Malta Üniversite eğitim rehberi yazımızda Malta üniversitelerini, dil okullarını, vize sürecini ve yaşam koşullarını bulabilirsiniz. Güney Avrupa’da, Orta Akdeniz’de yer alan, Sicilya’nın güneyinde resmi adıyla Malta Cumhuriyeti günümüzde dil okullarıyla, enstitüleriyle, yüksek öğretimiyle eğitim için ideal seçenekler biridir.
Durum böyleyken Malta’da eğitim sistemi nasıldır, uluslararası öğrenciler için başvurular nasıl ilerler, dil okulları hakkında neler söylenebilir hepsini sizler için bu yazıda bir araya getirmeye çalıştım.
Malta’da Eğitim Sistemi
Malta geçmişte İngiliz kolonisi olması nedeniyle eğitim sistemi İngiliz eğitim sistemine dayanmaktadır. Malta’da eğitim 5-16 yaşları arasında zorunludur. Eğitim devlet, kilise ve özel kurumlar tarafından sunulur. Yerel halk eğitimde çocukların yaşları, cinsiyetleri ve inançları ne olursa olsun, tüm devlet okullarında ücretsiz eğitim hakkına sahiptir. Üniversite eğitimleri için öğrenciler matrikülasyon sınavına (Matriculation examination) girerler. Sınavı veren öğrenciler eğitimlerine başlayabilirler.
Üniversiteler
Ülkenin Maltaca ve İngilizce olarak iki resmi dili olsa bile eğitim dili üniversitelerde İngilizcedir. Malta’da üniversite okuma amacınız ister lisans ister yüksek lisans ister doktora olsun uluslararası geçerliliği olan bir diplomaya sahip olabilirsiniz. Okullar için Malta vatandaşları ve AB üyesi ülkelerin vatandaşları okul ücreti ödemezler. Diğer ülkelerden gelenler okul ücreti ödemek zorundadırlar bu duruma rağmen, birçok yabancı öğrenci burada eğitim almaktadır. En büyük yabancı grup Asya ülkelerinden özellikle Çin’den gelenlerdir. Son yıllarda okul Doğu Avrupa ülkeleri vatandaşları için de cazip duruma gelmiştir.
Malta’da tam zamanlı bir yüksek öğretim programının uzunluğu ortalamaları:
- Lisans Programları için 3-4 yıl
- Yüksek Lisans Programları için 2-3 yıl
- Doktora Programları için 3-6 yıldır.
Gelin Malta’da bulunan üniversitelere göz atalım:
1- The University of Malta
Malta Üniversitesi 1591 yılında kurulmuş Malta’nın önde gelen yüksek öğrenim kurumudur ve yapıları Bologna Süreci ve Avrupa Yüksek Öğrenim alanı ile uyumlu bir devlet üniversitesidir. Üniversite lisans, lisans üstü ve doktora derecelerinde programları sizlere sunar.
Üniversitenin mühendislik, tıp, hukuk, sanat, iletişim, ekonomi ve eğitim fakülteleri başta olmak üzere 14 tane fakültesi bulunmaktadır. Aşağıya sizler için bıraktığım linkle bu fakültelerin neler olduğuna ulaşabilirsiniz;
https://www.um.edu.mt/academicentities/faculties
2- The Malta College of Arts, Science and Technology (MCAST)
2001 yılında kurulan Malta Sanat, Bilim ve Teknoloji Koleji, ülkenin önde gelen mesleki eğitim ve öğretim kurumudur. Malta Üniversitesi ile birlikte, bunların hepsi AB’nin Erasmus değişim programına ve Avrupa’daki yüksek öğretime uyum için Bologna Sürecine katılmaktadır. MCAST, sertifikalardan Master derecelerine kadar 180 tam zamanlı ve 300’den fazla yarı zamanlı mesleki kurs sunmaktadır.
3- Middlesex University Malta
Üniversite, İngiltere’deki Middlesex Üniversitesi tarafından Pembroke bölgesinde açılan uluslararası bir şube kampüsüdür. İlk öğrencilerini Eylül 2013’te karşılayan kampüs, İşletme ve Bilim ve Teknoloji Fakültesi bünyesinde çeşitli lisans ve lisansüstü programlar sunmaktadır. Bu dereceler aynı zamanda Londra kampüsünde sunulan derecelere eşittir.
Bu Üniversitelere Nasıl Başvuru Yapılır
İlk olarak yapmanız gereken gelecek planlarınız doğrultusunda gideceğiniz üniversiteye daha sonra ise bölüme karar vermek olacaktır. Bir bölümü seçtikten sonra, lisans çalışması için başvuranlar yıl boyunca kurslara başvurabilirler. Bununla birlikte başvuru sahiplerine başvurularını mümkün olan en kısa sürede gerekli yerlere iletmeleri gerekmektedir.
İlgili uluslararası öğrencilerin, üniversitelerin ilgilendikleri kurumların web sitelerini ziyaret etmeleri gerekmektedir. Başvuru sürecinde ise öncelikle yapmanız gereken üniversitelerin online başvuru formlarını doldurmak olacaktır. Ayrıca uluslararası öğrenciler aşağıdakileri sunmakla yükümlüdürler:
- Pasaport fotokopisi,
- İlgili tüm belgeler; Dil sertifikaları, Diploma, Transkript, Sağlık Belgesi
- Rıza formu
- Başvuru ücreti
- Öğrenim ücreti.
Öğrenim ücretleri üniversite, bölümlere göre ve başvurmak istediğiniz programa göre değişiklik göstermektir. Öğrenim ücretleri üniversitelerin internet sitelerinden takip edebilirsiniz.
Malta Üniversitesi için; https://www.um.edu.mt/international/international/tuitionfees
MCAST için; https://www.mcast.edu.mt/114
Ayrıca başvurunuz kabul edildikten sonra, uluslararası öğrencilerin, AB ve diğer bazı ülkelerden gelen öğrenciler hariç, Malta’da öğrenim görmeden önce vize işlemine başlaması beklenmektedir.
Malta Dil Okulları
Ben dilimi geliştirmek istiyorum diyenlerdenseniz Malta dil okulları bakımından oldukça fazla seçeneğe sahip olan uygun bir tercih olacaktır. Malta’da resmi dillerden birinin İngilizce olması bu ülkeyi cazip hale getirmektedir. Cazip fiyatta eğitim sunan ve yaşam maliyetleri de diğer ülkelere göre daha düşük olan Malta öğrencilere kalite bir dil eğitimi ve eğlenceli bir öğrencilik hayatı sunar. Malta’da dil okullarının eğitim kalitesinin belli bir standartta olmasına özen gösterilir. Bu sebeple; 1996 yılında Eğitim Bakanlığı bütün dil kurslarını denetimi altına almış ve lisans verme yetkisine sahip olmuştur.
Malta Dil Okulları Programları;
- Genel İngilizce
- Akademik İngilizce
- İş İngilizcesi
- Sınav İngilizcesi (Cambridge Sınavları, IELTS, TOEFL)
- Özel ders
- Yaz kampları gibi farklı İngilizce Programlarına katılabilirsiniz.
Malta, öğrencilere dil eğitimi konusunda sınırsız seçenek sunmaktadır. Öğrenciler kendilerine en uygun programı en uygun tarihler aralığında seçebilir. Eğitim kurumları her seviyeden ve her yaş grubundan öğrenci için esnek başlangıç saatlerine sahiptir.
Diğer ülkelere göre daha ekonomik seçenekleri bulunan adada ortalama en düşük fiyatlar; 2 haftalık kurs ücreti 350 Euro, 2 hafta aile yanında konaklamalı seçeneğin ücreti 220 Euro, iki hafta yurt konaklamalı programlar için ise 200 Euro’dur.
Malta dil okullarına ilgi yoğun olduğundan dolayı başvurularınızı son dakikaya bırakmamanızı öneririz. Nasılda yazın gideceğim diye düşünüp son ana kadar beklemeyin. Size önerimiz birkaç hafta önceden vize başvurunuzu yapmanız ve konaklamanızı önceden organize etmelisiniz.
Vize İşlemleri
Malta vize ister mi? sorusunu sormadan önce şu bilgiyi hatırlatmakta fayda var. Malta, Avrupa Birliği üyesi bir ülke bu sebepten Malta için vize başvurusu sahip olduğunuz pasaporta ve kalacağınız gün sayısına göre değişkenlik göstermektedir. Eğer yeşil pasaportunuz var ise 90 güne kadar Malta’da vizesiz kalabilirsiniz. Schengen bölgesinde olmasından dolayı diğer Avrupa Birliği üyesi ülkelerin istemiş olduğu vize şartlarıyla arasında bir fark bulunmamaktadır ve Malta vizesi için gerekli evraklar meslek, sosyal durum ve seyahat amacına göre değişmektedir. Bu sebeple vize için gerekli olan evraklar:
- Geçerliliği olan pasaport,
- Biyometrik fotoğraf,
- Rezervasyon şartları,
- Seyahat sağlık sigortası,
- Vize başvuru formu
- Vize talep dilekçesi
- Öğrenim ve yaşam giderlerini karşılamak için finansmana erişim kanıtı
gibi evraklar bütün vize türlerinde yer almakla birlikte kişinin durumuna göre evraklar talep edilebilmektedir. Öğrenci olarak gitmek istediğinizde sizden;
- Kurumdan aldığınız kabul mektubu,
- Konaklamanızı nasıl sağlayacağınız belgesi gibi ek evraklarda istenmektedir.
Vize işlemleriyle ilgili tüm detaylı bilgileri Malta Konsolosluğu’nun resmi sitesinden kontrol edebilirsiniz.
http://www.maltakonsoloslugu.com/malta-vizesi/
Malta’da Oturum ve Çalışma İzni
Malta’da 3 aydan daha uzun süre kalmayı amaçlayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının göçmenlik makamların oturum izni talebinde bulunması gerekmektedir. Özel bir takım esaslara göre verilen Malta oturum izni (ikamet izni) uygulamasına Avrupa Birliği ve Avrupa Ekonomik Birliği vatandaşları için de geçerlidir.
Eğitim amaçlı gittiğinizde oturma izni nasıl olur? Malta Üniversiteleri ve Özel Yüksek Okulları tarafından onaylı eğitim alan öğrencilere eğitim süreleri boyunca geçici oturum izni verilebilmektedir. 18 yaşından küçük öğrencilerin velileri veya yasal vasileri (normal Malta vize prosedürlerine uyması gerekir) öğrenciye eğitimi süresince eşlik edeceği taktirde oturum izni başvurusunda bulunabilir.
Öğrencilerin çalışma izni ise beklentilerin biraz aksine öğrenciler için Malta’da haftada 20 saatlik part-time çalışma müsaadesi 90 günün üzerindeki kayıtlar için ve ilk 90 gününü tamamladıktan sonraki süre için geçerli olacak. Buradaki ilk 90 günden sonraki süre için çalışma müsaadesi verileceğine dair madde biraz hayal kırıklığı yaratıyor ancak ilk etapta bu şekilde uygulanması öngörülür. Yani 6 aylık Malta dil okuluna yaptığınız kurs kaydında, Malta’daki dil eğitiminizin 3. ayından sonra çalışmaya başlayabilirsiniz.
Konaklama
Konaklama imkanlarıda açısından fazlaca imkan bulunmaktadır. Malta’da da konaklama; aile yanı, okul yurdu, öğrenci evi ve otel kiralaması şeklinde olmaktadır. Ülke kültürünü yakından tanımak, ev konforunda uzaklaşmamak ve daha uygun fiyatlara konaklama yapmak isteyenler genellikle aile yanı konaklamayı seçmektedir.
Malta’da Yaşam
Tüm bu aşamaları tamamladıktan sonra aklınıza gelecek soru “Bu küçük ülke Malta’da yaşam, iklim, insanlar ve kültür nasıl?” sorusu olacaktır. Gelin birlikte bu sorunun cevabına bakalım.
Malta, Akdeniz İklimine sahip bir ülkedir. Bu sebeple ılıman bir havaya sahiptir. Yıllık yağış miktarı azdır. Yaz aylarında gündüz sıcaklıkları tipik olarak 30 ° C’nin (86 ° F) üzerindedir ve kışın genellikle 15 ° C’nin (59 ° F) altında değildir. En sıcak aylar haziran-eylül ve yılın en soğuk ayı aralık-mart aylarıdır.
Malta küçük olabilir, ancak bu sizi üzmesin görülecek ve yapabileceğiniz aktiviteler vardır ve ada insanları halk sıcakkanlı, misafirperver ve konuşkandırlar. Ülkenin gelişen turizm endüstrisi, hareketli gece hayatı ve kültürel sahnelerinin gelişiminin yanı sıra tenis ve golften yamaç paraşütü ve şnorkelli yüzme gibi geniş bir yelpazedeki açık hava etkinliklerinin geliştirilmesinde etkili olmuştur. Şehrin kendisine ait festivalleri de bulunmaktadır. Ayrıca ilkbahar mevsimi Malta’da karnaval zamanıdır.
Son olarak aklınıza Malta’da yaşam maliyeti ne kadardır soruları aklınıza gelecektir ama merak etmeyin diğer AB ülkelerine kıyasla nispeten düşük bir yaşam maliyetine sahiptir. Ayrıca adada ulaşım için en ucuz yöntem otobüslerdir.
Malta, yaşamak ekonomik anlamda diğer Avrupa ülkelerine göre çok daha kolay. Öğrencilik hayatı genel olarak gayet aktif geçirebilirsiniz. Umarız bu yazımla sizlere yardımcı olabilmişimdir.
Rabia Koç
Proje Yönetimi Okulu Blog Yazarı