeyi yapabileceğimize emin olmalıyız.” ifadesini kullanmışlardır. Farklılıklar o kadar çoktur ki, LibreOffice, Microsoft paketine kıyasla ekstra uyum sergileyen kullanışlı (ve uzun) grafik oluşturmuştur. MacOS ve Widows’ta çok sayıda doküman formatını destekler. Eğer siz karakteristik bir yazılım kullanıyor ve Office’in sizin sektörünüze özgün formatlarına uyum sağlayamayacağından endişe ediyorsanız, LibreOffice size katılmaktan mutluluk duyar.

LibreOffice’in arkasındaki açık kaynaklı topluluk aktif kalır ve uygulamalarınızı ihtiyaç duyabileceğiniz tüm özelliklerle donatmanıza izin veren uzantılar oluşturmaya devam eder. Son güncellemeler, belgelerdeki interaktif formlardaki iyileştirmeleri, yeni sunum şablonlarını ve uzaktan kullanım için bulut tabanlı bir sürümü içerir. Hem “Fresh” hem de Nightly beta modları şu anda mevcuttur, LibreOffice’te düzenli olarak iyileştirmeleri fark etmeniz garantidir.

Sonuçta, Office’i seviyorsanız ancak Microsoft’un tam uyumluluk sunarken sağladığı araçların genişletebilen özelleştirilmiş bir alternatifini arıyorsanız LibreOffice tam size göre. Tabii ki, LibreOffice’i öğrenmek ve istediğiniz yazılıma dahil etmek biraz çalışmayı gerektirebilir bu yüzden öğrenmek için kendinize bolca zaman verin.

Windows: https://www.libreoffice.org/download/download/

MacOS: https://www.libreoffice.org/download/download/

 

WPS Office

En iyi Microsoft klonudur.

WPS Office alternatifi, tümü Microsoft’un ikonik paketindeki programlara benzer Yazma, Sunum ve Elektronik Tablo ile birlikte gelir. Bu uygulamalarla oluşturduğunuz tüm dosyalar, Microsoft tamamlayıcıları ile tam olarak uyumlu olacak ve daha hazır bir biçimde dışa aktarmanız veya içeri aktarmanız gerektiğinde ise ekstra PDF dönüştürme araç paketini içerir. Ayrıca, paket hem Android hem de iOS cihazlarında ücretsiz olarak kullanılabilir.

Yeni araçları öğrenmek için zamanınız yok mu? Endişe etmeyin. Word programlarında belirli bir arayüze alışkınsanız ve bu deneyiminden olabildiğince uzak kalmak istemiyorsanız, WPS idealdir. Hatta şablonu Microsoft’un klasik şablonuna dayanır bu da bir belgeyi başlatmak ve doldurmak için bildiğiniz yöntemi bulmanıza yardımcı olur. Daha da fazlası, arayüzü bizim diğer seçeneklerimizden daha fazla Microsoft’un yeni sürümüne benzemektedir. Bu yüzden bu programa geçmek umduğunuzdan daha da kolay olabilir.

Ancak WPS her şeyiyle Microsoft’u taklit etmekten hoşnut değildir. Bu yüzdendir ki program, mouse aracılığıyla paragraf düzenini değiştirmenin yollarını, gelişmiş bölüm gezinmesini ve birden çok belgeyi hızlı bir şekilde yönetmenizi sağlayan belge sekmeleri de dahil olmak üzere birkaç yararlı araç sunar. Bu WPS’i okul ödevleriniz ve bilgisayarınız için harika bir seçenek yapar.

Windows: https://www.digitaltrends.com/go/b4b8dfd226cdeacd5b58bba3433d1040dedba1a5/

Andorid: https://play.google.com/store/apps/details?id=cn.wps.moffice_eng&hl=en

IOS: https://itunes.apple.com/us/app/wps-office-view-edit-word/id762263023?mt=8

 

iWork

En iyi Mac seçeneğidir.

Apple’ın iWork’u aslında Office Docs ile uyumluluk için tasarlanmamıştı, ancak zaman içinde geliştiriciler daha fazla işlevsellik eklemeye karar verdi. Microsoft dosyalarını içe aktarabilir ve bunları Pages, Numbers veya Keynote’de ihtiyaç duyduğunuz gibi düzenleyebilirsiniz; bu da Mac üzerinde çalışanlar için iWork’u mükemmel bir Office alternatifi yapan büyük bir avantajdır. Bu günlerde, Windows PC kullanıcıları bile eğer işlerini iCloud aracılığıyla yapmayı düşünmüyorlarsa iWork’u kullanabilir (Apple şu anda masaüstü uyumlu sürümleri sunmuyor.).

Tabii ki, erişilebilirlik her şeyden çok sizin iWork aşinalığınızla belirlidir. Bu uygulamalar sonunda benzer belgeler üretebilir, ancak arayüz söz konusu olduğunda Microsoft Office’e pek benzemezler. Araçlar farklı yerlerdedir, Microsoft benzenlerinden biraz daha karışıktırlar. Bu yüzden programı ilk kullanışınızsa işler basitleşmeden önce zorlu bir öğrenme süreci  bekleyebilirsiniz.

iWork’un, iCloud’la birlikte çalışmak için yapıldığını unutmayın. Şu anda bulut yedeklemeyi kullanıyorsanız, belgeleri bulut üzerinde paylaşmayı ve gerektiğinde bunları yerinde saklamayı çok daha kolay hale getirir. Bu son derece yararlı olabilir, ancak yukarıda belirtilen Google Dokümanlar ve Google Apps’ta olduğu gibi, herkesin aynı sayfada olması gerekir. Eğer bir mobil kullanıcıysanız, iWork paketinin her birinin ayrı ayrı indirilmesi gereken üç ayrı uygulamaya ayrıldığını da unutmamalısınız.

Pages: https://www.apple.com/pages/

Numbers: https://www.apple.com/numbers/

Keynote: https://www.apple.com/keynote/

 

Rabia Koç 

Proje Yönetimi Okulu Blog Yazarı

Exit mobile version