Aile sorumluluklarımız, sosyal baskılar veya koyun algısı sebepleriyle hepimiz kafamızdaki planlardan feragat etmişizdir. Bu durum da bizi anlık memnuniyetler için hayallerini ve planlarını öldüren kölelere dönüştürmüştür.
Planlarınızı ve hayallerinizi diriltip daha mutlu bir hayat yaşamanızın bir yolu vardır. Gerçekten tutkulu olduğunuz işi yapmanız konusundaki arzunuzdan daha yüksek hiçbir gelir yoktur!
Hadi birlikte işinizden istifa edip sevdiğiniz işi yapmaya nasıl başlayabilirsiniz bir bakalım.
Gerçekten istifa edip tutkunuzun peşinden koşmak istiyor musunuz karar verin.
İşe gitmek istememeniz ve istifa etmek istemeniz için onlarca farklı muhtemel sebebiniz olabilir. İşinizi gerçekten bırakmak istemenizin arkasında yatan sebeplerin ve sinyallerin farkına varın.
Eğer sebepleriniz ofis ortamınızla ilgili değilse ya da birincil amacınız işiniz sayesinde faturalarınızı ödemekse aynı alanda farklı bir iş bulmanız muhtemelen daha mantıklı olacaktır. Deneyimli bir çalışan olmak başkasına ait bir hayali yaşamanızdan daha iyidir.
Küçük girişimlerle başlayın ve bunu sürdürün.
İş sonrası eve gelince çalışın ve ürününüzü veya hizmetinizi geliştirirken kendinize güveninizi de arttırın. Bu özgüven sayesinde istifa etmeniz kolaylaşacaktır.
Bir internet sitesi kurun, iş planınızı kağıda geçirin, ürününüzü tasarlayın veya yeni girişiminizde tam zamanlı olarak çalışmanız için ne gerekiyorsa istifa etmeden önce yapın.
Ayrıca, eğer mevcut işiniz size çok fazla enerji harcatıyorsanız yarı zamanlı işleri de düşünebilirsiniz. Bu sayede enerjinizin bir kısmını kendi küçük girişimlerinize ayırabilirsiniz.
İçinde bulunduğunuz girişimin gerçekten tüm zamanınıza değdiğinden emin olana kadar istifa etmeyin. Size yetmeyecek bir miktar kazanırsanız yaptığınız işe olan ilginiz kısa sürede kaybolabilir.
Faturalarınızı ödeyebilecek miktarda para biriktirin.
Eğer tutkunuzu sürdürmek istiyorsanız, aylık harcamalarınızın idare edildiğinden emin olmalısınız. Şu anki işinizdeyken gereksiz harcamalarınızı kesin ve kemerleri sıkın. Klasik haftalık partileri ve minik sosyalleşme gezilerini (amacınız networking değilse) bir süre unutun.
Kenara bir miktar para ayırmadan işinizden istifa etmenin hiçbir anlamı yoktur. Yeni girişiminiz size anında gelir getirmeye başlamaz. Yeni işinize yinelenen vadeli mevduatla başlamak güzel bir fikirdir. Mevcut işinizi bırakana kadar her ay maaşınızı alır almaz kenara dikkate değer bir miktarda para ayırın ve bunu unutun.
Hedeflerinizi yazın.
İşinizi neden bırakıp kendi küçük girişiminize başladığınızı size hatırlatan görsel bir kanıtınızın ve günlük hatırlatıcınızın olması son derece önemlidir.
Hedeflerinizi yazın ve onları en az haftada bir kez okuyun. Eğer unutkan bir insansanız telefon veya bilgisayarınızın arka plan resmi oluşturabilir ve siz bu hedeflere ulaşana kadar bu resimleri ayarlayabilirsiniz.
Bu hedefler, sevdiğiniz işi yaparak ileride neleri elde etmek istediğinizin büyük bir resmidir.
Örnek olarak, ülkedeki en iyi kıyafetleri tasarlayan kişi mi olmak istiyorsunuz, yazın. Eğer hedefiniz Marsa uçmaksa bunu yazın. Eğer gerçekten bir şeyler uğruna kariyerinizi bitirmek istiyorsanız, hedefleriniz yazılıp hatırlanmaya değerdir. Kendinize günlük olarak hedeflerinizi gösterin.
Plan yapın.
Kendinize önünüzdeki 12 ay için bir harekete geçme planı oluşturun. Bunu takviminize ekleyeceğiniz özenle ve detaylıca hazırlanmış bir plan olarak düşünebilirsiniz. Bu planınız amaçlarınıza ulaşmak için günlük, haftalık veya aylık olarak yapacaklarınız olabilir.
Eğer plan hazırlama konusunda uzman değilseniz öncelikle bu alanı biraz öğrenin. Bir sonraki adımı bildiğinizden ve bir süre sonra kafası kopmuş tavuk gibi koşmayacağınızdan emin olun.
Plan zamanlarını ve ilerlemenizi tekrar gözden geçirin. Bunu yaparsanız performansınız ve eksik yönleriniz hakkında daha net bir bilginiz olur.
Ayrıca bir B planınız olsun. Profesyonel plan uzmanları ve stratejistler bile harika başarılara imza atmak üzereyken batabiliyor. Birinci planınız hayal ettiğiniz gibi ilerlemezse diye ikinci bir planınız olduğundan emin olun.
Profesyonel yardım alın.
Girişime başlayacağınız alanda deneyimi olan insanlarla konuşun. Networking toplantılarına gidin ve alanınızdaki insanlarla bağlantılar kurun. Çoğu insan size tavsiyeler ve önemli irtibatlarla yardımcı olacaktır.
Yarı zamanlı üniversitelerden profesyonel kurslar alın. Bu hem network için hem de girişimde bulunacağınız endüstriyi daha iyi tanımanız için önemlidir. Öğretim görevlileri size planınızı analiz etmenizde ve önemli irtibatlarla bağlanmanız konusunda yardımcı olacaktır.
Kendinizi istifanızı vermeye hazırlayın.
Kendinizi zihinsel olarak kendi potensiyelinizin farkına vardığınıza, yeni bir girişimde bulunmaya hazır olduğunuza ve istifa etmeye hazırlayın.
Arkadaşça notlar bırakın. Patronlarınız düşmanınız olmasın. Yeni işinizde eski bağlantılarınızın önemi büyük olabilir.
Köprüleri yakmayın. Sürpriz bir mail atmaktansa yüz yüze bir görüşme yapmak daha iyidir.
Onlara samimice yeni girişiminizden ve bunun sizin için öneminden bahsedin. Gideceğiniz zamanı belirleyin ve son dakikaya kadar çalışın. Normal çalışmanızı sürdürür gibi yapmanız gereken tüm işleri bitirin. Bu sayede saygınızı korur ve ilişkilerinizi sürdürürsünüz.
Ellerinizi kirletmeye hazır olun.
Bir girişimci olarak, işinizi devam ettirmek için gereken her şeyi yapmalısınız.
Yeni girişiminizden tamamlanması gereken görevler için her şeyi sergilemelisiniz. Aynı anda bir hademe, yönetici, muhasebeci, tasarımcı, satıcı olabilmelisiniz.
Sevmediğiniz işlerden dahi sorumlu insan olacağınız zamanlar olabilir. Mızmızlanmadan bu durumlarda da işinizi sergilemeye hazırlıklı olun.
Yükünüz olmasın.
Arkanızda borç bırakmayın. Kredilerinizi, borçlarınızı veya beklemedeki ödemelerinizi bitirmeden mevcut işinizi bırakmayın.
Tamamen yeni işinize odaklanabilmeli ve arkanızda sizi omuzlarınızdan çeken bir borçla uğraşmamalısınız.
Aralıksız olarak istediğinizi işte çalışabilmenin özgürlüğünde eğlenmek isteyeceksiniz. Siz ilerlemenin ritmine ayak uydururken herhangi bir dikkat dağınıklığının size yaklaşmasına izin vermeyin. Materyalizmi uzak tutun!
Kararsız kalmayın.
İki akıl arasında kalmak en iyi ve en kötü seçenekleri analiz etmek için güzel bir yoldur. Ancak kendinizden şüphe duymak iyi değildir.
Özgüvenle ilerleyin. Bu sizin hayatınız, sizin planınız ve sizin kurallarınız. Hiçbir şey veya hiçkimse sizi yapmak istediğiniz şeye karşı durduramaz.
Ne kadar tanınırsanız, size işaret edilen parmaklar o kadar artar. Onların sizi etkilemesine veya şüphe oluşturmasına izin vermeyin. William Shakespare’in de dediği gibi:
“Kuşkularımız ihanetçidir ve kazanma ihtimalimiz olan yerlerde bizi harekete geçmeye korkutarak kaybettirir. “
Başarısızlıkların üstesinden gelmeyi öğrenin.
Bir kaybeden olabilirsiniz ve bu kesinlikle iyi bir şeydir! Eğer başarısız olur ve kaybederseniz hatalarınızı tekrar etmemeyi ve her hatanızda daha güçlü olmayı öğrenirsiniz.
Kaybetmeye başlamanız zaman alabilir. Kilit nokta ise başarısızlıklarla moral bozmamaktır. Ne kadar başarısız olursanız, başarıya o kadar yaklaşırsınız.
Herhangi bir yatırım yapmayı deneyebilirsiniz.
Halihazırda birikmiş bir miktar paranız varken döviz, altın vb ile stok yapabilir; siz projenizi geliştirmekle meşgülken, paranızla bir borsa işine girebilir veya yatırım yapabilir, siz uyurken paranızın artmasına izin verebilirsiniz.
Warren Buffet’in önemli bir sözü üzerine:
“Eğer uyurken para kazanmanın bir yolunu bulamazsanız, ölene kadar çalışırsınız.”
Yeterince deneyimi olan ve paranızı kaybetmeyecek iyi bir borsacı bulun. Eğer paranızı kaybetmeye başlarsanız anında durdurun. Paranızı yakmama konusunda da çok dikkatli olun.
Sağlıklı bir rutin izleyin.
Gerçekten tutkulu olduğunuz bir şey üzerine çalışırken sağlığınızı unutmanız çok muhtemeldir. Sağlığınızla ilgilenmeniz için kendinize alarmlar kurabilirsiniz.
Egzersiz yapın! Başarılı çoğu insan güne erken başlayıp haftada en az üç gün zamanlarını egzersize ayırıyor. Bu size daha fazla enerji ve zaman verecektir.
Unutmayın, yeni girişiminize daha mutlu olmak için atıldınız. Sağlığınızın kötü olması sizi rahatsız edecek ve zevk almanızı engelleyecektir.
Yoga derslerine katılın veya youtube’dan meditasyon yapmayı öğrenin. Uzun süre bir yerde oturmaktan kaçının. 15 dakikada bir mola verin ve esneyin. Yürüyün, mümkünse merdiven çıkın ve kaslarınızı hareket ettirmek için olabildiğiniz kadar aktif olun.
Serbest günlerinizin tadını çıkarın.
Mola vermek üretkenliğinizi arttırır ve zihninizdeki karmaşayı temizler. Birkaç gün ara verdikten sonra diri bir zihinle geri dönün ve işlerinizin başına koyulun. Kendinizden 7/24 bir tempo bekleyemezsiniz.
Girişimcilik yolunuzdaki faydalı güzel kaçamaklardan birinin de ara verebileceğiniz günler olduğunu hatırlayın. Sizin tarafınızdan kendiniz için hazırlanmış rutin bir plan hazırlanabilir.
Hep aynı yönde düşünmekten sıkıldığınız stresli zamanlarınızda birkaç gün ara verin. Kişisel disiplin kulağa kolay gelebilir ama bunu pratiğe dökmek yıllar alır. Ara verebileceğiniz günleri de programınıza ekleyin.
Sık sık işinizi neden bıraktığınızı kendinize hatırlatın.
Son olarak, neden işinizi bırakıp sevdiğiniz işe yöneldiğinizi kendinize hatırlatın. Kararınızdan pişman olacağınız kötü günleriniz olacaktır, bu günlerin aldığınız riskli kararın sebebine hakim olmasına izin vermeyin.
Kalbiniz önceden yaptığınız işte mutlu değildi. Yeni maceranız hep yapmak istediğiniz şeydi.
Bunu sakın unutmayın.
Eğer gerçekten yaptıklarınız boşa çıkarsa, geri dönüp tekrar bir iş arayabilirsiniz. Ama en azından bir şeyleri denemiş ve kafanızdaki “ya yapsaydım nasıl olurdu?” gibisinden sorulardan ve pişmanlıklarınızdan kurtulmuş olursunuz.
Bu yüzden şimdi başlayın ve pişmanlıklarınızdan kurtulun.
Uygulamak düşünmekten daha fazla önem taşır. Bugünden başlayarak hayalinizi bir gerçeğe dönüştürün. Azla başlayın ve çokla büyüyün.
Zeynep Gülin Böncü
Proje Yönetimi Okulu Blog Yazarı