Yüksek lisansınız için CV yazma kurallarıyla sıradan bir iş başvurunuz için bir CV yazmanın kuralları aynı değildir. Akademik CV’nizde, değerlendirme komisyonuna yeteneklerinizin ve özelliklerinizin sundukları program için uygun olduğunu göstermeniz gerekir.
İşte bu adımlar Master dereceniz için CV hazırlamanıza yardımcı olacaktır:
Özgeçmiş ve CV arasında bir fark olduğunu biliyor muydunuz?
İki belge de geçmiş işlerinizin kısa bir tarihiyken, özgeçmiş daha çok profesyonel başarıları, CV ise akademik başarıları ön planda tutar. Sonuç olarak, birçok yüksek lisans programı CV’nizi isteyecektir. Bu durumun tek istisnası İşletme Yüksek Lisansıdır ki o zaman çoğu üniversite özgeçmişinizi isteyecektir.
Akademik geçmişinize odaklanın
Bir yüksek lisans başvuru CV’sinin altın kuralı, akademik başarılarınızı profesyonel başarılarınızın önüne çıkarmaktır. Profesyonel tecrübelerinizden de kesinlikle söz etmelisiniz ama eğitim hayatınız hakkında daha çok detay vermelisiniz.
Öğrenim gördüğünüz okulu belirtmenin yanında, aldığınız diplomayı, ne zaman mezun olduğunuzu, aldığınız bazı önemli dersleri ve kazandığınız akademik ödülleri, özellikle çalışacağınız alanla ilgili olanları, belirtmelisiniz.
Fakat açıklamalarınızı abartmayın. CV’nizdeki her bilgi 2-4 maddelik yalnızca gerekli olan detayları içermelidir.
Gönüllü çalışmalar ve stajlar sandığınızdan daha da önemli
Stajlar ya da gönüllü işler, değerlendirme kuruluna ilgi alanlarınızı gösterdiği gibi finansal getiriden başka nedenlerden dolayı da sıkı çalışabileceğinizi gösterir. Eğer akademik alanınızı değiştirmek istiyorsanız, gönüllü işler veya stajlar şimdiki alanınız ve istediğiniz alanla aranızdaki boşluğu doldurabilir.
Bu noktada neler yaptığınızı açıklamaya odaklanmalı ve bunun sizin hakkınızda neler söylediğini bir kenara bırakmalısınız. Değerlendirme kuruluna son kararı vermek için gerekli bilgileri sağlayın.
Yönetim kurulunu en çok etkileyen şey öğretim deneyimlerinizdir çünkü akademinin yarısı öğretmekle ilgilidir. Bu yüzden öğretme görevinde bulunduğunuz her türlü gönüllü ya da maaşlı iş veya stajı belirttiğinizden emin olun.
Güçlü bir dil ve açık bir plan ortaya koyun
İdeal bir CV 1-2 sayfa uzunluktadır. Sonuç kısmı mı? CV kelimeleri harcayıp laf salatası yapmak için uygun yer değildir. Kelimelerinizi titizlikle seçmelisiniz ki sınırlı bir alanda başarılarınızla ilgili birçok şey ifade edebilsinler.
Değerlendirme kuruluna, nasıl CV yazılacağıyla ilgili birkaç yazı okuduğunuz mesajını verecek internet klişelerine dikkat edin. Buna ‘detaycı’ gibi komisyonun binlerce kez duyduğu demode kelimeler de dâhil.
Yapı da CV’nizin oldukça önemli bir özelliğidir ve şunları içermelidir:
- İsminiz ve iletişim bilgilerinizin yazdığı bir başlık;
- Teknik içeriği vurgulamak için açıkça belirtilmiş, başlığı olan bölümler yani ‘ilgili çalışma deneyimleri’, ‘bilimsel ilgi alanları’, ‘laboratuvar yetenekleri ve teknikleri’ gibi;
- Açıklamalar (genelde maddeler halinde);
- Ters kronolojik sıradaki geçmiş (güncelden geçmişe doğru).
CV’nizde bulunması gereken tipik bölümler ise şunlardır:
- Araştırma alanları: programın yoğunlaştığı konulara ilginiz olduğunu gösterir.
- Eğitim: baştan sona kronolojik liste ( ilgili not ortalamalarınızı da içermeli)
- Yayınlar: her yazınız için bir link eklemeyi düşünebilirsiniz böylece komisyon da çalışmalarınızın bir kopyasına sahip olabilir.
- Onur ve Ödüller: burslar gibi yalnızca çok önemli olanlardan bahsedin.
- Öğretim tecrübeleri: akademik bir kariyere olan ilginizi gösterir.
- Çalışma tecrübeleri: eğer varsa profesyonel tecrübelerinizden bahsedin.
- Bilgisayar yetenekleri: bildiğiniz ve program için de faydalı olabilecek becerilerinizden bahsedin.
- Dil Becerileri: Dil testlerinizin sonuçlarını yazın. (TOEFL, GRE vb.)
- Üyelikler: çalışmak istediğiniz alanla ilgili herhangi bir organizasyona üyeliğiniz varsa belirtin.
Düzeltme okuması hayat kurtarır
CV’niz iş kartınızdır. Yazdığınız her şey dikkatli ve parlak bir tavırla sunulmuş olmalıdır. Bu da her başvuru için CV’nizi değiştirmek ve sizi mümkün olan en iyi şekilde sunduğundan emin olmak demektir. Cambridge yerine Cartridge’den aldığınız bir diploma pek de bir şey ifade etmeyecektir.
CV’nin olayı nedir?
Yüksek lisans başvurunuz için oluşturduğunuz CV hakkında bilmeniz gereken en önemli şey bunun aslında kendi başarılarınızı nasıl gördüğünüzü yansıtmasıdır. CV genelde, profesörlerin size ve yaptıklarınıza kefil olduğu akademik tavsiye mektuplarıyla birlikte gider.
Bu yüzden CV’nizi sadece bir prosedür gibi görmek yerine daha önce yaptıklarınızı ve yazılmaya değer olanları yansıtmaya vakit ayırın. Eğer kendi başvurunuza kendiniz inanmazsanız, başkalarının inanmasını nasıl beklersiniz ki?
İzel Ekin ALPAY
Proje Yönetimi Okulu Editörü