KonMari, Japon yaşam alanı düzenleme uzmanı Marie Kondo’nun geliştirdiği bir metoddur.
Küçük bir kızken, Marie etrafı toplamaya oldukça meraklıdır fakat ilk başlarda ev düzenlemeyi artık ihtiyaç duyulmayan objeleri atma olarak görmüştür ve bu negatif algı onda bir süre sonra stres yaratmıştır. Sonrasında, düzenlemenin aslında insanın hayatından gereksiz eşyaları çıkarmasından ziyade hayatında tutmak istedikleri ile ilgili olduğunu fark etmiştir. Böylelikle, KonMari metodunun temeli olan „hayatına neşe katan eşyalarını tut“ felsefesi doğmuştur.
Eşyaları elden geçirme, ayırma ve atma söz konusu olunca, bir çok insan bu metodu minimalizm ile karıştırmaya başlamıştır ama KonMari, minimal bir şekilde yaşamak yerine hayatımıza neşe katan eşyalar ile yaşamayı öğütler. Bu, bir kimse için sadece gerekli eşyalar anlamına gelirken bir başkası için ise en sevdiği sanat objeleri, kitapları ve koleksiyonlarıyla yaşamak olabilir mesela.
Bu metodu uygulamaya başlarken dikkate almanız gereken birkaç ana nokta ise şöyle:
1- Yaşam alanınızı düzenlemeyi kafanıza koyun ve zamanını belirleyin. Sonrasında da sadece bu işe konsantre olarak her şeyi olabildiğinde aynı gün çerisinde ve tek seferde yapmaya çalışın.
2- İşe başlamadan önce ideal yaşam stilinizi hayal edin.
3- Oda oda düzenlemek yerine eşyalarınızı kategorilere ayırın. Kondo’nun önerdiği beş kategori şöyle: Giysiler, kitaplar, belgeler, küçük şeyler/ aksesuarlar ve kişisel eşyalar.
4- Düzenlemeye geçmeden önce ise Marie Kondo eşyaları ayırmaya başlamayı tavsiye ediyor. Bunu yaparken de her bir eşyayı elinize alıp bu eşyanın hayatınıza güzel bir enerji katıp katmadığını ve size keyif verip vermediğini soruyorsunuz.
5- Bağışlamaya ya da atmaya karar verdiğiniz her eşyadan da o zamana kadar size olan hizmetine karşı minnettarlıkla ayrılıyorsunuz.
6- Geriye kalanlar ise KonMari katlama yöntemiyle yerlerine yerleştiriliyor. Hayatımızı kolaylaştıran ve güzelleştiren bu eşyaları da takdir etmek oldukça önemli.
Söz konusu giysiler olduğunda, yukarıdaki adımları takip ederek evinizdeki tüm giysileri bir araya toplayıp hayatınıza mutluluk katan parçalarınızı ayırdıktan sonra, sıra bu giysileri tekrardan yerlerine yerleştirmeye geldiğinde yine Marie Kondo’nun tavsiyelerinden faydalanabilirsiniz. Hem yerden tasarruf etmenizi hem de dolap ve çekmecelerinizde hoş bir görüntü yakalamanızı sağlayan dikey katlama yöntemi, bu tavsiyelerin başında geliyor. Bunu tişörtten çoraba her türlü giysi için uygulayabilirsiniz. Mesela elinize aldığınız bir kazağın kollarını içe katlayarak başlıyorsunuz, dikdörtgen şekle ulaştığınızda bir kat katlıyor sonra bir kere daha katlayarak kazağı küçük ve kendi kendine durabilir hale getiriyorsunuz. Amaç, bu yöntemle katlanan giysiler dolapta veya çekmecede bir birinin üstüne gelmeyecek şekilde yan yana çeşitli kutu ya da ayraçlar yardımıyla teker teker hizalamak. Aynı yöntemi havlu ve nevresim takımlarında da kullanabilirsiniz. Böylelikle her şey görünür ve her şey erişilebilir oluyor.
İdeal yaşam stilimizi desteklemeyen ve işimize yaramayan eşyaları atarak ya da bağışlayarak hayatımızı sadeleştirmek ve hayatımıza olumlu enerji katan eşyalar için yer açmak KonMari’nin temel felsefesi. Seyahatlere çıkarken de çok fazla eşya götürmeyi tavsiye etmeyen Kondo, böylelikle tatil dönüşü temizleyip yer açtığımız evimize gittiğimiz yerlerden hayatımıza neşe katan hediyeliklerle dönebileceğimizi söylüyor.
Yaşam alanımızı sadeleştirmek ve düzenlemek için bize yardımcı olan KonMari’nin kullanım alanı aslında sadece evimizle sınırlı da değil. Hayatımızda da aynı yöntemleri uygulayarak yaşam enerjimizi artırabiliriz.
Bu metot hakkında daha detaylı bilgilere ulaşmak için Marie Kondo’nun kitabı „Hayatı Sadeleştirmek İçin Derle, Topla, Rahatla“yı temin edip okuyabilirisiniz.
Merve Kamay
Proje Yönetimi Okulu Editörü
Kaynaklar:
1- Marie Kondo: KonMari Is Not Minimalism. https://konmari.com/konmari-is-not-minimalism/
2- Amanda Garrity: What Is the KonMari Method? Here’s How to Declutter the Marie Kondo Way. https://www.goodhousekeeping.com/home/organizing/a25846191/what-is-the-konmari-method/
3- Ev organizasyonu: Konmari metoduyla evinizi düzenleyin! https://evgezmesi.com/post/5285/bahar-temizligi-konmari-metoduyla-evinizi-duzenleyin